U Hrvatskoj nitko pojma nema da Bruxelles preuzima ovlasti lokalne uprave u području usluga

Vijeće Europe Savet Evrope Council of Europe
100 komentara

Najnovija kolonijalna “direktiva” tehnokrata Europske komisije čije je prihvaćanje ravno veleizdaji je takozvana  Direktiva Bolkestein, službenog imena Direktiva o uslugama.

Naime, Europska komisija će dobiti pravo veta na odluke jedinica lokalnih samouprava u vezi upravljanja energetikom, vodoopskrbom, zdravstvom, javnim dobrima i svim drugim uslugama. U praksi to znači da gradska ili županijska vijeća, na primjer u Hrvatskoj, mogu odlučiti da odbiju ponudu strane privatne kompanije i da ne privatiziraju vodovod, a Europska komisije će moći poništiti tu odluku.

“Prekjučer se o Direktivi o uslugama odlučivalo u Vijeću Europe i cijela je Europa govorila o tome, dok je u Hrvatskoj vladala totalna medijska blokada i dogovorena šutnja vlasti, oporbe i nevladinih udruga”, na svom Facebooku piše aktivist Branko Obradović.

Institucije EU su u studenom pregovarale o novim pravilima jedinstvenog tržišta koja bi mogla imati ozbiljan i izrazito negativan utjecaj na donošenje odluka u parlamentima, regionalnim skupštinama i gradskim vijećima diljem Europe. Komisija je predložila provedbu Direktive o uslugama, takozvanu Direktivu Bolkestein, na nov i iznimno nametljiv način. Ukratko, Europska komisija želi pravo da odobri ili poništi nove zakone, kao i druge mjere obuhvaćene direktivom. Direktiva pokriva dosta širok raspon pitanja, od zakona o prostornom uređenju i urbanističko planiranje, mjere opskrbe stambenim objektima, opskrbu energijom i vodom, upravljanje otpadom i još mnogo toga.

Prijedlog je podnesen 2016. i već je došao vrlo daleko. Predsjednik pregovora, austrijska vlada, namjeravala je okončati pregovore prije nego preda predsjedništvo Europskog vijeća rumunjskoj vladi. Nakon toga, jedina dva mala koraka koja će ostati su glasovanje u Europskom parlamentu i Vijeću EU.

Postoji vrlo malo vremena za djelovanje, a pitanje je izuzetno zabrinjavajuće, jer prijedlog može fundamentalno potkopati i promijeniti lokalnu demokraciju i sudjelovanje građana u odlukama na razini EU, kao i sposobnost lokalnih vlasti da donose odluke interesu javnosti i zajednica koje predstavljaju.

U posljednjem pokušaju da se zaustavi ovaj prijenos ovlasti tijela lokalne uprave na Europsku komisiju, i to o najvažnijim pitanjima, 14. veljače je rumunjskom predsjedništvu EU poslano otvoreno pismo s popisom od 160 potpisnika. To je više nego dvostruko više od broja u odnosu na 14. studenoga 2018. godine, kada je apel prvi put prvi put poslana odlazećem austrijskom predsjedništvu EU.

Na listi potpisnika nema nijednog čelnika općina ili županija iz Hrvatske, nijedne političke organizacije, nevladine udruge ili bilo kakve udruge civilnog društva. Jedini potpis na apelu je onaj hrvatskog Instituta za političku ekologiju (Institute for Political Ecology).

Nova pravila jedinstvenog tržišta / Direktiva o uslugama / Corporate Europe / Facebook

Potpisnici: Lettre_ouvert_2019.PDF / Corporate Europe

 

 

 

Direktiva o uslugamaSavet EvropeVijeće Evrope
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
5 godine prije

Ionako ne odlučujemo o ničemu tako da nema ni razloga da se neko buni.

Moreno
5 godine prije

Totalitarnoga EU monstruma triba rastavit do zadnjega atoma, odnosno razjurit sve njegove birokrate do zadnjega, pa tek onda vidit šta bi miga bit zajednički interes zemalja Europe.

Snicla
5 godine prije

U Hrvatskoj nitko nema pojma o ničemu. Evo Kolindi trebalo 4 godine predsjednikovanja da shvati “koji je bio ustaški pozdrav.”

Siniša
5 godine prije

5X sam pročitao,od veličine apsurda još ne mogu skontati….

giordano bruno
5 godine prije

Nije sve propalo, kome ne odgovara u EU moze u Evroazijsku uniju, samo narod mora da reaguje.
Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin potvrdio je na svom Tviter nalogu da je uspostavljanje slobodne zone trgovine između Srbije i Evroazijske unije gotova stvar i da još samo treba da se potvrdi na Međuvladinom savetu.

Vlatko Dizaličar
5 godine prije

EuroSlavija. I onda loše nam je bil u Yugoslaviji?

Vlatko Dizaličar
5 godine prije

Još Hrvatska ni propala dok mi živimo, još Hrvatska ni propala ali će uskoro.

Janoš
5 godine prije

Mislim da nam nakon toga slijedi privatizacija vodovoda i poskupljenje vode od 100 do 300%. Primjera ima dovoljno: Pariz, povećanje 260%, Portugal 400%, Atena 250%, Solun 300%, Bukurešt, Sofija, Bolivija…Gdje god je privatizirana vodoopskrba došlo je do poskupljenja usluge i pada kvalitete. Budimpešta je nakon kaosa koji je nastao otkupljivala vodovod natrag da ga spasi.
Koristim ovu priliku da se “zahvalim” Hrvatskim vlastima što se toliko trude i ulažu nadljudske napore da nam olakšaju život.

antinwo.HR
5 godine prije

SMRT eu .Gnjide fašističke

shah
5 godine prije

direktiva =\= regulativa

regulativa je obvezba, a direktiva je samo smjernica. nema panike

Emiliano Zapata
5 godine prije

Imali ste referendum, na koji ste “nasjeli”…Posle je***a nema kajanja!

nonwo
5 godine prije

Ima li to veze s time što je odluka o davanju koncesije za najbolje i najveće poljoprivredne površine(one od ex agrokora) bivšem monsantu prepuštena od vlade “tobože” lokalnoj samoupravi,pa onda u slučaju negativnog rješenja eu ionako može uložiti veto i dati kome hoće?

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Nevjerovatno.Kad je napišem da nismo dostojni slovenskog imena a pogotovu mi južni sloveni( malo slovo za male miševe) smo se velikom većinom( ne svi) pretvorili u obične ,jeftine fukare ,onde naiđem na režanje i lavež.Samo stavljanje nas u istu rečenicu sa Rusima i Bjelorusima je skrnavenje grobova naših predaka koji su bili LjUDI..a mi…?
Ako administrator ne obriše ,neke krenu minusi i kritike ” slovenske braće”…

Pero
5 godine prije

Nece jos dugo prije nego se desna ruka pocne opet dizati u zrak

Duki
5 godine prije

Već je tema poznata a zove se “nema džabe ni kod stare babe ” prijevod =oćete lovu iz fondova za ovo za ono , vodovod, govnovod,cesta,,internet, energetska učinkovitost i još bi mukte ,buhahaha sve stiže.na naplatu .A koliko je vlast briga vidjelo se danas u Saboru. 15 zastupnika brani (INU)
14 oporba i jedan HDZ !njonjo) a svaki mjesec zwei tausend € u pađe,??
Ajmooo sheeps !

awognawguawfuawnfnwduf
5 godine prije

Bude još gore, ovo je samo uvertira. Penzići i ostali maloumni koji su glasovali za jew-u budu se osvjestili kad uskoro krahiraju mirovinski fondovi jer je 700.000 onih koji bi trebali uplačivati u njih otišlo van u deset godina. No njima će na hrt-u objasniti da su rusi krivi…………..

debeli pas
5 godine prije

Sve ide svojim tokom, dok mi luđački navijamo za nacionalne nogometne reprezentacije, mijenjamo ishod WW2 i ponosimo se glupostima. Pa eto, zar nismo uvijek željeli da nas “netko kupi”. Neki bogati englez, ako već ne švabo.

Maja
5 godine prije

u hrvatskoj traje medijska blokada jos od samog osnutka drzave, sto objasnjava gotovo sve u vezi s tom drzavom.
ovdje se ocito radi o TISA medjun. ugovorima za sada izmedju 27 wto drzava. eu je zapocela pregovore 2013 i ocito su oni sad zavrseni, o tome nigdje rijeci. opet ” sveta tajna”. tim ugovorima privatiziraju se sve do sada javne usluge – skolstvo, zdravstvo, voda, energenti, tlo, okolis itd. ruse se standardi, socijalna prava, sve kao ceta, ttip i sl zamisli, odn ugovori. pred par godina su se sirom eu-e sakupljale peticije protiv, u hr po obicaju sve medijski prespavali. ova direktiva ocito zeli olaksati tisa-u ” da lakse udje”. iz loseg u losije.

Slovenac
5 godine prije

Mozda ce hrvati jednog dana shvatiti da su samo topovsko meso zapada mozda

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

”Preko vode do slobode!”
Na televiziji se još svađaju je l’ ljepše stoji ustaška il’ partizanska bluza.
U stranim firmama, vlasnicima nekad naših, govori se samo strani jezik.
Uvoze se jeftiniji, strani radnici.
Stranci uvoze jeftinije, naše radnike.
Djeci u školi rekli da će od iduće godine vjeronauk biti obvezan.
A hrvatski izborni predmet.
Radi promjena na tržištu rada, hrvatski je nepotreban.
Ljudi su šutili i čekali. Dok im voda nije došla do grla.
I došao račun. Za vodu. Nakon što su izvršili korekciju. Cijene.
A onda su i oni iselili iz Hrvatske.
Na televiziji se još prikazuje reklama za Žuju.
Gdje su Hrvati došli. I ostali.
A onda sam se probudio.
Ili možda nisam………..

Maja
5 godine prije

privatizacija vode je vec standard u eu. u parizu su dobili smrdljivu, skupu tekucinu, pa si se pobunili i izbacili tu firmu, ne znam jel sudski spor gotov. tako na vise mjesta. portugal je uzimao neki kredit, pa je za uzvrat morao privatizirati svoju vodu. placaju sad losiju kvalitetu 400% skuplje. nije niti hrvatska voda po gradovima neka kvaliteta, ali sad se sprema jos losije i skuplje. isto tako i skolstvo, zdravstvo, sume, polja, sve usluge dobit ce privatnici i stranci u ruke. a narod s pivom u ruci gleda, jamra – ne tice ga se, dok mu ne dodje do nosa, vec je ionako prekasno.

Nostradurus
5 godine prije

Mora se znati tko je gazda. Nema više eskivaže i igranja demokracije. EU je u službi krupnog kapitala, a svi ustupci malom čovjeku su tu radi održavanja iluzije.

Siniša
5 godine prije

Elem….izgleda da će i na Zapadu radnici i neradnici zažaliti za propasti USSRa.

mladen3x
5 godine prije

Kod nas ja lokalna uprava u vlasti lokalnih šerifa pa prema tome nemam ništa protiv da jedan Bruxelles koji ponegdje daje i 90% svojih sredstava preuzme kontrolu nad tim upravljanjem….tko nam kriv kad krademo(HDZSDP)…..

mladen3x
5 godine prije

To je ono kad nas naša stranka na vlasti (HDZ) krade pa kad sve pokradu misle da mogu i dalje pa krenu krasti i Europu u naše ime(ne i moje) a Europa im lijepo kaže da im se bliži kraj jer nas vračaju u doba komunizma(HDZ se nikad nije ni odrekao komunizma) pa nakraju ispadne ono što Živi Zid tupi godinama-ukinuti lokalnu samoupravu i leglo kriminala….

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Nazalost Hrvatskom vlada grupa kameloeona, na dan stvaranja neovisne Hrvatske uglavnom su svi bili crveni, onda je odjednom polovina a postepeno i vise od pola pocrnila, sada opet neki pokusavaju biti crveni. Eto pogledajmo samo Kamelon Kulindu malo je ustasica, pa malo Anka partizanka, na kraju ce biti dvobojna i mijenjati boje prema potrebi na dnevnom nivou, crveno, zuto, zebelono, crno i… A cijeli vladajuci HDZ KRIM KARTEL je takav.

ludilo
5 godine prije

Krezubi po kaficima, kockarnicama, susjed pijan vec u 10 ujutro. Drugi rone po kontejnerima za naci nesto. Autobusi za Munchen i Dublin puni ujutro i sve je po starom.

Crodaemon
5 godine prije

Evo dam ja odma potpis za CroExit pa ako triba i u rat idemo 🙂

Dopizdilomi
5 godine prije

Stvaranje “države” tj tzv. Eunije vuče za sobom glavni grad, jednu valutu, vojsku, policiju, zakone…… zar je stvarno netko mislio da ćemo ostati neovisni i upravljati kao svoj na svome a ne da će se upravljati i zapovjedati s jednog mjesta (odgovarajuće “izabranog”).

Magica Istarska
5 godine prije

Zmo htjeli biti kolonija ako je juga bila tamnica EU će nam bude grobnica,našu djecu I unuke smo uvalili u feudo-robovlasnički sistem.Bravo naši mi Rvati brzo ćemo nestati….

Aga
5 godine prije

Objektivno gledajuci bez primjesa subjektivnih stavova: Organizacija YU je za razliku od EU od mica maca(Yu) u celjusti Hidre(EU).
Organizacisko ustrojstvo Yu je za Eu pojmove cak i liberalno. Napravimo usporedbu: broj stanovnika broj poduzeca obrta opg zastupljenost na trzistu domacih proizvoda, postotak proizvodnje ,usluga ,birokracije i nacionalnog duga.
Najvaznija stvar da je u Yu bio proces zadruga i zaokruzene proizvodnje tako da svaka republika tj firma sudjeluje u stvaranju X proizvoda s materijalima opremom strojevima. U ta vremena su Brodogradilista bila profitabilnija i nesto su znacila. U to vrijeme je bio 100% Yu proizvod, sad nije 5%. Tako da nakraju ispada ova “sloboda” i ulazak u drugu uniju samo je donjela propast nacije

Dakle bilo bi lijep clanak usporedbe te dvije organizacije i ovlasti nad drzavama i zakonima u njima.

Nestrpljivi
5 godine prije

Gle ljudi…kao i svi Vi moji sugrađani i svi yugići iz regije…..
Svi mi imamo samo troje stvari…a to su..HIMNA,ZASTAVA I GRANICE…prežalosno i prežalosno i opet prežalosno….dragi moji sugrađani…koji ovo čitate…imate li ikakvu provjerenu šprancu na pameti kako tome stati na kraj?????
Hvala i lijep pozdrav

Siniša
5 godine prije

Suze mi naoči krenule, moram ovoda stavim a vi kako vam volja i bez ljutnju….
https://youtu.be/SS3YgsmjIVo

Koks83
5 godine prije

U Sloveniji smo 4 godine nazad provukli zakon, da je voda opče dobro i ne smije biti u privatnom vlastništvu. A možeš mislit taj zakon je bio proguran na inicijativu krajne ljevice koja je imala 4 poslanika od 90.

Dunja
5 godine prije

Pa ljudi dragi gdje nova. Ta direktiva je na snazi od 28.12. 2006 i cijela se Europa digla oko nje. Ali u Hrvatskoj ju do sad očito još nitko nije primijetio :-))

Amater
5 godine prije

Ljepo smo se izborili ….

Slavonac
5 godine prije

Znaju oni koji su poslani da rasture vjernike,obitelj i nacionalnost.Soros i liberalni fasisti jos imaju love na spekulacijama i prevarama.Imamo mi anemicnog premijera,koji nece napravit lustraciju i ne postiva RVE1481. Kako ce on reci svojim rediteljima,vi niste bili demokrati,kad ste bili partijasi.

Jurišić maja
5 godine prije

kada će preuzeti direktnu upravu nad rvackom jerbo smo dokazali u ovih 25 godina da mi nismo u stanju upravljati samim sobom i samo činimo štetu

zlata barbalić
4 godine prije

Najbolje je učinila Engleska koja je izašla iz ovog čopora,sad će nam počet dirigirat o svemu i svaćemu a mi ovisit o njihovoj volji..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI