fbpx

Tsipras, Zaev i Vučić su dio istog atlantističkog tima i cijelu regiju će progutati NATO

NATO

Potpisivanju sporazuma između Makedonije i Grčke o preimenovanju bivše jugoslavenske republike u Republiku Sjevernu Makedoniju, koja je samostalna od 1991. godine, nije cilj pronaći dugoročno rješenje koje će zadovoljiti i makedonski i grčki narod. Pravi je cilj bio ispuniti tek formalne uvjete za poziv Makedonije u NATO na  summitu u srpnju ove godine. Ovo mišljenje su izrazili mnogi makedonski, ali i ruski i srpski stručnjaci, koji također pozorno prate širenje NATO pakta.

Podsjetimo da su sporazum o preimenovanju Makedonije 17. lipnja potpisali ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias. Potpisivanje sporazuma je dovelo do prosvjeda u Skopju i nekoliko makedonskih gradova, pod sloganom “Nećemo odustati od imena, to je naša zemlja”. Predsjednik zemlje Đorđe Ivanov je odbio ratificirati potpisani sporazum, pa je poslan u parlament. Unatoč činjenici da sjednici nisu nazočili zastupnici glavne oporbene stranke VMRO-DPMNE, parlament je ratificirao sporazum, ali je prerano reći da je priča završena. Stanovništvo će na referendumu izraziti svoje mišljenje o novom nazivu zemlje.

Naime, prema uvjetima sporazuma s Grčkom, Makedonija bi trebala promijeniti svoje ime i ustav, za što je potrebna dvotrećinska glasova zastupnika. Vladajuća stranka u ovom trenutku nema taj broj glasova, čak i ako se u obzir uzmu partneri u vladajućoj koaliciji, stranke makedonskih Albanaca.

Rusija e čini nezainteresiranom za cijeli slučaj, iako je poznavateljima prilika vrlo dobro poznato da to nije tako. Prema ruskom povjesničaru, stručnjaku za Balkan s Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti, Georgiju Engelhardtu, Makedonija može očekivati jačanje vanjskog pritiska, prije svega na predsjednika Ivanova.

“Bit će i jakog pritiska, unutarnjeg i vanjskog, na zastupnike oporbene stranke VMRO DPNME, kako bi se stranka na neki način podijelila i ugrabili potrebni glasovi. To se treba očekivati upravo u okviru promicanja potrebe promjene imena zemlje”, vjeruje stručnjak.

Engelhardt je naglasio da se sve čini kako bi se potkopala stara pat pozicija u kojoj se Makedoniji spori s Grčkom, što nitko posebno ni ne skriva. Tijekom posljednjih nekoliko godina su Sjedinjene Države i druge vodeće zapadne zemlje zaključile kako treba ukloniti ovu “sivu zonu” u jugoistočnoj Europi, posljednji preostali više ili manje veliki prostor izvan NATO pakta.

Ovo područje obuhvaća zemlje poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore. Nedavno je Crna Gora šokirana ulaskom u savezu, što se prema brojnim analitičarima učinilo suprotno volji većine stanovništva. Upravo zbog toga je izbjegnuto održavanje referenduma o ovom pitanju i zemlja ugurana u NATO glasovima parlamentarnih zastupnika.

Makedonija NATO

U Makedoniji je situacija malo drugačija, ali se prijem u NATO pod hitno mora ubrzati, a za tu svrhu je bilo potrebno ukloniti problem s Grčkom. Kako je u Makedoniji nova vlada je došla na vlast, to više nije tajna, kao ni spremnost Zaeva, Dimitrova i Šekerinske da urade sve što od njih zahtjeva atlantistički blok.

Georgiju Engelhardtu upozorava kako je očito da će se, nakon što dovrši “posao” u Makedoniji, front preseliti u Srbiju i Republiku Srpsku, koja sprečava širenje NATO pakta na Bosnu i Hercegovinu.

“Moramo shvatiti da se stanovništvo Srbije jako protivi ulasku u NATO, kao što se vidi iz svih anketa. Međutim, to se ne može reći za vlasti zemlje. Znamo da je posljednja vlada potpisala sporazum koji je NATO paktu dao prava, imunitete i povlastice koje Sjevernoatlantski savez nije ni zahtijevao. Na primjer, pravo korištenja vojne infrastrukture, pravo na tranzit, sve to je NATO dobio od Srbije i bez prijema zemlje u savez”, rekao je stručnjak.

Ipak, dodao je, za NATO bi integracija Srbije u savez u doglednoj budućnosti bila ozbiljno političko postignuće.

“Tada će uvijek će moći govoriti da su pravilnom politikom čak i zemlje koje se nekad nisu usudile slušati postale “civilizirane”, “shvatile su što im treba” i disciplinirano su umarširale u zajednički sustav. Ali to je pitanje budućnosti, a sada se rješava problem Makedonije”, smatra politolog i stručnjak za Balkan.

Republika Srpska

Govoreći o mogućem ishodu referenduma u Makedoniji, Engelhardt je skrenuo pozornost na činjenicu da je stanovništvo ove republike podijeljeno u dvije velike skupine, na slavensku većinu koju čine Makedonci i albansku zajednicu. U tom bi slučaju Makedonci oko ovog pitanja bili podijeljeni otprilike na pola, a albanska zajednica bi podržala preimenovanje zemlje, premijera Zorana Zaeva i zahtjeve Zapada.

Ako referendum bude proveden isključivo od strane makedonskih vlasti i pod kontrolom “međunarodnih organizacija”, ponovit će se priča o referendumu za neovisnost Crne Gore, kada je EU rekla da bi njegov uspjeh bio uspjeh cijele Crne Gore. I doista, vlasti su dobile točno onoliko koliko im je bilo potrebno. Nije se moglo očekivati da bi referendum mogao dati neke neočekivane rezultate”, zaključio je Engelhardt.

Istraživač na Institutu za europske studije iz Beograda, Stevan Gajić također smatra da suština onoga što se događa u Makedoniji nije sporazum između Skopja i Atene, nego se zemlju nastoji ugurati u NATO “dok ljudi ne dođu k sebi”. On je to prijetio i prije nedavno održanog summita NATO pakta.

“Prema izvješćima medija, NATO je spreman 11. srpnja pozvati Makedoniju u organizaciju, bez obzira hoće li sporazum funkcionirati ili ne. To samo ukazuje na to da Bruxelles, kao središte EU i Sjevernoatlantskog saveza, uopće ne brine hoće li se riješiti spor između Makedonije i Grčke. Makedoniju je potrebno uključiti u NATO što je prije moguće i to  će se očigledno dogoditi”, rekao je Gajić.

Što se tiče imena “Republika Sjeverna Makedonija”, Grčkoj i Makedoniji će ono biti nametnuto nasilnim sredstvima, iako je jednako neprihvatljivo i za grčko i makedonsko stanovništvo.

Sporazum o novom imenu Makedonije potpisan je protiv mišljenja većine Grka i volji Grčke Pravoslavne Crkve, koja je utjecajan čimbenik u društvenom životu zemlje. Isto tako je bilo u Makedoniji, koji su izašli na ulice i prosvjedovali.

Unatoč nekim razlikama, situacija je slična onome što se događalo u Crnoj Gori kada je žurno ugurana u NATO bez referenduma.

Tsipras, Zaev i Vučić su dio istog atalntističkog tima

Aleksandar Vučić će dati Kosovo za EU i NATO
FOTO: Aleksandar Vučić

“Isto će biti i u Makedoniji, samo da se zapečati i ovaj dio fronta s Rusijom”, smatra srpski stručnjak.

“Tada će na red doći Srbija. Unatoč činjenici da sada govorimo o Makedoniji, situacija se ne može razmatrati odvojeno od događaja u Srbiji. Makedonski premijer Zoran Zaev, grčki premijer Alexis Tsipras i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su članovi su istog tima i pripadaju atlantističkoj školi. Tsipras je prevario svoj narod najprije organizirajući referendum protiv mjera štednje koje su nametnute EU. Referendum je bio uspješan, a onda je Tsipras ignorirao njegove rezultate i proveo sve naredbe Berlina. Isto se događa u Srbiji s Vučićem. Inzistira na kompromisu suprotno mišljenju suprotno mišljenju naroda, većine intelektualaca tijekom “unutarnjeg dijaloga” kojeg je on sam pokrenuo i suprotno mišljenju crkve. Vučiću se pridružila premijerka Ana Brnabić, koja je nedavno izjavila kako Kosovo više i nije Srbija, ali Beograd nikad neće priznati njegovu neovisnost. Ova izjava je neka vrsta Zenonovog paradoksa”, istaknuo je Stevan Gajić, dodajući kako je ovom izjavom premijerka prekršila ustav zemlje, a da nije slijedila reakcija pravosuđa.

“U Beogradu postoji jedan urednik prorežimskog tabloida koji voli govoriti o prevratima, za koje kaže da se pripremaju protiv aktualnih vlasti. No, zapravo bi se državnim udarom mogla usporediti izjava Ane Brnabić, budući da s jednog od dva najutjecajnija mjesta u vlasti izjavljuje da jedan države ne pripada zemlji kojom upravlja, iako to stoji u preambuli ustava”, izjavljuje Gajić, koji je prilično zbunjen takvim istupima.

Zapravo je bit svih tih radnji otvaranje puta u Ujedinjene narode Kosovu, kako bi se omogućilo ujedinjenje Kosova i Albanije, što su proteklih nekoliko godina snovi i političara u Tirani. Stoga Srbiji treba oduzeti pravne poluge da to spriječi.

Kosovo

S druge strane, teritorij Kosova je formalno već dio NATO pakta, a Albanija je već članica saveza.

Učinjeno to, na red dolaze Srbija i entitet Bosne i Hercegovine – Republika Srpska. Ovo je glavna premija i srž balkanskog pitanja. Ako pogledate što Zapad govori o Balkanu, ispada da je ovo područje vrlo problematično “zbog zloglasnog ruskog utjecaja”. Čak se i za Makedoniju govori o utjecaju Rusije, što tvrde i aktualne vlasti u Skopju. Ta je histerija porasla nakon nekoliko predavanja predstavnika Euroazijske mladeži Leonida Savina ovoj republici.

“S dužnim poštovanjem prema Leonidu Savinu, stvarno ne mislim da bi no mogao organizirati ikakav državni udar”, rekao je Gajić.

Po njegovom mišljenju, Zapad se bunio zbog “ruskog utjecaja”, koji zapravo ne postoji, samo kako bi Balkan uvukao u NATO. Cilj je proširiti NATO na Balkanu, prvenstveno. Tako je bilo i u Crnoj Gori.

Proširivanje nekakvog dijaloga o “punoj normalizaciji odnosa” između Beograda i Prištine isto je što i priča o promjeni imena Makedonije. Cilj nije ni bio riješiti spor oko imena, već da se ispune minimalne formalnosti potrebne za pozivanje Makedonije u NATO.

Za Zapad uopće nije važno što  će se dogoditi u zemlji i kako će se riješiti problemi poput etničke podjele društva, uvođenja albanskog jezika kao drugog službenog jezika ili ponovne “bugarizacije” makedonskog stanovništva. Samo je važno da Makedonija postane NATO teritorij. Čini mi se da na kraju sve zemlje sive zone Zapadnog Balkana trebaju biti u NATO paktu.

NATO Balkan
FOTO: NATO i zemlje koje još treba “ugurati” u Sjevernoatlantski savez

U Srbiji se pokušava manipulirati javnim mnijenjem, a neki analitičari čak kažu da “da je dobro su bombardirani, da se postigne”. “Kompromis” je eufemizam za izdaju nacionalnih interesa, ne samo u Srbiji. “Kompromis” je riječ koju u Makedoniji i Grčkoj neprestano upotrebljavaju obje strane. “Kompromis” u Srbiji se uspješno provodi kao koncept kojim se prikriva uništavanje zemlje, kršenje ustavnog poretka i napadi na “ognjištare” i “konzervativce”, na crkvu, budući da je nominalno prebivalište srpskog patrijarha na Kosovu.

Prema riječima stručnjaka, makedonske i srbijanske vlasti skrivaju svoju pravu politiku od građana.

Građani čuju samo njihova “postignuća”, rezultate koji su uistinu nevjerojatni za sve balkanske narode, uključujući Albance. U stvari, Albanci su taoci kartela droga i terorizma, čije su se vođe preselile u ministrantske i premijerske urede. Da su ljudi zaista zadovoljni, ne bi masovno napuštali Kosovo. U svim balkanskim zemljama postoji problem iseljavanja, ali je on na Kosovu najizraženiji i poprima oblike egzodusa mladog i radno aktivnog stanovništva, koje će se, obzirom na veliku albansku dijasporu EU i Americi, teško vratiti na Kosovo.

Stručnjaci se slažu da makedonski predsjednik Đorđe Ivanov neće odustati od svog mišljenja, a kriza će se nastaviti. Premijer Zoran Zaev može mirno odstupiti s dužnosti. On je odigrao svoju ulogu i potpisala sporazum s Grcima, što je dovoljan uvjet da Makedonija dobije pozivnicu za NATO. Ostalo su problemi tehničke prirode.

Tada na dnevni red dolaze Srbija i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Budući da veći dio političke elite u Europskoj uniji Srbe smatra “malim Rusima” u mediteranskoj regiji, gotovo malignim tumorom, proces izlječenja ove “bolesti” je počeo odvajanjem Crne Gore i njezinom ulaskom u NATO, koji sada vlada cijelom jadranskom obalom.

Bez sumnje možemo govoriti o nasilnoj “natoizaciji” svih zemalja Balkana. Rusija ne radi ništa. Je li Moskva zadovoljna zapadnjačkom propagandom koja govori o nevjerojatnom ruskom utjecaju koji se baš i ne osjeća u regiji ili je izgubila ne interes za Balkan? Ne znam. Srpski narod je na strani Rusije, ali ako Srbija formalno uđe u NATO, tamo će biti u zatočeništvu”, vjeruje je Stevan Gajić.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
82 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Korejac
Gost
Korejac
3 godine prije

Europo probui se !!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
3 godine prije
Reply to  Korejac

Evropa če se probuditi tek tad, kad proradi glad i kad je opali šamar rata. Kolektivizam u Evropi je mrtva stvar. Egoizam i materializam grabe krupnim korakom i ne mare za sirotinju.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Narod je previše navijački nastrojen da bi shvatio posljedice stvaranja NATO pakta. Za nas u regiji prečesto se NATO doima kao neko civilizacijsko unapređenje, modernizacija organizacije države i vojske, pridruživanje tehnološki naprednom i uređenom svijetu. Istina je potpuno drugačija. NATO je reketarsko švercersko udruženje sa jednim ciljem – osvajanje teritorijalnih… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  davor

Ma bez brige Davore i Hitler je skupljao sve moguće državice za napad na SSSR (od Letonije, Esotnije, Litve, Mađarske, Rumunjske, tvz. NDH, Slovačke, Banderine Ukrajine, Finske…) pa je izdimio itekako sa tim svim državicama… Isto tako će i SAD , a te državice ako išta i pokušaju nestati će… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Busola

U pravu si, ja jednostavno ne mogu razumjeti kako netko danas može i pomišljati na napad na Rusiju. Pa nije četrdesetprva, netko stvarno iz povijesti ništa ne nauči. Ove tkz. pripreme i gomilanje trupa na ruskoj granici više mi izgleda kao izvlačenje novaca od svih i svakog nego ozbiljna priprema… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Nismo pomišljali na napad na Rusiju pa se dogodila Gruzija pa se dogodio Grozny pa se dogodio Majdan pa se dogodio Donbass pa se dogodilo sirijsko-turski Turkmeni pa se dogodio i događa islamistički terorizam. Nažalost je angloamerički apetit i neutaživa žeđ za ruskim zemljanim resursima iznad svih umova i srdaca… Pročitaj više »

jasmin
Gost
jasmin
3 godine prije

Neka oprosti Gospodja Evropa…

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  jasmin

U književnosti i intelektualnim razgovorima prije i nakon I svjetskog rata postojala je omiljena sintagma “stara kurva Europa” nekako mi se čini da bi se lako mogla vratiti u upotrebu.

jasmin
Gost
jasmin
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

@RIJECANIN:Tako je !To je vrijeme avangarde(izmedju dva svjetska rata).Narodu je bilo dozlogrdilo sve sto se desavalo u tom periodu.Posebno su mladi ljudi bili nezadovoljni postojecom situacijom.Osjecali su dolazak rata . Posla je bilo nedovoljno,ekonomska situacija je nepovoljna,rat kucao na vrata… Umjetnici su digli svoj glas u svojim djelima.Zeljeli su skrenuti… Pročitaj više »

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
3 godine prije

Kada ce ljudi shvatiti da je NATO zlo po mir, a odlican po SAD vojnu industriju. Pogledajmo samo nedavnu odluku sve naoourzanje mora biti po Istocnoj Evropi zamjenjano sa SAD naoruzanjem i radi se o 300 milijardi dolara koje te drzave moarju uplatiti SAD vojnoj industrijiu, mada je Rusko i… Pročitaj više »

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE
3 godine prije
Reply to  IVE OLDTIMER

USA radi po sistemu uzmi tamo gdije nema i stavi tamo gdije ima. Uzmu sirotinji i prenesu k sebi. Pogledaajte samo kako su elegantno opljackali Ukrajinu, zlatne rezerve su preselili u USA kao na sigurno cuvanje, a onda su ispostavili racun za pomoc u preustroju i oslobadajanju od Rusije te… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  IVE IZ PECALBE

..čini mi se da superhik je tu u pitanju…

Lala
Gost
Lala
3 godine prije

Grci su popustili i prodali ime. Ko zna šta su im obećali samo da više nema prepreka ni veta za Makedoniju u Nato savezu.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Lala

Grke se pali glupavim nacionalističkim problemima , kako ne bi dizali bune protiv Tsiprasa i pljačke Grčke… Nažalost to pali , a primjer je i Balkan

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Neznam…imam osjećaj da je puno ljudi zbunjeno i da smatra da su Rusi digli ruke od nas.Doduše ,nema se ovdje skim ni razgovarati pa je ljudima u Moskvi manevarski prostor što se tiče Balkana itekako smanjen ali da i oni nisu dovoljno aktivni to se vidi.Mislim da su nas s… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Oni su od balkana napravili veliku ekonomsku rupu , rusija s ulaganjima moze rjesiti pitanje balkana u svoju korist jako brzo….

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Alen

Hm, da, a onda se desi lexagrokor ali nije baš prošlo kako su planirali, da zahebu ruse.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Veca ulaganja ,veca povezanost , a to nam treba….

Busola
Gost
Busola
3 godine prije

Nisu , samo Rusi žele da se mi SAMI PROBUDIMO , jer su kroz povijest posebno SSSR -a skužili da koga bude i čuvaju da dobiju još veći revolt i pobune… Rusi nemaju novaca iz pljački kao Amerikanci da mogu kupovati sve živo i neživo i tim bolje za nas…

jasmin
Gost
jasmin
3 godine prije

Ovo me asocira na vic kada je Mujo branio Sulja.Suljo se posvadjao s nekakvim covjekom i ovaj ga poceo dobro mlatiti. Dodje Mujo da mu pomogne ,pa ce ti reci ovom sto ga bije:”E, hajde jos jednom udari sko smijes!”A ovaj ti opet odalami koliko god moze.I tako jos dvaput… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  jasmin

Upravo tako,jer se nemamo od koga braniti.Fora Nato org je pljackanje drzava za vojnu industriju SADe i to na silu,ucjenama,pretnjama i korupcijom drzavnog vrha.Zasto su u svim parlamentima poslanici sve goli sljam,s oka,s boka i bez ikakvog srama tamo sjede.Nema postenog covjeka ni na vidiku. Ni crkva nije bolja,narod jednostavno… Pročitaj više »

Roko
Gost
Roko
3 godine prije

Rusija je digla ruke od Balkana, iako radi na odugovlačenju nečega što je na koncu ipak neizbježno. Vjerojatno je to i kalkulirano, jer Balkanci su izdajice i prodaju se za sitne novce onda kada su stvari ‘postavljene’ na takav način. A ‘postavljale’ su se godinama nakon raspada SFRJ, uvođenjem zapadne… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Roko

….rusija iza sebe ima 500 god. diplomacije i desetke invazija od mongolske,poljske do francuske i zadnje njemačke stoga rusi znaju se nositi sa današnjim izazovima jer su to več ne samo jednom prošli…kako vrijeme prolazi shvatam da je NATO u biti ex JNA koja je bila u jednom trenutku svrha… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Roko

Roko, ja sam bio veliki skeptik kada su Rusi pustili Turke u Siriju. Sada se vidi da je to bio vrhunski potez. Pa onda i Krim… Nesumnjivo je da je i Srbima i Makedoncima Rusija mnogo bliža od NATO-a. Zašto bi se sada Rusi konfrontirali na još jednom mestu kada… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Meni šumadinac ne treba ni sekunda snimaka niti ikakve priče,mene ne treba podsjećati na to vrijeme,ja mrzim iz dna duše tu zločinački organizaciju i sve vezano uz nju .Nato amblem na rukavu ili SS meni je isto.Nikakve razlike.100% si u pravu glede podsjećanja jer velika većina Srba ima pamćenje zlatne… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Za ovih 20 i kusur godina su nas dobreno unazadili na svim mogucim poljima , od odnosa jednih prema drugim do odnosa prema nama samim… Ekonomski ,kulturno i ostalo necu ni spominjati… Hocemo li ako ovo potraje jos 20 i kusur godina uopste i znati da mora i moze bolje… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Alen

Ne brini Alene, samo se seti kojom brzinom su nas podsetili na stare animozitete. Ovaj put će se njihovo oružje koristiti protiv njih – sada se već može reći da to postaje pravilo 😉

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- E moj shumi, ko da će narod netko nešto pitati. Što misliš da bi kod nas u RH prošao referndum za ulazak u NATO da ga je bilo? Iako naši susjedi misle da smo NATO-ljupci u biti to nije ni približno tako. Nije Hrvatska ništa bila dužna zapadu kao… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Piretis

Nije.toliko bitno formalno biti u savezu koliko je bitno da dušu ne uzmu. Sve dok ljude ne kaliforniziraju nista nije izgubljeno niti su oni sta dobili…

Sarajevo
Gost
Sarajevo
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac: Ruska avio baza u jugozapadnom dijelu Latakije bombardovana…a to je vjerovatno djelo pro-TR “opozicionara”.

Opet Erdo drugu Bibiju pomaze, pa nek zbori ko sta hoce. Njihovo drugarstvo je do sada najcvrsce od svih.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac, ajd ti nama neznalicama objasni kako je Makedoncima i Srbima Rusija bliža od EU ? Po veroispovesti? Glupost ! Po geopoložaju? ne, po bivšoj Jugoslaviji? otom potom, ne bih rekao. Dakle, kako jedna rojalistička Srbija koja veliča tamo neke kraljeve i đenerale koji su nedvojbeno bili simpatizeri Engleske i… Pročitaj više »

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojane … dragi nas Hrvatski pobratime evo ja cu pokusati u kratkim crtama da ti odgovorim. Srpska a i ne samo Stpska, vec i Crnogorska, Makedonska i Bugarska povezanost naroda (ne politikanata) veze sa Rusijom i kulturoloski vec i verski ne u zadnjih 100 godina, vec najmanje 400 godina, dakle… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije

…hazarsko carstvo se učvrščuje….

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

I opet ista prica , na brzinu te neko carstvo oblada bez postovanja bilo cega i kad isto propadne opet ostaju stari racuni … Takva nam.je sudbina nikad nismo ni znali drugacije… Najzalije mi je sto su nas tako jaftino.nasamarili i napravili i prave budalama da mi je to jednostavno… Pročitaj više »

Sarajevo
Gost
Sarajevo
3 godine prije

dobrog li vakta za poganog čovjeka…

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Hrpa naoružanja se stalno (ali po malo) dovlači u jevvropu, grade se novi operativni centri, grade se novi mostovi i prometnice prema istoku, povečava se na 4% izdatci za natoSS ciovojsku, u medijima se rusi konstantno sotoniziraju (stvara se psihoza budučeg sukoba u glavama ovaca u ljudskom obliku), jel netko… Pročitaj više »

orbit
Gost
orbit
3 godine prije

Biti Natovac je unosan biznis za malu koruptiranu grupu u svakoj zemlji.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Zapravo za NATO ni jedna od nabrojanih država nije vitalno bitna. Zadnja koja jim je bila bitna jest Crna Gora. Ono što NATO-u vjerojatno smeta jest to što se te zemlje nalaze u njegovom trbuhu. Već sad su one onemogućene u ikakvoj samostalnoj politici, a članstvom u NATO-u će se… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, Rusija nije prepustila Balkan NATOu iz jednostavnog razloga što nisu bili tu da bi nešto nekome prepustili, oni jednostavno “dozvoljavaju” i prihvačaju želju pojedine zemlje za opredjeljenjem. To što su Balkanske zemlje leglo korupcije, što političare možeš kupiti za šaku dolara je druga priča. Napisao si bit svega, novac,… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- Neće nitko suditi prodanim dušama osim povijesti. A tada će već svi sudionici, u konkretnom slučaju vinovnici, biti pokojni. Tragično je da će i nama život proći “čekajući Godoa” jer smo taoci prodanih duša.

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

Kratkorocno … Rusi su nas namerno pustili niz vodu (u zagrljaju “zapadne sfere”) da bi dobili kao i uvek na vremenu. Kao i svaki ozbiljni politicari i analiticari izvagali su dobro mentalni sklop “nas Balkanaca” + nase opkruzenje + nase mogucnosti, sve to asimetricno prema mogucnostima i sposobnostima “zapadnjaka”. Ako… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Konstantin

Nije Rusija i njen kadar toliko dobar,vec je zapadni kadar jako los i neobrazovan,pa oni neznaju ni koliko je bivsa SFRJ imala Republika,ubio me Bog ako znaju,njima pisu govore nasa govna od ljudi ,za sicu.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
3 godine prije
Reply to  tedi

“Ne kudi konja kojeg nisi jahao.”

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
3 godine prije
Reply to  Konstantin

Cestitke za brzu analizu kojoj skoro nista ne nedostaje.

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije

Dajte Srbima S 300 i fizičku vezu sa otvorenim morem pa da vidite koliko će NATO da ostane na Balkanu.
Pancir dolazi sa Putinom u novembru.
Razumijete li sad važnost Crne Gore i “agresivnost”.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Đuro

Nisam baš takav optimista Đuro.Što se mene tiče može i jedan S- 400 u Zalužanima.Niko sretniji od nas,teško ostvarivo u skorije vrijeme ali nikad se ne zna.

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije

Ma ne sikiraj se Tadmure samo pokušavaju da povećaju pritisak na Vučića dok pregovara sa Tačijem.Kao i Kolinda iz Tirane ili bjesni pas Mattis iz Zagreba neki dan.Prave paniku.
Srbija u NATO …,ja se sunetim dan poslije.

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije

Ko je mogao da predpostavi 92 da je Amerika krenula na Rusiju.
Doduše pametni stari ljudi učesnici drugog svjetskog su govorili poslije pada berlinskog zida da će švabo opet da udari.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Đuro

Švabo ne udara, švabo je nučio lekciju i puše na hladno. Udara onaj koji se još nije opekao a kako stvari stoje to saznanje da se na krivoga namjerio će biti vrlo bolno.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
3 godine prije
Reply to  Đuro

A sta ce sa njima, jadni bili. Pored “Avangarda” i “Cirkona” koji se prave ‘na traci’ neko da ‘brani Rusiju od NATO-a iz centra Balkana’.

Neuroznanstvenik
Gost
Neuroznanstvenik
3 godine prije

Svaka čast analitičaru S. Gajiću na njegovom mišljenju… no, dajte malo propitajte (pa i intervju s njima) jednog Dževada Galijaševića, ili Predraga Ćeranića… pa da vidite uredništvo i novinari Logičnog šta će vam reći pravi znalci…

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije

Preporučujem ozbiljnog čovjeka prof.Nenada Kecmanovića.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
3 godine prije
Reply to  Đuro

Sva trojica su i previse ostrasceni da bi mogli biti objektivni.

Mirko Popović
Gost
Mirko Popović
3 godine prije

Ni najveći politički protivnici nisu Vučića svrstali u atlantiste, pogotovo ne
u kategoriju Cipras, Zaev.

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Mirko Popović

Doduše u Srbe izmjenjene svijesti sa protestantskom etikom prema radu i braćom Nijemcima bi mogli da ga smjeste.Nije da ne bi.

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije
Reply to  Mirko Popović

Sjor Mirko Popovic,dopustite,da samo dodam,nisu svrstavali ni Dindica,dok nije poceja puno prdit u latu(cabar)na svabskome.I nasa se opet jedan,Apis,Gavrilo.Pouka.Svaki Srpski puvac u okupatorske guice ima svoga Apisa,Gavrila.A za NATO(Nacisticka Amerikanska(USRa)teroristicka organizacija moze nastancat(kako vec jesu)sve izrode,imbecile i prodane duse i javno ih pokazat,kako to sami cinu,jer mislu(ka i Pavelic,Nedic,Rupnik i… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  dalmata

Iseli se ti majstore gdje god hoćeš ali ovo je moja zemlja i mislim biti zakopan u njoj.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Đuro

“ovo je moja zemlja” e majstore Đuro, prošla su ta vremena osim ako misliš na osobno tvoje vlasništvo, onda te razumem ali ako misliš na zemlju-državu, vrijeme je da se otrezniš i razmisliš.

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Otrijeznili su mene Tompson i Merčep i Caco.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
3 godine prije
Reply to  dalmata

rusi su ponudli spasiti i prihvatiti 15.000 bijelih farmera iz juzne afrike, koji pate pod genocidom crnih…o njima svijet takodjer suti.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  wetzer maja

Daj neki link o tome !!

wetzer maja
Gost
wetzer maja
3 godine prije

slika ove eu-e se zaokruzuje. ujedinjene drzave evrope – vec su gotov scenarij. sa vise novaca u budget, malo tu, malo u nato – sto ostane za vlastite potrebe? vec se svedska i nizozemska bune, ali i spanjolci i jos neki. hrvatska suti i potpisuje, kao uvijek. nova eu sa… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  wetzer maja

@wetzer maja.+++++++++++++++

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
3 godine prije

Vide ovi lopovi iz NATO, da se narod ne protivi i sad okupiraju šta se okupirati može.

mačak
Gost
mačak
3 godine prije

Uvlačenje NATO pakta u zemlje Balkana je vrlo, vrlo loše po sve ovde. Ukoliko dođe do nekog sukoba, šta msilite da li će se SAD i Rusija tući direktno ili preko leđa drugih? Rusija zna da ne može da konvencionalno parira NATO paktu. razlog vrlo jednostavan mnogo su malobrojniji. Nije… Pročitaj više »

Ogi
Gost
Ogi
3 godine prije
Reply to  mačak

Jbg. Ovo vise nije SFRJ jedna od osnivaca nesvrstanih zemalja. Sad je tu 6 malih nebitnih drzavica koje vise nisu nesvrstane nego su silom svrstane. O nezavisnosti za koju su se “borile” da izađu iz te strasne SFRJ nema ni ono “N” na pocetku. Jad i bijeda.

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Srbska politka je potpuno šizofrena.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Miki

Kad bi bila samo Srpska, svi stretni ali daleko smo od toga, sve je ludo i sve luđe.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Foto br.4:
Bleka mu Stene,sta je lep i posten?

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije

Hajde da malo oborimo koncepciju cijelog članka sa jednom izjavom portparola ruskog ministarstva inostranih poslova.

http://fakti.org/rusija/mid/zaharova-resenje-kosovskog-problema-moguce-samo-uuslovima-koji-su-prihvatljivi-za-srbiju

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Đuro

@Đuro- Hajde da se složimo sa G-đom. Zaharovom. Ostaje pitanje za koga je prihvatljivo nešto što je za državu prihvatljivo? Za većinu naroda ili većinu parlamentarnih zastupnika? Koliko je građana RH smatralo prihvatljivim prodaju Ine, HT-a, zatvaranje brodogradilišta?

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Piretis

Evo malo detaljnije : МОСКВА се одлучно залаже против вештачких рокова дијалога између Београда и Приштине и залаже се за решење косовског проблема искључиво у условима који су прихватљиви за Србију, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. “Одлучно се противимо вештачким роковима дијалога Београда и Приштине.… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Đuro

Rusiji je cirkus sa Kosovom i proglešenjem državom došao u najbolje vrijeme, lijepo su organizirali referendum na Krimu i prihvatili želju krimskog naroda za pripojenjem rusiji. Ako je svijet prihvatio odcjepljenje Kosova od Srbije na isti način mora priznati odvajanje Krima od Ukrajine. No, da bi umirlili takozvane kao prijatelje… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Interesantno razmišljanje,ali ovdje nije riječ o tome već o međunarodno priznatim granicama Srbije garantovanim rezolucijom savjeta bezbjednosti broj 1244.Da ti uprostim, Republjik Kosova neće postati međunarodno priznata država i član UN sve dok se Srbija ne složi sa tim. Isto kao što niko neće pocijepati Siriju na više država sve… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro, kad su Putina napali za Krim, onako fino, kulturno im je spomenuo Kosovo. Ako mene pitaš Kosovo ne bi nikad dobilo nikakav oblik državnosti, županija-pokrajina najviše. Ali s druge strane imaš ludog Dodika koji bi državu baš kako se prozvalo i Kosovo, nezgodno je to. Albanija mudro šuti i… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Naravno da im je Putin na pitanje o Krimu odmah spomenuo Kosovo,pljusnuo ih je žestokom šamarčinom u lice pokazavši im kako primjenjuju dvostruke standarde jer na Kosovu nije ni referendum održan.Samo su priznali.Za razliki od Krima gdje je 90% izašlih glasalo za ulazak u Rusiju.E sad ako se Krim nije… Pročitaj više »

C h i l e
Gost
C h i l e
3 godine prije

Ostale samo srbske zemlje van NATO pakta….

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  C h i l e

kakve zemlje ?

DLM
Gost
DLM
3 godine prije

I Babic iznosi vidjenja svakojakih analnih speleologa i zaista moram reci da se ne slazem s njegovim vidjenjem. Jasno da nije njegovo ali ga on iznosi pa zato se moram njemu… Cilj ove operacije na Balkanu nije da se uvuce isti u NATO, pogotovo ovo sto se radi u Makedoniji… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  DLM

Tačno,smo što će se kad tad morati uspostaviti neki red.I po pitanju Sirije i Ukrajine,Afganistana,Palestine…
Kada o međunarodnom pravu govore Putin ili kineski predsjednik ili Asad onda to i nisu baš imbecili.

udav
Gost
udav
3 godine prije

anglocionisti su odlucili sprovesti ar-magedon, ne na B.I. vec u nasem komsiluku… ja sam to znao i pisao odavno, jos malo pa ce vam paznja biti skrenuta na to… poenta je kako se prica zavrsava

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

kao prvo; portal logicno,: piše se Cipras, to je prava transskripcija sa grčkog alfabeta na hrvatski. Tsipras je engleska transskripcija pa to sam ja oduvijek govorio. Cipras je Sorošev čovjek, blefer, on je samo glumio kofol da je protuv EU i bankara, da dobije vlast, čim je dobio vlast, prodao… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik