Makedonski referendum i kako USAID kupuje ili gasi nezavisne medije

skoplje
14 komentara

Nova koalicija vlada takozvanih makedonskih “socijaldemokrata” Zorana Zaeva i albanskih stranka okupljenih u “Platformu iz Tirane” je krajem srpnja odlučila da će se referendum o pridruživanju zemlje EU i NATO pakt, te o sporazumu s Grčkom ono novog imena zemlje održati 30. rujna.

Šezdeset i osam od 120 zastupnika glasalo za održavanje referenduma na kojemu će biti postavljeno pitanje: “Podržavate li članstvo u NATO i EU i prihvaćate li sporazum o imenu republike između Makedonije i Grčke?”

Zastupnici oporbene stranke VMRO-DPMNE nisu htjeli sudjelovati glasovanju.

Podsjetimo, NATO je u lipnju poslao pozivnicu Makedoniji za početak pristupnih pregovora sa Sjevernoatlantskim savezom, nakon što Zoran Zaev s grčkim premijerom Tsiprasom postigao načelni sporazum s oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija. Dogovor se mora ratificirati u objema zemljama.

Kako se bliži referendum, Sjedinjene Države namjeravaju izdvojiti najmanje 5 milijuna dolara za “povećanje medijske pismenosti makedonske populacije, obuke lokalnih novinara i uvođenje etičkih standarda u uredničku politiku makedonskih medija”.

Kao što je navedeno u materijalima Američke vladine agencije za međunarodni razvoj (USAID), takve su mjere nužne zato što je “zadnjih godina u Makedoniji širenje dezinformacija postalo sve aktivnije”.

Dokument navodi da će Sjedinjene Države “pomoći Makedoncima da nauče razlikovati pouzdane podatke od lažnih informacija”. Razlog za pokretanje novog projekta je “širenje dezinformacija” u regiji, koje, prema Washingtonu, navodno podržava Rusija. Stručnjaci ističu da neutemeljene optužbe protiv Moskve sve više postaju temelj za dobivanje sredstava, a pravi cilj USAID-a je izgraditi “učinkovit propagandni sustav na Balkanu”.

Dokument američke vladine agencije navodi “kako ove dezinformacijske kampanje podržava Rusija”.

“Posljednjih godina su u Makedoniji aktivnosti na širenju dezinformacija sve aktivnije. Model za ovu vrstu kampanje podržava Rusija, uz napore ostalih nedemokratskih režima u drugim zemljama u regiji. Pod prethodnom vladom je pokrenuta kampanja dezinformacija u Makedoniji, što je postala uobičajena pojava u društvu i izazvala fatalni nesklad i opću zbunjenosti i razočaranje u demokratske procese i vrijednosti u cjelini”, kaže se u dokumentu.

Zoran Zaev Makedonija

USAID navodi kako će se na Balkanu kampanje dezinformacije nastaviti i 2018. godine, što je odredilo potrebu za provedbom novog projekta koji će, kako tvrdi ova američka vladina agencija, “povećati medijsku pismenosti stanovništva Makedonije”.

Valja napomenuti da su se kao “dokazi o  krivnji Rusije za dezinformacije” koristili argumenti nedržavnog europskog think-tanka sa sjedištem u Londonu, Europskog vijeća za inozemne odnose (ECFR).

Europsko vijeće za inozemne odnose očekuje “kako će 2018. obilježiti početak nove ruske dezinformacijske kampanje usmjerene na zemlje Balkana”.

“Osim toga, stanovništvo zemalja regije nije dostatno informirano da bi razlikovalo pouzdane podatke od lažnih informacija”, navodi ECFR.

Proizvodne i neargumentirane optužbe protiv Rusije se na Zapadu sve više koriste samo kako bi se dobila sredstva za određene programe, izjavio je zamjenik ravnatelja ruskog Instituta za strateške studije Nikita Danjuk.

“Takve optužbe su sada glavni semantički uzorak na Zapadu. Djeluju unutar informacijskog prostora s poluistinama i lažnim vijestima gdje činjenice, argumenti i dokazi nisu važni, a vijesti se stvaraju tako da se cilja na emocije širokih slojeva stanovništva. Na primjer, tako je bilo u vrijeme pada malezijskog zrakoplova ili slučaju trovanja Skripalovih. Isti mehanizam se koristi i pri izvještavanju o navodnim ruskim hakerima u američkom izbornom procesu. S ovim izgovorima ne samo da možete okriviti drugu zemlju da je ona to počinila, nego za provedbu obih programa dobiti i ozbiljna sredstva”, rekao je Nikita Danjuk u intervjuu za rusko izdanje kanala RT.

Danjuk je naglasio i da SAD često koriste različite “istraživačke organizacije” kako bi promicali agendu Washingtona.

“Sjedinjene Države su glavni zakonodavac u fenomenu korištenja različitih centara i neprofitnih i nevladinih udruga i organizacija. To je zemlja koja djeluje s institucijama meke sile. Osiguravanjem financijskih sredstava oni mogu ponuditi specifičan dnevni red o tome što bi se trebalo istraživati i koje bi ključne ideje trebale sadržavati te studije”, naglasio je Nikita Danjuk.

Makedonija - kriza nakon izbora

Važno je napomenuti da prema dokumentima o potpore projekt uvijek zadovoljava ciljeve američke vanjske politike, što je u ovom slučaju ubrzati napredak Makedonije pristupanju u EU i NATO pakt.

Projekt kojeg je odobrio USAID obuhvaća četiri različita smjera, a službeno je cilj “smanjila izloženost Makedonaca političkoj manipulaciji”.

“Cilj je povećati svijest stanovnika Makedonije kako bi se smanjila njihova izloženost političkoj manipulaciji i pritisku. To se može postići poboljšanjem kvalitete javnih informacija i razine medijske pismenosti stanovništva, poticanjem privatne inicijative u medijima, kao i jačanjem zaštite slobode govora”, navodi se u dokumentu.

Važno je napomenuti da će se “kvaliteta informacija” dostupnih široj javnosti u Makedoniji procjenjivati od strane organizacija koje dobivaju sredstva iz američkog proračuna. S druge strane, medijska pismenost stanovništva bivše jugoslavenske republike bit će postignuta “putem formalnih i neformalnih programa obuke s ciljem prepoznavanja dezinformacija u medijima”.

Osim toga, Sjedinjene Države će podržati “nezavisne novinare”, koji će u zemlji stvoriti nove komercijalno održive informacijske platforme.

Prema dokumentima američke vladine agencije, svi koji budu sudjelovali u projektu će raditi na uspostavi suradnje između “nezavisnih medija”, slobodnih novinara i medija diljem zemlje. USAID planira proširiti pokrivenost na lokalnu publiku kroz interakciju s dopisnicima i članovima koji rade u “freelancingu”, slobodnom novinarstvu.

Djelatnici i suradnici američke vladine agencije će također promovirati “profesionalne i etičke standarde u uredničkoj politici makedonskih medija”.

“Kampanja demonizacije Rusije”

Medijska manipulacija NVO

Prema riječima čelnice ruskog Centra za europske studije i doktorice povijesnih znanosti Oksane Petrovske, Washington kroz provedbu novog projekta u području medija nastoji stvoriti “sustav propagande” u Makedoniji koji će promovirati ulazak bivše jugoslavenske republike u NATO.

“Ovo je nastavak zajedničke kampanje SAD-EU demoniziranja Rusije. Sada su se fokusirali na Makedoniju, jer je ovo trenutno najbliža zemlja Zapadnog Balkana u približavanju Europskoj uniji i NATO paktu. Za Washington i Bruxelles je glavna stvar da se ovi procesi nastave, jer su se nakon dolaska premijera Zaeva političke snage okrenule u smjeru Sjedinjenih Država i EU. Međutim, valja napomenuti da značajan dio stanovništva razmišlja na drugi način i društvo je podijeljeno. SAD sada ima zadaću stvoriti propagandni sustav za obradu ostatka društva i rješavanje tih problema, posebno ulaska Makedonije u NATO, rekla je Oksana Petrovska.

Petrovska također vjeruje da Sjedinjene Države uz pomoć USAID-a pokušavaju “iskorijeniti drugačije stavove”.

“Radi se o tome kako smanjiti utjecaj medija koji promiču različite točke gledišta, nametnuti svoje argumente, podatke i raditi sa svojim propagandnim novinarima kako su napisali upravo ono što im je potrebno. Naravno, tu nema objektivnosti, jer je takav pristup u početku subjektivan. Objektivnost postoji u slučaju da postoje različite točke gledišta i različiti pristupi. U ovom slučaju je jasno kako je glavna poruka da su sve vijesti koje dolaze iz Rusije lažne i sve se čini kako bi se uzrokovala šteta tim zemljama. Kakva je to objektivnost tamo?!”, naglasila je Oksana Petrovska.

Proizvoljne i neutemeljene optužbe

Izbori u Makedoniji

Važno je napomenuti da je prije godinu dana Centar za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP), kojeg financiraju američki State Department i milijarder George Soros, optužio Rusiju “da se pokušava miješati u unutarnje poslove Makedonije, šireći informacije i dezinformacije”.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je tada demantiralo optužbe, tvrdeći da su materijali koje je objavio takozvani  “Centar za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije” bili samo još jedan “nespretni pokušaj prebacivanja odgovornosti na drugu zemlju za izbijanje duboke krize makedonske države”.

Podsjetimo, kriza u Makedoniji je izbila početkom 2015. kada su Zoran Zaev i Radmila Šekerinska, vjerna sluškinja Otvorenog društva u Makedoniji, pokrenuli proces svrgavanja legitimno izabrane vlade. U tom su se razdoblju događali teroristički  napadi s onim u Kumanovu s desecima mrtvih, na ulicama Skopja se odvijala takozvana “Šarena revolucija”, uz neizbježne nerede i kampiranje u šatorima ispred zgrade makedonske vlade i Sobranja. Istovremenu su posebno izaslanstvo  EU i američki veleposlanik u  Skopju Jess Baily vršili pritisak na bivšeg premijera Nikolu Gruevskog da pristane na prijevremene izbore, a kada bi pristao, datum se pomjerao sve dok SAD i EU nisu bili sigurni da će albanske stranke u postizbornom procesu podržati Zorana Zaeva. Nakon više odlaganja su prijevremeni parlamentarni izbori konačno održani u listopadu 2017. godine, ali je u Tirani dogovoreno kako će se sve stranke makedonskih Albanaca pridružiti Zoranu Zaevu, a zauzvrat će dobiti veću autonomiju, albanski bi trebao postati drugi službeni jezik u zemlji, a dugoročno će se raditi na zbližavanju Kosova, Albanije i zapadne Makedonije. Tada je bivši koalicijski partner vlade VMRO-DPMNE, albanski lider Ali Ahmeti prihvatio suradnju sa Zaevom i sve je bilo spremno za održavanje “fer, demokratskih i slobodnih izbora”. Ulogu američkog veleposlanika Jessa Bailya u ovom procesu su priznali i u Washingtonu, ali kada to više nije imalo nikakvog utjecaja na političke procese u Makedoniji.

Izvješće kojeg je objavio OCCRP zaista izgleda kao loša šala, kao ono kojeg su objavili kada su “lumeni istraživačkog novinarstva” ove organizacije u veljači 2017. otkrili da zemlje regije, među kojima i Hrvatska, “zarađuju milijune dolara na prodaji oružja pobunjeničkim skupinama u Siriji”. Za ovo “ekskluzivno otkriće” nisu morali otići dalje od svog računala i provjeriti koliko je materijala o tome napisano u alternativnim i neovisnim medijima još 2013.

Međutim, pisati ovakve članke je unosno i nekim medijima i portalima osigurava opstanak u informacijskom prostoru. To što Rusija nije imala nikakvog interesa da destabilizira vladu Nikole Gruevskog i makedonski državu od 2015. do kraja 2017. nikoga nije briga.

“Navodi protiv Moskve o financiranju makedonskih medija s ciljem širenja dezinformacije u interesima Rusije dolaze iz organizacije čiji su glavni sponzori američke državne strukture i zaklada Georga Sorosa”, reklo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, što je vrlo lako provjeriti o podacima koje OCCRP i ne krije.

Prošlog mjeseca je čaj najavljen rizik od ruske intervencije na makedonskom referendumu o promjeni imena republike. Izvješće Odbora za vanjske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta navodi “kako će Moskva možda pokušati omesti ili spriječiti ratifikaciju sporazuma između Grčke i Makedonije, koji će na kraju omogućiti da bivša jugoslavenska republika uđe u NATO”.

Balkanske članice NATO saveza - datup pristupanja Savezu
FOTO: Balkanske članice NATO pakta i datum pristupanja Savezu

“S obzirom na vodeću ulogu Londona u suzbijanju ruske agresije, iznimno je važno da Velika Britanija poduzme sve moguće napore kako bi donijela neovisna, fer i transparentna odluka”, navodi se u izvješću Donjeg doma britanskog parlamenta.

Podsjetimo da je u lipnju ove godine ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao kako se Rusija zalaže za rješavanje problema imena zemlje bez vanjskih uplitanja, što je logično, jer bi svrstavanjem na bilo koju stranu izgubila povjerenje ili Atene ili Skopja, a to nije u dugoročnom interesu Rusije, bez obzira na ishod i hoće li USAID, Washington, EU i Soros ugurati Makedoniju u NATO.

“Uvijek sam isticao da podržavamo pronalaženje sporazuma o tom pitanju bez uplitanja, bez postavljanja drugih uvjeta i rekao da ćemo podržati odluku koja će biti u interesu i Makedonije i Grčke i koji će se temeljiti na širokoj javnoj podršci”, rekao je Sergej Lavrov.

Prema najnovijim informacijama, SAD će se kroz USAID, a ova vladina agencija dalje preko nevladinih udruga i medija, pomoću Otvorenog društva i Radmile Šekerinske već nadziru u Makedoniji, potruditi da se uguši drugačije mišljenje i da se glas “protiv” do referenduma koji će se održati 30. rujna praktično ne čuje.

Logicno – Makedonija

Alexis TsiprasECFRNATOOCCRPPlatforma iz Tiranešarena revolucijaUSAIDVMRO-DPMNE
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE IZ PECALBE
5 godine prije

USAID, NATO i SAD su najveciu teroristi na svijetu, rade sve za bogate, srednji sloj im ne treba, a sirotinje neka bude sto vise da im sluzi. FUJ SMRADOVI FUJ NATO – FUJ USAID.

Georgij Žukov
5 godine prije

Na ulicama često možete da vidite kako bugarska fašistička policija vodi u zatvor poštene Makedonce – najbolje sinove makedonskog naroda. Ko čini sve to? Jesu li to Bugari? Ne. Bugarski narod nema nikakve veze sa time; to čine izdajnici bugarskog naroda, koji se prodaju za šaku prljavog fašističkog srebra. Ti izdajnici čine sve što je u njihovoj moći da budu poslušni monstrumu Hitleru i da navedu nas Makedonce da zamrzimo Bugare, Ruse, Srbe i druge slovenske narode, i da udarimo na njih. Krvolok Hitler hoće da uništi slovenske narode i da ih pretvori u feudalno roblje – roblje koje će orati i kopati zemlju za nemačke grofove i barone. Bezuman, Hitler urla da 4-5 miliona Slovena treba da nestane kako bi tamo gde su oni bili zaorao nemački plug, i to je razlog što je krenuo protiv sovjetske Rusije, zemlje socijalizma, zaštitnika svih obespravljenih ljudi, posebno malog slovenskog naroda. Danas… Čitaj više »

Duki
5 godine prije

Neka ,neka,zašto bi samo mi imali svoje Plenkije,Kolinde i ine “kvazi političare” instalirane -zna se od koga !
Eto vam Zaev i banda koja se proda za 5(pet)miliona$i tvrdi nnarodu da je to dobro,o.k. da su rusi baba-roge a da su nato i usaid dobri!?da se treba udružiti sa Albanijom.A Makedonci,siromašni ali pošteni jebe ih ko kako stigne sa svih strana bugari sdesna orlovi sljeva srbi ozgor.grci ozdol i tako već od Samuila a onda se zapad upita pa zašto ubiste prestolonasljednika pa kralja .
PA ETO TAKO ŠTO NAS JEB..TE VEĆ 1000 GODINA !!
NE DAJTE SE DRUGARI !??

cicos
5 godine prije

Na onoj gore drugoj fotki, visoki chova sa djozlama upire prst u onog nizeg za peezdećim kezom i kaze:
“Ovo je karakterna osobina a ne zenski polni organ – stono Serbedzija reche” ,
Na trećoj odusevljena masa urlice “jeeeee to smo mi makedonci i albanci k’o dva oka u glavi NATO-a” a dvije fotke nize ori se ” Bratkoooo, al’ nas ceneeee ko i nasu bracu bugare a i oni nas”.
Konacno ce i male tute bugari naci mjesto pod NATO podguznom strevom uz crne orliće.
WHO IS NEXT?
Mjesta okolo NATO prkna sve manje stisnite se braćo balkanska.
PS
Sjeća li se neko TIME – “Makedonija” ?
Bila jednom jedna pjesma prije vremena bolesna ;(

Kolega 105
5 godine prije

Nekako imam osijecaj da ovaj pokvarenjak Jens Stoltenberg nece umrijeti bosih nogu vec u cipelama, niti ce biti svjestan sto mu se desilo, a kada mu se desi, ide prvo u pakao nece se ni pribliziti cistilistu.

put in
5 godine prije

evo ja predlažem da vlada makedonije donese zakon kojim bi se propisala transparentnost u radu medija tj. da svi mediji moraju prijavljivati sredstva koja dobijaju iz inozemstva. dakle sredstva i od rusa ali i od amerikanaca, britanaca itd. naravno da proamerička vlada neće donjeti takav zakon jer u tom slučaju nebi ostali ni dva dana na vlasti.

“LIBERTA POPULI”

HEKPCT
5 godine prije

“Podržavate li članstvo u NATO i EU i prihvaćate li sporazum o imenu republike između Makedonije i Grčke?”
Kako da na ovo pitanje odgovori Makedonac koji želi u EU, ali ne želi u NATO?

Iskreni čovjek
5 godine prije

Nisu to nezavisni mediji, to su pro-ruski mediji…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI