fbpx

Trump, izjava o Crnogorcima i kurs zapadnog i istočnog bloka EU

Donald Trump izjava o Crnoj Gori

Nakon susreta Donalda Trumpa s Vladimirom Putinom u Helsinkiju i njegove izjave Crnogorcima koju je dao u intervjuu za Fox News, ne stišava se bura na istoku Europe.

Naime, kada ga je poznati voditelj Tucker Carlson upitao: “Zašto bi moj sin trebao biti poslan u Crnu Goru, da bi je štitio od napada?”, Donald Trump je odgovorio: “Razumijem u čemu je stvar. Ja sam sam sebi postavio ovo pitanje.”

“Crna Gora je mala zemlja s hrabrim ljudima. Vrlo agresivnim. Mogu jednom postati agresivni, čestitamo, mi smo u Trećem svjetskom ratu. Ali na takvim načelima je stvoren NATO”. Rekao je Donald Trump.

Nakon summita u Helsinkiju se politička klima u istočnoj Europi znatno pogoršala i mnogi preispituju sigurnosna jamstva NATO pakta, tvrdi Rudolf Gruber, dopisnik iz Beča švicarskog lista Luzerner Zeitung.

“Zbog ruske želje za širenjem su Baltik i Balkan u opasnosti”, uvjeren je Gruber.

“Od baltičkih do balkanskih naroda svi si postavljaju jedno pitanje: “Koja nam jamstva daje NATO? Poljska, Češka, Mađarska i Slovačka nisu sigurni da će ih članstvo u Sjevernoatlantskom savezu zaštiti od ekspanzionističke ambicije Rusije, budući da je čelnik Bijele kuće doveo u pitanje točku kolektivne obrane”, piše Rudolf Gruber.

“Iz povijesnih razloga je Poljska je neprijateljski nastrojena prema Rusiji, a ima puno povjerenje u SAD. Suprotno Varšavi, šefovi vlada Mađarske, Češke i Slovačke održavaju prijateljske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali istodobno ne žele odustati od članstva u EU i NATO savezu”, nastavlja Gruber.

“Stoga u proturječnoj reakciji češkog premijera Andreja Babisha o rezultatima summita u Helsinkiju ne postoji ništa iznenađujuće. On ne govori o Putinovom trijumfu i Trumpovom porazu. Češki je političar rekao “kako oni barem razgovaraju jedni s drugima”. Mađarski premijer Viktor Orban uopće nije komentirao sastanak u Helsinkiju. On i dalje vjeruje da ne treba pokazivati solidarnost s EU, budući da njegovoj zemlji NATO jamči potrebnu zaštitu. Ali uskoro će shvatiti da Mađarska za SAD nije tako važan strateški partner, kao što vjeruje”, kaže politički analitičar.

“Poljska je također bila ambivalentna. Poljskom premijeru  Mateuszu Morawieckom je drago da Trump nije dao nikakve ustupke po pitanju Krima, ali je dodao: “Moramo nastaviti jačati istočni bok NATO saveza, jer će Rusija nastaviti sa svojom agresivnom politikom.”, piše švicarski analitičar.

Na Balkanu je situacija još “eksplozivnija “, ističe Luzerner Zeitung. U ovoj regiji se Rusija aktivno suprotstavlja širenju NATO pakta, što baš i nije slučaj, ali Rudolf Gruber to tako vidi.

“Putin se nije mogao miješati u pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu Crne Gore, ali Moskva i dalje financira lokalnu oporbu. Oporba Makedoniji se protivi preimenovanju zemlje, što je uvjet za ulazak u NATO. Aktualne vlasti također tvrde da u tome postoji “ruski trag “, tvrdi švicarski list.

“Opasnost prijeti i od etničke podjele Bosne i Hercegovine”, piše Gruber, te dodaje “kako Rusija podupire odvajanje Republike Srpske i istovremeno u Srbiji ima najvažnije uporište na Balkanu”.

No, stručnjaci za Balkan tvrde kako Rusija ne čini dovoljno na Balkanu i kao da je ovu regiju prepustila Zapadu. Naravno dokaza za podupiranje podijele BiH nema, što do sada nikada nisu rekli ni političari iz redova bošnjačkog ili hrvatskog nacionalnog korpusa.

Suprotno mišljenju Grubera, zemlje istoka Europe sve više žele mir s Rusijom

Čini se da zemlje Stare Europe više brine Trumpova izjava sama po sebi, nego što su zaista zabrinuti za zemlje Baltika ili Balkana.

Na primjer, Poljska aktivno raspravlja o većem zbližavanju s Njemačkom i Francuskom, te da prestane ovisiti o američkoj vojnoj pomoći. O tome su prije dva dana pisali poljski novinar Oskar Górzyński i vojni stručnjak dr. Maciej Milczanowski, koji tvrde kako bi se Poljska trebala prestati oslanjati isključivo na SAD i nastaviti surađivati s Francuskom i Njemačkom, jer američke trupe u slučaju stvarne prijetnje mogu biti samo “marionete” na bojnom polju.

U međuvremenu se oglasio i otac premijera Poljske Mateusza Morawieckog i politiku Varšave prema Rusiji je nazvao “nekompetentnom”.

Poljski politika prema istoku, što se tiče Rusije i Ukrajine, doslovno je osrednja, smatra političar Kornel Morawiecki, vrlo poznat u poljskoj kao bivši disident i politički aktivist, ali i kao otac aktualnog premijera. On je pozvao poljske vlasti da se pomire s Ukrajincima i Rusima, te da dogovore sastanak između predsjednika Putina i Andrzeja Dude.

“Ja sam jako zabrinut što je poljska politika u istočnom smjeru apsolutno beskorisna”, rekao je u intervjuu poznati poljski disident i aktivist Kornel Morawiecki.

Govoreći o padu zrakoplova Tu-154 u kojem su poginuli bivši poljski predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga Maria, bivši poljski predsjednik u egzilu Ryszard Kaczorowski, 18 članova poljskog parlamenta te brojni visoki vojni dužnosnici koji su 2010. iz Varšave letjeli na obilježavanje 70. godišnjice zločina u Katynskoj šumi u kojoj su sovjetske trupe likvidirale tisuće Poljaka, rekao je da se Rusi i Poljaci igraju s ovim slučajem, jer vide da ovaj problem sije najveći razdor u poljskom narodu.

Političar je rekao da je zbog svega toga potrebno dogovoriti sastanak Andrzeja Dude i Vladimira Putina, kako bi se dvojica čelnika dogovorila da Poljska dobije ostatke ruskog vojnog zrakoplova.

“Ako se sastanu i ako odnos postane normalan, bit će lakše riješiti pitanje olupine”, izjavio je Morawiecki.

“Ja gledam na budućnost. Ekološki i kulturni odnosi između naših zemalja su također su vrlo važni”, rekao je još uvijek aktivan i utjecajan bivši poljski disident Kornel Morawiecki (77).

Političar je također govorio o susretu između Putina i Trump koji je održan u Helsinkiju. Kornel Morawiecki je uvjeren da Ukrajina nema šanse da vrati Krim.

“Ukrajina je već izgubila Krim. Sada gubi i Donbas gubi, jer postoji sukob,… rat. Ovdje Kijevu uglavnom pomaže Zapad. Pomažemo i mi. Ali je tamo i Rusija. Ovo je prava, stvarna situacija”, naglasio je Kornel Morawiecki.

“Ukrajina nije ni tražila da riješimo sukob koji se odvija na njezinom teritoriju. S tim smo se složili bez primjedbi”, rekao je Kornel Morawiecki.

Također je priznao da je kult ubojica naziva OUN-UPA u Ukrajini doslovno “procvjetao”, misleći na sljedbenike ideologije nacističkih kolaboracionista Sepana Bandere i Romana Šuheviča.

“Heroizacija ovih ubojica je nešto nevjerojatno. Ali mi se moramo pomiriti s Ukrajincima, napraviti mir s Rusima. Moramo se pomiriti kao narodi, a ne se sukobljavati s njima s njima”, zaključio je Kornel Morawiecki.

Oglasio se i bivši poljski premijer Leszek Miller, koji je kritizirao je retoriku Zapada i objasnio nedosljednost teza o mogućoj “ruskoj agresiji” na Poljsku i baltičke države.

Antiruska kampanja Zapada postupno slabi i ova se ideologija sve više kritizira. Zemlje koje se koriste retorikom o mogućem “ratu s Rusijom” i “opasnosti od invazije” imaju sve manje samopouzdanja i takve izjave negativno utječu na ugled onih koji ih daju.

Poljski mediji sada nastavljaju širiti lažne prijetnje o napadima iz Rusije. Ali ova ideja više nije popularna ni u Varšavi. Naime, uz gore navedene političare, stručnjake i novinare, bivši poljski premijer Leszek Miller je u svojoj novoj izjavi tražio da se zaustavi histerija među njegovim sunarodnjacima koji vjeruju u   “rusku agresiju”.

Istaknuo je da su takve izjave besmislene, jer Moskva nema nikakvih razloga za to, njegovi izjavu za poljske medija prenose RIA Novosti.

“Nema teritorijalnih sporova između Poljske i Rusije”, rekao je Miller.

Objasnio je da sada u Poljskoj nema ni ruske manjine koja treba pomoć, niti prirodnih resursa koje nema Ruska Federacija. Drugim riječima, Moskva ne može zadovoljiti nikakve političke ili ekonomske ambicije ako okupira Poljaku.

Iz istog razloga Kremlj ne mora  pokrenuti “invaziju” na baltičke države – Estoniju, Litvu i Latviju.

Osim toga, Leszek Miller je rekao da bi za Rusiju bili vrlo nepovoljno da pokrene agresiju protiv bilo koje zemlje u NATO paktu, jer bi se onda suočila sa svim silama Sjevernoatlantskog saveza i to bi značilo pokrenuti Treći svjetski rat.

“Nitko to neće to učiniti. Ni u Moskvi, ni u Washingtonu ili Bruxellesu”, zaključio je Leszek Miller.

Dakle, sve antiruske izjave medija i političara su čisti populizam i ne temelje se na logici ni zdravom razumu, baš kao i članak Rudolf Gruber.

Što se tiče same Crne Gore, naši prijatelji u ovoj bivšoj jugoslavenskoj republici nemaju razloga za brigu. Naime, njemačka kancelarka Angela Merkel je u ime NATO pakta obećala da će braniti Crnu Goru, čak iako Trump misli suprotno. Eto, Crnogorci su dočekali da im povijesni saveznik i prijatelj Njemačka jamči zaštitu i sigurnost.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se politika NATO pakta o zaštiti svih članica ovog saveza odnosi na sve zemlje, uključujući Crnu Goru.

Kao što smo rekli, američki predsjednik Donald Tramp je ranije ocijenio kako bi članstvo u Sjevernoatlantskom savezu  “vrlo agresivnih” Crnogoraca moglo izazvati Treći svjetski rat, upravo zbog obaveze saveza da brani sve svoje članice.

Angela Merkel smatra da je odredba o zajedničkoj obrani središnji element NATO pakta, koji važi za sve članice saveza, ne samo za velike, male ili poneke.

“Crna Gora je učinila veliki napor kako bi postala NATO članica. Drago mi je što je Crna Gora to uspjela”, izjavila je Angela Merkel.

No, izjave su izjave i deklarativna izjava njemačke kancelarke o njenoj privrženosti ne znači ništa, a malo je vjerojatno da će Crna Gora ikoga napasti, jer su svi potencijalni, nazovimo ih tako, “neprijatelji Crnogoraca” ionako u NATO paktu.

Možda je u ovom trenutku puno interesantnija situacija na istoku Europe, gdje se u više zemalja primjećuju promjene u razmišljanju u vrhu vlasti i utjecajnih ljudi u Varšavi, što je posebno važno, jer mir na istoku Europe i Ukrajini puno više ovisi o stavu Višegradske skupine, nego o napisima režimskih analitičara Stare Europe ili zemalja Baltika.

Luzerner Zeitung / Wpolityce / New Inform

Trumpova izjava o Crnogorcima prisilila Poljake da misle o novim saveznicima
Tsipras, Zaev i Vučić su dio istog atlantističkog tima i cijelu regiju će progutati NATO

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
TauCeti_Mk
Gost
TauCeti_Mk
2 godine prije

Trump najveći saveznik Makedonije!
Pominjući Crnu Goru, nama Makedoncima indirektno želi da kaže da nam nije mesto u to društvo,
Hvala ti druže Presedniče.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije

“Zašto bi moj sin trebao biti poslan u Crnu Goru, da bi je štitio od napada?” To je najnormalnije i najsuvislije pitanje koje si jedan Amerikanac može postaviti, isto kao što i mi najnormalnije i najsuvislije postavljamo pitanje, zašto bismo našu djecu slali npr. u Afganistan da idu ginuti za interese tko zna kojeg lobističkog ološa? Zbog tog pitanja mogu biti, i jesu zabrinuti samo pudlice tog istog ološa, poput npr. naše trilateralne Kolinde koja je svojedobno izjavila kako se danas Hrvatska brani u Afganistanu.

Jedino mi nije jasno koji panj je Trumpu uvalio priču o “agresivnim Crnogorcima”. Za sve druge narode iz bivše SFRJ bi se prije moglo reći da su agresivni nego li za Crnogorce. Lik bi ozbiljno trebao razmisliti o kompetentnosti savjetnika i ostalih šaptača u uho kojima je se okružio.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Putin čovječe,kako ti nije jasno.Oće Putin da Tramp izvrši državni udar u Crnoj Gori pošto njemu nije uspjelo.Dogovorili se u Helsinkiju da obore Mila.I da Hrvatskoj pripadne ne samo Prevlaka već cijela Boka sa sve Kotorom.Pa šta misliš šta je Kolinda radila u Rusiji cijelo svjetsko prvenstvo između utakmica?

Ghost
Gost
Ghost
2 godine prije
Reply to  Đuro

Ko Milu obori osvojio je ww3 😀

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Prošlo ljeto sam bio u Crnoj Gori svjedokom velikih požara na obali! Iako članica NATO državu Crnu Goru je u gašenju požara pomogla Švicarska i Izrael koji nisu u NATO!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Željko

@Željko

Zanimljivo da se isto događalo i u Hrvatskoj. “Atraktivnih požara” bilo je duž cijelog Jadrana, a hrvatski premijer pritom je coolerski (iliti anemično) davao izjave kako nema straha od ugroze jer su nam eto Izraelci spremni prvi priskočiti u pomoć. S obzirom da je Hrvatska članica EU, normalnim ljudima je stvarno bilo nelogično da nam pomoć za gašenje požara treba dolaziti iz Izraela umjesto – recimo – iz Italije ili Mađarske koje su nam EU-susjede. Naravno, ni u ovoj priči o prošlogodišnjim požarima nema apsolutno nikakvih dokaza da se radilo o nekim u najmanju ruku čudnim događajima tako da se sve zadržalo na pukoj “vatrenoj atrakciji” 😉

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

iznenadjujuce koliko je znao o crnoj gori. mislim da je proucavao zenino susjedstvo reda radi pa se razgovor dotakao i crne gore. zena mu rekla vjerojatno nekakav slovenski stereotip o crnogorcima.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Ne postje Crno Gorci vec Srbi iz Crne Gore!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

to kako se tko imenuje je kompleksna stvar. ima koji su osnovali klub prije 20 godina, prije 100, 200, 500 i 1500 godina. svi jednako izmisljeni. starcu od 80 godina ne dajemo veca prava nego djetetu rodjenom jutros.

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

takoje sokole

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Znači muti Merkel će da brani C.G drvenim puškama kojima idu na manevre.? Isuse i Majko Božija !!! Jedna budaletina odvali glupost i digne pola svijeta na noge a poslije sat vremena da ga je neko pitao šta je rekao sigurno nema pojma.Narod porediti sa stokom sitnog zuba ili tačnije ovcama je postala uvreda za te iste ovce.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije

Mislim da je mnogo pametnijem za pocetak od tebe.Vidi gde je on sta radi, a pogledaj sebe pa onda reci nekom budaletina. Tramp demolira NWO mozda ti je to zao.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Tadmur Palmirović

Ma Crnogorci su još dobro prošli što ih je nazvao samo hrabrima, ali agresivnima. Među ostalim, Afrikance je nedavno “počastio” izjavom da žive u “shithole countries”, a onda je ekipa Afrikanaca s francuskom putovnicom osvojila Svjetsko nogometno prvenstvo na kojem “kompetentni i superiorni” Amerikanci nisu ni sudjelovali. Ne znam samo koga je Trump svojim viđenjem ustvari uvrijedio: Afrikance ili Francuze ?

neven
Gost
neven
2 godine prije

Al pazite, ovo je vrlo dobra stvar za razmišljanje! Crna Gora napadne npr. Srbiju. Kako je za očekivati da bi to postalo vrlo pogibeljno za nju, priskaču joj saveznici. Srbi odjednom nemaju prevlast i postoji opasnost da izgube, pa zovu Ruse. Svi se iz EU umiješaju i evo 3. svjetskog rata.
Umjesto da odmah priznaju poraz ili nerješeno.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  neven

A onda se sa razglasa začu:”Majku vam božiju,opet ste napravili sranje.Zbog vas u trpezariji za ručkom sjedim sa Franjom,Aljom i Slobom.”

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  neven

Hehe…zanimljivo Nevene,jako zanimljivo.Već sam pisao da su ovo po meni još jedna u nizu epohalnih gluposti čovjeka koji misli da je predsjednik USA ali kakva su ovo luda vremena ništa nije isključeno.Moraju prvo đetiće naoružati jer sa ovim boforsima ,9 bovova i pokojom ispravnom gazelom nemogu ni vranu pogoditi.Ostale su im olupine u kojima se legu zmije u Golubovcima a ratna ” mornarica” kao jedrilice Bojana i Milena moraju ČOČE” ” na Baltik ili C.More u slučaju da saveznicima iz šeste flote treba pomoć.??

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Sve je režirano?!
Nije Tramp pomenuo Montenegro bez razloga, slučajno, ….?
Mi ne znamo šta je sublimisana poruka!? Nagađamo, ali nešto se iza brda valja?

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Weteran

Švabe će da brane Crnu Goru od Rusa!?
Serdar Janko Vukotić u grobu nema spokoja!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Weteran

Valjaju se gluposti samozvanog predsjednika SAD,sustizu jedna drugu i prerastaju polako u lavinu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Urnebesan reality show od majstora te vrste zabave.

Troglavski
Gost
Troglavski
2 godine prije

Crnogorci jesu malo agresivniji od ostalih juznih slovena, ako uzmemo broj ubistava na 100.000
Crna Gora 4.46
Hrvatska 1.04
Srbija 1.35
Estonija 4.0
Rusija 11
Litvanija 6

medjutim to se ne moze porediti s Cikagom i Detroitom gdje cifra prelazi 25
ili
Luisiana 17.5
CARACAS 111
El Salvador 86
Honduras 56
Brazil 29
=======================================
A broj narodnih heroja iz CG je 18.1% iako je CG manje od 3% stanovnika exYU
Ali ovo i nije agresivnost vec spremnost da se branis …nije CG napala Njemacku i Italiju

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

trumpova izjava o crnogorcima je banalnost. nikoga ne bi trebala zanimati. razlog da su se mnogi zakacili je potreba da si daju oduska. u savezu vec dulje vremena tinja nezadovoljstvo i neizvjesnost. svaka susa ima potrebu dici glas pa evo dobre i bezopasne prilike.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije

Ja nerazum vas. Ljubite Putina, a vecina od vas zazire od pravoslavne hriscanske religije koju i sam praktikuje. A pljujete Trampa koji unistava duboku drzavu koja je ujedno i veliki protivnik Rusa. A on i Putin nasli zajednicki jezik. Sve vise mislim da je sajt placen od Hilari Klinton i Sorosa com . Nevolite Jevreje koji vole svoju drzavu i veru a pljujete EU kao globaliste i sataniste.
Pricate kako volite Jugoslaviju i patite za njom a neznate da su je srbi stvorili, sto je bila velika greska Kralja i ostale gamadi. Negirate da je ste vecina vas Srbi a vasi preci slavili slave a mozda cak krijete i ikone negde na tavanu. Pljujete po Ukrajincima a sam Putin i ostali nikada lose nisu rekli nista o njima.

Sa posovanjem od PDVNK bre da i jos nesto, Kosovo je SRBIJA bilo i ostalo bez obzira sta av av uradi i potpise.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  PDVNK bre

Sve super Srbine iz Crne Gore samo te zeza jedno što si ove pisanije ostavio na pogrešnom mjestu.Vučičević i ekipica sa informera na stanuju ovdje.Ako ti je lakše idi gore u rubriku više sa veba ,naći ćeš ove sa druge strane duge : dnevno hr.i ostale …zapjenili i reže ko’ šakali ,čekaju takve kao ti a nas ostavi na miru.Važi..??

Pink Panter
Gost
Pink Panter
2 godine prije

Nas(Crnogoraca) i Rusa ima 200 milijuna… Ima da se nas plaši Nato. ?

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  Pink Panter

đe me nađe, sokole

Građevinar
Gost
Građevinar
2 godine prije

Brčko treba razoriti jer je generator nestabilnosti u regiji. Ima tamo i nešto malo poštenih ljudi, ali uglavnom se u tom gradu skuplja svakojaki šljam. Možeš hodati danima po gradu a da ne naletiš na biće koje zaslužuje da ga se naziva čovjekom. Stvarno treba nešto napraviti sa tim gradom.

Orijunac
Gost
Orijunac
2 godine prije
Reply to  Građevinar

naseliti đetiće

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Trumpova izjava donosi nista vise od objektivnog pogleda na jedan narod(moguci remetilacki faktor u Nato-u) kroz reviziju povijesti zadnjih 100 godina.
Uostalom Enciklopedia Britanica je svojedobno imala zanimljivu definiciju pojma Crnogorac.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Mucke

na sto mislis? ja sam nasao jedino o headhunting; 1912.
ima li kakva asocijacija u vezi rijeci crno?

NSU
Gost
NSU
2 godine prije

Postojao nekad ponosan narod na Balkanu!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik