fbpx

Evropski sud za ljudska prava podržao pro palestinske aktiviste BDS-a osuđene u Francuskoj i naredio Parizu da plati 101.000 eura odštete

Pro-Palestinski aktivisti - protesti solidarnosti u Parizu 2014.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je da je Francuska prekršila prava 11 pro-palestinskih aktivista kada ih je osudila za kampanju protiv izraelske robe, i naložio vladi da plati odštetu.

Krivična osuda protiv aktivista pokreta Globalni Bojkot, Oduzimanje i Sankcije (BDS) “nije imala relevantne i dovoljne razloge”, navodi se u ECHR-ovoj odluci u četvrtak tvrdeći da je povrijeđeno njihovo osnovno pravo na slobodu izražavanja. Sud je naložio Francuskoj da plati odštetu aktivistima od 101.000 eura.

Slučaj datira iz 2009. godine kada je grupa demonstranata predvođena francuskim aktivistom Jean-Michelom Baldassi-jem organizovala demonstracije u hipermarketu u istočnom francuskom gradu Illzach-u. Grupa je dijelila letke u kojima se poziva na različite oblike bojkota protiv Izraela kao odgovor na njegovo postupanje sa Palestincima i okupaciju palestinskih teritorija.

Izrael je dugo tvrdio da je pokret vođen antisemitizmom i željom da uskrati pravo Izraela na postojanje. Francuske vlasti optužile su aktiviste BDS-a za podsticanje ekonomske diskriminacije i promovisanje rasizma i antisemitizma.

Najviši francuski apelacioni sud potvrdio je kaznu 2015. Svim optuženima je izrečena uslovna novčana kazna od 1.000 eura i naloženo da plate ukupno 13.000 eura pravnih naknada i donacija organizacijama koje promovišu francusko-izraelsko prijateljstvo i borbu protiv antisemitizma.

U svojoj posljednjoj presudi, ECHR je zaključio da aktivisti imaju svako pravo da izraze svoje stajalište sve dok ne promovišu nasilje, mržnju ili netrpeljivost. Francuskoj je naređeno da plati 27.380 eura svakom aktivisti – odluku mora da ispoštuje kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Pokret BDS i Amnesty International označili su presudu kao značajnu odluku koja će pomoći u sprječavanju korištenja antidiskriminacijskih zakona za procesuiranje aktivista koji se bave kršenjem ljudskih prava koje je Izrael počinio protiv Palestinaca.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
8 mjeseci prije

Nešto se pokrenulo.

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije

000uuppss jeli moguće..?

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Ljudska prava, još uvijek postoje? 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik