Turska ostaje bez F-35 – Ankara: “Žalosno, ali nećemo ostati bez alternative”

F-35 - Lockheed Martin
18 komentara

Nakon što je američki Senat obustavio sudjelovanje Turske u programu proizvodnje borbenih zrakoplova pete generacije F-35, Ankara će pronaći alternativna rješenja,  rekao je premijer Turske Binali Yildirim.

“Ovo je nesretni razvoj situacije. Ali Turska neće ostati bez alternative. Ovakve akcije američkog Senata uzrokuju žaljenje i proturječe duhu strateškog partnerstva”, rekao je Yildirim, prenosi televizijski kanal NTV.

Naime, Senat Sjedinjenih Država je usvojio je nacrt proračuna Pentagona za 2019. godinu, koji predviđa ukidanje sudjelovanja Turske u proizvodnom programu i naknadnom korištenju američkog borbenog zrakoplova  pete generacije F-35.

Prošli tjedan je turski ministar obrane, Nurettin Canikli, uvjet da Turska odustane od nabave ruskih sustava S-400 kako bi dobila zrakoplove F-35, nazvao ucjenom Washingtona. Usput je podsjetio američku stranu da je Ankara Sjedinjenim Državama ranije dala 800 milijuna dolara za borbene zrakoplove F-35, što znači da će Washington, ako ne promijeni stav, ovaj novac morati vratiti.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će Ankara nabaviti sustave S-400 i neće činiti nikakve ustupke o ovom pitanju.

U međuvremenu se otvorilo pitanje turske zrakoplovne baze Incirlik, koju koriste i američke trupe.

Turski premijer Binali Yildirim je rekao kako se baza Incirlik može koristiti samo za borbu protiv terorizma, tako da Turska neće dozvoliti bilo kojoj zemlji da tu bazu koristi za napade na neku drugu zemlju.

Spomenuo je moguću uporabu baze Incirlik za zračne napade na Iranu i rekao kako njegova zemlja neće dopustiti da SAD koriste tursku zračnu bazu u mogućim udarima protiv Irana.

Vojna zrakoplovna baza Incirlik pripada turskom ratnom zrakoplovstvu i nalazi se u Adani, u južnoj Turskoj.

Incirlik
FOTO:Ilustracija, položaj i zona patroliranja aviona iz baze Incirlik za vrijeme Hladnog rata
binali yildirimF-35IncirlikNATOS-400Senat
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Novac necete vidjeti, ameri nista ne vracaju – samo ce izmisliti neku izliku, zamrznuti sredstva i mozete se pozdraviti s predujmom.

Riddick
5 godine prije

Zna li neko da li su Francuzi vratili pare Rusima za nosač helikoptera Mistral .
Znam da su posle taj nosač prodali Egiptu , zanima me da li su vratili uplaćeni novac Rusiji.

Matija
5 godine prije

Putin opet zabija jedanaesterac 🙂

Gulfstream
5 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI