fbpx

Tsipras, Zaev i Vučić su dio istog atlantističkog tima i cijelu regiju će progutati NATO

NATO

Potpisivanju sporazuma između Makedonije i Grčke o preimenovanju bivše jugoslavenske republike u Republiku Sjevernu Makedoniju, koja je samostalna od 1991. godine, nije cilj pronaći dugoročno rješenje koje će zadovoljiti i makedonski i grčki narod. Pravi je cilj bio ispuniti tek formalne uvjete za poziv Makedonije u NATO na  summitu u srpnju ove godine. Ovo mišljenje su izrazili mnogi makedonski, ali i ruski i srpski stručnjaci, koji također pozorno prate širenje NATO pakta.

Podsjetimo da su sporazum o preimenovanju Makedonije 17. lipnja potpisali ministri vanjskih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias. Potpisivanje sporazuma je dovelo do prosvjeda u Skopju i nekoliko makedonskih gradova, pod sloganom “Nećemo odustati od imena, to je naša zemlja”. Predsjednik zemlje Đorđe Ivanov je odbio ratificirati potpisani sporazum, pa je poslan u parlament. Unatoč činjenici da sjednici nisu nazočili zastupnici glavne oporbene stranke VMRO-DPMNE, parlament je ratificirao sporazum, ali je prerano reći da je priča završena. Stanovništvo će na referendumu izraziti svoje mišljenje o novom nazivu zemlje.

Naime, prema uvjetima sporazuma s Grčkom, Makedonija bi trebala promijeniti svoje ime i ustav, za što je potrebna dvotrećinska glasova zastupnika. Vladajuća stranka u ovom trenutku nema taj broj glasova, čak i ako se u obzir uzmu partneri u vladajućoj koaliciji, stranke makedonskih Albanaca.

Rusija e čini nezainteresiranom za cijeli slučaj, iako je poznavateljima prilika vrlo dobro poznato da to nije tako. Prema ruskom povjesničaru, stručnjaku za Balkan s Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti, Georgiju Engelhardtu, Makedonija može očekivati jačanje vanjskog pritiska, prije svega na predsjednika Ivanova.

“Bit će i jakog pritiska, unutarnjeg i vanjskog, na zastupnike oporbene stranke VMRO DPNME, kako bi se stranka na neki način podijelila i ugrabili potrebni glasovi. To se treba očekivati upravo u okviru promicanja potrebe promjene imena zemlje”, vjeruje stručnjak.

Engelhardt je naglasio da se sve čini kako bi se potkopala stara pat pozicija u kojoj se Makedoniji spori s Grčkom, što nitko posebno ni ne skriva. Tijekom posljednjih nekoliko godina su Sjedinjene Države i druge vodeće zapadne zemlje zaključile kako treba ukloniti ovu “sivu zonu” u jugoistočnoj Europi, posljednji preostali više ili manje veliki prostor izvan NATO pakta.

Ovo područje obuhvaća zemlje poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, samoproglašenog Kosova i Crne Gore. Nedavno je Crna Gora šokirana ulaskom u savezu, što se prema brojnim analitičarima učinilo suprotno volji većine stanovništva. Upravo zbog toga je izbjegnuto održavanje referenduma o ovom pitanju i zemlja ugurana u NATO glasovima parlamentarnih zastupnika.

Makedonija NATO

U Makedoniji je situacija malo drugačija, ali se prijem u NATO pod hitno mora ubrzati, a za tu svrhu je bilo potrebno ukloniti problem s Grčkom. Kako je u Makedoniji nova vlada je došla na vlast, to više nije tajna, kao ni spremnost Zaeva, Dimitrova i Šekerinske da urade sve što od njih zahtjeva atlantistički blok.

Georgiju Engelhardtu upozorava kako je očito da će se, nakon što dovrši “posao” u Makedoniji, front preseliti u Srbiju i Republiku Srpsku, koja sprečava širenje NATO pakta na Bosnu i Hercegovinu.

“Moramo shvatiti da se stanovništvo Srbije jako protivi ulasku u NATO, kao što se vidi iz svih anketa. Međutim, to se ne može reći za vlasti zemlje. Znamo da je posljednja vlada potpisala sporazum koji je NATO paktu dao prava, imunitete i povlastice koje Sjevernoatlantski savez nije ni zahtijevao. Na primjer, pravo korištenja vojne infrastrukture, pravo na tranzit, sve to je NATO dobio od Srbije i bez prijema zemlje u savez”, rekao je stručnjak.

Ipak, dodao je, za NATO bi integracija Srbije u savez u doglednoj budućnosti bila ozbiljno političko postignuće.

“Tada će uvijek će moći govoriti da su pravilnom politikom čak i zemlje koje se nekad nisu usudile slušati postale “civilizirane”, “shvatile su što im treba” i disciplinirano su umarširale u zajednički sustav. Ali to je pitanje budućnosti, a sada se rješava problem Makedonije”, smatra politolog i stručnjak za Balkan.

Republika Srpska

Govoreći o mogućem ishodu referenduma u Makedoniji, Engelhardt je skrenuo pozornost na činjenicu da je stanovništvo ove republike podijeljeno u dvije velike skupine, na slavensku većinu koju čine Makedonci i albansku zajednicu. U tom bi slučaju Makedonci oko ovog pitanja bili podijeljeni otprilike na pola, a albanska zajednica bi podržala preimenovanje zemlje, premijera Zorana Zaeva i zahtjeve Zapada.

Ako referendum bude proveden isključivo od strane makedonskih vlasti i pod kontrolom “međunarodnih organizacija”, ponovit će se priča o referendumu za neovisnost Crne Gore, kada je EU rekla da bi njegov uspjeh bio uspjeh cijele Crne Gore. I doista, vlasti su dobile točno onoliko koliko im je bilo potrebno. Nije se moglo očekivati da bi referendum mogao dati neke neočekivane rezultate”, zaključio je Engelhardt.

Istraživač na Institutu za europske studije iz Beograda, Stevan Gajić također smatra da suština onoga što se događa u Makedoniji nije sporazum između Skopja i Atene, nego se zemlju nastoji ugurati u NATO “dok ljudi ne dođu k sebi”. On je to prijetio i prije nedavno održanog summita NATO pakta.

“Prema izvješćima medija, NATO je spreman 11. srpnja pozvati Makedoniju u organizaciju, bez obzira hoće li sporazum funkcionirati ili ne. To samo ukazuje na to da Bruxelles, kao središte EU i Sjevernoatlantskog saveza, uopće ne brine hoće li se riješiti spor između Makedonije i Grčke. Makedoniju je potrebno uključiti u NATO što je prije moguće i to  će se očigledno dogoditi”, rekao je Gajić.

Što se tiče imena “Republika Sjeverna Makedonija”, Grčkoj i Makedoniji će ono biti nametnuto nasilnim sredstvima, iako je jednako neprihvatljivo i za grčko i makedonsko stanovništvo.

Sporazum o novom imenu Makedonije potpisan je protiv mišljenja većine Grka i volji Grčke Pravoslavne Crkve, koja je utjecajan čimbenik u društvenom životu zemlje. Isto tako je bilo u Makedoniji, koji su izašli na ulice i prosvjedovali.

Unatoč nekim razlikama, situacija je slična onome što se događalo u Crnoj Gori kada je žurno ugurana u NATO bez referenduma.

Tsipras, Zaev i Vučić su dio istog atalntističkog tima

Aleksandar Vučić će dati Kosovo za EU i NATO

FOTO: Aleksandar Vučić

“Isto će biti i u Makedoniji, samo da se zapečati i ovaj dio fronta s Rusijom”, smatra srpski stručnjak.

“Tada će na red doći Srbija. Unatoč činjenici da sada govorimo o Makedoniji, situacija se ne može razmatrati odvojeno od događaja u Srbiji. Makedonski premijer Zoran Zaev, grčki premijer Alexis Tsipras i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić su članovi su istog tima i pripadaju atlantističkoj školi. Tsipras je prevario svoj narod najprije organizirajući referendum protiv mjera štednje koje su nametnute EU. Referendum je bio uspješan, a onda je Tsipras ignorirao njegove rezultate i proveo sve naredbe Berlina. Isto se događa u Srbiji s Vučićem. Inzistira na kompromisu suprotno mišljenju suprotno mišljenju naroda, većine intelektualaca tijekom “unutarnjeg dijaloga” kojeg je on sam pokrenuo i suprotno mišljenju crkve. Vučiću se pridružila premijerka Ana Brnabić, koja je nedavno izjavila kako Kosovo više i nije Srbija, ali Beograd nikad neće priznati njegovu neovisnost. Ova izjava je neka vrsta Zenonovog paradoksa”, istaknuo je Stevan Gajić, dodajući kako je ovom izjavom premijerka prekršila ustav zemlje, a da nije slijedila reakcija pravosuđa.

“U Beogradu postoji jedan urednik prorežimskog tabloida koji voli govoriti o prevratima, za koje kaže da se pripremaju protiv aktualnih vlasti. No, zapravo bi se državnim udarom mogla usporediti izjava Ane Brnabić, budući da s jednog od dva najutjecajnija mjesta u vlasti izjavljuje da jedan države ne pripada zemlji kojom upravlja, iako to stoji u preambuli ustava”, izjavljuje Gajić, koji je prilično zbunjen takvim istupima.

Zapravo je bit svih tih radnji otvaranje puta u Ujedinjene narode Kosovu, kako bi se omogućilo ujedinjenje Kosova i Albanije, što su proteklih nekoliko godina snovi i političara u Tirani. Stoga Srbiji treba oduzeti pravne poluge da to spriječi.

Kosovo

S druge strane, teritorij Kosova je formalno već dio NATO pakta, a Albanija je već članica saveza.

Učinjeno to, na red dolaze Srbija i entitet Bosne i Hercegovine – Republika Srpska. Ovo je glavna premija i srž balkanskog pitanja. Ako pogledate što Zapad govori o Balkanu, ispada da je ovo područje vrlo problematično “zbog zloglasnog ruskog utjecaja”. Čak se i za Makedoniju govori o utjecaju Rusije, što tvrde i aktualne vlasti u Skopju. Ta je histerija porasla nakon nekoliko predavanja predstavnika Euroazijske mladeži Leonida Savina ovoj republici.

“S dužnim poštovanjem prema Leonidu Savinu, stvarno ne mislim da bi no mogao organizirati ikakav državni udar”, rekao je Gajić.

Po njegovom mišljenju, Zapad se bunio zbog “ruskog utjecaja”, koji zapravo ne postoji, samo kako bi Balkan uvukao u NATO. Cilj je proširiti NATO na Balkanu, prvenstveno. Tako je bilo i u Crnoj Gori.

Proširivanje nekakvog dijaloga o “punoj normalizaciji odnosa” između Beograda i Prištine isto je što i priča o promjeni imena Makedonije. Cilj nije ni bio riješiti spor oko imena, već da se ispune minimalne formalnosti potrebne za pozivanje Makedonije u NATO.

Za Zapad uopće nije važno što  će se dogoditi u zemlji i kako će se riješiti problemi poput etničke podjele društva, uvođenja albanskog jezika kao drugog službenog jezika ili ponovne “bugarizacije” makedonskog stanovništva. Samo je važno da Makedonija postane NATO teritorij. Čini mi se da na kraju sve zemlje sive zone Zapadnog Balkana trebaju biti u NATO paktu.

NATO Balkan

FOTO: NATO i zemlje koje još treba “ugurati” u Sjevernoatlantski savez

U Srbiji se pokušava manipulirati javnim mnijenjem, a neki analitičari čak kažu da “da je dobro su bombardirani, da se postigne”. “Kompromis” je eufemizam za izdaju nacionalnih interesa, ne samo u Srbiji. “Kompromis” je riječ koju u Makedoniji i Grčkoj neprestano upotrebljavaju obje strane. “Kompromis” u Srbiji se uspješno provodi kao koncept kojim se prikriva uništavanje zemlje, kršenje ustavnog poretka i napadi na “ognjištare” i “konzervativce”, na crkvu, budući da je nominalno prebivalište srpskog patrijarha na Kosovu.

Prema riječima stručnjaka, makedonske i srbijanske vlasti skrivaju svoju pravu politiku od građana.

Građani čuju samo njihova “postignuća”, rezultate koji su uistinu nevjerojatni za sve balkanske narode, uključujući Albance. U stvari, Albanci su taoci kartela droga i terorizma, čije su se vođe preselile u ministrantske i premijerske urede. Da su ljudi zaista zadovoljni, ne bi masovno napuštali Kosovo. U svim balkanskim zemljama postoji problem iseljavanja, ali je on na Kosovu najizraženiji i poprima oblike egzodusa mladog i radno aktivnog stanovništva, koje će se, obzirom na veliku albansku dijasporu EU i Americi, teško vratiti na Kosovo.

Stručnjaci se slažu da makedonski predsjednik Đorđe Ivanov neće odustati od svog mišljenja, a kriza će se nastaviti. Premijer Zoran Zaev može mirno odstupiti s dužnosti. On je odigrao svoju ulogu i potpisala sporazum s Grcima, što je dovoljan uvjet da Makedonija dobije pozivnicu za NATO. Ostalo su problemi tehničke prirode.

Tada na dnevni red dolaze Srbija i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Budući da veći dio političke elite u Europskoj uniji Srbe smatra “malim Rusima” u mediteranskoj regiji, gotovo malignim tumorom, proces izlječenja ove “bolesti” je počeo odvajanjem Crne Gore i njezinom ulaskom u NATO, koji sada vlada cijelom jadranskom obalom.

Bez sumnje možemo govoriti o nasilnoj “natoizaciji” svih zemalja Balkana. Rusija ne radi ništa. Je li Moskva zadovoljna zapadnjačkom propagandom koja govori o nevjerojatnom ruskom utjecaju koji se baš i ne osjeća u regiji ili je izgubila ne interes za Balkan? Ne znam. Srpski narod je na strani Rusije, ali ako Srbija formalno uđe u NATO, tamo će biti u zatočeništvu”, vjeruje je Stevan Gajić.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
82 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Korejac
Gost
Korejac
2 godine prije

Europo probui se !!

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije
Reply to  Korejac

Evropa če se probuditi tek tad, kad proradi glad i kad je opali šamar rata. Kolektivizam u Evropi je mrtva stvar. Egoizam i materializam grabe krupnim korakom i ne mare za sirotinju.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Narod je previše navijački nastrojen da bi shvatio posljedice stvaranja NATO pakta. Za nas u regiji prečesto se NATO doima kao neko civilizacijsko unapređenje, modernizacija organizacije države i vojske, pridruživanje tehnološki naprednom i uređenom svijetu. Istina je potpuno drugačija. NATO je reketarsko švercersko udruženje sa jednim ciljem – osvajanje teritorijalnih resursa Rusije i Kaspijskog bazena. Za američke ambasadore i kongresmene Makedonija je jedna obična crtica-zastavica iznad kreveta koju je potrebno “osvojiti” u toj suludoj utrci. Ako na Makedoniji primjer nije preočit onda ne vjerujem da će ikad biti očitiji. Mi smo u Hrvatskoj kao i brojni ostali Europljani već bojim se duže vremena jedna obična crtica iznad tog kreveta američkih odlikaša iz bratstava.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  davor

Ma bez brige Davore i Hitler je skupljao sve moguće državice za napad na SSSR (od Letonije, Esotnije, Litve, Mađarske, Rumunjske, tvz. NDH, Slovačke, Banderine Ukrajine, Finske…) pa je izdimio itekako sa tim svim državicama… Isto tako će i SAD , a te državice ako išta i pokušaju nestati će sa lica karte svijeta.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Busola

U pravu si, ja jednostavno ne mogu razumjeti kako netko danas može i pomišljati na napad na Rusiju. Pa nije četrdesetprva, netko stvarno iz povijesti ništa ne nauči. Ove tkz. pripreme i gomilanje trupa na ruskoj granici više mi izgleda kao izvlačenje novaca od svih i svakog nego ozbiljna priprema za napad a ujedno i slabljenje EU što i je cilj u konačnici. NATO treba raspustiti, Europska unija treba svoju vojnu uniju a ne zaboravimo da je Rusija dio Europe, takva vojna unija bi bila stabilna i sigurna od napada Irana, Turske, Mongola, Tatara i ostalih osvajača. A prekomorski kravari neka se zabavljaju na svom kontinentu i neka ne zaborave onu narodnu, oteto prokleto.

davor
Gost
davor
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Nismo pomišljali na napad na Rusiju pa se dogodila Gruzija pa se dogodio Grozny pa se dogodio Majdan pa se dogodio Donbass pa se dogodilo sirijsko-turski Turkmeni pa se dogodio i događa islamistički terorizam. Nažalost je angloamerički apetit i neutaživa žeđ za ruskim zemljanim resursima iznad svih umova i srdaca naših i regionalnih i europskih političara koji ne prepoznaju slona u Europskoj sobi. Učimo povijest ali je ne shvaćamo, nismo ništa naučili.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Neka oprosti Gospodja Evropa…

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  jasmin

U književnosti i intelektualnim razgovorima prije i nakon I svjetskog rata postojala je omiljena sintagma “stara kurva Europa” nekako mi se čini da bi se lako mogla vratiti u upotrebu.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

@RIJECANIN:Tako je !To je vrijeme avangarde(izmedju dva svjetska rata).Narodu je bilo dozlogrdilo sve sto se desavalo u tom periodu.Posebno su mladi ljudi bili nezadovoljni postojecom situacijom.Osjecali su dolazak rata . Posla je bilo nedovoljno,ekonomska situacija je nepovoljna,rat kucao na vrata… Umjetnici su digli svoj glas u svojim djelima.Zeljeli su skrenuti paznju na trulez tadasnjeg drustva. Stvaraju djela avangardne vrijednosti u slikarstvu,arhitekturi,kiparstvu,muzici i posebno knjizevnosti. Stvara da bi zacudio i skrenuo paznju na zabokrecinu u svim sferama drustva.Tako je nastao naziv Stara kurva Evropa.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Kada ce ljudi shvatiti da je NATO zlo po mir, a odlican po SAD vojnu industriju. Pogledajmo samo nedavnu odluku sve naoourzanje mora biti po Istocnoj Evropi zamjenjano sa SAD naoruzanjem i radi se o 300 milijardi dolara koje te drzave moarju uplatiti SAD vojnoj industrijiu, mada je Rusko i bivse sovjetsko naoruzanje superiornije od istovremenih SAD oruzja. Evropa mora stvoriti svoje samostalne obranbene snage bez kontakta sa SAD. Da se 300 milijardi dolara potrosi u Evropi onda bi to bilo zaposljavanje i unaredjenje EU ekonomije.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE
2 godine prije
Reply to  IVE OLDTIMER

USA radi po sistemu uzmi tamo gdije nema i stavi tamo gdije ima. Uzmu sirotinji i prenesu k sebi.
Pogledaajte samo kako su elegantno opljackali Ukrajinu, zlatne rezerve su preselili u USA kao na sigurno cuvanje, a onda su ispostavili racun za pomoc u preustroju i oslobadajanju od Rusije te im uzeli sve zlatne rezerve i jos su ukrajinci duzni, a kako nemaju cime platiti i USA se polako povlaci iz Ukrajine.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  IVE IZ PECALBE

..čini mi se da superhik je tu u pitanju…

Lala
Gost
Lala
2 godine prije

Grci su popustili i prodali ime. Ko zna šta su im obećali samo da više nema prepreka ni veta za Makedoniju u Nato savezu.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Lala

Grke se pali glupavim nacionalističkim problemima , kako ne bi dizali bune protiv Tsiprasa i pljačke Grčke… Nažalost to pali , a primjer je i Balkan

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Neznam…imam osjećaj da je puno ljudi zbunjeno i da smatra da su Rusi digli ruke od nas.Doduše ,nema se ovdje skim ni razgovarati pa je ljudima u Moskvi manevarski prostor što se tiče Balkana itekako smanjen ali da i oni nisu dovoljno aktivni to se vidi.Mislim da su nas s pravom pustili niz vodu ,volio bi da griješim ..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Oni su od balkana napravili veliku ekonomsku rupu , rusija s ulaganjima moze rjesiti pitanje balkana u svoju korist jako brzo….

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Alen

Hm, da, a onda se desi lexagrokor ali nije baš prošlo kako su planirali, da zahebu ruse.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Veca ulaganja ,veca povezanost , a to nam treba….

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Nisu , samo Rusi žele da se mi SAMI PROBUDIMO , jer su kroz povijest posebno SSSR -a skužili da koga bude i čuvaju da dobiju još veći revolt i pobune… Rusi nemaju novaca iz pljački kao Amerikanci da mogu kupovati sve živo i neživo i tim bolje za nas…

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Ovo me asocira na vic kada je Mujo branio Sulja.Suljo se posvadjao s nekakvim covjekom i ovaj ga poceo dobro mlatiti. Dodje Mujo da mu pomogne ,pa ce ti reci ovom sto ga bije:”E, hajde jos jednom udari sko smijes!”A ovaj ti opet odalami koliko god moze.I tako jos dvaput ,dok Suljo ne zapomaga:”Pobogu,Mujo ,nemoj me ti vise braniti. E tako i nama nije potrebna (nazovi) pomoc Evropske unije.Mozemo se mi i sami braniti bez njene pomoci.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  jasmin

Upravo tako,jer se nemamo od koga braniti.Fora Nato org je pljackanje drzava za vojnu industriju SADe i to na silu,ucjenama,pretnjama i korupcijom drzavnog vrha.Zasto su u svim parlamentima poslanici sve goli sljam,s oka,s boka i bez ikakvog srama tamo sjede.Nema postenog covjeka ni na vidiku.
Ni crkva nije bolja,narod jednostavno nije iznjedrio ispod svojih krila prave ljude.Da ih ima isli bi od vrata do vrata i sakupljali oglasove.Sva tzv “elita” koja se bori protiv vlasti su salonski uhljebi.
Cudimo se,ko pure, sto mladi odlaze a jedini razlog je sto vlast boli dupe za narod i drzavu.Kada nebude imao tko da radi kase prazne,biti ce nam kao u Ukrajini i pripidi baltickim zemljama i na KiM prosvjeduju i odlaze,kazu da se KiM ispraznio..

Roko
Gost
Roko
2 godine prije

Rusija je digla ruke od Balkana, iako radi na odugovlačenju nečega što je na koncu ipak neizbježno. Vjerojatno je to i kalkulirano, jer Balkanci su izdajice i prodaju se za sitne novce onda kada su stvari ‘postavljene’ na takav način. A ‘postavljale’ su se godinama nakon raspada SFRJ, uvođenjem zapadne demokracije koja ne priznaje ništa drugo osim zapadnjačkog kulturnog i društvenog uređenja u kojem nekolicina odlučuje sudbinu naroda tako što vuče konce iz pozadine i svaka štetna odluka prikazuje se kao pozitivna, svaka je izdaja plemeniti čin, svaka laž istina…U konačnici, napokon učimo od najboljih – višestoljetnih kolonizatora i osvajača, prekaljenih manipulatora, prevaranata i lažova. Balkanska kultura i tradicija izumire velikom brzinom, naše ravnice i kotari su pustije no ikad, naša mladež je u potpunosti otuđena od ostavštine svojih predaka, bez ikakvih ambicija za životom na mjestima gdje je stotinama godina bujao život i na kojima su ljudi živjeli od svoga znoja i rada. Danas smo taoci zapadne demagogije i polako ali sigurno nas satiru i nestat će jedan kompletan civilizacijski krug koji je na ovim prostorima nastajao i egzistirao stotinama, sigurno i tisućama godina…

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Roko

….rusija iza sebe ima 500 god. diplomacije i desetke invazija od mongolske,poljske do francuske i zadnje njemačke stoga rusi znaju se nositi sa današnjim izazovima jer su to več ne samo jednom prošli…kako vrijeme prolazi shvatam da je NATO u biti ex JNA koja je bila u jednom trenutku svrha samoj sebi, stoga ta atlantistička organizacija postoji samo zbog uhljebničke administracije i preventive da se NATO saveznici međusobno ne dohvate za gušu.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Roko

Roko, ja sam bio veliki skeptik kada su Rusi pustili Turke u Siriju. Sada se vidi da je to bio vrhunski potez. Pa onda i Krim…

Nesumnjivo je da je i Srbima i Makedoncima Rusija mnogo bliža od NATO-a. Zašto bi se sada Rusi konfrontirali na još jednom mestu kada će taj posao lako i brzo završiti kada dođe vreme za to – nedelju dana snimaka NATO agresije i priča iz tog vremena i dobiješ 90% populacije protiv NATO-a..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Meni šumadinac ne treba ni sekunda snimaka niti ikakve priče,mene ne treba podsjećati na to vrijeme,ja mrzim iz dna duše tu zločinački organizaciju i sve vezano uz nju .Nato amblem na rukavu ili SS meni je isto.Nikakve razlike.100% si u pravu glede podsjećanja jer velika većina Srba ima pamćenje zlatne ribice ,primjera mali milion.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Za ovih 20 i kusur godina su nas dobreno unazadili na svim mogucim poljima , od odnosa jednih prema drugim do odnosa prema nama samim… Ekonomski ,kulturno i ostalo necu ni spominjati…
Hocemo li ako ovo potraje jos 20 i kusur godina uopste i znati da mora i moze bolje i drugacije…
Vec sad mi se cini da je svima sve svejedno….

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Alen

Ne brini Alene, samo se seti kojom brzinom su nas podsetili na stare animozitete. Ovaj put će se njihovo oružje koristiti protiv njih – sada se već može reći da to postaje pravilo 😉

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- E moj shumi, ko da će narod netko nešto pitati. Što misliš da bi kod nas u RH prošao referndum za ulazak u NATO da ga je bilo? Iako naši susjedi misle da smo NATO-ljupci u biti to nije ni približno tako. Nije Hrvatska ništa bila dužna zapadu kao što se govori, niti nas je taj zapad u ratu pomagao (vojno), pa je svejedno mimo volje naroda parlament ugurao zemlju u NATO. Ako je, a sva je prilika da je, sadašnja srpska vlast zapadni trojanski konj onda nikakve TV snimke bombardiranja i pozivi na slušanje glasa naroda neće pomoći. Utrpat će vas u savez i točka. Neki će se malo buniti i gunđati ali to će proći. Nažalost sve govori da će baš tako biti. A o BiH ne treba trošiti riječi. To je sve u rukama “visokog povjerenika”. Dakle tu će biti još lakše.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Piretis

Nije.toliko bitno formalno biti u savezu koliko je bitno da dušu ne uzmu. Sve dok ljude ne kaliforniziraju nista nije izgubljeno niti su oni sta dobili…

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac: Ruska avio baza u jugozapadnom dijelu Latakije bombardovana…a to je vjerovatno djelo pro-TR “opozicionara”.

Opet Erdo drugu Bibiju pomaze, pa nek zbori ko sta hoce. Njihovo drugarstvo je do sada najcvrsce od svih.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac, ajd ti nama neznalicama objasni kako je Makedoncima i Srbima Rusija bliža od EU ? Po veroispovesti? Glupost ! Po geopoložaju? ne, po bivšoj Jugoslaviji? otom potom, ne bih rekao. Dakle, kako jedna rojalistička Srbija koja veliča tamo neke kraljeve i đenerale koji su nedvojbeno bili simpatizeri Engleske i Francuske a ti isti se udružili sa Rusijom (Antanta) samo radi brojnog stanja vojne sile, može odjednom biti bliska Rusiji. Pa jel vi stvarno mislite da su Rusi glupi ?

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojane … dragi nas Hrvatski pobratime evo ja cu pokusati u kratkim crtama da ti odgovorim. Srpska a i ne samo Stpska, vec i Crnogorska, Makedonska i Bugarska povezanost naroda (ne politikanata) veze sa Rusijom i kulturoloski vec i verski ne u zadnjih 100 godina, vec najmanje 400 godina, dakle id perioda potpunog ovladavanja Balkanskog prostora od strane Osmanlija. Dobar deo stanovnistva + crkvenih velikodostojnika i blagorodnika se rasprsio i tokom pada Smedereva (zadnje teritorije koje je kako tako drzao cini mi se necak Brankovica… popravite me Srbi), a pogotovo nakon velikih narodnih buna / ustanka pogotovo u periodu Habzburskog naprredovanja sve do Skoplja (pod vodstvom gen.Pikolominija). Dobar deo stanovnistva je stigao i na teritoriju koju je kontrolisala tadasnja Rusija. Posto su Osmanlije bile veoma nemilosrdne prema svim nevernicima, ds bi tadasnji pismeniji/uceniji svet odrzao stablo zivota svog naroda, isli su cak u tadasnju Rusiju da bi dobijali kakvu takvu finansijsku pomoc, ali ponajvise pomoc u stampanju crkovnih knjiga i sl. Samo da te podsetim u carskoj Rusiji se ne jednom stvaraju vojni odredi od ljudi koji su prebegli u carskoj Rusiji. U dnasnjoj istocnoj Ukrajini i dan danas imas mesta koja imaju nase nazive. Dakle od tog vremena je Rusija itekako povezana za nas – njihove jugo-zapadne brace (i Slovence, i Hrvate, Srbe, Cg-ce, Makedonce i Bugare, i uvek nas je pomagala (nekada uspesnije, nekada sa propustima). Nas (juzno-Slovenski) veliki problem je to sto smo nasledili (ili tacnije prihvatili) Romejsko-Viznatijsku politiku sklapanja saveznistava sa svima iz koje kakvih interesa (koju su nam se uglavnom lupali o glavama). pozzzz

igi
Gost
igi
2 godine prije

…hazarsko carstvo se učvrščuje….

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

I opet ista prica , na brzinu te neko carstvo oblada bez postovanja bilo cega i kad isto propadne opet ostaju stari racuni …

Takva nam.je sudbina nikad nismo ni znali drugacije…

Najzalije mi je sto su nas tako jaftino.nasamarili i napravili i prave budalama da mi je to jednostavno neshvatljivo koja je to lakoca….

Posijano sjeme.mrznje i nasilno uvlacenje.u savez ostavlja prostor za svakakve manipulacije…

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije

dobrog li vakta za poganog čovjeka…

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Hrpa naoružanja se stalno (ali po malo) dovlači u jevvropu, grade se novi operativni centri, grade se novi mostovi i prometnice prema istoku, povečava se na 4% izdatci za natoSS ciovojsku, u medijima se rusi konstantno sotoniziraju (stvara se psihoza budučeg sukoba u glavama ovaca u ljudskom obliku), jel netko misli da to rade da gađaju u trapu glinene golubove ili hazarjaničari spremaju bobrok rat numero koji još od Svjatoslave pobjede nad istima kao osvetu prema Rusiji………………….

orbit
Gost
orbit
2 godine prije

Biti Natovac je unosan biznis za malu koruptiranu grupu u svakoj zemlji.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Zapravo za NATO ni jedna od nabrojanih država nije vitalno bitna. Zadnja koja jim je bila bitna jest Crna Gora. Ono što NATO-u vjerojatno smeta jest to što se te zemlje nalaze u njegovom trbuhu. Već sad su one onemogućene u ikakvoj samostalnoj politici, a članstvom u NATO-u će se to samo formalizirati.
Zapad je postavio sve čelnike u Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji, Grčkoj, Kosovu pa je i logično da oni provode upravo politiku Zapada, tj NATO-a.
Da je netko Srbima rekao prije desetak godina da će im premijer biti žena, smijali bi se. A da im je tko rekao da će pritom biti i homoseksualka, potukli bi se. Ali vidi čuda, upravo takvu imaju. Vučić je od četnika, Šešeljovog poslušnika dospio do predsjedničke pozicije, ali ne sa Šešeljovih pozicija.
Za razliku od SAD-a gdje je sva poražena oporba sigurna u to da se Putin miješao u američke izbore, nikom ne pada na pamet optuživati Putina da se miješao u balkanske izbore. Zato jer nije ni u jedne. Zapad ima razrađene mehanizme za krojenje izbornih rezultata u svoju korist, Rusija nema. A uvijek je riječ o novcu. Rusija je digla ruke od Balkana u političkom smislu. Interesira je jedino dobit, i to od nafte, plina i prodaje novca preko Sberbanke. Jednostavno je prepustila Balkan NATO-u.
Da bi se navedene balkanske zemlje mogle oduprijeti NATO scenariju, potrebni su ljudi koji znaju formulirati drugačiju politiku, koji su dovoljno inteligentni da bi nadigrali sve zakulisne i sve javne igre NATO-ida. Ako takvih i ima (U Srbiji ima i zove se Branko Dragaš), nisu financijski sposobni ući u bitku s ovima koje je Zapad postavio.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, Rusija nije prepustila Balkan NATOu iz jednostavnog razloga što nisu bili tu da bi nešto nekome prepustili, oni jednostavno “dozvoljavaju” i prihvačaju želju pojedine zemlje za opredjeljenjem. To što su Balkanske zemlje leglo korupcije, što političare možeš kupiti za šaku dolara je druga priča. Napisao si bit svega, novac, Rusiju kao i sve druge zanima novac ali ne novac od pljački jer je to jednokratan novac već dugoročni priliv od prodaje nafte, plina i svega ostaloga. Tako raznišlja svaki političar koji želi napredak svoje zemlje. Stvaranje novih vrijednosti i prodaja, a ne zarada od prodaje državne imovine strancima. Osobno se nadam da će jednoga dana netko suditi onima koji su Hrvatsku uvukli u neki vojni pakt, bez pitanja građana, za veleizdaju. Ta odluka o udruživanju u vojni pakt bila je izigravanje Hrvatskog Ustava i volja male grupe ljudi, nazovimo, velieizdajnika.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- Neće nitko suditi prodanim dušama osim povijesti. A tada će već svi sudionici, u konkretnom slučaju vinovnici, biti pokojni. Tragično je da će i nama život proći “čekajući Godoa” jer smo taoci prodanih duša.

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Kratkorocno … Rusi su nas namerno pustili niz vodu (u zagrljaju “zapadne sfere”) da bi dobili kao i uvek na vremenu. Kao i svaki ozbiljni politicari i analiticari izvagali su dobro mentalni sklop “nas Balkanaca” + nase opkruzenje + nase mogucnosti, sve to asimetricno prema mogucnostima i sposobnostima “zapadnjaka”. Ako se dobro secate od Putinovog cuvenog Minhenskog govora 2008, pojedini Ruski analiticari su vec obznanili da je tadasnjoj Rusiji potrebno da do 2018-2020 uspesno modernizuje sve svoje vojno-politicko-ekonomske ciljeve. Ako su uspeli na pr. samo 50% u modernizaciji kompletne vojske (naoruzanje + infrastruktura + savremene obuke kompletnog vojno profesionalnog + spec.osoblja) to je itekako upozoravajuce prema “zapadnjacima” da dok su oni trosili svoje vreme na “obuzdavanju” Balkana + “demokratskih preuredjenja od severne Afrike pa do Blistoka + Urko-Kaspijski region”. Dugorocno Rusi (pod uslovom da i nakon “Putinovog vremena” ostanu dosledni ili jos vise uspeju poboljsati svoj civilno-vojni sektor), mislim da ce ipak pobediti u ovom svetskom “nadmudrivanju”. Ne samo zato sto so Rusi toliko mnogo mudri, vec sto svet dugo vremena ne pamti ovako nesposobnu politicko-ekonomsku garnituru kod “zapadnjaka”. U svakom slucaju ja bi ovo sve na razgovor pesimista i optimista: Pesimist kaze NE MOZE BITI GORE, a optimist: MOZE MOZE! pozdrav iz okupiranog Skoplja.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Nije Rusija i njen kadar toliko dobar,vec je zapadni kadar jako los i neobrazovan,pa oni neznaju ni koliko je bivsa SFRJ imala Republika,ubio me Bog ako znaju,njima pisu govore nasa govna od ljudi ,za sicu.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  tedi

“Ne kudi konja kojeg nisi jahao.”

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Konstantin

Cestitke za brzu analizu kojoj skoro nista ne nedostaje.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Dajte Srbima S 300 i fizičku vezu sa otvorenim morem pa da vidite koliko će NATO da ostane na Balkanu.
Pancir dolazi sa Putinom u novembru.
Razumijete li sad važnost Crne Gore i “agresivnost”.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Đuro

Nisam baš takav optimista Đuro.Što se mene tiče može i jedan S- 400 u Zalužanima.Niko sretniji od nas,teško ostvarivo u skorije vrijeme ali nikad se ne zna.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Ma ne sikiraj se Tadmure samo pokušavaju da povećaju pritisak na Vučića dok pregovara sa Tačijem.Kao i Kolinda iz Tirane ili bjesni pas Mattis iz Zagreba neki dan.Prave paniku.
Srbija u NATO …,ja se sunetim dan poslije.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Ko je mogao da predpostavi 92 da je Amerika krenula na Rusiju.
Doduše pametni stari ljudi učesnici drugog svjetskog su govorili poslije pada berlinskog zida da će švabo opet da udari.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Đuro

Švabo ne udara, švabo je nučio lekciju i puše na hladno. Udara onaj koji se još nije opekao a kako stvari stoje to saznanje da se na krivoga namjerio će biti vrlo bolno.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Đuro

A sta ce sa njima, jadni bili. Pored “Avangarda” i “Cirkona” koji se prave ‘na traci’ neko da ‘brani Rusiju od NATO-a iz centra Balkana’.

Neuroznanstvenik
Gost
Neuroznanstvenik
2 godine prije

Svaka čast analitičaru S. Gajiću na njegovom mišljenju… no, dajte malo propitajte (pa i intervju s njima) jednog Dževada Galijaševića, ili Predraga Ćeranića… pa da vidite uredništvo i novinari Logičnog šta će vam reći pravi znalci…

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Preporučujem ozbiljnog čovjeka prof.Nenada Kecmanovića.

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Đuro

Sva trojica su i previse ostrasceni da bi mogli biti objektivni.

Mirko Popović
Gost
Mirko Popović
2 godine prije

Ni najveći politički protivnici nisu Vučića svrstali u atlantiste, pogotovo ne
u kategoriju Cipras, Zaev.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Mirko Popović

Doduše u Srbe izmjenjene svijesti sa protestantskom etikom prema radu i braćom Nijemcima bi mogli da ga smjeste.Nije da ne bi.

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Mirko Popović

Sjor Mirko Popovic,dopustite,da samo dodam,nisu svrstavali ni Dindica,dok nije poceja puno prdit u latu(cabar)na svabskome.I nasa se opet jedan,Apis,Gavrilo.Pouka.Svaki Srpski puvac u okupatorske guice ima svoga Apisa,Gavrila.A za NATO(Nacisticka Amerikanska(USRa)teroristicka organizacija moze nastancat(kako vec jesu)sve izrode,imbecile i prodane duse i javno ih pokazat,kako to sami cinu,jer mislu(ka i Pavelic,Nedic,Rupnik i ostala zgadija)da su uvatili boga za muda kad su postali sluge i izdajice(jer jedino se izdaja cijeni u Eu,NATO,USrA)I kako su zavrsili.poznato je.Po meni je problem u raci(genima)tkz.”naroda”,jer se u zadnjih 100 i kusur godina jasno vidi kakav je ko.Nista nije slucajno.Svi ”narodi” koji samo gledaju izdaju i kako nestaju,kako ih pljackaju,sta su oni?Jesu li vridni da ih jedna slobodarska Rusija,jedan velicanstven narod,ponosan,spasava,kad su rpa mizerije,kukavicluka i jada? Bplje bi bilo da Rusi otvoru granicu za one Slavene koji nisu spremni skinit mudante(gace)da ih zapadna bolest ponizava,da primu te ljude koji valjaju,da ih spasu i da dobiju,zaklete neprijatelje USra,EU,NATOI kuge,jer ce imat pouzdane motivirane,dobrovoljce koji znaju sta je izgubit domovinu,i do smrti ce branit,svoju novu,slobodnu domovinu i narod koji ih je spasije ropstva i nestanka.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  dalmata

Iseli se ti majstore gdje god hoćeš ali ovo je moja zemlja i mislim biti zakopan u njoj.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Đuro

“ovo je moja zemlja” e majstore Đuro, prošla su ta vremena osim ako misliš na osobno tvoje vlasništvo, onda te razumem ali ako misliš na zemlju-državu, vrijeme je da se otrezniš i razmisliš.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Otrijeznili su mene Tompson i Merčep i Caco.

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije
Reply to  dalmata

rusi su ponudli spasiti i prihvatiti 15.000 bijelih farmera iz juzne afrike, koji pate pod genocidom crnih…o njima svijet takodjer suti.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

Daj neki link o tome !!

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije

slika ove eu-e se zaokruzuje. ujedinjene drzave evrope – vec su gotov scenarij. sa vise novaca u budget, malo tu, malo u nato – sto ostane za vlastite potrebe? vec se svedska i nizozemska bune, ali i spanjolci i jos neki. hrvatska suti i potpisuje, kao uvijek. nova eu sa zajednicikim financijama i dugovima – bez jasnoce, tko ce sve to i kako platiti, ali sto jedan macron zeli, jasno je. sjedinjene evropske drzave – iako su zapravo rascijepkane na regije razlicitih interesa – jednostavno se sprovode maljem bez obzira na interese tih drzava. ili njihoviih potreba. nato, frontex i specijalci nisu dosta, treba nova struktura za “cuvanje granica” i posebna vojska za “unutarnje krizne slucajeve”. da ce usa zatvoriti tzv. balkanski most u pravcu kavkaza – jasno je vec godinama, samo balkancima nista nije bilo jasno. pa niti cinjenica zasto je bas tu bio placen i iniciran rat. sve u svemu – eu i nato su moloh za unistenje naseg novca, nase privrede, nase socijale, naseg suverenieta ..itd. k tome dodajte jos i sve ove tajne “medjunarodne trgovinske sporazume” – kojima se sva prehrana, sva vlast daje u ruke mega-koncernima. drzave vise nemaju sto reci. dobar tek.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  wetzer maja

@wetzer maja.+++++++++++++++

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Vide ovi lopovi iz NATO, da se narod ne protivi i sad okupiraju šta se okupirati može.

mačak
Gost
mačak
2 godine prije

Uvlačenje NATO pakta u zemlje Balkana je vrlo, vrlo loše po sve ovde. Ukoliko dođe do nekog sukoba, šta msilite da li će se SAD i Rusija tući direktno ili preko leđa drugih?
Rusija zna da ne može da konvencionalno parira NATO paktu. razlog vrlo jednostavan mnogo su malobrojniji. Nije Rusija tek onako stvila svima doznanja da će po potrebi prvi upotrebiti nuklearno oružije, ako se oseti ugoženo.
Sigurno neće dozvoliti nkakvu zajebanciju, nego će sve oklone zmlje VARŠAVSKOG pakta sravniti sa zemljom, da tu niko ne prođe.
Šta mislite ako oni šibnu neku atmosku na Crnu Goru, Rumuniju, Bugarsku, Poljsku, Mađarsku i slično, da će ovi istom merom to vratiti po Rusiji? Lepo im je Tramp skresao ulice šta msili o tome. Samo se bojim da će ih braniti preko leđa nekih ruskih prijatelja. Ukloko dođe do ozbiljne krize, Rusija će prvo opaliti po svim poltronima, odnosno zemljama koje je okružuju. Bojim se da neće dozvoliti nikave uslove da se i Sredozemno More učini neko mirnom lukom. Tako će manje “važne zemlje prve” ….

Za zemlje bivše SFRJ najbolje je bilo ostale izuvan ovih saveza.

Ogi
Gost
Ogi
2 godine prije
Reply to  mačak

Jbg. Ovo vise nije SFRJ jedna od osnivaca nesvrstanih zemalja. Sad je tu 6 malih nebitnih drzavica koje vise nisu nesvrstane nego su silom svrstane. O nezavisnosti za koju su se “borile” da izađu iz te strasne SFRJ nema ni ono “N” na pocetku. Jad i bijeda.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Srbska politka je potpuno šizofrena.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Miki

Kad bi bila samo Srpska, svi stretni ali daleko smo od toga, sve je ludo i sve luđe.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Foto br.4:
Bleka mu Stene,sta je lep i posten?

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Hajde da malo oborimo koncepciju cijelog članka sa jednom izjavom portparola ruskog ministarstva inostranih poslova.

http://fakti.org/rusija/mid/zaharova-resenje-kosovskog-problema-moguce-samo-uuslovima-koji-su-prihvatljivi-za-srbiju

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Đuro

@Đuro- Hajde da se složimo sa G-đom. Zaharovom. Ostaje pitanje za koga je prihvatljivo nešto što je za državu prihvatljivo? Za većinu naroda ili većinu parlamentarnih zastupnika? Koliko je građana RH smatralo prihvatljivim prodaju Ine, HT-a, zatvaranje brodogradilišta?

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Piretis

Evo malo detaljnije :
МОСКВА се одлучно залаже против вештачких рокова дијалога између Београда и Приштине и залаже се за решење косовског проблема искључиво у условима који су прихватљиви за Србију, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

“Одлучно се противимо вештачким роковима дијалога Београда и Приштине. Полазимо од тога да је решење косовског проблема могуће искључиво у условима који су прихватљиви за Србију” казала је Захарова агенцији Бета.

Она је подсетила да се у складу са са Резолуцијом 1244 СБ УН дијалог између Београда и Приштине одвија уз посредништво ЕУ.

„Позиција Русије је да тај процес треба да се одвија уз поштовање међународног права , а да је камен темељац за решење косовског питања резолуција 1244, у складу са којом је Косово саставни део Србије“, навела је она.

По њеним речима, руско-српски односи имају карактер стратешког партнерства.

Захарова је подсетила да ситуација око Косова редовна тема разговора председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, као и министара спољних послова две земље Сергеја Лаврова и Ивице Дачића.

Захарова је тиме одговорила на питање какав је однос Москве према преговорима у Бриселу и каква ће реакција Русије бити ако споразум између Београда и Приштине буде постигнут без учешћа Русије и консултација са њом.

Подсетимо, посланик Руске Думе Сергеј Железњак је пре три дана рекао да Русија неће подржати сепаратни споразум о којем се разговара у Бриселу између Београда и Приштине.

Како је пренео Спутњик он је, уочи последње рунде дијалога у Бриселу у среду рекао да “сепаратни договор са самопроглашеном Приштином, на који спољнополитичка служба ЕУ присиљава власти Србије, има за циљ да документује поделу Србије на косовско-албански и српски део” а да ће следећи корак бити претварање оба ова дела у протекторате NATO.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Đuro

Rusiji je cirkus sa Kosovom i proglešenjem državom došao u najbolje vrijeme, lijepo su organizirali referendum na Krimu i prihvatili želju krimskog naroda za pripojenjem rusiji. Ako je svijet prihvatio odcjepljenje Kosova od Srbije na isti način mora priznati odvajanje Krima od Ukrajine. No, da bi umirlili takozvane kao prijatelje Srbiju, Rusi vrlo lako daju ovakve izjave o Kosovu. To mi zvuči kao da netko kaže da je odvajanje Krima od Ukrajine moguće samo u uslovima koji su prihvatljivi Ukrajini, ma da, baš. Za stanje na Kosovu je jedan od največih krivaca nesposobna srpska vlast u tom vremenu, ništa nisu naučili od sazvenika im Britanije i Francuske kako se kontriliraju takvi teritoriji.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Interesantno razmišljanje,ali ovdje nije riječ o tome već o međunarodno priznatim granicama Srbije garantovanim rezolucijom savjeta bezbjednosti broj 1244.Da ti uprostim, Republjik Kosova neće postati međunarodno priznata država i član UN sve dok se Srbija ne složi sa tim.
Isto kao što niko neće pocijepati Siriju na više država sve dok se zvanična vlast Sirije i sirijski narod ne slože sa tim.
Rusija i Kina su garant i za Srbiju i za Siriju sa pravom veta u savjetu bezbjednosti UN.
E sad što mnogi zaboravljaju međunarodno pravo i rezoluciju saveta bezbjednosti UN i mješaju babe i žabe po vlastitim željama ili strahovima to je već problem loših,na brzinu sklepanih članaka koji se oslanjaju na “analitičare” i vlastite članke umjesto na činjenice i zvanične stavove država stalnih članica savjeta bezbjednosti.Da nije tako Kosova bi već bila država sa svojom stolicom u UN.Ovako ostaje da čekamo rješenje problema u skladu sa međunarodnim pravom.A pitanje Krima je već nešto drugo jer Rusija ni ne traži da ga bilo ko prizna kao dio Rusije.
Dok NATO,SAD i EU zahtijevaju od Srbije da se složi sa otimačinom teritorije.Čak štaviše nisam čuo nikog od zvaničnika Nato,SAD i EU da porede Krim i Kosovo.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro, kad su Putina napali za Krim, onako fino, kulturno im je spomenuo Kosovo. Ako mene pitaš Kosovo ne bi nikad dobilo nikakav oblik državnosti, županija-pokrajina najviše. Ali s druge strane imaš ludog Dodika koji bi državu baš kako se prozvalo i Kosovo, nezgodno je to. Albanija mudro šuti i čeka priliku i gleda Dodika, ja pak Albaniji želim jednog Envera Hoxhu da ih malo disciplinira i uvede reda.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Naravno da im je Putin na pitanje o Krimu odmah spomenuo Kosovo,pljusnuo ih je žestokom šamarčinom u lice pokazavši im kako primjenjuju dvostruke standarde jer na Kosovu nije ni referendum održan.Samo su priznali.Za razliki od Krima gdje je 90% izašlih glasalo za ulazak u Rusiju.E sad ako se Krim nije po međunarodnom pravu odcijepio od Ukrajine onda ni Slovenija,Hrvatska i Bosna pogotovo nisu od Jugoslavije.O Kosovu iMetohiji da ne trošimo riječi.
Dao je i Srbima odličan argument kad im zapad traži da priznaju Kosova.
Koliko je meni poznato upravo je Republika Srpska na čelu sa tim istim Dodikom spriječila i sprečava da BiH prizna Kosova.
Držimo se mi međunarodnog prava i mirna Bosna.

C h i l e
Gost
C h i l e
2 godine prije

Ostale samo srbske zemlje van NATO pakta….

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  C h i l e

kakve zemlje ?

DLM
Gost
DLM
2 godine prije

I Babic iznosi vidjenja svakojakih analnih speleologa i zaista moram reci da se ne slazem s njegovim vidjenjem. Jasno da nije njegovo ali ga on iznosi pa zato se moram njemu…
Cilj ove operacije na Balkanu nije da se uvuce isti u NATO, pogotovo ovo sto se radi u Makedoniji nije iz tog razloga.
Cilj je stvoriti novi regionalni sukob. Kome treba i zasto? Pre svega radi se uspostavlanju nove ravnoteze doslo je do sukoba interesa i ovdi, Placam pice onome ko ce reci sto je dogovoeno u Helsinkiju 16.07.2018. i zasto se kaze da je to nova Jalta!!!
Zasto govorim da je cilj RAT, pa evo iz jednostavnog razloga. Pre 7 dana neka agencija je istrazivala javno misljenje u Makedoniji rezultati govore sledece: Za sporazum s grekima i uguravanje Makedonije u NATO je samo 25% Makedonaca ali je zato 97% Arnauta 87%Cincara 75% Turaka i 50% Romcica!! Neki bi rekli gotova stvar! Nece moci ove noci! U Makedoniji blizu 70% populacije su Makedonci. Imam sumnju i u ove rezultate jer prosle godine je svega 8-9% Makedonaca bilo za promenu imena…
Znaci ako cemo verovati ovoj anketi 75% Makedonaca je PROTIV PROMJENE imena Makedonija, a to znaci samo jedno RAT!
Ako EUSA-Kvinta nastavi s pritiscima i ovom politikom doci ce do radikalizacije, a ja mislim da im je upravo to cilj. Ali bez obzira na sve njihove igre, Kina i Rusija polako ulaze u igru i ovdi, znaci bice gusto!
Svi razumni su protiv EUSA-Kvinte iz razumljivih razloga. Recimo cilo vreme govore da pravna drzava u Makedoniji ne postoji da ne vlada pravo i sl. sve to je tocno ali pravni sistem je takav upravo zbog njih jer postavlaju njihove sluge na vlast koji trebaju odraditi samo ono sto im oni traze a kako ce se odnositi prema stanovnistvu zabole ih ona stvar. Medjunardoni sud je donio resenje-odluku s kojom za krivca osudjuje Greke, a stva EUSA-Kvinte znaci i NATO i EUropske je bio da oni ne moraju postovati odluke medjunarodnog suda. Znaci u Makedoniji je anarhija sto se tice pravnog sistema, ali kada njihov sud kaze da oni Eu+USA+NATO grese oni kazu da ih nije briga za odluku suda, jer odluka se kao odnosi na samo jednu njihovu clanicu a to je clanica koji svo to djubre podrzava.
Ovaj Svet je duboko usao u g*vna, njim vladaju nacifasisti, za principe i medjunarodno pravo se govori samo da bi se ispunilo vreme, zbog intereneta svako moze pristupiti informacijama za par minuta i ako netko kaze da ne zna to znaci da se radi ili o imbecilu ili o disleksicaru, jer takvo sto reci je sramota!

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  DLM

Tačno,smo što će se kad tad morati uspostaviti neki red.I po pitanju Sirije i Ukrajine,Afganistana,Palestine…
Kada o međunarodnom pravu govore Putin ili kineski predsjednik ili Asad onda to i nisu baš imbecili.

udav
Gost
udav
2 godine prije

anglocionisti su odlucili sprovesti ar-magedon, ne na B.I. vec u nasem komsiluku… ja sam to znao i pisao odavno, jos malo pa ce vam paznja biti skrenuta na to… poenta je kako se prica zavrsava

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

kao prvo; portal logicno,: piše se Cipras, to je prava transskripcija sa grčkog alfabeta na hrvatski.
Tsipras je engleska transskripcija

pa to sam ja oduvijek govorio. Cipras je Sorošev čovjek, blefer, on je samo glumio kofol da je protuv EU i bankara, da dobije vlast, čim je dobio vlast, prodao je grčku lešinu lihvarima, Kažem lešinu, jer su Grčku, već ranije desetljećima iscjedili grčki socijalisti i demokršćani, (u suradnji sa lihvarima iz Goldma Saksa) i od nje napravili lešinu, a Cipras je konačno dokrajčio lešinu.
Zaev je također sorošev čovjek, kao i cijela makedonsla socijaldemokratska stranka.
A Vučić je također čovjek duboke države, pa to sam oduvijek govorio, blefer i srpska varijanta Ciprasa, samo što je on desna varijanta. Kada je za premjerku odabrao lezbu, dresiranu u SAD-u, sve je bilo jasno. Vučićevo ono malo šurovanje sa Rusijom , sve je blef i gluma, samo da se prevari i zadovolji onaj konzervativno-pravoslavni dio srpskog staovništva, tracionalno naklonjen Rusiji. Isto tako je blefirao i Cipras, prje 3-4 godine, ono kada je išao Putinu, kada je grmio, da će Grča izići iz EU i priključiti se Rusiji..itd.. tresla se brda rodio se miš.
Da je Vučič doista nezavistan, onda bi povukao kandidaturu Srbije za ulazak u EU i doista bi sklopio savez sa Rusijom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik