fbpx

Prvi korak u ukidanju sankcija: Rusija se vraća u Vijeće Europe

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE)

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE) izglasala je u utorak vraćanje prava glasa Rusiji koje joj je oduzeto prije pet godina zbog takozvane „aneksije“ Krima. Skupština je prijedlog odobrila sa 118 glasova za, 62 protiv i 10 suzdržanih.

Ovo je prvi put da je ukinuta jedna sankcija protiv Rusije koje su Moskvi nametnute zbog njene vojne potpore stanovnicima Krima da održe referendum o samoodređenju i ujedinjenju s Ruskom Federacijom, na kojeg su, kako tvrde vlasti Krima i Rusije, stanovnici bivšeg ukrajinskog polutoka prema Povelji Ujedinjenih naroda i kao politički entitet u obliku autonomne republike imali puno pravo.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe je 2014. oduzela ruskim izaslanicima pravo glasa, čime su željeli kazniti Rusiju zbog ujedinjenja s Krimom.

Glavni tajnik Vijeća Europe u odlasku, Thorbjørn Jagland, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu da bi to tijelo trebalo zadržati svoj inovativni karakter. Dodao je kako je PACE forum za dijalog i suočavanje. Za njegovu nasljednicu je jučer na petogodišnji mandat izabrana hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

Zajedno s Europskim sudom za ljudska prava (ECHR), Vijeće Europe je odgovorno za nadgledanje ljudskih prava u 47 zemalja članica.Vijeće Europe ne pripada Europskoj uniji, stoga ni ECHR nije njeno sudsko tijelo.

Dakle, ovlasti ruskog izaslanstva u PACE-u su obnovljene u cijelosti. Svi pokušaji Ukrajine da to spriječi odbili su delegati iz drugih europskih zemalja, od kojih se samo šest odlučilo na demarš i sada će u znak protesta povući svoje predstavnike. Zemlje koje su odlučile prosvjedovati na ovaj način i povući svoja izaslanstva su Estonija, Latvija, Litva, Gruzija, Ukrajina  i Poljska. Slovačka je opovrgla napise medija kako pripada ovoj skupini.

Sve što se događalo protekla dva dana je vrlo loš signal za Kijev, ali je vrlo dobro za Europu u cjelini. Povratak ruskog izaslanstva u PACE je bez sumnje pobjeda ruske diplomacije, iako bi ispravnije bilo govoriti o obnovi pravila i prirodnim razvojem jednog razumnog procesa kojeg je uspješno, uz pomoć Poljske i baltičkih država, opstruirao Kijev.

Privremena odsutnost Ruske Federacije je narušila autoritet ove organizacije i sigurnost Europe u cjelini. Parlamentarna skupština nije elitni klub u kojem se pozivaju samo svoji, niti je vojno-politički blok sa zajedničkim interesima koji trži jedinstvo ili čak jednoglasnost. To je platforma za dijaloge, sporove i ekspertne procjene, gdje europski narodi predstavljaju političari s vrlo različitim, često suprotstavljenim stajalištima. Kroz PACE države Europe međusobno komuniciraju i nastoje razviti zajednički pristup oko najosjetljivijih pitanja u području izazova i prijetnji.

Rusija nije samo najveća i najnaseljenija država u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, nego i europskom kontinentu u cjelini. Nije samo velika ekonomija, nego utjecajni akter na međunarodnoj sceni na kojoj zauzima jedinstveno mjesto zbog svoje vojne moći, uključujući nuklearnu, te statusa najvažnijeg dobavljača energetskih resursa. Rješavanje značajnih problema bez sudjelovanja Rusije je moguće na lokalnoj razini, ali na globalnoj je to nemoguće.

Rusko se izaslanstvo vratilo, jer bi njegovo odsustvo bilo nemjerljiva šteta za sam PACE. Ipak, nije se sve dogodilo “samo po sebi” i povratak je bio slijed nekoliko važnih okolnosti.

Prvo, to je bio principijelan stav službene Moskve, prema kojoj je sudjelovanje Rusije u radu Skupštine moguće samo ako se u cijelosti obnove ovlasti njene delegacije. Nije bilo moguće da ruski izaslanici ostanu u organizaciji kao „vreća za udaranje“, povremeno uključeni u rješavanje zajedničkih problema ili udaljavani oko važnih tema koje se tiču same Rusije.

Čak su i neki u Rusiji vjerovali da je taj “prostor za suradnju” bolje očuvati, čak i na tako jadan način sa sudjelovanjem u radu organizacije vezanih ruka, ali je prevladao težak pristup kroz ultimatum, a velika većina Europljana je bila „prisiljena“ prihvatiti ruski ultimatum jer je to odgovaralo interesima jedne i druge strane.

Drugo, ne manje principijelna i krajnje logična pozicija Moskve je bila po pitanju “nema ovlasti – nema plaćanja”. Velika rupa u proračunu ometala je rad Skupštine i njegov birokratski aparat učinila nesvjesnim saveznikom Moskve.

Treće, kategorički stav Kremlja koji je uzrokovao “izgnanstvo” je zatvoren, Krim je dio Rusije.

Potrebno je razumjeti da je PACE mogao pričekati i zadržati Rusiju u „tamnom kutku“ malo duže samom u slučaju da je bilo i najmanje nade da će se ruski stav promijeniti možda s promjenom vlasti. No, ponovno ujedinjenje Krima s Ruskom Federacijom podupiru sve parlamentarne snage zemlje i apsolutna većina njezinog stanovništva, tako da su kompromisi s ruske strane nemogući, a na Zapadu su općenito svjesni toga, čak i kada tvrde da ne žele odustati od “svoje borbe”.

Ali nema potrebe gajiti iluzije, jer će povratak ruskog izaslanstva biti kao povratak nestašnog đaka u školu i svi će Rusiju podučavati “slobodi i demokraciji”.

No, istina je i da su zbog toga zapadne zemlje morale demonstrativno uništiti “solidarnost s Ukrajinom”. Svatko je shvatio da bi Ukrajinci bili protiv sadašnje odluke, a razumje se i zašto, ali su jednostavno odbacili mišljenje Kijeva i tako ih ponizili u javnosti.

Druga je stvar što Ukrajince nitko ne može ponižavati više od ukrajinskih političara, koji su u samodopadljivoj histeriji dosadni svakome osim Gruzijcima i Baltima.

Kratki popis onih država čiji su predstavnici zapravo napustili PACE u znak prosvjeda protiv obnove ruskih ovlasti je poznat. Upravo su njihovi vođe stigli u Tbilisi ubrzo nakon početka rata 2008.To su Latvija, Litva, Poljska i Estonija, te Ukrajina i Gruzija po defaultu. Tada je podrška Saakašvilijevoj agresiji postala festival otvorenih laži i Moskva se toga dobro sjeća. Sada se događa isto, uz rusofobiju ugrađenu u temelje pristupa predstavnika navedenih zemalja.

Međutim, Poljaci napuštaju sjednicu samo djelomično. Ukrajinske igre sa Stepanom Banderom su potkopavale čak i njihovu solidarnost.

Ovo zanemarivanje ukrajinske “borbe” je samo po sebi daleko jasniji dokaz o pukotini u politici sankcija od same obnove prava ruskog izaslanstva kao takvog. Opet, Rusija se vraća u PACE prvenstveno zato što je tamo potrebna, ali fermentacija u redovima “prijatelja Ukrajine” je važan signal. Gosti iz Kijeva ponovno su glumili žrtve i iznosili neistinite tvrdnje, ali, kako se ispostavilo,  to jednostavno nisu mogli nametnuti kao zajednički stav većine europskih zemalja.

Možda će za neke to tek sada biti otkriće, ali na ovaj način se Ukrajina može i treba suočiti s većinom političkih sukoba u koje je uključena. I to ne radi Rusije, naravno, nego zbog njih samih.

Osim toga, sankcije predstavljaju gubitak koji Europa trpi zbog čisto ukrajinskih interesa. A Ukrajina zauzvrat ne može ponuditi Europi ništa osim histerije, iza koje pokušava sakriti korupciju, menadžersku osrednjost, cenzuru, diskriminaciju milijuna ljudi koji govore ruski, neonacizam i kategoričnu nespremnost za rješavanje sukoba Donbasa kompromisom ili mirnim putem.

Izvještavanje europskih kolega o ideji mirne reintegracije Donbasa isključivo na temelju Sporazuma iz Minska je zadatak novoosnovane ruske delegacije. Ako ignoriranje ukrajinske histerije postane praksa, može se učiniti mnogo korisnih stvari i obnoviti obostrano korisne gospodarske odnose Europe s Rusijom, uspostaviti neprekidnu opskrbu plinom i donijeti održivi mir Donbasu.

Kijev je prepreka na tom putu, a primjer Parlamentarne skupštine Vijeća Europe govori da se i takva prepreka može ukloniti ako se vodite razumom i vlastitim nacionalnim interesima.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Rusi bi sad trebalo da u vijeći evrope pokrenu inicijativu da im se pojačaju sankcije. Neka izmisle neki debilni razlog, nešto tipa zato što su uticali na smanjenje broja pataka u sibiru. I obavezno da žestoko brane svoj stav da im se trebaju uvesti neke dodatne sankcije 😄

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

Dobro nam se vratili šjor Babić!
Izraelci se žale da im na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu nestaje GPS signala i krive naravno Ruse. Može bit da su krivi. Zapravo priželjkujem da ometaju Izraelsku avijaciju. Tako da ovi ne mogu kad se sjete udarati po Siriji.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

pa neka se onda i Kosovo vrati Srbiji. A to znamo, da neče, jer ameri tu imaju svoju bazu, a uz to su od šipaca dobili i sve rudnike

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Krim je Ukrajina, koliko god Babić bio wanna be Rus….

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Saddam

Bio je 30 godina i vise nece biti nikada.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Kaj ti

Točnije od sredine ’50-ih u SSSR-u, pa onda malo u nezavisnoj Ukrajini, pa na kraju, da se ispravi poznati poklon Kijevu Hruščova organiziran je referendum. Problem je što iza ovog referenduma nije bio Marti Ahtisari (zagovornik Kosova i Istočnog Timora), inače bi to bila “proslava demokracije”. Naime, autonomne republike , s parlamentima i svim granama izvršne i zakonodavne vlasti, imaju pravo na referendum o samoodređenju i to prema Povelji UN-a. Dalje ne bih, pametnome dosta

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Saddam

Shvatio sam da komentatori poput saddama vole kada im komentari redovito dobiju hrpe minusa. Uostalom stanovnici Krima su na referendumu izglasali da žele postati dio Rusije. Za razliku od ostatka Ukrajine gdje je izveden državni udar kada je smijenjen demokratski izabran predsjednik.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  Saddam

Neka mi netko objasni kolika vojna sila bi trebala da se Krim “oslobodi” od okupatora koji su doveli novi plonovod- jeftin plin, izgradili dvije plinske elektrane i doveli 4x220kV link vezu s RF (revitalizirali el. mrezu), izgradili novu aerodromsku zgradu i sada rade nove piste kao i novu veliku bolnicu u Simfoplju, o mostu kao i novoj zeljeznickoj trasi (elektrificiranoj i dvosrukog kolosjeka) kao i autoputu do Sevastopolja mislim da ne treba pricati E da dok su bili u sastavu Ukraine godisnji poticaji za poljoprivredu su bili cca 150 000$, dok sada premasuju 1 000 000$. E sad kolioko RF lupa milijardi $ u Krim to je njihova stvar, ali bar ulazu.
Vojska se ne broji.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Saddam

Saddam Krim je uvik bija ruski osim u periodu 1953 – 2014 i teško da će ikad bit ukrajinski. To je gotova priča. Krim se čak uopće ne spominje u nefunkcionirajućem ratnom sporazumu iz Minska. To sa Babićem nema ikakve veze, ali ima više veze sa Putinom koji je reka kako je prva promjena granica u Europi nakon WWII napravljena sa Kosovom i priče o Krimu više nema. O Krimu je najviše priča Porošenko za domaću upotrebu, a zapad u opravdavanju sankcija, ali i to sad već isparava.

Servacij
Gost
Servacij
1 godina prije
Reply to  Saddam

…je bio cca 60 godina i nikad više će biti..

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Saddam

To im je obezbijedio Hruščov, kao Tito što dade Baranju svojima.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije
Reply to  Toni

@toni ne govori to ime uzalud. Ne bogohuli (psuj ili sto vec). Dak je on bio ziv nitko nije svojatao ni Korusku, Istru i Dalmaciju, djelove Makedonije(Grci I Bugari). A ovog trenutka ostaje i bez Kosova. Sve ovisi o RF i zelji Srbije za EU.
Svi Piz*** protiv NJEGA ali svima je dao . Pogledaj samo 1942.god i kartu Europe pa mi reci od koga je to on uzeo dijelove zemlje i kome je on to pripoioj-dao VRATIO MATICI.
Bizmark- Ataturk-Tito stvaraoci velikih zemalja koji su jeb**** razjeb*****, jer su htijeli biti veci od njih samih.
hitler-ergolan-jansa-tudjam-alija-milosevic-djukanovic
Pogledaj Putina. I on daje svojima (Rusiji ili Ruskoj Federaciji)?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Izuzev Poljske i Ukrajine po veličini, riječ je o malim državicama koje su prije bile pod sovjetskom čizmom. Čemu iracionalan strah od Rusa u 2019. godini, kada su neke od nih čak i članice NATO-a? Ne izvoze Rusi komunizam odavno, ali neki još imaju fobije.

Pomalo
Gost
Pomalo
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Nisu to fobije nego je cilj uvuc se sto dublje amerima u supak… sva srica pa je rusija daleko, inace bi anemicni i kolinda bili jaci u plakanju o poljske litve blitve i estonije

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Prevedeno na Balkanski jezik. Usfalilo im para bez Rusije, pa su vratili Ruse natrag. Fućkaš Ukrajinu, pare su važne i samo pare. Europski činovnici su zamalo ostali bez plaće fotelja i beneficija. Pritom im nije bilo bitno dali su Europski proizvođači našli u istoj situaciji, kada su ti isti činovnici nametnuli Sankcije Rusiji. Ovo je dokaz koliko je Europskim činovnicima stalo do naroda koje kao zastupaju.

URA
Gost
URA
1 godina prije
Reply to  Ante

Vijeća Europe su uhljebi najgore vrste
koji o ničemu ne odlučuju i ne stvaraju novu kvalitetu života
osim svojih neopravdanih visokih plaća to je funkcija za
povećanje vlastitih mirovinskih prihoda i išta više
birokratsko leglo neradnika

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Pazi, ‘Estonija, Latvija, Litva, Gruzija, Ukrajina i Poljska’ ? Rusko minstarstvo vanjskih poslova je vjerojatno u ocajanju, neki, cak i na rubu samoubojstva.

SasaS
Gost
SasaS
1 godina prije

EU ima stete od sankcija 240000000000 milijardi eura…malo li je…a Jenkii 17 miljardi,pa tek sto ce biti stete zbog novih sankcija Rusije prema poljoprivrednim proizvodima iz Europe koje su produzene do 2021 god.Jednom recju bice spasavaj sto se spasti moze jer jednom izgubljena trzista se veoma tesko vracaju..pa se ti sada bodi sa rogatijim od sebe.Uljuljkana Europa i Ameri koji se sankcijama samoizoluju,trenutno udarili sankcije ..cini mi se ..36 drzava..pa kakva god da im je privreda erozija i pukotine morace da se vide al bojim se da ce tada biti kasno da se spreci nova svetska ekonomska kriza a zna se kakve posledice na kraju to produkuje.Umesto zapad da se mudrom politikom repozicionira ,oni teraju neki svoj inat i zive u devedesetim godinama proslog veka ne shvatajuci da istok napreduje i da se njegov ekonomski i vojni potencijal ne sme potcenjivati .Losom ishitrenom ,podanickom da ne kazem isfrustriranom spoljnom politikom uspeo je zapad da ujedini istok protiv svojih nadmenih vlada koje i dalje misle da su nedodirljive i da mogu lupati packe svima……boze oprosti im jer nisu svesni svoje nesvesti…prvi korak osvestenja neka bude ponovni prijem Ruske delegacije u Savet Europe.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  SasaS

SasaS, ako nisi znao, moguće je kucati č,ć,ž,š, samo treba znati.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Dobra vest? Zavisi…

Evropa počinje da “udara kontru” Trampu sve češće i ozbiljnije što Vašington (ili ko već) neće gledati skrštenih ruku – i onako su prvi krenuli. Ako počne Amerima da se izvlači tlo pod nogama u Evropi sigurno će preduzeti kontra mere. Tačnije, to se već događa, zato su Evropljani nervozni ali će Vašington ubrzati.

Kakvo crnilo nad nama – ozbiljno počinjem da razmišljam da “ugasim” bilo kakve vesti, postaju i duševno opterećenje. I nije dovoljno napustiti samo geopolitiku, ako ništa drugo onda su tu meteoriti…

stefano
Gost
stefano
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumi de malo smiri strasti. Od kada sam sa altermainstrema došao na logično ti i Alen jednom mjesečno najavljujete armagedon. Evo Ivo Kobaš i njegov sin renoviraju kuću, sve više na portalu o interijerima i uređenju doma te korisnim stvarima ati se patiš sa usrancima i baćuškama *živ bio

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  stefano

@Stefano
Ako vec pratis onda znas da sam medju redjima koji kazu da armagedona nece biti. Ali bi mozda bilo dobro da pogledas koji video iz Libije, Sirije, istocne Ukrajine…
U stvari to je daleko, to nema niti ce ikad imati veze sa nama. Ljudi tamo u stvari uzivaju, samo se malo foliraju kad dodju snimatelji…

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumi kamo sreće da evropa što prije okrene leđa USA, nažalost to je spor i kolebljiv proces. Ne vidim ništa dobrog u vazalnom odnosu evrope prema americi. Da će to proći uz određene lomove to je sigurno ali svjetska ekonomija je ionako izgrađena na neodrživom modelu i osuđena je na propast čak i bez ovih političkih lomova. Mi smo svakako najebali jer naše vlade nisu sposobne za brigu o naciji i državi, oni se brinu isključivo za sebe i vlastite familije a povezani su na plemenskom principu….

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Arkaj

Slažem se Arkaj ali znaš šta je problem – Evropa nema nikakve šanse da se istrgne iz kandži SAD bez većeg rata gde bi uz pomoć Rusije izbacila Jenkije. A za to je potreban koliki-toliki konsenzus u Evropi (što je nemoguće), potrebno je da Rusi uđu vojno bar u Nemačku (uz dogovor sa Nemcima, naravno) što je gotovo nemoguće iz više razloga (postoji minimalna šansa ali bi to značilo da Rusi potpuno menjaju strategiju i napuštaju međunarodno pravo), potrebno je da Jenkiji zaista budu iznenađeni što je nemoguće ne samo zbog obima špijunaže koje sprovode već i zbog ljudi koji bi u dogovoru sa Rusima učestvovali, politički razlaz sa SAD je apsolutno nemoguć jer SAD tumači međunarodno pravo po sistemu “odgovorićemo uvek kada su naši interesi ugroženi”…

Slažem se da je ovako više neizdržljivo ali konfrontacija Evrope sa SAD vodi u novi svetski poredak – novi Hladni rat gde će SAD biti apsolutni gospodar Zapada uz ostale “oči” dok će ostali “saveznici” biti nezvanične kolonije. Ja mislim da je taj proces u toku i da je neizbežan, jedino pozitivno je svaki dan koji ućarimo u sadašnjim uslovima. Svima nam je jasno da je Rusija činila i nemoguće kako bi što više odložila početak “toga što dolazi” ali se i po njihovim reakcijama vidi kako više prostora za manevrisanje više nema.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Sve je logično jer je Rusija uprkos uvođenju sankcija ekonomski ojačala. Štetu od sankcija je Europa imala nekoliko puta veću nego Rusija koja je sad jedna od većih poljoprivrednih sila na svitu, trguje sa Kinom sve više, ustanovila je bankovni promet neovisno o zapadnome platnom sistemu i zemljama u okruženju ništa drugo i ne preostaje od normalizacije odnosa bez obzira na koje se zemlje to odnosi, zemlje u EU ili one koje to nisu jer Vijeće Europe nije ni ekonomska ni vojna zajednica nego određena vrsta kišobrana za zemlje koje se nalaze u zajedničkom geografskom području.
Vjerojatno bi sve bilo drugačije da je Rusija po Sorosovome predviđanju iz 2014 ekonomski kolabirala krajem 2017, ali Rusija ne da nije ekonomski propala i da se prema Sorosovim predviđanjima pojavila glad, nego je Rusija postala u zadnjih par godina najveći izvoznik pšenice na svitu i to no GMO pšenice.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Ništa se nije dogodilo,što se nije očekivalo…To je tek početak uspona Rusije. Ne da će biti članica Vijeća Europe,već će ona u Europi i Svijetu preuzet ulogu Lidera,Vođe…sve to lijepo piše u Bibliji,knjizi proroka Danijela. Danijel govori u cijelom 11poglavlju o silama koje se sukobljavaju na svjetskoj sceni. Rusija ispunjava dio koji govori o Vremenu Kraja(Daniel 11:40-45) i naziva ga “kralj sjevera”. “Kralj juga”su SAD i GB…Čak će se i oni povesti za Rusijom(oba kralja će nestati bez međusobnog sukoba, direktno od Božje ruke) U jednom trenutku Rusija će oko sebe okupiti Savez Naroda i pokušati stvoriti bezbožni svijet,svijet otuđen od Boga, nakon eliminacije mnogih religija skovat će plan da satre Jehovine Svjedoke,jedan korak tome je već učinila na svom teritoriju,ali ovo će biti pokušaj globanog karaktera. Tako će se narodi opčinjeni Rusijom i Savezom Naroda naći u Harmagedonu,bitki protiv samog Boga. Taj je dan vrlo blizu…jedva čekamo njegovu kulminaciju. (Pročitajte u Bibliji knjigu proroka Ezekijela 38 i 39 poglavlje)

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije
Reply to  Davor

Simpatičan mladić.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik