U novoj eskalaciji Hamas projektilima iznova probio izraelski sustav “Iron Dome”

Iron Dome
45 komentara

Palestinske frakcije otpora iz Pojasa Gaze su jučer ujutro, 4. svibnja, lansirali preko 150 projektila prema Izraelu. Prvi napad je proveden iz raketnih bacača, koji su ispalili oko 50 projektila. Izraelski sustav “Iron Dome” je većinu presreo.

Onda je uslijedio drugi val raketiranja iz Pojasa Gaze, koji je dijelom probio izraelski proturaketni sustav i projektili su pali na područje južnog dijela cionističkog entiteta.

Izraelsko zrakoplovstvo je odgovorilo s udarima na 30 vojnih ciljeva pokreta Hamas i Islamskog džihada u cijelom Pojasu Gaze. Među ciljevima su navodno bili kampovi za obuku, promatračnice, trgovine oružjem, vojna mornarička baza i dva raketna lansera. Prema jednom od arapskih televizijskih kanala je u napadima poginuo jedan civil.

Na izraelskoj strani je poginula jedna 50-godišnja žena, koja je ozbiljno ranjena tijekom granatiranja teritorija na jugu Izraela u velikom gradu Kiryat Gatu.  Liječnici su pomogli drugim žrtvama “sa stresnim simptomima”, citirajući lokalnu ambulantnu službu prenose izraelski mediji. Prema navodima policije, nekoliko je projektila koji su probili proturaketnu obranu je eksplodiralo u samom Kiryat Gatu.

Sve je počelo u petak, 3. svibnja, kada su na granici Pojasom Gaze izraelski vojnici napali Palestince koji su održavali svoj redoviti Marš povratka.

Prema palestinskim medicinskim službama je troje Palestinaca ubijeno, a više od 50 ih je ranjeno. Palestinski otpor je reagirao ranivši dva vojnika izraelskog režima.

Iron Dome
FOTO: Iron Dome

Nakon palestinske odmazde, Izrael je pojačao napade i pokrenuo zračne udare na ciljeve u Gazi u kojima su dvojica Palestinaca poginula, a tri ranjena.

Nakon napada je palestinska brigada Ezzedin Al-Qassam osudila “cionističku agresiju” i pozvala palestinski otpor da “odgovori na zločine neprijatelja protiv našeg naroda”. Palestinski Islamski džihad je ponovio poziv.

“Smatramo da je okupator potpuno odgovoran za ovu agresiju i opasnu eskalaciju, a mi potvrđujemo odlučnost našeg naroda da nastavi borbu u traženju svojih prava, zaštiti svoje zemlje i razbijanja blokade”, stoji u zajedničkom priopćenju, nakon kojeg je uslijedilo raketiranje Izraela.

U subotu ujutro su izraelske vojne postrojbe blokirale su ceste uz Pojas Gaze. Oštra eskalacija napetosti u području linije razdvajanja između Pojasa Gaze i Izraela je počela ovog tjedna, nakon razdoblja relativnog mira koji je trajao gotovo mjesec dana.

Znakovito je da eskalacija dolazi u vrijeme kad su visoki dužnosnici palestinskih skupina Hamas i Islamski džihad bili u Egiptu gdje su razgovarali o predloženom primirju između frakcija otpora u Gazi i Izraela.

Lokalni izvori navode kako je sustav “Iron Dome” uspio presresti i oboriti 90 palestinskih projektila, što znači da je nekoliko desetaka probilo obranu i palo na grad Kiryat Gat i nenaseljena okolna područja.

VIDEO – “Iron Dome” odbija napad na naseljeno područje

gazaHamasIron Domepojas Gaze
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
4 godine prije

Hezbollah ima puno jače i preciznije projektile za bušenje Iron Dome-a.

fenix
4 godine prije

Malo off: Rusi i Sirijci jucer exstremno przili po Idlibskom rezervatu a zracni udari se nastavljaju i danas. Ogromne kolone SAA grupisu se oko Hame a u koloni su snimljena i 4 tos1 Buratino sto je vec veoma ozbiljno. Turci i njihovi pulene napali na Tal Rifat koji je pod Ypg ali su se morali povuci.

Trubadur
4 godine prije

I, kao što sam več više puta napisao onu poznatu izreku duga Kobe, da je kvantitet več kvalitet sam po sebi, vidimo, da u praksi kod kvantiteta nema potpune odbrane….Tako je i Hamas sposoban s lakočom penetrirati Iron Dome…..Nema više ratova po maloj cijeni… Svatko može, da se naoruža sa rojevima projektila ili dronova, pa da barem nanese veču štetu ako ne i da se odbrani….To posebno znači za Khazarsku državu, pošto nema velike strateške dubine….

Tom
4 godine prije

Cionisticke utvrde treba zasuti projektilima sa osiromasenim uranom za mjesec dana bi se svi vratili otkuda su dosli

Ivi.tz
4 godine prije

O krvolocima se sve zna…ALI pogledajte gdje je sada kurva evropa i sve druge zemlje koje su leglo demonkratije i ljudskih prava…a gdje su ovde PALESTINSKA prava…nema glasa od evropice. Ućutili se kada krvoloci napadaju. A Iranu,Venecueli,Kubi,S Koreji sankcije.kao nema ljudskih prava. Hahaha pa mam. Vam jeb.m poremećenu.

m.ivanisevic
4 godine prije

Probijen Iron Dome??? Kako je to moguće? Ja sam mislio da je samo Sirijska PRO šuplja, a kad ono i Iron Dome šaptom pade, ili da se vratimo u zbilju i zaključimo da na svijetu ne postoji PRO koja je 100% učinkovita.

Siniša
4 godine prije

Biće žestoko izgleda, naređena mobilizacija u Izraelu!!

MajorJS1
4 godine prije

Pa nisu ljudi krivi, kriva je vlast i vojne glave. Na ovom portalu svi zele smrt izraelcima kao da civili imaju sta stim i kao da to zele. Tako se kod nas govorilo i za srbe pa narod nije bio za rat. Sve je odradjivala tv propaganda. zato pustite ljude na miru i osudjujte samo vlast, nadam se da ce se admini pobrinuti za ove komentare di se poziva na smrt cijeloj naciji. lp

Alen
4 godine prije

Mala predigra za sporazum stoljeća , vise namjenjena mobilizaciji izraela …

Trubadur
4 godine prije

Zadnji podaci…. #IDF attacked some 200 #Hamas & Islamic Jihad targets in retaliation for some 430 rockets fired to #Israel from the #GazaStrip. The Iron Dome system intercepted about 100 rockets”…….

alfa33
4 godine prije

Iz povjerljivih i pouzdanih izvora doznajem da će u narednih nekoliko sati,početi američka i nato akcija protiv izraelskih terorista….

haracan
4 godine prije

radi moša novi parking u gazi za smjestit goste s evrovizije

alan ford
4 godine prije

evo kako o tome izvještavaju ciohazarske pudlice: Sorosev Index, i Tportal (pripada njemačkom Telekomu, čiji je većinski vlasnik dionica, ciohazarska banka Blackrock)

https://www.index.hr/vijesti/clanak/izraelci-i-palestinci-se-i-danas-gadjaju-raketama-ima-mrtvih-na-obje-strane/2083173.aspx

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/izrael-i-militanti-iz-gaze-nastavljaju-razmjenu-raketa-dok-broj-mrtvih-raste-20190505

ad astra
4 godine prije

Hamas upravlja pojasom Gaze, a prije nekoliko godina pokušali su uzeti političku vlast i u području Zapadne obale, ali nisu uspjeli. Interesantan detalj je da su Izraelci ponudili Egiptu pripojenje pojasa Gaze ali je ideja odbijena i od stanovnika Gaze i od Egipta. A najveća tragedija je kad sukobi eskaliraju do te granice da ginu civili. Teško je bilo koga u sukobima braniti ali kao odgovor na nekakve ulične sukobe ispaliti nekoliko stotina projektila je suludo. Izrael je močna država i Hamas će imati veliku štetu od ovakve igre. A što se tiče sustava Iron Dome, on je stvarno tehnološko remek djelo. Kad netko upotrijebi riječ da je Iron Dome probijen, mora znati da nema odgovora na projektile koji se ispaljuju iz velike blizine. Nema vremena za reakciju. Ali, sustav obrane čine mnoge komponente pa tako i preventivni udari. Samo sve je dobro dok Izrael ne upotrijebi “preemptive” udare.

Podravec
4 godine prije

Hezbollah navodno ima preko sedamdeset tisuća projektila!!! Baš me zanima kako bi ..dome..prošao kad bi bili ispaljeni u jednoj ili dvije salve…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI