Ubojiti teroristički napad u srcu New Yorka

new york
16 komentara

Jučer je muškarac iz Uzbekistana, Sayfullo Habibullaevic Saipov (29), počinio teroristički napad u srcu New Yorka. Ubio je osam ljudi, a više od 12 ih je ozlijeđeno. Napad je proveden kamionetom iz kojeg je napadač pucao i kojim je gazio ljude na Manhattanu.

Sayfullo Habibullaevic Saipov je živio u Tampi na Floridi, a u Sjedinjene Američke Države je došao 2010. iz Uzbekistana.

Gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio, rekao je kako se radi o ”terorističkom činu”, dok je predsjednik Trump na Twitteru napisao ”kako se radi o vrlo bolesnoj i neuravnoteženoj osobi”. Dodao je i kako gradske vlasti pozorno istražuju ovaj slučaj, a objavu je zaključio riječima “Ne u Sjedinjenim Državama!”.

Guverner Andrew Cuomo kazao je da je napad izveo “vuk samotnjak”, te kako više nema prijetnje.

Mediji javljaju kako je Saipov unajmljenim kamionetom u punoj brzini vozio po biciklističkoj traci blizu World Trade Centra nakon 15 sati po lokalnom vremenu. Nakon što je srušio nekoliko biciklista, ušao u jedno drugo vozilo iz kojeg je izašao s lažnim oružjem u ruci, navodi policija. Tada su policajci pucali u njega i uhitili ga.

Mediji pišu da je vozač vikao “Allahu Akbar” kada je izašao iz kamioneta, ali tu informaciju službeno nitko nije htio potvrditi.

Jeff Pegues s televizije CBS je kontaktirao odjele pravosuđa i domovinske sigurnosti u Washingtonu, koji su rekli kako Saipov nema značajnu kriminalnu prošlost, samo nekoliko kazni zbog prekršaja u prometu.

Istražitelji vjeruju da je Saipov, koji je 2010. godine stigao u SAD iz Uzbekistana, djelovao kao “osamljeni vuk” i da nije dio šire terorističke zavjere.

Savezne obavještajne agencije sada pretražuju datoteke i traže gdje je putovao i s kim je bio u kontaktu, ali i sve druge tragove koji bi rasvijetlili dane i sate prije napada na Manhattanu.

Po njegovom izgledu, kao i načinu na koji je napad izveden, moglo bi se reći da iza njega stoje ISIL ili Al-Qaeda, ali će policiji u ovoj istrazi vjerojatno pomoći činjenica da je osumnjičeni preživio i ako bude surađivao.

NBC javlja kako je Saipov ostavio u autu bilješku u kojoj je naveo da ubojstva čini u ime ”kalifata”, što navodno potvrđuje predanost Saipova idejama ISIL-a. Sada će “Islamska država” izjaviti da je Saipov “vojnik kalifata”, kao što je učinila u svim prethodnim napadima.

Istražitelji traže moguće motive napada i je li Saipov, koji je došao iz Uzbekistana, imao veze s ekstremističkom organizacijom ”Islamski pokret Uzbekistana” (IMU).

IMU je utemeljen 1998. godine, a nakon dugogodišnje odanosti Al-Qaedi se 2015. priklanja takozvanoj ”Islamskoj državi”. Istražitelji će provjeriti veze Saipova s obje terorističke organizacije i je li imao veza s drugim ekstremističkim skupinama koje su u Središnjoj Aziji.

Američki predsjednik Trump je iskoristio napad da još jednom poruči ”kako Amerika ne smije dopustiti ISIL-u da se vrati ili uđe u SAD, nakon što bude poražen na Bliskom Istoku i drugdje”.

Sayfullo Habibullaevic Saipov
FOTO: Sayfullo Habibullaevic Saipov
IMUISILIslamski pokret UzbekistanaKalifatNapadnew yorkSaipovTeroristički napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Another day in paradise.

Riddick
6 godine prije

Sad ovaj sluša hevi metal muziku sa slušalicama na maksimalno, u ćeliji sa crvenim svetlom.

Alerik
6 godine prije

Kod svih terorističkih napada po scenariju ‘autom u slučajne prolaznike’, od Nice do Berlina, valja sve barem pet puta provjeriti prije nego li se povjeruje da su se dogodili. Iako danas izgleda da u doba smartphonea nije moguće ništa sakriti pa da je sva istina pred nama, zapravo nam nikad nije bilo lakše prodati insceniranu priču. S kulisama, glumcima i prigodnim izviješćima. Čim prođe koji mjesec bez ‘napada’, već se nađe neki ‘terorist’. Jednom kao bogataš koji puca po ljudima na koncertu (a umjesto njega ih puca još pet-šest školovanih da ne promašuju), drugi puta kao emigrant prigodnog izgleda.Možda je ovaj Sayfullo još u Uzbekistanu, a možda nikad nije ni postojao. Bandi ne vjerovati.

elijah magnier
6 godine prije

Sinkopa ili anemija,možda psihić?

Laki Topalović
6 godine prije

Kakav fin dečko. što učini, kukala mu majka?

Mali
6 godine prije

Sve su to CIA-ini igrači!…

Baba Vanga.
6 godine prije

Čitajte malo o programiranju ljudi ili sto je Putin izjavio o tome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI