UAE obustavljaju ofenzivu u Jemenu – Pobjeda Huti boraca mijenja ravnotežu snaga u široj regiji

Jemen - Saudijska Arabija - rat
23 komentara

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su u saudijskoj agresiji na Jemen bili zaduženi za kopnenu kampanju zauzimanja grada i luke Al-Hudayda na Crvenom moru, priopćili su kako privremeno obustavljaju kampanju. Službeno je izgovor zahtjev Ujedinjenih naroda da se prekine s vojnim aktivnostima jer gradu i zaleđu, odnosno cijelom području kojeg nadzire pokret Ansarullah, prijeti humanitarna katastrofa.

Ured Reutersa iz Dubaija javlja “kako su vlasti UAE odlučile obustaviti ofenzivu na Al-Hudayadu, grad i luku koju drže proiranske Huti milicije, kako bi se podržali napori UN-a da se postigne političko rješenje jemenske krize”.

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen, Martin Griffiths, “stao je između zaraćenih strana” kako bi spriječio sveobuhvatni napad na luku i spasio milijune Jemenaca. U četvrtak je izjavio kako se nada da će se pregovori ponovno pokrenuti u idućih nekoliko tjedana, javlja Reuters.

Podsjetimo, koalicija koju predvode Saudijska Arabija i UAE su 12. lipnja pokrenule najveću kampanju u borbama za preuzimanje kontrole nad gradom i lukom Al-Hudayda. Prvih dana kampanje su se Huti borci povlačili s kontrolnih punktova na priobalnoj cesti Mocha – Al-Hudayda, sve dok nisu stigli do međunarodne zračne luke na južnoj periferiji grada, gdje su se utvrdili.

Iz ostalih dijelova su stigla pojačanja i koalicija saudijskog režima, s najmanje 2000 vojnika UAE i više tisuća plaćenika i pripadnika plemenskih milicija odanih Rijadu nisu mogli slomiti otpor jemenskih boraca i zauzeti aerodrom. Situacija je ostala nepromijenjena do danas.

Ono što je, prema vojnim izvorima UAE, trebala biti “kampanja od tri dana”, pretvorila se u krvoproliće za prosadusijku borbenu skupinu koja je djelovala na kopnu.

Jemen 24.06.2018.
Jemen 24.06.2018.

Kada su vidjeli da ne mogu probiti obranu međunarodne zračne luke, snage saudijske koalicije su pokušale zaobići grad na istočnom boku i izravnu napasti pomorsku luku na sjeveru grada, za koju tvrde da je logistički centar kroz kojeg pokret Ansarullah i Huti milicije dobivaju oružje iz Irana. I ovaj pokušaj vojnog proboja je propao.

To se događalo prvog tjedna kampanje, nakon čega jemenski borci formiraju brojne borbene skupine od 10 do 50 ljudi,  koje su se s prijenosnim protuoklopnim sustavima i pješačkim oružjem rasporedile u brdima istočno od ceste Mocha – Al-Hudayda, odakle su svakodnevno i na više mjesta odjednom provodili brze i ubojite napade u kojima su desetkovali borbenu skupinu koja je doslovno stajala na autocesti, iako su to bila pojačanja koja su se trebala kretati prema Al-Hudaydi, zauzeti grad i luku, poraziti Huti milicije i uspostaviti u gradu i luci prosaudijsku vlast.

Nakon što su svi pokušaji zauzimanja grada propali, Ujedinjeni narodi su rekli kako se boje rizika koji bi izazvali glad u Jemenu, gdje se procjenjuje da oko 8,4 milijuna ljudi riskira smrt i teške bolesti zbog pothranjenosti.

Reuters navodi kako su prve linije posljednjih tjedan dana mirne, što demantiraju snimke koje redovito objavljuju jemenski borci na svom You Tube kanalu. Sudeći po situaciji na bojištu, Ujedinjeni Arapski Emirati su donijeli odluku da prekinu kopnenu ofenzivu zbog poraza i teških gubitaka, kao i zbog nemogućnosti da se ovako velika borbena skupina učinkovito suprotstavi jemenskim borcima koji su im taktikom “uništi i bježi” uništili veliki broj jedinca teške vojne opreme, oklopnih pješačkih vozila i nanijeli teške gubitke u ljudstvu. Iako će poziv Ujedinjenih naroda donijeti predah i jemenskim borcima, on je u prvom redu spasio saudijsku koaliciju od općeg poraza.

UAE su pozdravili odluku Ujedinjenih naroda priopćenjem svog ministra vanjskih poslova Anwara Gargasha, koji je poručio: “Pozdravljamo stalne napore posebnog izaslanika UN-a, Martin Griffiths, kako bi se postiglo bezuvjetno povlačenje Huti milicija iz grada i luke Al-Hudayda. Obustavili smo kampanju kako bismo omogućili dovoljno vremena za potpunu istragu ove opcije. Nadamo se da će uspjeti”.

Reuters navodi kako Huti nude nadzor nad lukom Al-Hudayda Ujedinjenim narodima, što bi bio uvjet i za pristanak na opće primirje.

Međutim koalicija saudijskog režima traži da Huti milicije i borci ostalih jemenskih frakcija napuste cijelu zapadnu obalu Jemena, uključujući grad i luku Al-Hudayda, predaju saudijskim snagama. Jemenski borci su, naravno, odbili ovaj prijedlog i poručili kako nema govora o povlačenju.

Martin Griffiths još nije rekao tko bi uopće preuzeo kontrolu nad lukom, ako pređe u ruke mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Međutim, raspravljaju se sve opcije, jer UN računa da bi opća vojna kampanja, što znači slanje pojačanja i višestruko povećanje broja zračnih udara na Al-Hudaydu, mogla uzrokovati smrt najmanje 10 000 ljudi.

Uvjet za potpunim povlačenje Huti milicija od strane Saudijske Arabije i njezinih saveznika je doveo do propasti prijašnjih mirovnih pregovora, dok je u svojim komentarima o nedjelju ministar vanjskih poslova UAE Anwar Gargash jasno rekao da će se to dogoditi opet i da će UAE nastaviti svoju vojnu kampanju.

S kojim snagama, trenutno nije poznato. Postoje opcije dovlačenja dodatnih snaga iz Sudana i regrutiranja jemenskim milicija s juga i jugoistoka, a nije isključne ni opcija uključivanja sunitskih islamističkih terorističkih skupina koje su aktivne na istoku i jugu zemlje.

Neuspjeh ovim napora će dovesti do nastavka vršenja vojnog pritiska, što će u konačnici dovesti do oslobođenja Al-Hudayde i Huti milicije da se ozbiljno uključe u pregovore”, rekao je ministar Anwar Gargash.

Saudijska koalicije je pokrenula agresiju na Jemen u ožujku 2015. godine pod izgovorom da va last želi vratiti međunarodno priznatu vladu u progonstvu. Međutim, od početka kampanje koalicija saudijskog režima nije postigla značajan napredak na bojnom polju, a borbe su se čak proširile na jugozapadne saudijske pokrajine, gdje su Huti borci zauzeli i povremeno pod kontrolom držali nekoliko vojnih baza i na desetke sela.

Očekuje se kako će Martin Griffiths održati drugi krug razgovora s protjeranim predsjednikom Abd-Rabbuom Mansourom Hadijem danas u južnom gradu Adenu, privremenom sjedištu vlade u progonstvu.

1 Jemen

Agresija na Jemen je izazvala jednu od najvećih humanitarnih kriza u svijetu u kojoj 22 milijuna Jemenaca ovisni o pomoći u hrani, lijekovima, medicinskoj opremi i drugim osnovnim potrepštinama. Ova tragedija je vrlo malo popraćena u zapadnim medijima, budući da SAD, Velika Britanija i Francuska podržavaju Saudijsku Arabiju u jalovim naporima da slomi otpor jemenskih boraca.

Huti milicije, što je logično, do sada nisu  bili voljni ustupiti ni djelić teritorija kojeg drže pod kontrolom i ponuda da UN kontrolira luku u Al-Hudaydi je prvi kompromis ove vrste.

Pregovori s vladom Mansoura Hadija, koji su se 2016. vodili pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, propali su kada je njegov kabinet napustio pregovore, nakon što su Huti  kategorički odbili saudijskoj koaliciji predati tri glavna grada Jemena, uključujući Sanu i Al-Hudaydu.

Luka u Al-Hudaydi je ključni punkt za komercijalni uvoz u Jemen i prijeko potrebnu humanitarnu pomoć civilima.

Međutim, saudijski režim i UAE tvrde kako moraju preuzeti nadzor nad lukom i gradom Al-Hudayda, kako bi Huti milicijama uskratili njihov glavni izvor prihoda i spriječili ih da krijumčare iransko oružje i projektile kojima su gađali saudijske gradove i naftna postrojenja saudijskog režima.

Teheran poriče ove optužbe. Osim toga, davanje luke pod upravu Ujedinjenih naroda bi značilo da se Huti odriču fantomskih tereta iranskog oružja, koje Teheran, prema tvrdnjama Rijada, u tisućama tona kroz Al-Hudaydu šalje u Jemen.

Napad na Al-Hudaydu je dio rata za nadzor nad pet mora

bliski istok
FOTO: Bliski Istok

Za brojne promatrače se sukob u Jemenu općenito smatra posredničkim ratom između Saudijske Arabije i Irana.

U određenom smislu je to točno, ali ne i u potpunosti. Naime, sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je rekao “kako zemlje okupljene oko Washingtona, među kojima su i Saudijska Arabija i Jordan, vode rat za nadzor pet mora – Kaspijskog mora, Crnog mora, Sredozemnog mora, Perzijskog zaljeva i Crvenog mora”.

Bashar Al-Assad je istaknuo da su američki imperijalistički ratovi u regiji, invazije na Afganistan i Irak, svi pokušaji da se ukrote Iran i Sirija i izraelska agresija na Libanon u srpnju 2006. godine, nakon čega su uslijedila dva rata protiv Gaze, iscrpili Izrael i SAD i stvorili strateški vakuum. Oni sada moraju redefinirati pojam “regije” kao geopolitičkog prostora, ne više kao strogo geografskog prostora. Stoga se područje koje se tradicionalno definira kao “Bliski istok” uključilo u prostor kojeg okružuje pet gore navedenih mora.

Dakle, govorimo o novom većem prostoru sastavljenom u jedinstveni regionalni kontekst, a njega čine Rusija, Turska, Iran, arapske zemlje Irak, Sirija, Libanon, Palestina, Jordan i Egipat, potom zemlje Perzijskog zaljeva i zemlje afričkih i europskih obala.

U većini arapskih zemalja, nažalost, na čelu su vlade koje su potpuno ravnodušne na ove planove, jer se sukobi vode daleko od njih. No, Assad tvrdi da će doći trenutak kada će se morati suočiti sa stvarnosti.

Drugim riječima, ova vizija sirijskog predsjednika sugerira da Bliski istok neće biti stabilan i siguran sve dok se Rusija, Turska i Iran, potom arapske i europske zemalja ne slože oko ovog pitanja, pobijede terorizam i osiguraju povratak izbjeglica u njihove zemlje podrijetla, čime će osigurati i demografsku stabilnost naroda u regiji između pet mora, njihov gospodarski razvoj i zajedničku sigurnost.

Bitka za Al-Hudaydu je i bitka za Iran, Siriju, Rusiju i cijelu regiju

Jemen - sukob
FOTO:Ilustracija, sukobi u Jemenu

U tom se kontekstu može promatrati i bitka za Al-Hudaydu, luku i grad koji je prozor Osovine otpora, u ovom slučaju boraca pokreta Ansarullah, na Crveno more. Ako je saudijska koalicija, koja tvrdi da ponovno želi na vlast vratiti nezakoniti vladu Mansoura Hadija, uspije slomiti otpor Huti boraca, ravnoteža snaga bi prevagnula u korist tabora agresora u regiji između pet mora, što znači da ne bi bio poražen samo Jemen, nego bi se potkopali stvarni napori u borbi protiv terorizma u cijeloj regiji.

Kaspijsko more je za sada zona rusko-iranskog utjecaja i daleko je od kontrole Sjedinjenih Država. Crno more je postalo područje tursko-ruskog utjecaja, a

Sredozemno more ostaje područje zajedničkog utjecaja zapadnih zemalja, uz jaku rusku prisutnost na istoku Mediterana, koja se proteže od Krima do obala Sirije. Perzijski zaljev je područje podijeljenog utjecaja između Irana i zemalja zaljeva, drugim riječima, između Irana i Sjedinjenih Država.

To Crveno more čini čimbenikom koji može prevagnuti ravnotežu na jednu ili drugu stranu, ovisno o tome hoće li pobijediti saudijska koalicija ili će ipak izgubiti bitku za Al-Hudaydu.

Mnogi ovu bitku uspoređuju s onom u Istočnoj Gouti u Siriji, koju su Saudijci i UAE već izgubili, a uz njih i Izraelci, Amerikanci, Englezi i Francuzi. Izgubljena bitka u Gouti je otkrila zločine i dezinformacije u medijima, ubrzala rokove za američko povlačenje iz Sirije.

Istočna Gouta - autocesta do Damaska
FOTO:Ilustracija, Razaranja u Istočnoj Gouti

Sada je ovoj koaliciji jedina nada Jemen, gdje su Saudijska Arabija i UAE  htjeli ostvariti pobjedu uoči summita između Vladimira Putina i Donalda Trumpa.

Odjednom je stiže priopćenje da se kampanja obustavlja iz humanitarnih razloga, što može povjerovati samo netko tko nije upoznat sa sveprisutnom “humanošću” diljem Saudijske Arabije i UAE.

S obzirom na hitnu potrebu da Saudijci i UAE spase “obraz”, njim je bila potrebna brza pobjeda u Al-Hudaydi, budući da su već okusili gorčinu poraza u Iraku i Libanonu, gdje se mislili da mogu nastaviti manipulirati izborima i onog vojnog i Siriji.

Ali je došlo vrijeme za pregovore između dva tabora i zato je UN reagirao, prije ili kako bo opravdao odluku koja je već donesena, potpuno nevažno, kao što su UAE potpuno nevažni u cijeloj priči, jer služe kao topovsko meso u ostvarenju  “viših ciljeva”.

U ovom slučaju će glasnogovornik Osovine otpora u regiji između pet mora biti Moskva. Da su Saudijci dobili pobijedili u bitki za Al-Hudaydu, ravnoteža bi bila na strani Donalda Trumpa i njegovog najekstremnijeg savjetnika, Johna Boltona.

Mnogi na rat u Jemenu gledaju kao na “daleki rat raznih suprotstavljenih islamističkih skupina i sekti”, iako se tamo određuje novi kurs američke administracije, ujedno i Izraela, koji će nakon poraza koalicije saudijskog režima morati shvatiti da se stvarnost ne može mijenjati ratovima u kojima ne mogu pobijediti.

Vojni kanal jemenskih boraca i sa snimkama uništenja najjače arapske koalicije modernog doba: You Tube Video

 

Al-HudaydaAnsarullahHutiKaspijsko moreMartin GriffithsUNuništi i bježi
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
5 godine prije

Ako puste Un onda se mogu slobodno ubiti; kakva humanitarna pomoć -ako se žele otrovati i do kraja izumrijeti slobodno je prihvatite, brzo će Vam natalitet pasti na nulu.

Kažun
5 godine prije

Huti+PMU +HEZBOLLAH= borci za slobodu i pravednici.Sve preostalo usra smeće i vehabije.

Alen
5 godine prije

Paklen plan izraela i usa na bliskom istoku… Tu je trebalo blokirati aziju od evrope kontrolisati naftu , puteve ,mora , cjevovode…
Sad se raspada kao kula od karata…
Tramp ce najvjerovatnije da pokusa neki dil s putinom …

max
5 godine prije

Odlično, opet moji pobjeđuju..nema uzmaka , nema predaj pa makar se borili praćkama i kopljima

Zvrk
5 godine prije

Ma letimični pogled na karti pokazuje da nisu imali nikakve šanse….osim baš na silu pa da ih masa izgine. Ovako su pokazali zavidnu razinu vlastitog neznanja.

Ante
5 godine prije

Vojska u japankama je zgazila vojsku vrijednu više milijardi dolara.

HEKPCT
5 godine prije

Tekst je lektorski masakr. Neke rečenice uopće ne znam kako bih preformulirao da dobiju smisao.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Huti,moj naklon do poda.Bio sam skeptičan i mislio da će ovo teško obranit.S obzirom na silu i oružje koje ima ova koalicija.Đaba im svo oružje i novci,kad ne mogu u ovakvom koncentriranom napadu razbit obranu ovih srčanih boraca.

Istina
5 godine prije

Ovo je sve sinhronizirano u cilju regijsko-globalne destabilizacije Irana, što opravdano, što neopravdano. Zbog pogrešne amer., bliskoistočne politike, o čemu je i Obama govorio, Iran i šiije su na tacni dobili ogroman geostrateški kolač, pa su suniti potpuno marginalizirani. Jedini trenutni istinski baštinici autentičnog sunizma, koji se bore na život i smrt za očuvanje tradicionalne sunitske izvornosti, su Kurdi, i to najbolje govori koliko su suniti ugroženi na cijelom afričko-bliskoistočnom području, jer u Iraku su razbijeni i politički preglasani, a Kurde je ubijao i diktator Saddam. Suniti su najvećim dijelom i sami odgovorni zbog (prije)spomenutoga, jer su svoju lijepu vjeru pretvorili u monstruozno vjersko otpadništvo, kroz podršku vehabizmu kojeg su mnogi Balkanci posljednjih desetljeća zdušno podržavali, a sada kulturno ”peru ruke” i ”prave se naivni”. Sunitska ulema je, u svim dijelovima svijeta, radikalno podbacila, snishodljivo podržavajući autoritarne režime i sulude projekte crnih bajraka i silovanih djevojčica, kao i sustava u… Čitaj više »

Cvicoka
5 godine prije

Podrska Hutijima… Svaka cast… Ali ne smijete dati UNu nista jer to znaci pocetak kraja… To su isti oni koji vas napadaju samo u drugoj uniformi!

Majk Majers
5 godine prije

Koliko je vec ljudi poginilo, koliko dice umrlo od gladi, bolesti, granata…..i sta ce se prominit? Nista, to ce se i dalje dogadjat okolo naokolo.
Stavin se u poziciju roditelja koji gleda kako mu dite umire od gladi ili bolesti a ne moze nista napravit, ama bas nista. Totalni ocaj. Razmisljajuci o tome, uvati me gusenje.
proklet bija i novac i zelja za moci…..

bbbb
5 godine prije

Assad je poentirao sa ciljevima valokracije i pet mora a i Babić je skužio koliki je značaj zadržati Alhudajidu u rukama Hutija to jest saveznika zemljokracije. Di je Laki da komentira kako zemljokracija ne treba braniti ovaj prostor.

Ivo Lola
5 godine prije

Ha, ne bi me čudilo da poslije ovoga Trump objavi kako odlaže sastanak sa Putinom!

tedi
5 godine prije

UN su krive za sva zla na svijetu,a zasto?Zato sto su clanovi drzava u UN korumpirane i ucijenjene.!000 dokaza ima na sjednicama skupstine UN,onomad za glasovanje protiv rezolucije SADe americka ambasadorka je javno zaprijetila sve cemo vas popisati tko bude glasovao protiv nase rezolucije.Pa ti vidi na sto lice UN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI