fbpx

U Hrvatskoj nitko pojma nema da Bruxelles preuzima ovlasti lokalne uprave u području usluga

Vijeće Europe Savet Evrope Council of Europe

Najnovija kolonijalna “direktiva” tehnokrata Europske komisije čije je prihvaćanje ravno veleizdaji je takozvana  Direktiva Bolkestein, službenog imena Direktiva o uslugama.

Naime, Europska komisija će dobiti pravo veta na odluke jedinica lokalnih samouprava u vezi upravljanja energetikom, vodoopskrbom, zdravstvom, javnim dobrima i svim drugim uslugama. U praksi to znači da gradska ili županijska vijeća, na primjer u Hrvatskoj, mogu odlučiti da odbiju ponudu strane privatne kompanije i da ne privatiziraju vodovod, a Europska komisije će moći poništiti tu odluku.

“Prekjučer se o Direktivi o uslugama odlučivalo u Vijeću Europe i cijela je Europa govorila o tome, dok je u Hrvatskoj vladala totalna medijska blokada i dogovorena šutnja vlasti, oporbe i nevladinih udruga”, na svom Facebooku piše aktivist Branko Obradović.

Institucije EU su u studenom pregovarale o novim pravilima jedinstvenog tržišta koja bi mogla imati ozbiljan i izrazito negativan utjecaj na donošenje odluka u parlamentima, regionalnim skupštinama i gradskim vijećima diljem Europe. Komisija je predložila provedbu Direktive o uslugama, takozvanu Direktivu Bolkestein, na nov i iznimno nametljiv način. Ukratko, Europska komisija želi pravo da odobri ili poništi nove zakone, kao i druge mjere obuhvaćene direktivom. Direktiva pokriva dosta širok raspon pitanja, od zakona o prostornom uređenju i urbanističko planiranje, mjere opskrbe stambenim objektima, opskrbu energijom i vodom, upravljanje otpadom i još mnogo toga.

Prijedlog je podnesen 2016. i već je došao vrlo daleko. Predsjednik pregovora, austrijska vlada, namjeravala je okončati pregovore prije nego preda predsjedništvo Europskog vijeća rumunjskoj vladi. Nakon toga, jedina dva mala koraka koja će ostati su glasovanje u Europskom parlamentu i Vijeću EU.

Postoji vrlo malo vremena za djelovanje, a pitanje je izuzetno zabrinjavajuće, jer prijedlog može fundamentalno potkopati i promijeniti lokalnu demokraciju i sudjelovanje građana u odlukama na razini EU, kao i sposobnost lokalnih vlasti da donose odluke interesu javnosti i zajednica koje predstavljaju.

U posljednjem pokušaju da se zaustavi ovaj prijenos ovlasti tijela lokalne uprave na Europsku komisiju, i to o najvažnijim pitanjima, 14. veljače je rumunjskom predsjedništvu EU poslano otvoreno pismo s popisom od 160 potpisnika. To je više nego dvostruko više od broja u odnosu na 14. studenoga 2018. godine, kada je apel prvi put prvi put poslana odlazećem austrijskom predsjedništvu EU.

Na listi potpisnika nema nijednog čelnika općina ili županija iz Hrvatske, nijedne političke organizacije, nevladine udruge ili bilo kakve udruge civilnog društva. Jedini potpis na apelu je onaj hrvatskog Instituta za političku ekologiju (Institute for Political Ecology).

Nova pravila jedinstvenog tržišta / Direktiva o uslugama / Corporate Europe / Facebook

Potpisnici: Lettre_ouvert_2019.PDF / Corporate Europe

 

 

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
100 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

Ionako ne odlučujemo o ničemu tako da nema ni razloga da se neko buni.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Imali smo svoju zemlju,vode,šume,plaže bez koncesija,slobodno lovili ribu….Sad su na nekim dijelovima obale ograde oko hotelskog kompleksa gdje samo stranac može ući jer su cijeli kompleksi zakupljeni za njih…Starigrad Paklenica hotelski kompleks npr. je “dio engleskog teritorija”… Čak je i radna snaga koja opslužuje strance uveliko njihova,a naša je naravno na mizernim plaćama iako su cijene “engleske”…..Ceste i telefonske linije samodoprinosima su plaćale naše bake,djedovi…sad se resursima služe stranci,…a mi ponovo plaćamo,…uglavnom najskuplje cijene u eu…Predpristupne pregovore su očito vodili totalni diletanti I/ili najobičniji eu plaćenici (veleizdajnici uopće nije pretjerana terminologija).Pusićku s njezinim plašenjem “nećete imati za penzije” ako ne uđemo u eu…u katran i perje…pa izgon,…svih “konjokradica” , bandita…ko u vesternima…U kojima dobro na kraju pobjeđuje i zločinci budu kažnjeni…
U vrijeme divljeg ZAPADA hitno trebamo sedmoricu veličanstvenih i obračun kod (no) O.K. corrala.
Seven gunmen in the old west gradually come together to help a poor village against savage thieves.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  nonwo

ova privatizacija je odavno odlucena, drzave si navodno smiju napraviti neka ogranicenja prema svojim standardima, ali samo u tijeku pregovora. jednom potpisan on je zakon i rusi sve poznate standarde i pravila. jasno, hrvatske ” podguzne muhe” kao potpisnici svega ….

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  nonwo

Poštovana nonwo,
Jesu li Francuz ili Englez imali svoju vodu, šumu i zemlju?
Samo ako su bili bogati i to je bilo u njihovom vlasništvu.
Prema tome, tko izabere gore, a pusti bolje – a za koje je netko i poginuo – sam si je kriv.

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  Lucija

Lucija za 10,cisto,jasno I….precizno.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Lucija

Poštovana Lucija@biranje ičega nakon ulaska u eu je iluzija.A ni eu nismo izabrali jer je sve bio igrokaz.
Možda Francuzi i Englezi nisu imali(ne znam ),ali mi jesmo.

Teritorijalna obrana
Gost
Teritorijalna obrana
2 godine prije
Reply to  nonwo

Postoji mnogo malih zemalja koje odlučuju o sebi i nisu vazali. No, sve ove zemlje imaju jedno zajedničko – nisu demokratske zemlje. Male zemlje koje su demokratske se lako kupe jer su izbori stvar novaca a ne domoljublja. I birači biraju one političare koji im (kratkoročno) obećaju više novaca, ili daju posao preko veze. Zato strane sile lako manipuliraju s takvim zemljama. Potkupe ih, ali im se to dugoročno isplati.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  nonwo

Pretpristupnih pregovora izmedju EU i RH nije ni bilo, potpisali su sve sto su stavili pred tzv pregovorace iz RH, bez citanja, siguran sam! Cak mislim da su molili ove iz EU da potpisu bilo sta ito sto prije, pa posle lupetaju po MSM da su nesto kao uspjeli ispregovarati. RH bi potpisala bilo sto, ali doslovno sve! Cak i da je EU trazila da utorkom svi u RH moraju ulicom ici iskljucivo unazad, a petkom dok je zima, moraju hodati u kratkim hlacama i papucama za plazu. Nekarikiram, siguran sam da bi! Mislim da pregovoraci sa strane EU jos nemogu doci sebi od soka koji su dozivjeli sa tzv pregovoracima iz RH! Vjerojatno nisu ni sanjali da je uopce moguce da igdje postoje takvi idioti i takav olos!

Duki
Gost
Duki
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Bravo,@
A više puta smo se uvjerili da im je strani jezik “špansko selo u tri reda”?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Duki

Gore od toga: Eu ugovor ima 120 000 stranica.
Tko je to čitao? U kojim ministarstvima su djelovi / poglavlja?
A službeni prijevodi. Hrvatska je ljubazno ustupila svoje prijevode susjednoj državici. Ovi su nakon 7 dana javili: svaka čast, ali morat ćemo mi opet prevodit.

hogar strašni
Gost
hogar strašni
2 godine prije
Reply to  nonwo

E vidiš još prije 10-ak godina sam rekao T-comu da mi skinu kabel s kuće ili da plate korištenje moje kuće kao dio svoje infrastrukture jer je na tavanu bila kutija za 10-ak korsnika koji su bili na kabelu poslije mene. Ništa nisu htjeli napraviti a onda sam rekao da ću preklopiti pretplatu s naknadom korištenja moje kuće i tri mjeseca nisam plaćao pretplatu. Nakon toga su mi isključili tel a ja presjekao kabel na tavanu i nema na tavan. Paničili su 5-6 dana dok nisu nagovorili jednog jadnička da im da da stave stup u njegovo dvorište, jer su ostali susjedi rekli prvo plati pa stavljaj stup. Uzeo sam homebox i ja i dalje imam telefon. kad bi to svi počeli raditi drukčije bi bilo. Inače kod nas su postavljene cijevi za optiku još dok su telekomunikacije bile Hrvatske i od tada stoje a T-com nije ni pomislio uložiti u optiku. Inače one ne plaćene pretplate me nikad nisu tražili.
Kad bi ljudi bili pametni i složni pa svi iz banaka povukli svoje novce bilo da imaju 100 ili 100 000 kn da vidiš plakanja i panike.

Avatar
Gost
Avatar
2 godine prije
Reply to  nonwo

@nonwo-upravo tako lijepo se vlast u rvata
hvali koliko su novca povukli iz EU fondova pa ko financira taj i odlučuje.Opće poznata činjenica je da besplatnog sira ima samo u mišolovci!!!

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

U Hrvatskoj nitko nikad pojma nije imao.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Šok

Šok@u stvari,dok smo bili svoji,imali smo pojma o svačemu…Imali smo dobre osnovne škole,dobre gimnazije,solidne srednje škole,solidne fakultete i dobro obrazovane ljude…Onda smo se povampirili za šupljim zapadnim(obilato propagiranim) “vrijednostima” i srozali domaće vrijednosti inflacijom pameti…
30 godina kadroviranja…glup,gluplji,…mora dati rezultate..

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  nonwo

Preciznije, ako dozvoljavate: u kojem bi to stoljeću i u kojoj zemlji/ parlamentu mogli sjediti ovakvi likovi.
I još jasnije, ima i u Ameroci u gorju Apalachien (nisam sigurna kako se piše), takvih ‘hill bilis’, ali nitko ih za ručici ne dovodi u Kongres ili Senat.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Jao onome koji očekuje pravdu od drugih država.
U najboljem slučaju skuplja struja i adio Elektra.
U najgorem, rješavat će se onih lokalnih upravljača koji ne žele dati zemlju u koncesiju.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Totalitarnoga EU monstruma triba rastavit do zadnjega atoma, odnosno razjurit sve njegove birokrate do zadnjega, pa tek onda vidit šta bi miga bit zajednički interes zemalja Europe.

RAJKO
Gost
RAJKO
2 godine prije
Reply to  Moreno

VIDIMO DA NIJE SVE ONAKO KAKO SU NEKI ZAMISLJALI DA CE BITI NO NE TREBA SUMNJati da ce u godinama koje tek idu biti sve gore i gore ionako se vise nista na miran i kulturan nacin ne moze dobiti jer se potpisalo cak referendumom glasalo pristupnica eurointegracijama i sad nesto sto si potpisao zelis da razvgnes srusis e to batko nece ici mogu od nas malih nemocnih praviti budalama jer to jesmo zahvaljujuci usisavaCU KOJIM SU NAM ODVUKLI STRUCNJAKE MLADOST I IZGLEDA RESURSE I STA NAMA PREOSTAJE POKLEPITI SE I CEKATI NOVI ARMAGEDON KOJI SAMO STO NIJE KRENUO TE SE OPREDJELITI OPET ZA STRANU hahahahayhahaha ps autor nema neka velika akademska znanja zivot ga skolovao situacije prekalile

Snicla
Gost
Snicla
2 godine prije

U Hrvatskoj nitko nema pojma o ničemu. Evo Kolindi trebalo 4 godine predsjednikovanja da shvati “koji je bio ustaški pozdrav.”

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Snicla

Treba te sve nacionalističke pozdrave ukinuti i pod hitno uvesti jedinstveni eu pozdrav u svakoj članici…
for example ….One people, one empire, one leader.. odgovoriš sa živjeli…
Tako bi bilo jasno da nitko nije za (svoj) dom….Mislim da bi eu čelnici bili zadovoljni….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

5X sam pročitao,od veličine apsurda još ne mogu skontati….

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Siniša

Eh ,moj druže Siniša.Dok se narodu puni glava je li Za Dom Spremni stari hrvatski pozdrav ili nije, dok se nadugo i naširoko raspravlja zašto se predsjednica posvađala sa Bujancem lešinari im (što bi rekli naši stari ) oteli kuću imanje i zemlju.
Blago majci!! Gdje su sada patriote / domoljubi i ostali prdoljubi…? Nevjerovatano da se niko ne javi. .
Da ne ispadne da držim lekciju Hrvatima jer i sam živim u državi koja je u kurc*..ubijđen sam bi kod nas bar neko reagovao pa makar to bilo u dnevno politikanstvo.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Tadmur Palmirovic Prije par godina kada prelazim Savu i ulazim iz BiH u Hrvatsku kažem sebi dobro je što živim u Hrvatskoj ali kako je krenulo biće ” vraćam se majci u Bosnu ” kao i Zlatan Ibrahimović jer od nameta se u Hrvatskoj više ne može živjeti, etc.!

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Tadmur- Lokalne uprave, čast izuzetcima, su takva koma kod nas u RH, da je svaka moguća promjena pa i ona u vidu oktroirane od strane Bruxselles-a, pravi melem. Lokalni šerifi, njihovi politički “prijatelji”, rodbina, osobni interesi, inat i što sve ne učinili su život građana toliko kompliciranim da teško da može biti gore. Prije će biti da će, ako ovo zaživi, biti više reda a manje samovolje.
A to da će netko reagirati ako je protiv interesa građana teško da ćemo vidjeti. Inače plinska distribucija je već dijelom privatizirana. Ništa se značajno nije promijenilo, čak ni nepotizam nije smanjen. Teško je “dohakati” našem balkanskom domišljatom mentalitetu. (Navodno je Švedska prije nekih dvadesetak godina mijenjala stoljetni zakon o građenju isključivo zbog naših ljudi koji nisu smatrali za shodno tražiti građ. dozvolu za izgradnju stanbenog objekta. Naime, Šveđanima nije padalo na pamet raditi nešto a da nemaju sve papire.)

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Piretis

Slažem se Piretis sa svime što si naveo,uostalom ,proživljavmo isto .Što se tiče lokalne uprave kada su u pitanju ovakve odluke dirigovane iz vana one su jednostavno nemoćne .O ovome moraju voditi računa oni koji samo za sjedenje u skupštinskim i vladinim klupama za jedan mandat uzmu više od 150 hiljada eura naših para a u EU parlamentu i vise.Ljudi mogu samo izaći na ulice i čekati da ih policija prebije.Vode ,šume i zemljište i prodaja tj.poklanjanje istih zaslužuje prijeki sud.Po meni je to veleizdaja ma koliko to nekima ” liberalima i evropejcima” ovdje bilo smiješno.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, ovo za Švedsku je baš kao što si rekao: “zbog naših ljudi koji nisu smatrali za shodno tražiti građ. dozvolu”
A Finska nema u jeziku pojam “bespravna gradnja” .. 🙂 Kad je Goran Milić u jednoj reportaži iz Finske, upitao, čini mi se gradonačelnika Helsinkija : -“Kako Vi u Finskoj rješavate bespravnu gradnju ?” trebalo mu je još par potpitanja i objašnjenja ali gospodin Finac nije znao što na to odgovoriti .. Nisu čuli za to .. 🙂

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Siniša

a ja sam pred ca 3-4 g potpisivala peticije protiv tih ” medjun. ugovora”, dobro obavijestena vec barem 5-7 g. milijun naroda izisao na ulice, a na balkanu ni slovca, sto se valja iza brda. to vam je 5. kolona.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Maja

Onomad je i 5. kolona imala svoju 5. kolonu, ovi danas svi jednako misle…jednoumlje vlada 5. kolonom.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Nije sve propalo, kome ne odgovara u EU moze u Evroazijsku uniju, samo narod mora da reaguje.
Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin potvrdio je na svom Tviter nalogu da je uspostavljanje slobodne zone trgovine između Srbije i Evroazijske unije gotova stvar i da još samo treba da se potvrdi na Međuvladinom savetu.

Vlatko Dizaličar
Gost
Vlatko Dizaličar
2 godine prije

EuroSlavija. I onda loše nam je bil u Yugoslaviji?

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Koja Euroslavija ovo je Euroreich… Tu Slaveni su manje vrijedna ljudska bića , na što me ovo podsjeća, bit je da svi narodi ex Yu opet imaju kvislinge, izdajice na vlasti…

Vlatko Dizaličar
Gost
Vlatko Dizaličar
2 godine prije

Još Hrvatska ni propala dok mi živimo, još Hrvatska ni propala ali će uskoro.

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Mislim da nam nakon toga slijedi privatizacija vodovoda i poskupljenje vode od 100 do 300%. Primjera ima dovoljno: Pariz, povećanje 260%, Portugal 400%, Atena 250%, Solun 300%, Bukurešt, Sofija, Bolivija…Gdje god je privatizirana vodoopskrba došlo je do poskupljenja usluge i pada kvalitete. Budimpešta je nakon kaosa koji je nastao otkupljivala vodovod natrag da ga spasi.
Koristim ovu priliku da se “zahvalim” Hrvatskim vlastima što se toliko trude i ulažu nadljudske napore da nam olakšaju život.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Janoš

Htjedosmo državu, pa eto nam je. Možda je bolje sanjati tisuću ljeta nego iti jedan dan jave.

antinwo.HR
Gost
antinwo.HR
2 godine prije

SMRT eu .Gnjide fašističke

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  antinwo.HR

Čuj ovoga :” smrt eu”????????Zašto prijatelju ne napišeš Smrt onima koji su nas prodali?!?! Odbijaš li ti poklone ili dobru stvar za malo para?!?

shah
Gost
shah
2 godine prije

direktiva =\= regulativa

regulativa je obvezba, a direktiva je samo smjernica. nema panike

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  shah

@shah, preporuka-direktiva za naše nazovi političare ima veće značenje od Ustava !
Prodani izdajnici !

Silence
Gost
Silence
2 godine prije
Reply to  shah

Wikipedija: Direktiva je, uz uredbu, najvažniji pravni akt Europske unije. Direktiva obvezuje u pogledu rezultata koji se njome ostvaruje, ali nacionalnim vlastima prepušta izbor forme i metode provedbe. Za razliku od uredbe, direktiva služi približavanju, a ne potpunomu ujednačivanju prava država članica Unije. Zato se direktivom zadaje cilj koji se mora postići, dok su države članice obvezne prenijeti direktivu u svoj nacionalni sustav, birajući pritom formu (zakon, podzakonski akt i sl.).

Dakle, isto je obvezujuća, samo što se ciljevi moraju postići donošenjem lokalne reuglative.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Imali ste referendum, na koji ste “nasjeli”…Posle je***a nema kajanja!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Minus, ne zbog stavova oko drugih pitanja, referendum je bio namješten. Naizgled “slobodan” , da ne ulazim u detalje. Ali točno. Bil eu sdvije stavke u propagandi 1.) Ako ne uđemo u EU potonut ćemo u mrak usta+tva i vratiti se u 10. 04. 1941. i 2) Poznata izjava Vesne Pusić da neće biti mirovina, ako ne budemo u EU, čime je privukla i obične bijednike i braniteljsku populaciju, koju je uvjerila da nam EU isplaćuje mirovine. Da, to je točno, ali s “lakšim” izdavanjem državnih obveznica, odnosno dodatnim zaduživanjem. Tako da je referendum prošao glatko, bez ikakve ozbiljne javne rasprave.

Euro
Gost
Euro
2 godine prije

referendum nema veze sa ovim sto se sad događa. sa vremenom se sve promjenilo. sve luđe ideje, zakoni koji se primaju samo tako… 100 politicara odlučuje sto ce biti sa nama svima. to je velika anomalija koju treba ukloniti.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Euro

@Euro, smanji jednu 0 .. Desetak ljudi odlučuje o svemu .. EU parlament je najveće i najskuplje lutkarsko kazalište na svijetu .. A Sabor je tuga i jad, i naravno – nebitan ..

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Ima li to veze s time što je odluka o davanju koncesije za najbolje i najveće poljoprivredne površine(one od ex agrokora) bivšem monsantu prepuštena od vlade “tobože” lokalnoj samoupravi,pa onda u slučaju negativnog rješenja eu ionako može uložiti veto i dati kome hoće?

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  nonwo

a lokalne tzv samouprave po evropi odlucuju same sto ce zabraniti na svom tlu, iako su njihove vlade potpisale – gmo, glifosate i jos neke vrste pesticida. takvih i hr ocito nema, svi su partijski uhljebi.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Nevjerovatno.Kad je napišem da nismo dostojni slovenskog imena a pogotovu mi južni sloveni( malo slovo za male miševe) smo se velikom većinom( ne svi) pretvorili u obične ,jeftine fukare ,onde naiđem na režanje i lavež.Samo stavljanje nas u istu rečenicu sa Rusima i Bjelorusima je skrnavenje grobova naših predaka koji su bili LjUDI..a mi…?
Ako administrator ne obriše ,neke krenu minusi i kritike ” slovenske braće”…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Evo ti minus buraz 🙂

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Evo i tebi??

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
2 godine prije

i ja sam mu dao

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Evo sva trojica po minus od mene .. 🙂

Pero
Gost
Pero
2 godine prije

Nece jos dugo prije nego se desna ruka pocne opet dizati u zrak

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Već je tema poznata a zove se “nema džabe ni kod stare babe ” prijevod =oćete lovu iz fondova za ovo za ono , vodovod, govnovod,cesta,,internet, energetska učinkovitost i još bi mukte ,buhahaha sve stiže.na naplatu .A koliko je vlast briga vidjelo se danas u Saboru. 15 zastupnika brani (INU)
14 oporba i jedan HDZ !njonjo) a svaki mjesec zwei tausend € u pađe,??
Ajmooo sheeps !

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Duki

He, he. Greškica. To su osnovna primanja nema tamo nitko manje od zweite €. Provjerljivo.

awognawguawfuawnfnwduf
Gost
awognawguawfuawnfnwduf
2 godine prije

Bude još gore, ovo je samo uvertira. Penzići i ostali maloumni koji su glasovali za jew-u budu se osvjestili kad uskoro krahiraju mirovinski fondovi jer je 700.000 onih koji bi trebali uplačivati u njih otišlo van u deset godina. No njima će na hrt-u objasniti da su rusi krivi…………..

debeli pas
Gost
debeli pas
2 godine prije

Sve ide svojim tokom, dok mi luđački navijamo za nacionalne nogometne reprezentacije, mijenjamo ishod WW2 i ponosimo se glupostima. Pa eto, zar nismo uvijek željeli da nas “netko kupi”. Neki bogati englez, ako već ne švabo.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

u hrvatskoj traje medijska blokada jos od samog osnutka drzave, sto objasnjava gotovo sve u vezi s tom drzavom.
ovdje se ocito radi o TISA medjun. ugovorima za sada izmedju 27 wto drzava. eu je zapocela pregovore 2013 i ocito su oni sad zavrseni, o tome nigdje rijeci. opet ” sveta tajna”. tim ugovorima privatiziraju se sve do sada javne usluge – skolstvo, zdravstvo, voda, energenti, tlo, okolis itd. ruse se standardi, socijalna prava, sve kao ceta, ttip i sl zamisli, odn ugovori. pred par godina su se sirom eu-e sakupljale peticije protiv, u hr po obicaju sve medijski prespavali. ova direktiva ocito zeli olaksati tisa-u ” da lakse udje”. iz loseg u losije.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  Maja

Jel mozes malo detaljnije o tim TISA ugovorima. To mi je promaklo.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  RoPe

evo – niti sami eu parlamentarci nemaju tocan uvid u ugovore. ali – cijelih 5 g nakon zakljucenja ugovora, moraju oni ostati tajna. drugim rijecims, predstavnici vlada ce potpisati nesto sto nisu niti procitali. tisa jos nije zakljucena, postoje neke konfliktne tocke, napr. trumpova administracija, cekanje eu izbora, reformacija gats ugovora ( wto drzave) o tekucim uslugama i jos neke. vise pod tisa kritik, ili nesto malo na tisa ugovor kritika. u stvari je eu vec pripremila teren za tu rabotu, vidljivo u praksi. sve vise vlast koncernima, curenje osobnih podataka, curenje jeftine radne snage bez mimimalca i socijalnih prava, financ-sektor. sve ostale do sad javne usluge bit ce privatizirane, bez obzira na okolis, novi zakoni nemaju vise sance, tko se unaprijed zastitio, jos nekako. osim toga, eu je upravo zavrsila tajni ugovor s japanom – jefta, a s nekim drzava juz. amerike ( bras., urugv., paragv., argent.), – mercasur – bit ce zavrsen ove god. u hr ni o tome pojma nemaju. javno se bune rijetki – austria, irska, francuska, italija…vecina suti. eu je velika press-masina za unistenje tih naroda.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  Maja

Hvala. Tu kad malo otkopas onda nadjes još kostura.

Slovenac
Gost
Slovenac
2 godine prije

Mozda ce hrvati jednog dana shvatiti da su samo topovsko meso zapada mozda

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  Slovenac

Puna su ti usta Hrvata. Jel te oni nešto smetaju.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  Slovenac

Ne samo nasa braca Hrvati, nego svi Sloveni.
Hrvati i Srbi moraju biti u prvim redovima i pomoci ostaloj braci u Regionu (zato sto ih ima najvise i sto govore jezik kojim se lako sporazumevaju), a Slovenci su lokomotiva.
Za njih su svi Sloveni Ruska produzena ruka.
Ko neće brata za brata hoće tuđina za gospodara.
Svi koji mogu da spoznaju u kakvom smo problemu treba samo da pruze Gandijevski otpor.
Gandhi je smatrao kako su izrazi pasivni otpor i građanska neposlušnost neadekvatni za njegove svrhe te je on pronašao drugi izraz – Satyagraha.
Satjagraha ili u originalu satyagraha na sanskrtu znači ‘snaga istine’, ‘snaga duše’ ili ‘držanje istine’, a označava nenasilan otpor koji je osmislio Mahatma Gandhi.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

giordano bruno,vidi,nemoj me pogrešno shvatiti,ako smatraš da ću te ovim pitanjem omalovažiti ja ti se Izvinjavam…Dakle,živimo li ja i ti na istom Balkanu,jugoistočnoj Evropi ili ” regionu”? Ili ima još negdje ovo mjesto jer ovo što si napisao je utopija.U ovaj tvoj spisak lijepih želja vjeruje samo onaj koji je zaspao u 70- im godinama dvadesetog vijeka i probudio se danas.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Mahatma Gandhi je uspeo, liČilo ne liČilo, mora se traziti neko rešenje.
Ja sam star Čovek i sve sam video isto kao i drugi, Evropa zdaj (parola koja je sigurno pisana negde u Brussels), kako su nam sejali tako smo i požnjeli.
Samo moram da kazem Srba ima najvise i najvise su odgovorni, a jedini sada imaju slobodnu teritoriju, nisu u EU, nisu u NATO, a sto se tice ostale brace u Regionu na njima je hoce li sa Srbima i Rusima, to moraju sami da reše.
A najbolje ce da rese ako pruze Gandijevski otpor ‘snaga istine’, jer doci ce trenutak istine.
Vlada misljenje Hrvati i Slovenci na Zapad, a Srbi na Istok, ali mora se znati da su Luzicki Srbi skoro nestali, a bili su na Zapadu.
Sve je kristalno jasno.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

OK.Gandi je uspio.Da ali on je jedan,takvih ovdje nema.Zašto bi Srbi potezali najviše? Potegli su jednom najviše i ušli sa drugima u zajdnicu kada su ti drugi bili kusur za podmirivanje velikih i na kraju ispada da su baš ti Srbi krivi za sve probleme od Rima do danas? I još nešto- zar mi mislimo da su Rusi toliko naivni da ne prate šta mi radimo i na kakvu izdaju i kukavičluk smo spremni?Trebamo li mi ovakvi Rusiji?! Da čeka kad ćemo jo zabiti nož u leđa i pljunuti u lice?!Razumijem tvoj stav giordano ali meni poslije svega šta smo u staju uraditi jedni drugima bilo kakvo bratimljenje neprihvatljivo.Nadam se da da ova dva naša komentara neće ovu raspravu odvesti u neželjenom pravcu.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Giordano ne daj da te Tadmur obeshrabri. On ovdje svima kontrira.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  RoPe

A da malo pojasniš to da je kontriram svima ovdje?

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije

@Tadmur, 🙂 al’ te RoPe dig’o, ko mladog ptičara, .. 🙂

abc
Gost
abc
2 godine prije
Reply to  Slovenac

///

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

”Preko vode do slobode!”
Na televiziji se još svađaju je l’ ljepše stoji ustaška il’ partizanska bluza.
U stranim firmama, vlasnicima nekad naših, govori se samo strani jezik.
Uvoze se jeftiniji, strani radnici.
Stranci uvoze jeftinije, naše radnike.
Djeci u školi rekli da će od iduće godine vjeronauk biti obvezan.
A hrvatski izborni predmet.
Radi promjena na tržištu rada, hrvatski je nepotreban.
Ljudi su šutili i čekali. Dok im voda nije došla do grla.
I došao račun. Za vodu. Nakon što su izvršili korekciju. Cijene.
A onda su i oni iselili iz Hrvatske.
Na televiziji se još prikazuje reklama za Žuju.
Gdje su Hrvati došli. I ostali.
A onda sam se probudio.
Ili možda nisam………..

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

privatizacija vode je vec standard u eu. u parizu su dobili smrdljivu, skupu tekucinu, pa si se pobunili i izbacili tu firmu, ne znam jel sudski spor gotov. tako na vise mjesta. portugal je uzimao neki kredit, pa je za uzvrat morao privatizirati svoju vodu. placaju sad losiju kvalitetu 400% skuplje. nije niti hrvatska voda po gradovima neka kvaliteta, ali sad se sprema jos losije i skuplje. isto tako i skolstvo, zdravstvo, sume, polja, sve usluge dobit ce privatnici i stranci u ruke. a narod s pivom u ruci gleda, jamra – ne tice ga se, dok mu ne dodje do nosa, vec je ionako prekasno.

Nostradurus
Member
Nostradurus
2 godine prije

Mora se znati tko je gazda. Nema više eskivaže i igranja demokracije. EU je u službi krupnog kapitala, a svi ustupci malom čovjeku su tu radi održavanja iluzije.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Elem….izgleda da će i na Zapadu radnici i neradnici zažaliti za propasti USSRa.

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ne samo da ce zaliti nego ce ga i od gline praviti 🙂

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sudeci po komentarima grozno
ali bez eu moja hr braca bu mi vec kozu oderala,
Kobasice napravili, te prascima poklon dali,

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Kod nas ja lokalna uprava u vlasti lokalnih šerifa pa prema tome nemam ništa protiv da jedan Bruxelles koji ponegdje daje i 90% svojih sredstava preuzme kontrolu nad tim upravljanjem….tko nam kriv kad krademo(HDZSDP)…..

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

To je ono kad nas naša stranka na vlasti (HDZ) krade pa kad sve pokradu misle da mogu i dalje pa krenu krasti i Europu u naše ime(ne i moje) a Europa im lijepo kaže da im se bliži kraj jer nas vračaju u doba komunizma(HDZ se nikad nije ni odrekao komunizma) pa nakraju ispadne ono što Živi Zid tupi godinama-ukinuti lokalnu samoupravu i leglo kriminala….

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Boze cuvaj hrvatsku od nas samih

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Nazalost Hrvatskom vlada grupa kameloeona, na dan stvaranja neovisne Hrvatske uglavnom su svi bili crveni, onda je odjednom polovina a postepeno i vise od pola pocrnila, sada opet neki pokusavaju biti crveni. Eto pogledajmo samo Kamelon Kulindu malo je ustasica, pa malo Anka partizanka, na kraju ce biti dvobojna i mijenjati boje prema potrebi na dnevnom nivou, crveno, zuto, zebelono, crno i… A cijeli vladajuci HDZ KRIM KARTEL je takav.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

hr se nije niti milimetar maknula od starog sistema, dapace produbila ga je. to sad zovu globalizmom. tko se najvise buni u ovoj eu? bas tzv istok koji je nesto naucio u svojoj praksi i prepoznaje taj karakter. hr se ne mice iz svog korzeta, vec ga steze do gusenja.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Maja

Prva rečenica strahovito točna. Prije je bio svaki 5 (?) liječnik korumpira i niti jedan sudac.
Prije se jedan zapošljavao preko veze, a jedan da bi radio. Danas idu oba preko veze. A raditi ne treba nitko. Bar na nekim mjestima.

ludilo
Gost
ludilo
2 godine prije

Krezubi po kaficima, kockarnicama, susjed pijan vec u 10 ujutro. Drugi rone po kontejnerima za naci nesto. Autobusi za Munchen i Dublin puni ujutro i sve je po starom.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije

Evo dam ja odma potpis za CroExit pa ako triba i u rat idemo 🙂

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
2 godine prije

Stvaranje “države” tj tzv. Eunije vuče za sobom glavni grad, jednu valutu, vojsku, policiju, zakone…… zar je stvarno netko mislio da ćemo ostati neovisni i upravljati kao svoj na svome a ne da će se upravljati i zapovjedati s jednog mjesta (odgovarajuće “izabranog”).

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Dopizdilomi

vani se o tome pise, govori vec desetljeca. hr mediji i partije su se ponasale kao da je eu s one strane planete, nije ih se ticalo. a sigurno su znali. pokvarenost do srzi uz sluganstvo.

Magica Istarska
Gost
Magica Istarska
2 godine prije

Zmo htjeli biti kolonija ako je juga bila tamnica EU će nam bude grobnica,našu djecu I unuke smo uvalili u feudo-robovlasnički sistem.Bravo naši mi Rvati brzo ćemo nestati….

Aga
Gost
Aga
2 godine prije

Objektivno gledajuci bez primjesa subjektivnih stavova: Organizacija YU je za razliku od EU od mica maca(Yu) u celjusti Hidre(EU).
Organizacisko ustrojstvo Yu je za Eu pojmove cak i liberalno. Napravimo usporedbu: broj stanovnika broj poduzeca obrta opg zastupljenost na trzistu domacih proizvoda, postotak proizvodnje ,usluga ,birokracije i nacionalnog duga.
Najvaznija stvar da je u Yu bio proces zadruga i zaokruzene proizvodnje tako da svaka republika tj firma sudjeluje u stvaranju X proizvoda s materijalima opremom strojevima. U ta vremena su Brodogradilista bila profitabilnija i nesto su znacila. U to vrijeme je bio 100% Yu proizvod, sad nije 5%. Tako da nakraju ispada ova “sloboda” i ulazak u drugu uniju samo je donjela propast nacije

Dakle bilo bi lijep clanak usporedbe te dvije organizacije i ovlasti nad drzavama i zakonima u njima.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Aga

Brodogradilista nisu nikad bila profitabilna, ali brod je bio izvozni proizvod, devize su bile prijeko potrebne za uvoz roba kojih u YU nije bilo i servisiranje duga. Nebitno je bilo sto rade sa gubitkom, bitno je da stizu dolari, a Topcider je radio u 3 smjene, koliko treba brodogradilistima dinara, toliko nastapaju, sjetite se inflacije i hiperinflacije u YU.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Aga

totalne ravnopravnosti i nije bilo, slovenija i hrvatska su radile za ” nerazvijene” jugoistoka, davale su danak i novac je ubirao – zna se. nisu se instituti i ceste jednako popravljale. nije bilo odgovornosti, zivjelo se na grbaci drugih. nekako se vuklo, ali nisu svi bili jednaki, niti imali pravo ” sampupravljanja”. bilo je manjini tako lijepo, da su isti sistem odrzali i dan danas, jedini u evropi. pa se cudimo cesima, poljacima, madjarima, slovacima zasto je njima malo bolje.

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
2 godine prije

Gle ljudi…kao i svi Vi moji sugrađani i svi yugići iz regije…..
Svi mi imamo samo troje stvari…a to su..HIMNA,ZASTAVA I GRANICE…prežalosno i prežalosno i opet prežalosno….dragi moji sugrađani…koji ovo čitate…imate li ikakvu provjerenu šprancu na pameti kako tome stati na kraj?????
Hvala i lijep pozdrav

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Nestrpljivi

pogledaj mdjjarsku, latviju, cesku….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Suze mi naoči krenule, moram ovoda stavim a vi kako vam volja i bez ljutnju….
https://youtu.be/SS3YgsmjIVo

Koks83
Gost
Koks83
2 godine prije

U Sloveniji smo 4 godine nazad provukli zakon, da je voda opče dobro i ne smije biti u privatnom vlastništvu. A možeš mislit taj zakon je bio proguran na inicijativu krajne ljevice koja je imala 4 poslanika od 90.

miška
Gost
miška
1 godina prije
Reply to  Koks83

U Slo. moramo po direktivi EU praviti biološke septičke jame, sad su produžili rok, ali Rop Tone kaže da ne trebamo slušat sve što oni kažu (to je reko na saslušanju o nestalim parama u bankama Slo), a u Ce gradonačelnik kaže da ne treba biološke jame, u Mb kažu da bi morali praviti, pa bodi pameten, če lahko

Dunja
Gost
Dunja
2 godine prije

Pa ljudi dragi gdje nova. Ta direktiva je na snazi od 28.12. 2006 i cijela se Europa digla oko nje. Ali u Hrvatskoj ju do sad očito još nitko nije primijetio :-))

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Dunja

A tko bi točno to trebao primjetiti? Političari igraju igrokaze, novinari pišu što im narede. Ostatak radi od jutra do mraka ili kopa po kontejnerima. Ili je zbrisao.

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Ljepo smo se izborili ….

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije

Znaju oni koji su poslani da rasture vjernike,obitelj i nacionalnost.Soros i liberalni fasisti jos imaju love na spekulacijama i prevarama.Imamo mi anemicnog premijera,koji nece napravit lustraciju i ne postiva RVE1481. Kako ce on reci svojim rediteljima,vi niste bili demokrati,kad ste bili partijasi.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

kada će preuzeti direktnu upravu nad rvackom jerbo smo dokazali u ovih 25 godina da mi nismo u stanju upravljati samim sobom i samo činimo štetu

zlata barbalić
Gost
zlata barbalić
11 mjeseci prije

Najbolje je učinila Engleska koja je izašla iz ovog čopora,sad će nam počet dirigirat o svemu i svaćemu a mi ovisit o njihovoj volji..

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik