Prvi korak u ukidanju sankcija: Rusija se vraća u Vijeće Europe

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE)
26 komentara

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izglasala je u utorak vraćanje prava glasa Rusiji koje joj je oduzeto prije pet godina zbog takozvane „aneksije“ Krima. Skupština je prijedlog odobrila sa 118 glasova za, 62 protiv i 10 suzdržanih.

Ovo je prvi put da je ukinuta jedna sankcija protiv Rusije koje su Moskvi nametnute zbog njene vojne potpore stanovnicima Krima da održe referendum o samoodređenju i ujedinjenju s Ruskom Federacijom, na kojeg su, kako tvrde vlasti Krima i Rusije, stanovnici bivšeg ukrajinskog polutoka prema Povelji Ujedinjenih naroda i kao politički entitet u obliku autonomne republike imali puno pravo.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je 2014. oduzela ruskim izaslanicima pravo glasa, čime su željeli kazniti Rusiju zbog ujedinjenja s Krimom.

Glavni tajnik Vijeća Europe u odlasku, Thorbjørn Jagland, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da bi to tijelo trebalo zadržati svoj inovativni karakter. Dodao je kako je PACE forum za dijalog i suočavanje. Za njegovu nasljednicu je jučer na petogodišnji mandat izabrana hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

Zajedno s Europskim sudom za ljudska prava (ECHR), Vijeće Europe je odgovorno za nadgledanje ljudskih prava u 47 zemalja članica.Vijeće Europe ne pripada Europskoj uniji, stoga ni ECHR nije njeno sudsko tijelo.

Dakle, ovlasti ruskog izaslanstva u PACE-u su obnovljene u cijelosti. Svi pokušaji Ukrajine da to spriječi odbili su delegati iz drugih europskih zemalja, od kojih se samo šest odlučilo na demarš i sada će u znak protesta povući svoje predstavnike. Zemlje koje su odlučile prosvjedovati na ovaj način i povući svoja izaslanstva su Estonija, Latvija, Litva, Gruzija, Ukrajina  i Poljska. Slovačka je opovrgla napise medija kako pripada ovoj skupini.

Sve što se događalo protekla dva dana je vrlo loš signal za Kijev, ali je vrlo dobro za Europu u cjelini. Povratak ruskog izaslanstva u PACE je bez sumnje pobjeda ruske diplomacije, iako bi ispravnije bilo govoriti o obnovi pravila i prirodnim razvojem jednog razumnog procesa kojeg je uspješno, uz pomoć Poljske i baltičkih država, opstruirao Kijev.

Privremena odsutnost Ruske Federacije je narušila autoritet ove organizacije i sigurnost Europe u cjelini. Parlamentarna skupština nije elitni klub u kojem se pozivaju samo svoji, niti je vojno-politički blok sa zajedničkim interesima koji trži jedinstvo ili čak jednoglasnost. To je platforma za dijaloge, sporove i ekspertne procjene, gdje europski narodi predstavljaju političari s vrlo različitim, često suprotstavljenim stajalištima. Kroz PACE države Europe međusobno komuniciraju i nastoje razviti zajednički pristup oko najosjetljivijih pitanja u području izazova i prijetnji.

Rusija nije samo najveća i najnaseljenija država u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, nego i europskom kontinentu u cjelini. Nije samo velika ekonomija, nego utjecajni akter na međunarodnoj sceni na kojoj zauzima jedinstveno mjesto zbog svoje vojne moći, uključujući nuklearnu, te statusa najvažnijeg dobavljača energetskih resursa. Rješavanje značajnih problema bez sudjelovanja Rusije je moguće na lokalnoj razini, ali na globalnoj je to nemoguće.

Rusko se izaslanstvo vratilo, jer bi njegovo odsustvo bilo nemjerljiva šteta za sam PACE. Ipak, nije se sve dogodilo “samo po sebi” i povratak je bio slijed nekoliko važnih okolnosti.

Prvo, to je bio principijelan stav službene Moskve, prema kojoj je sudjelovanje Rusije u radu Skupštine moguće samo ako se u cijelosti obnove ovlasti njene delegacije. Nije bilo moguće da ruski izaslanici ostanu u organizaciji kao „vreća za udaranje“, povremeno uključeni u rješavanje zajedničkih problema ili udaljavani oko važnih tema koje se tiču same Rusije.

Čak su i neki u Rusiji vjerovali da je taj “prostor za suradnju” bolje očuvati, čak i na tako jadan način sa sudjelovanjem u radu organizacije vezanih ruka, ali je prevladao težak pristup kroz ultimatum, a velika većina Europljana je bila „prisiljena“ prihvatiti ruski ultimatum jer je to odgovaralo interesima jedne i druge strane.

Drugo, ne manje principijelna i krajnje logična pozicija Moskve je bila po pitanju “nema ovlasti – nema plaćanja”. Velika rupa u proračunu ometala je rad Skupštine i njegov birokratski aparat učinila nesvjesnim saveznikom Moskve.

Treće, kategorički stav Kremlja koji je uzrokovao “izgnanstvo” je zatvoren, Krim je dio Rusije.

Potrebno je razumjeti da je PACE mogao pričekati i zadržati Rusiju u „tamnom kutku“ malo duže samom u slučaju da je bilo i najmanje nade da će se ruski stav promijeniti možda s promjenom vlasti. No, ponovno ujedinjenje Krima s Ruskom Federacijom podupiru sve parlamentarne snage zemlje i apsolutna većina njezinog stanovništva, tako da su kompromisi s ruske strane nemogući, a na Zapadu su općenito svjesni toga, čak i kada tvrde da ne žele odustati od “svoje borbe”.

Ali nema potrebe gajiti iluzije, jer će povratak ruskog izaslanstva biti kao povratak nestašnog đaka u školu i svi će Rusiju podučavati “slobodi i demokraciji”.

No, istina je i da su zbog toga zapadne zemlje morale demonstrativno uništiti “solidarnost s Ukrajinom”. Svatko je shvatio da bi Ukrajinci bili protiv sadašnje odluke, a razumje se i zašto, ali su jednostavno odbacili mišljenje Kijeva i tako ih ponizili u javnosti.

Druga je stvar što Ukrajince nitko ne može ponižavati više od ukrajinskih političara, koji su u samodopadljivoj histeriji dosadni svakome osim Gruzijcima i Baltima.

Kratki popis onih država čiji su predstavnici zapravo napustili PACE u znak prosvjeda protiv obnove ruskih ovlasti je poznat. Upravo su njihovi vođe stigli u Tbilisi ubrzo nakon početka rata 2008.To su Latvija, Litva, Poljska i Estonija, te Ukrajina i Gruzija po defaultu. Tada je podrška Saakašvilijevoj agresiji postala festival otvorenih laži i Moskva se toga dobro sjeća. Sada se događa isto, uz rusofobiju ugrađenu u temelje pristupa predstavnika navedenih zemalja.

Međutim, Poljaci napuštaju sjednicu samo djelomično. Ukrajinske igre sa Stepanom Banderom su potkopavale čak i njihovu solidarnost.

Ovo zanemarivanje ukrajinske “borbe” je samo po sebi daleko jasniji dokaz o pukotini u politici sankcija od same obnove prava ruskog izaslanstva kao takvog. Opet, Rusija se vraća u PACE prvenstveno zato što je tamo potrebna, ali fermentacija u redovima “prijatelja Ukrajine” je važan signal. Gosti iz Kijeva ponovno su glumili žrtve i iznosili neistinite tvrdnje, ali, kako se ispostavilo,  to jednostavno nisu mogli nametnuti kao zajednički stav većine europskih zemalja.

Možda će za neke to tek sada biti otkriće, ali na ovaj način se Ukrajina može i treba suočiti s većinom političkih sukoba u koje je uključena. I to ne radi Rusije, naravno, nego zbog njih samih.

Osim toga, sankcije predstavljaju gubitak koji Europa trpi zbog čisto ukrajinskih interesa. A Ukrajina zauzvrat ne može ponuditi Europi ništa osim histerije, iza koje pokušava sakriti korupciju, menadžersku osrednjost, cenzuru, diskriminaciju milijuna ljudi koji govore ruski, neonacizam i kategoričnu nespremnost za rješavanje sukoba Donbasa kompromisom ili mirnim putem.

Izvještavanje europskih kolega o ideji mirne reintegracije Donbasa isključivo na temelju Sporazuma iz Minska je zadatak novoosnovane ruske delegacije. Ako ignoriranje ukrajinske histerije postane praksa, može se učiniti mnogo korisnih stvari i obnoviti obostrano korisne gospodarske odnose Europe s Rusijom, uspostaviti neprekidnu opskrbu plinom i donijeti održivi mir Donbasu.

Kijev je prepreka na tom putu, a primjer Parlamentarne skupštine Vijeća Europe govori da se i takva prepreka može ukloniti ako se vodite razumom i vlastitim nacionalnim interesima.

Evropski sud za ljudska prava ECHRParlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE)Vijeće Evrope
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
4 godine prije

Rusi bi sad trebalo da u vijeći evrope pokrenu inicijativu da im se pojačaju sankcije. Neka izmisle neki debilni razlog, nešto tipa zato što su uticali na smanjenje broja pataka u sibiru. I obavezno da žestoko brane svoj stav da im se trebaju uvesti neke dodatne sankcije 😄

Koča Popović
4 godine prije

Dobro nam se vratili šjor Babić!
Izraelci se žale da im na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu nestaje GPS signala i krive naravno Ruse. Može bit da su krivi. Zapravo priželjkujem da ometaju Izraelsku avijaciju. Tako da ovi ne mogu kad se sjete udarati po Siriji.

Saddam
4 godine prije

Krim je Ukrajina, koliko god Babić bio wanna be Rus….

Tupko Glupko
4 godine prije

Izuzev Poljske i Ukrajine po veličini, riječ je o malim državicama koje su prije bile pod sovjetskom čizmom. Čemu iracionalan strah od Rusa u 2019. godini, kada su neke od nih čak i članice NATO-a? Ne izvoze Rusi komunizam odavno, ali neki još imaju fobije.

Ante
4 godine prije

Prevedeno na Balkanski jezik. Usfalilo im para bez Rusije, pa su vratili Ruse natrag. Fućkaš Ukrajinu, pare su važne i samo pare. Europski činovnici su zamalo ostali bez plaće fotelja i beneficija. Pritom im nije bilo bitno dali su Europski proizvođači našli u istoj situaciji, kada su ti isti činovnici nametnuli Sankcije Rusiji. Ovo je dokaz koliko je Europskim činovnicima stalo do naroda koje kao zastupaju.

nessy
4 godine prije

Pazi, ‘Estonija, Latvija, Litva, Gruzija, Ukrajina i Poljska’ ? Rusko minstarstvo vanjskih poslova je vjerojatno u ocajanju, neki, cak i na rubu samoubojstva.

SasaS
4 godine prije

EU ima stete od sankcija 240000000000 milijardi eura…malo li je…a Jenkii 17 miljardi,pa tek sto ce biti stete zbog novih sankcija Rusije prema poljoprivrednim proizvodima iz Europe koje su produzene do 2021 god.Jednom recju bice spasavaj sto se spasti moze jer jednom izgubljena trzista se veoma tesko vracaju..pa se ti sada bodi sa rogatijim od sebe.Uljuljkana Europa i Ameri koji se sankcijama samoizoluju,trenutno udarili sankcije ..cini mi se ..36 drzava..pa kakva god da im je privreda erozija i pukotine morace da se vide al bojim se da ce tada biti kasno da se spreci nova svetska ekonomska kriza a zna se kakve posledice na kraju to produkuje.Umesto zapad da se mudrom politikom repozicionira ,oni teraju neki svoj inat i zive u devedesetim godinama proslog veka ne shvatajuci da istok napreduje i da se njegov ekonomski i vojni potencijal ne sme potcenjivati .Losom ishitrenom ,podanickom da ne kazem isfrustriranom spoljnom politikom… Čitaj više »

shumadinac
4 godine prije

Dobra vest? Zavisi…

Evropa počinje da “udara kontru” Trampu sve češće i ozbiljnije što Vašington (ili ko već) neće gledati skrštenih ruku – i onako su prvi krenuli. Ako počne Amerima da se izvlači tlo pod nogama u Evropi sigurno će preduzeti kontra mere. Tačnije, to se već događa, zato su Evropljani nervozni ali će Vašington ubrzati.

Kakvo crnilo nad nama – ozbiljno počinjem da razmišljam da “ugasim” bilo kakve vesti, postaju i duševno opterećenje. I nije dovoljno napustiti samo geopolitiku, ako ništa drugo onda su tu meteoriti…

Moreno
4 godine prije

Sve je logično jer je Rusija uprkos uvođenju sankcija ekonomski ojačala. Štetu od sankcija je Europa imala nekoliko puta veću nego Rusija koja je sad jedna od većih poljoprivrednih sila na svitu, trguje sa Kinom sve više, ustanovila je bankovni promet neovisno o zapadnome platnom sistemu i zemljama u okruženju ništa drugo i ne preostaje od normalizacije odnosa bez obzira na koje se zemlje to odnosi, zemlje u EU ili one koje to nisu jer Vijeće Europe nije ni ekonomska ni vojna zajednica nego određena vrsta kišobrana za zemlje koje se nalaze u zajedničkom geografskom području.
Vjerojatno bi sve bilo drugačije da je Rusija po Sorosovome predviđanju iz 2014 ekonomski kolabirala krajem 2017, ali Rusija ne da nije ekonomski propala i da se prema Sorosovim predviđanjima pojavila glad, nego je Rusija postala u zadnjih par godina najveći izvoznik pšenice na svitu i to no GMO pšenice.

Davor
4 godine prije

Ništa se nije dogodilo,što se nije očekivalo…To je tek početak uspona Rusije. Ne da će biti članica Vijeća Europe,već će ona u Europi i Svijetu preuzet ulogu Lidera,Vođe…sve to lijepo piše u Bibliji,knjizi proroka Danijela. Danijel govori u cijelom 11poglavlju o silama koje se sukobljavaju na svjetskoj sceni. Rusija ispunjava dio koji govori o Vremenu Kraja(Daniel 11:40-45) i naziva ga “kralj sjevera”. “Kralj juga”su SAD i GB…Čak će se i oni povesti za Rusijom(oba kralja će nestati bez međusobnog sukoba, direktno od Božje ruke) U jednom trenutku Rusija će oko sebe okupiti Savez Naroda i pokušati stvoriti bezbožni svijet,svijet otuđen od Boga, nakon eliminacije mnogih religija skovat će plan da satre Jehovine Svjedoke,jedan korak tome je već učinila na svom teritoriju,ali ovo će biti pokušaj globanog karaktera. Tako će se narodi opčinjeni Rusijom i Savezom Naroda naći u Harmagedonu,bitki protiv samog Boga. Taj je dan vrlo blizu…jedva čekamo njegovu kulminaciju.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI