UAE “probijaju led” i ponovo otvaraju veleposlanstvo u Damasku

Damask - Sirija
18 komentara

Iako se o ovom koraku Ujedinjenih Arapskih Emirata govori nekoliko mjeseci, sada se čini da se postupak bliži kraju i UAE će ponovo otvoriti svoje veleposlanstvo u Damasku.

Naime, prošlog tjedan je neopaženo prošla vijest da je libanonski zastupnik Abdel Rahim Mourad izjavio da su dužnosnici UAE zvanično priopćili da zemlja ponovo namjerava uspostaviti pune diplomatske odnose sa Sirijom i otvoriti veleposlanstvo u Damasku.

“Ujedinjeni Arapski Emirati podržavaju i povratak Sirije u Arapsku ligu”, rekao je libanonski parlamentarni zastupnik za televiziju Al-Mayadeen.

Također je rekao kako je igrao sličnu ulogu i kao posrednik između Sirije i Saudijske Arabije. Abdel Rahim Mourad je rekao da je saudijski krunski princ Mohammad bin Salman izjavio kako se ne protivi ideji ponovne uspostave sirijsko-saudijskih odnosa, dodavši kako je to saudijski princ rekao tijekom njihovog sastanka ranije u Saudijskoj Arabiji.

Libanonski zastupnik je ukazao i na nastavak pripreme za sastanak saudijskih dužnosnika i čelnika Ureda za nacionalnu sigurnost Sirije, generala Alija Mamluka.

Početkom studenog je više arapskih medija izvijestio kako je Bashar Al-Assad uspio doseći visoku razinu razumijevanja s arapskim zemljama i da sve zaljevske monarhije razmatraju ponovno otvaranje svojih diplomatskih predstavništava u Damasku.

UAE mjesecima pregovaraju o ponovnom otvaranju svog veleposlanstva u Siriji i povratku veleposlanika u Damask, šest godina nakon zatvaranja misije od početka rata u zemlji, početkom prošlog mjeseca su objavili arapski mediji.

Izvor u Damasku je tada za rusku Nezavisnu Gazetu izjavio je da su se dužnosnici UAE sastali s predstavnicima sirijske vlade s ciljem obnove svoje diplomatske misiju u glavnom gradu Sirije, što je znak zatopljenja odnosa Abu Dhabija s vladom Bashara Al-Assada.

Prema izvoru, jedan diplomat UAE je već trajno raspoređen u Damasku, dok drugi dužnosnici redovito posjećuju sirijski glavni grad.

Izvješće dodaje da su bodljikave žice i betonske barijere uklonjene iz područja oko veleposlanstva UAE, kao i da su egipatski dužnosnici također uključeni u pregovore.

Izvješće dolazi nekoliko dana nakon što je Al-Masdar News izvijestio da Saudijska Arabija komunicira sa sirijskim vlastima preko UAE kako bi se saudijski režim pomirio sa sirijskim vlastima.

Ipak, prvi korak ka pomirenju Saudijske Arabije i Sirije će biti ponovno otvaranje veleposlanstva UAE u Damasku.

Uz izuzetak Omana, sve zaljevske monarhije su nakon izbijanja rata 2011. zatvorile svoje diplomatske misije u Siriji.

Neke od zaljevskih monarhija, saudijska Arabija i Katar u prvom redu, podržale su razne islamističke frakcije tijekom pobune i rata prov sirijske vlade, sedmogodišnjeg sukoba, šaljući im novac, oružje, hranu, lijekove i sve vrste pomoći koja je teroristima u Siriji trebala u pokušaju rušenja sirijske vlade i predsjednika.

Zaliv
Persijski zaliv

Međutim, nedavni razvoj događaja je doveo do činjenice da se zaljevske države sada nastoje pomiriti s Assadovom vladom, prenosi Arab News.

Ranije je Bashar Al-Assad izjavio da je Sirija, nakon godina neprijateljstava, postigla “veliko razumijevanje” s arapskim državama.

Sirijski predsjednik je rekao kako su arapska i zapadna izaslanstva počela posjećivati Siriju kako bi se pripremili za ponovno otvaranje diplomatskih misija.

Ova je izjava došla nakon iznenađujuće srdačnog susreta između sirijskog ministra vanjskih poslova Walida Al-Muallema i njegovog bahreinskog kolege Khalida bin Ahmeda Al-Khalifa na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Tijekom susreta su dvojica diplomata otvorila pitanje jesu li određene zemlje Perzijskog zaljeva, kada se stiša ratni vihor, spremne preispitati svoje odnose s Damaskom. Od svih zemalja, osim Omana koji je uvijek vodio suverenu politiku i nije bilo znakova uplitanja u sirijski sukob od strane ove zaljevske monarhije, UAE su najpogodniji kandidat za “probijanje leda”.

Iako je Katar trenutno u svađu sa Saudijskom Arabijom i zbližio se s Iranom, njegova uloga kao globalnog sponzora Muslimanskog bratstva, terorističke organizacije zabranjene u Siriji, sputava katarskog emira da bude prvi monarh koji će uspostaviti veze s Damaskom.

Voice of People Today / Al-Araby

 

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…ovoje tektonski udar za SAD..anti asad koalicija je naprsla…

giordano bruno
5 godine prije

Rusi ne mogu da proizvedu dovoljno: Svi bi da kupe S-400

Borac2
5 godine prije

Rekli smo to jos 2011. Svi ovi koji su urlali kako ce Assad pasti za 14 dana ce na kraju doci njemu na kafu.
Nije ni tajna da je obnova sirije zamirisala mnogima, pa zato od sredine 2016 zaljevske vlade pregovaraju ispod stola. UAE je cak davao neke sluzbene donacije za obnovu ove godine. Cekamo veliki dan kada ce pred Assadom kleknuti i sam Erdogan. Uskoro..

Hafez
5 godine prije

Koji arapski vođa zadnji pred Asadom klekne, magarac.

eu kolonija
5 godine prije

dobro je da su svi spoznali moć bašara al asada I saa. izgleda da to nisu mogli uvidjeti bez rata

Tom
5 godine prije

Jesam li ja jedini sokiran ovde ?! MBS i Asad diplomatske odnose da su moguci ?! Pa MBS i Usra su majka i tata ISILu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.