U potrazi za “Putinovim milijardama”

Vladimir Putin dolari
56 komentara

Američki predsjednik Trump je za još godinu dana produžio sankcije Rusiji zbog krize u Ukrajini, objavljeno je u ponedjeljak u službenom dokumentu Bijele kuće. Sankcije su Rusiji uvedene zbog krize u Ukrajini i njima su pogođene ruske osobe, uključujući i dužnosnike, poduzetnici i nekoliko kompanija, kao i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike. Obrazloženje graniči sa zdravim razumom.

“Akcije i politike Rusije koje se spominju u ovim izvršnim naredbama i dalje predstavljaju neuobičajenu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država”, navodi se u priopćenju kojeg je potpisao američki predsjednik Donald Trump.

Osim ovih mjera, jednako nepojmljiva i, blago rečeno, glupa je prijetnja američkih kongresmena da će istražiti podatke o Putinovoj osobnoj imovini. Zakon je objavljen pod imenom Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019 (DASKA). Tekst sadrži namjeru objavljivanja izvješća “o osobnom statusu i imovini predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina”, a podatke o fantomskim “Putinovim milijardama” mora dostaviti američka obavještajna služba.

Ovakav delirij nije zabilježen u povijesti. Švedski kralj Karlo XII nije tražio izvješća o prihodima Petra Velikog. Napoleona nimalo nije interesirao dohodak Aleksandra Prvog. Čak ni Hitleru i Goebbelsu nije na pamet palo tražiti Staljinove “tajne račune”.

Samo su Amerikanci došli na ideju da budu nacija dušebrižnika koja uvijek misli samo na novac.

I odmah su ruski liberali, koji obično cmizdre na radiju Eho Moskva, graknuli: “To je to! Ovaj put točno i konačno. Sada će nam Bijeli Učitelj pokazati kako se kažnjavaju lopovi.”

Ali njihov zajednički problem je da imaju sjećanje ribe, oko tri minute. Sve što se dogodilo prije, odavno su zaboravili.

Tema “Putinovih tajnih milijardi” se na Zapadu redovito otvara svakih nekoliko godina.

Prije otprilike dvije godine je CNN snimio cijeli film koji je istraživao ovo pitanje. U ovom su filmu intervjuirali gomilu “stručnjaka” Radija Slobodna Europa, koji su iznijeli informacije zastrašujuće kao nuklearni rat. Svi ti “stručnjaci” su publiku uvjeravali: “Potvrđujemo da ove milijarde postoje, ali ne znamo gdje su.”

I čak su rekli koliko ih je, od 80 do 200 milijardi dolara, iako nitko ne zna kome je to palo na pamet. Cijeli ovaj cirkus prati  glazba i marketing: “Ostanite s nama, uskoro ćemo otkriti tajnu Putinovih milijardi”.

Ali je film završio a da publici nije dao nikakve činjenice, naznake dokaza, indicije,… ništa.

Štoviše, čak je i američka financijska obavještajna služba, koja se smatra najboljom u ovom području u svijetu, također tražila “milijarde Putina”, ali ih ni ona nije mogla pronaći.

Kampanja istrage je slučajno pronašla panamske offshore račune raznih američkih saveznika, ali s Putinom posao nekako nije uspio. Naravno, pronašli su račune nekih ljudi bliskih ruskom predsjedniku, kao što je njegov prijatelj Sergej Roldugin, ali i drugih Rusa, ali izravne veze s novcem na tim računima i čelnika Kremlja nema.

Možda bismo trebali pretpostaviti da one ne postoje? Da i ne, ali je to manje važno. Važniji je odgovor na pitanje zašto Amerikanci i ruski liberali iznova pokušavaju pronaći Putinove milijarde? Ova strast je, prije svega, posljedica njihovog vlastitog razmišljanja.

Amerikanci sve na svijetu općenito mjere novcem. Ruski liberali također, koji stupanj svoje ljubavi prema domovini definiraju brojem vrsta kobasica na stalažama u supermarketu i ima li čipkastih gaćica u francuskim buticima u središtu Moskve. Ali ta životna filozofija u Rusiji ne prolazi.

Oni ne shvaćaju da osoba koja je gotovo dvadeset godina upravljala najvećom zemljom na svijetu može imati neke druge motivacije i ljubavi od njihove. Za njih je patriotizam i ljubav prema domovini spektakl na kojem, u najboljem slučaju, možete zaraditi novac.

Što je domovina i kako vladar misli, oni to ne razumiju.

Stoga u svojim uskim umovima pokušavaju rekonstruirati čak i “Lenjinove tajne račune”. Onda se zbunjeno pitaju zašto su iza Staljina ostali samo tabakera i malo duhana, dvije jakne i istrošene čizme. I sada će do kraja svoga života tražiti “Putinove milijarde”, jer oni ne mogu vjerovati da ih ne može biti.

Ali Putin vlada svim. Ima sve što mu treba i ne treba mu novac. Ima sve što se tim novcem može kupiti, ali i ono što se ne može kupiti za bilo kakav novac. To je potpuno drugačija razina razmišljanja.

Možda američki kongresmeni i ograničeni Ilja Jašin i Aleksej Navalni dokuče da kada jedna osoba igra veliku povijesnu stratešku igru, da mu druge igre više nisu zanimljive.

Američki Kongres zaprijetio Putinu da će objaviti “izvješće o njegovoj osobnoj imovini”

 

Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019 (DASKA)dnrLNRSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Što god da nađu jako je malo prema onom što je Putin napravio za Rusiju!!!

tihobl
5 godine prije

Znaju ameri sta rade. Evo kod mene u BL Putin pravi ruski kulturni centar koji ce imati 6.000 kvadrata podrumskih prostorija. prosle godine je poslao Lavrova da licno provjeri kako napreduje gradnja. Znate li vi koliko se milijardi moze smestiti u tolikom podrumu?
Ja predlazem da Tramp posalje kongresnu komisju u BL da ispitaju svaki cosak putinovog podruma. Komisija bi trebala imati bar tridesetak clanova. A bilo bi dobro da ostanu preko ljeta u toku gradjevinske sezone i nadgledaju radove.

Laki Topalović
5 godine prije

Iskreno, ne sad o Staljinu , što je nevažno. kako objašnjavaju da je iza njega ostala samo lula, tabakera, dve jakne i polovne čizme. Ili iza Castra ona trenirka Adidas, ako se ne varam, što je na svim slikama u njoj. Kad si vladar “svijeta” šta će ti šareni papiri “ojeri i rublje, vile i limuzine. Kasnije će imati 70 godina, pogotovo mu ne treba. Uzmimo Tita. U katastru i gruntovnici nije imao ništa, doslovno. Kad su Jovanki trebali dati mirovinu, skontali su da nije uplatio dinar u mirovinski i da nije primao plaću, tako da se ne može napraviti nikakav obračun, pa je crkavala od gladi…….. da maloprobajurazmišljati tom glavom. Zanima me što je su Mao ili Ho Ši Min ostavili iza sebe. Ajatolah Hamnei živi u maloj kućici gdje jedva može primiti goste.Tako da….

Moreno
5 godine prije

Amerikanci će donit zakon koji će svo to Putinovo bogatstvo proglasit američkim vlasništvom i nakon toga će Amerikanci sa saveznicima krenit u provođenje toga zakona. Hrvatska vojska je na granici Rusije spremna i čeka se zapovijed vrhovne zapovijednice da se krene na Moskvu. Nakon oslobađanja napaćenoga ruskoga naroda i uspostave demokracije u Moskvi, HV sa saveznicima kreće prema Vladivostoku di se baca zlog diktatora Putina u Pacifik.
Na povratku iz Vladivostoka pobjednička hrvatska vojska sa saveznicima će proć priko Pjongjanga u kojemu će se uspostavit demokracija i tako po cilome putu do doma će diktatori bit zamijenjeni demokratskim vlastima i nakon toga ćemo sritno i veselo živit do kraja života.

mirko
5 godine prije

Ovo nije normalno…

kardinale
5 godine prije

Blago zemlji koja ima ovaj mozak da zemlju podigne u visine. Svaka mu dala. Od pijandura deprimiranih ruse pretvara u ponosan narod i jaku srednju klasu. Kak je u nasoj EU ? Dva posla za racune platiti.

nonwo
5 godine prije

Ako se taj čovjek nije naradio,ne znam tko je…Dići onoliku zemlju iz blata,očuvati je od nasrtaja hijena(svakodnevno,desetljeća..)…. i voditi paralelno geostrategiju( plus ekonomiju)..svijeta ,uz jedan aktivni rat(i sve ” tihe” ratove)…A započeo mandat s ratovanjem u Gruziji,… u totalnom rasulu…
E pa ako i ima milijune,zaslužio ih je…

Sarka
5 godine prije

Prijedlog redakciji…
U Skandinaviji se polako, ali sigurno odvija klupko pranja novca i sve ukazuje na puteve iz Rusije.
Danske bank, Swedbank su oprale (i pale) milijarde kruna i ova afera moze samo rasti.
Novinari vec, mada stidljivo, traze vezu sa Putinom.
Vremena nemam da vam sam napisem cijelu tu pricu, Ali se zakopalo izuzetno duboko.
I ne mislim da je sve samo slucajno.

Son of Alerik
5 godine prije

Ruska politika sasvim sigurno “predstavlja neuobičajenu i izvanrednu prijetnju vanjskoj politici Sjedinjenih Država” i tu je Trump u pravu. Sad bi se Trump morao zapitati kakvu to vanjsku politiku provodi, kakvu zastupa i zašto bilo koju rusku akciju koja se protivi toj politici doživljava kao prijetnju. Samo zahvaljujući platnoj infrastrukturi, bankarskom sustavu kojeg kontroliraju oni koje Trump zastupa, ove sankcije imaju nekakvu težinu. No, i tomu će brzo doći kraj. Ostatak svijeta je već sad prisiljen posjedovati paralelnu infrastrukturu koja nije pod nadzorom Amerikanaca. Što se prije ta infrastruktura izgradi, prije će se moći SAD smjestiti u okvire koji mu pripadaju, s obzirom na njihov zemljopisni položaj, broj stanovnika, površinu te gospodarsku snagu. Da su Amerikanci imali snagu spriječiti Rusiju u preuzimanju Krima, oni bi to i učinili. Kako nisu, kao jedina protumjera im je ostalo ono što mogu – zabraniti im korištenje američkih mreža (platnih, bankarskih, financijskih). Američke sankcije… Čitaj više »

Janoš
5 godine prije

Nisam čuo za ovo. Dajte neki link.

octopus
5 godine prije

Joj, joj, koja se galama diže na spomen Putinove love…. Vladimire Vladimiroviču, kad ti netko spomene da će ameri objaviti podatke o tvojim silnim milijardama samo reci da ćeš ti onda objaviti dokumente o incestruoznoj vezi Trumpa i njegove kćeri Ivane. I problem riješen…..:)))

Emiliano Zapata
5 godine prije

Odlicno ste primjetili kako ameri sve mjere novcem i nije im uopce jasno kako bi netko mogao imati i drugacijih motiva sem novca…

Tom
5 godine prije

Putin ne vjeruje u novac papirnati on voli zlato a sigurno ga ne drzi u engleskoj banci

brico
5 godine prije

@strucnjak za sve glupo

Davaj link.

jbg
5 godine prije

Zaboravio si reči, da se radi o MTS-sovoj podružnici u Americi, koja kao takva podleže američkim zakonima

Sunseeker
5 godine prije

Hmm,šta će čovjeku milijarde jer Putin umire?!
Sjećam se jednog teksta da ima neku bolest koju su mu amerikanci našli po načinu hoda. Sad se ne sjećam točno svega i koje bolesti ali eto čovjek je živ i sigurno je potrošio te milijarde da se izljeci..

Amater
5 godine prije

Bolesni neoliberakni um misli da je novac vrednost ( Judine škude, ništa drugo ),da je dekadencija i nastranost nešto vredno i dobro …. još to ponosno zovu dostignučima,stečevinama zapadne civilizacije ….. Oni uopće nemogu shvatiti da za normalne ljude postoje sasvim druge vrijednosti … Zašto bi i gdje bi to Putin imao Tajne račune … U Engleskoj ????? Švicarskoj ??? u kojoj valuti ???? Tko bi to čuvao njeguvu tajnu …. i kada bi on to i gdje trošio i na što …. pa i ovi pljačkaši što se guše u nekakvom svom krvavom pljenu, novcu ….. što su si napravili od života ???? ni u spavaču sobu neidu bez tjelohranitelja …. a tek što ih ćeka kad stanu pred svetog Petra …bolje da i nemisle …. 🙂

Slovenac
5 godine prije

Samo pogledajte politicare novih drzava bivse juge za tri generacije imaju love a pgledajte ste je tito ostavijo za svoje

Euro
5 godine prije

koliko smo vidjeli kako je stvar prosla u VNZ i na čijoj je strani narod J.Amer. dok SAD hijene i njegovi EU političari/psi laju mogu oni pisat šuplje priče kojim ljudi u večem delu ne vjeruju .
nekada niko budale nije slušo!?

Sardelino
5 godine prije

Jak u duhu.
Postoji priča koja nije anegdota, da je Putin prije nego što je postao predsjednik federacije, u sklopu “duhovne obnove” boravio 40 dana u sibirskoj “Pitijskoj pustinji” gdje je na – 30 stupnjeva živio na kruhu I vodi.
Ta priča je poznata I njegovim “zapadnim partnerima”.

alfa33
5 godine prije

Cifra je možda preuveličana,ali sigurno je spremio nešto za mirnu starost. Nije sigurno siromah,.a ameri kao i obično vole gurati nos u tuđe stvari.

Ivo
5 godine prije

hahaha…amerofili su počeli s halucinacijama…in your dreams, looney-tuney. Javi se kad se dobro naspavaš.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Putin da posjeduje milijarde…heheee nista ludje odavno nisam cuo khmmm mislim da bi Putin pre sebi prste osjekao nego da ukrade od svog naroda 1 rublju.I toga su svjesni mnooogi Rusi i zato ga vole ,vjeruju mu i zato se Rusija onako ko feniks podigla.Putin jeste spisko milijarde ali u novo oruzje da se zlotvorima ima s cime suprotstaviti a bogomi i prijateljske naride i drzave odbrane …vidi slucaj Sirije .

nizzde
5 godine prije

Mozda Putin ima 200 miljardi u kešu

krezubi glasac
5 godine prije

Gospode Boze, kao obican mali covjek pokusavam shvatiti sto se dogadja oko mene i neki detalji mi privlace paznju. Lica EU politicara koji se polupijano cerekaju i slikavaju kao bivsi clanovi SKJ od sjednice do sjednice. Najveca im briga kad ce gratis rucak i vecera pa navecer do nekog muskog kluba. Glasuju po lobistickim naputama.
Gledam opet lice i retoriku Putina ruskog politickog giganta i shvacam americku novinarku koja je jednom rekla da ce Putin pojesti Trumpa za dorucak na dan njihovog sluzbenog sastanka. Da jednostavno nije ni priblizno ozbiljan i pametan sugovornik. A Trumpa cijelo “stado” eu “politicara” slijepo slusa.
Mozete zakljuciti da se jako brinem za buducnost moje EU. Nedavno je Trump rekao da cak moramo uzeti nazad divljake koji su ratovali protiv Assada. Pametnome dosta.
Laka noc ljudi.

posmatrac
5 godine prije

Ja mislim da im bas taj zakon i nedostaje,(Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2019 (DASKA) ali u glavi!

kremit
5 godine prije

Cekaj malo FAKE NEWS. Putin car ne drzi dolare. On jase zlato prvasici mali. Euro juan i zlato. Dolar?? Bez vrijednosti tamo.

Biljka
5 godine prije

Sta je bilo sa jednim komentarom diskutanta pod imenom Alan Ford , odlican komentar je bio , edukativan za mladje generacije i kad sam htjela da ga pokazem djeci , nema ga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI