fbpx

Ukrajinska pravoslavna crkva – Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao

Ukrajinska pravoslavna crkva - Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao 1

Takozvanim “Tomosom od autokefalnosti”, kojeg je carigradski patrijarh Bartolomej odobrio 5. siječnja, stvorena je nova pravoslavna crkva u Ukrajini (UPC). Međutim, postoji jedna vrlo sporna točka u dokumentu, kaže prorektor Teološke akademije u Kijevu, profesor Vladimir Buregi.

Po mišljenju teologa, riječ je o klauzuli koja izravno zabranjuje novoj, navodno neovisnoj ukrajinskoj crkvi stvaranje svojih župa izvan političke karte Ukrajine. Kako je istaknuo Buregi, niti jedan od prethodno objavljenih ukaza o autokefalnosti nije sadržavao takve zahtjeve, prenosi ukrajinski UNIAN.

“U Tomosu je 5. siječnja jasno navedeno da je nadležnost Ukrajinske pravoslavne crkve ograničena na teritorij Ukrajine. Mitropolit iz Kijeva ne može imenovati biskupe niti uspostavljati župe izvan države”, navodi znanstvenik iz Kijeva. Štoviše, “Bartolomejev Tomos” propisuje prijenos svih crkvenih struktura koje postoje izvan Ukrajine u nadležnost Carigradske patrijaršije.

U “Tomosu o autokefalnoj UPC” postoje i mnoge druge odredbe koje ograničavaju autoritet i slobodu nove strukture stvorene na temelju sjedinjenja raskolničkih crkvenih struktura Ukrajine pod paskom Bartolomeja. Neki komentatori zapravo govore o potpunoj podčinjenosti nove Ukrajinske pravoslavne crkve Carigradu, te da se ne može govoriti o “autokefalnosti” i treba očekivati nove “udarce”.

UPC neće imati pravo osnivati strane biskupije i župe, a kontrolirani teritorij nove crkve je ograničen samo na Ukrajinu.

Sve postojeće biskupije i župe u drugim zemljama, bivše UPC-Kijevske patrijaršije i Ukrajinske neovisne autokefalne crkve sada podliježu Carigradu. To jest, UPC u Kanadi i UPC u Sjedinjenim Državama su od sada pod kontrolom Carigrada.

1. Konstantinopolj će biti najviši autoritet u rješavanju sporova unutar UPC.

2. Statut Ukrajinske pravoslavne crkve mora biti u skladu s odredbama ukaza Carigrada od 5. siječnja.

3. Prema ukazu, autokefalna crkva u Ukrajini priznaje vladara Carigrada za svog primata.

4. UPC je dužna sudjelovati na svim sastancima koji se održavaju pod pokroviteljstvom Carigradske patrijaršije.

5. UPC će biti u miru s Carigradom zbog manifestacije duhovnog jedinstva s Carigradskom patrijaršijom.

6. Da bi se riješila važna pitanja kanonske, dogmatske, crkvene prirode, čelnik UPC treba kontaktirati carigradskog patrijarha.

7. U ukazu se potvrđuju prava Konstantinopola na egzarhat i stavropigije u Ukrajini.

Vrijedi podsjetiti da je prije odluke Bartolomeja o davanju autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi patrijarh Velike Antiohije i cijelog Istoka Ivan X osudio ovu odluku. Ivan X je naglasio da ti događaji izazivaju zabrinutost ne samo zbog podjela koju uzrokuju u pravoslavnom svijetu, već i zbog toga što u takvoj situaciji mišljenje lokalnih pravoslavnih crkava nije uzeto u obzir.

“Želimo vidjeti jedinstvo pravoslavnog svijeta, koje jača i ujedinjuje”, objasnio je čelnik Antiohijske pravoslavne crkve.

“Iz vašeg je pisma jasno da ste odlučili nastaviti proces darivanja autokefalnosti … Stoga vas potičemo da ne donosite nikakve odluke za koje ne postoji konsenzus autokefalnih pravoslavnih crkava. Zato što je glupo praviti raskol po cijenu jedinstva pravoslavnog svijeta”, rekao je patrijarh Velike Antiohije i cijelog Istoka Ivan X.

Ranije je mitropolit Varšave Sawa u svom pismu patrijarhu Bartolomeju istaknuo je da “Vijeće ujedinjenja ukrajinskih pravoslavnih crkava”, održano 15. prosinca 2018. u Kijevu, nije riješilo problem raskola, nego ga je dodatno zakompliciralo.

Ako ostavimo po strani teološka tumačenja i bolje pogledamo cijenu kojom je Kijev platio “autokefalnost”, s čime se slažu i ukrajinski teolozi, čak i nacionalisti, UPC prihvaćanjem ovih odredbi djeluje kao “ogranak” Carigradske patrijaršije, kojoj predaje svu svoju i imovinu i ovlasti izvan današnjih granica Ukrajine.

UNIAN

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
67 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
2 godine prije

…kao i hrvati – puna usta slobode,samostalnosti i hrvat. puške na hrv. ramenu i hrv. novčanika u hrvat. đžepu a prvom prilikom suverenitet dali stranim vojnim i političkim činovnicima a saveznikom zovu državu koja ih ne želi u vlastitoj kući a predsjednika im drži izvan ograde bijele kuće…a sada im je zakajlao sa zrakoplovima i zrakomlatio ih po glavi…tako i ovi ukri puna usta slobode dok im meću lance na ruke.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  igi

Ako to govoriš sa hrvatskih pozicija, onda je u redu.. Ako si na “ko nas bre zavadi” pozicijama ili pak šovinističkim, onda ne jedi go.na kada ti je burek 10 kuna.
Ali riječ je o ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – zadrti su i ukrajinski šovinisti kojima je “anti-rusizam” jedini smisoa postojanaj, kao što i Ruska pravolsavna crkva ne daje nikome pravo na postojanje. Zato ne trolaj o hrvatskom ramenu i hrvatskoj pušci.
Ovaj je portal iz dana u dan sve gori i gori.
Zbogom!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  palermo

Pričaš gluposti….kako misliš RPC ne daje nikome pravo postojanja. Ako nisi Pravoslavac odjb, samo te pratim u stavu prema HRVATU Igiju.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  palermo

palermo….koje hebene šovinističke pozicije…govorim s ljudske pozicije….hrvati prodali državnost,suverenitet i vlastitu djecu za lidl i kaufland….nisu ni srbi ništa bolji, ali ni krivi ni dužni ili krivi i dužni pa ih NATO i EU zbombao pa se dure i naginju moskvi i pekingu;inače da nije tako clinton bi imao ulicu u beogradu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  palermo

Prvo ne znaš da je Postojala Ukrajinska pravoslavna crkva i ranije, ali je kao dodatak imala UPC-Moskovske patrijaršije, iako formalno nije morala ništa dvati Moskvi, Riječ je o kanonskom teritoiju , ništa više. Dakle Moskva je već priznala UPC, ali u skladu s kanonima. Ako ne znaš temu, nemoj se petljati. Sada je de facto UPS “autokefalna” koja u svemu ovisi o Carigradskoj patrijaršjiji. De iure je više ovisna nego prije.

barba tonći
Gost
barba tonći
2 godine prije
Reply to  palermo

Aha pa su sada u Srbiji rehabilitirali sve ono iz Miloševićevog “zlatnog” vrimena. Svi ratnohuškaćki novinari i ratni “junaci” jopet prićaju priće.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  barba tonći

I šta ćeš ti sada raditi, vatiti se prangije ili se maniti mitomanije, nisu oni dosadni samo tebi u to budi siguran samo izgleda da si ti isti kalibar pa postaješ dosadan.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  palermo

zbogom !

JER
Gost
JER
2 godine prije
Reply to  igi

Ko nas je uvalija u to nego oni ća “NE MRZE”. Mesić, Pusić, Kosor, Josipović. Oni koji jemaju na momente krizu hrvatsko-srpskog identiteta, dok svoj najdubji obitejski indentitet skrivaju ka zmija noge a to je tkz. židovski identitet.

Bokan
Gost
Bokan
2 godine prije
Reply to  igi

Al stvarno! Tko nas bre zavadi. Ukrajinci ne mogu bez Rusa, a Hrvati bez Srba. Neki nikako da shvate da su SSSR i SFRJ otišle u ropotarnicu povijesti.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Zbilja mi se nije dalo o tom pisati, čekao sam da neko pametniji i elokventniji napiše koju riječ u komentaru o tome ali u ni nadao se nisam da će LP obratiti pažnju na to!!! Dakle….nije suština zrelost ukrajinske svijesti, nije suština protivljenje Ukrajinskoj želji, nije suština Ruski imperijalizam, niko nije protiv Ukrajinskog naroda…………suština je u želji stvaranja nereda u Svetoj Pravoslavnoj crkvi i u podrški nacustima;čitam juče milioni vjernika Ukrajinaca u crkvama AUTONOMNE Ukrajinske Pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, autokefalnost je vremenom neminovna i suludo je to negirati ali za to postoji red i zakon. Ne može se bez svePravoslavnog… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

Mito i korupcija na svim razinama
ni popovi nisu imuni na pare

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Neće me iznenaditi ako uskoro Moskovska patrijaršija da slobodu Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Siniša

Morala bi prvo autokefalnost da zatrazi kanonska Ukrajinska crkva, a ona to ne trazi. Ona slobodu vec ima, samostalno bira svoje episkope i mitropolita, i zadrzava i raspolaze svojim novcem. Dok Ruska crkva ne bira episkope i mitropolita u Ukrajinskoj crkvi Moskovske patrijarsije, sa druge strane Ukrajinska crkva Moskovske patrijarsije ima pravo glasa prilikom izbora ruskog patrijarha. Tako da kanonska UPC ima svaku slobodu, a jedina veza sa RPC je u imenu, u tom dodatku ” UPC Moskovske pateijarsije” i u tome sto mogu da glasaju prilikom izbora patrijarha RPC, i ta veza sa Ruskom crkvom je dakle duhovna veza,… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Savio

Hvala na informacijama poštovani Savio. Ja se, naime , nakon
pedesetak godina autizma, t.j. ateizma, polako okrećem proučavanju
svetog pisma. Čak bih se i krstio. Zašto me, kao starog laika, najviše
zanima Otkrovenje ?

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Histrion

Brate
Kreni od početka :
U početku stvori Bog nebo i zemlju. ….
I tako stižeš do Otkrovenja 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Weteran

@Histrion:
Dakle:
U početku stvori jebo i zemlju?

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Histrion

Gospodine Histrion, Hristos na jednom mjestu kaze da je bolje da smo hladni, ako vec nismo vruci, posto smo mlaki izbljuvace nas iz usta svojih… Sta hoce da kaze sa ovim? Ako ljudi vec nisu vatreno vjerni Bogu, i u ljubavi sa Bogom, onda je bolje da su hladni, jer je veca sansa da od “hladnih”, da od ateiste, ili cak od kriminalca, razbojnika postane neko ko je vjeran Bogu, jer su ovi iz sive zone ( “mlaki”) nezainteresovani, ni vruci ni hladni, i kao takvi, tesko da ce ikada upoznati Boga. Jedan svetac kaze (opisujuci te “mlake”) da ateizam… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Savio

“Mda…” – sto bi rekla Vasilisa… Još jednom – hvala !

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Histrion

Ne zezam se. Možda previše volim sebe, strah od ateističkog
ništavila je previše užasan. Vjera daje nadu, a nadu mi nitko ne
može oduzeti. Osim toga, velik komad života sam proveo u ovisnosti,
a vjera je možda jedini način da se pobjegne od nje. Ljudi pomalo
ismijavaju ovisnike koji se okrenu Bogu da bi se izvukli iz tog pakla,
Ali iskustvo sebe i promatranja drugih mi to potvrđuje.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Savio

U svakom slučaju izgubili bi svi ali mislio sam da bi se s tim djelom fašistima izbili svi aduti i sačuvala duša Ukrajinska;opasno bi to bilo ali u svakom slučaju moguće u nužnosti..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

kažu da je jučer najveći broj vjernika u ukrajini a tijekom božićne liturgije ili mise prisustvovao u crkvama ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije. dakle ova odluka bartolomeja nije utjecala na vjernike u ukrajini. raskolnička ukrajinska crkva je samo potpala pod carigrad pošto nije htjela biti pod moskvom ali većina vjernika I dalje pripada moskovskoj patrijaršiji. carigrad je ovim potezom dobio nešto imovine a koja je pripadala raskolnicima. međutim, mene ovdje nešto drugo kopka. kažu da carigrad ima jake veze u vošingtonu kao I da vošington ima veliki utjecaj na carigrad. ovo pišem u vezi zbivanja na kosovu, proglašenje neovisnosti kosova… Pročitaj više »

JER
Gost
JER
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Jema bit da carigrad stoji i iza otimanja crnogorske p.c.

koper je naš
Gost
koper je naš
2 godine prije

čekaj malo tomos neki dan išao u stečaj a ovdje se uvukao među kler ??

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  koper je naš

@koper je naš:
Tomos peterobrzinac sa skraćenim auspuhom pa za Carigrad?
SLAVA SLOVENIJI!
Erdogan tumoran od politike?
Ima li i kod vas pokušaja odvajanja zvonika od crkve?

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

APN 6 🙂
Više njih je selo na njega nego što danas ovi depilirani mogu da stave na 1000 cm3 !

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Neima ba odvajanja.Ima nešto raje iz Zvornika ali svi smo jedan Volumen.Jašta ba,kako to lijepo zvuči, Volumen,pravo socijalistički a ne Tomos.

Macchiato
Gost
Macchiato
2 godine prije

Treba nam članak o tom gospodinu Vartolomeju, carigradskom patrijarhu, interesantna je ličnost, ili su mu možda samo muda u procepu, kako sam negde načuo.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Macchiato

Bio je već.

celinc
Gost
celinc
2 godine prije
Reply to  Macchiato

ukratko vartolomej je grk roden u turskoj,jer da bi neko bio imenovan za vaseljenskog patrijarha mora biti grk,roden u turskoj i da ima tursko drzavljanstvo,u njegovu nadleznost spadaju pravoslavni vernici u australiji i novom zelandu, u zapadnoj evropi, jugoistocnojj aziji, hong kongu,koreji,te severnoj i juznoj americi,zatim i sveta gora,zna se da je americki covek 100%,njegovu crkvenu politiku podrzavaju sledece pravoslavne crkve,bugarska,rumunska,grcka,albanska,gruzinska,poljska,ceska i slovacka,kiparska te tzv americka,u tihom sukobu je sa aleksandrijskom i jerusalimskom patrijarsijom,a velikoj svadi sa ruskom pravoslavnom crkvom i antiohijskom patrijarsijeom,

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  celinc

Poljska pravoslavna crkva se javno izjasnila da ne podržava ovaj potez Konstantinopolja!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Weteran

Da, Poljska PC uz SPC su bili cak i najglasniji u osudi postupaka EP Bartolomeja.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  celinc

Apsolutno je netacno da Bartolomejevu crkvenu politiku podrzavaje te crkve koje si nabrojao. Ni jedna od tih crkava nije podrzala Bartolomeja u davanju autokefalnosti Ukrajinskim sizmaticima. Nakon urucenja tomosa o autokefalnosti, ni jedna jedina pravoslavna crkva nije poslala cestitke ovom laznom lideru nove nacionalisticke crkve u Ukrajini. Dok na primjer, prvi dan nakon sto je epiakop Onufrije izabran za mitropolita, lidera kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske pateijarsije, sve pravoslavne crkve su mu odmah dakle sledeci dan poslale cestitke. A ovom novom kome EP Bartolomej dade tomos ni jedna jedina pravoslavna crkva ne salje cestitku, niti ga pominje pred pocetak liturgije… Pročitaj više »

celinc
Gost
celinc
2 godine prije
Reply to  Savio

u slucaju ukrajine nisu,a razlog lezi da se ne zele zameriti ruskoj pravoslavnoj crkvi,jer je pitanje ukrajinske pravoslavne crkve u ovom trenutku PRIORITET ruske pravoslavne crkve tako da im se ni jedna pravoslavna crkva ne zeli zameriti, vartolomej je samo PRVI medu jednakima,ali se dobro zna gde je za pravoslavne hriscane rim,jer sto kaze ruska pravoslavna crkva”””prvi rim je propao zbog jeresi,drugi rim [carigrad] je propao zbog greha,moskva je treci rim,a cetvrtog rima BITI NECE””””ali u svim ranijim akcijama su podrzavali njegovu politiku,pocevsi od priblizavanja vatikanu pa do pokusaja smanjenja utecaja ruske pravoslavne crkve,no negde postoji granica do koje ruska… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  celinc

Sveto Pismo zapravo kaze nesto ipak drugacije, kaze da se pastir raduje vise kada pronadje jednu izgubljenu ovcu, nego onim 99 koje nisu izgubljene. A ne kaze da 1 vrijedi vise od 99. Nemaju oni razloga da se boje da se ne zamjere RPC, nije to sekularna organizacija, nema vojsku, ne finansira ostale pravoslavne crkve RPC, tako da nemaju razloga da se boje da se ne zamjere RPC”, jer ne ovise o RPC ni na koji nacin. Povodom pitanja Ukrajinskih sizmatika prosto vide ono sto je svima jasno, da Bartolomej krsi kanone, i da cini stetu i nepravdu. Prosto niko… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Macchiato

@Macchiato:
Ukratko:
Začet na otoku Šolti(vanBračni),
majka Kler,
cčevi mitropolit Djavle i episkop Pedofilije?

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

???

viktor
Gost
viktor
2 godine prije

Rim i Romejci ujedinjeni protiv Rusije (jedinih slobodnih slovena).Ko su fanarioti, najbolje zna slovenski zivalj u Belomorskoj Makedoniji.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

kažu da je jučer najveći broj vjernika u ukrajini a tijekom božićne liturgije ili mise prisustvovao u crkvama ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije

To je laž rusofobnih prozapadnih medija. Jučer su bile crkve koje pripadaju moskovskoj patriarhiji krcato pune, a odmetničke sektaške napola prazne. Može Porošenko svoju autonomnost zatrpati u svoj šupak. Nijedna pravoslavna patriarhija neče priznati ukrajinskog sektaštva in odmetništva, kojeg cilj je pridruženje Vatikanu in postepeni prelaz u katolištvo.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  nije bitno tko

Pa upravo rece covjek isto to sto ti govoris, da su crkve UPC Moskovske pateijarsije bile krcate, a ove sizmaticke poluprazne.
Koga interesuje, neka potrazi na youtube-u snimke ovogodisnjih procesijam litija povodom Sv, kneza Vladimira i krstenja kompletne Russ (Rusija, Ukrajina, Bjelorusija) 988. godine, vidjece kolika je razlika u broju ljudi u litiji kanonske crkve i kod sizmatika, pri tome jos je drzava otzavala prevoz, okupljanje i sve ostalo kanonskoj UPC, a pomagala sizmaticima, i opet je razlika bila drasticna u korist kanonske UPC Moskovske patrijarsije.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Taj Potrosenko je stvarno pretjerao ne volim ga nikako i tacka

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Hvala dragom bogu sto nisam vjernik.Ti svestenici bilo koje provencijencije izgledaju ko faraoni .Sredozemlje je smetliste planete zemlje .Ogavno mjesto pojave monoteistickih religioznih struktura .Smrdi od leseva neduznih pobjeglica iz afrike.Cuvaj se Dajanaca kad darove donose, poruka bi bila braci Ukrajincima i svim Slavenima

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije

Crkva jim autokefalna ali nažalost država jim sve više autofekalna……….
E moji ukrajunci, kukala vam majka.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Izuzetno jak adut iz rukava Gospodara Novca!?
Već sam rekao: Pravoslavlje je Jedina ozbiljna prepreka Globalistima?!
Urušavanjem hiljadugodišnjeg ustrojsva u Pravoslavnom svetu, Prepreka eliti Globalizma postaje slabija, manja, ….
U čitavoj priči, niko ne spominje malog vernika koji se iskreno moli Bogu.
Možda glavno:
Moskva je do sada vešto izbegavala otvoreni sukob sa Kijevom!?
Sada će biti teže Moskvi da ostane pasivna? Ukoliko horde namunjeni neonacista krenu u otvoreno otimanje bogomolja, to neće ići bez krvi!?
Repriza “Odese” je katastrofalan poraz Moskve!

Carlosan
Gost
Carlosan
2 godine prije

Hrvati proodali neovisnost jer su drzavi Lidl i Kaufland???
Ovo je genijalno.
Sto se tice teme svidja mi se austrugarski princip tako da na teritoriju AU nije mogla biti nicija nacionalna crkva.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Carlosan

“Dva smo svijeta različita”. Bolje i to nego mrtva jednoobraznost.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Histrion

Histrion:
Tri do devet?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Carlosan

Kako nije bila SPC u Austro-ugarskoj monarhiji? Djelovala je pod tim imenom, ali je Austro-ugarskla sebe smatrala sljednicom “Svetog rimskog carstva i državna crkva je bila RKC s papom u Vatikanu, doduše.

ivan b.
Gost
ivan b.
2 godine prije

zašto ukrajinci ne bi imali svoju crkvu?!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  ivan b.

@ivan b.:
Jer su ameri bili brži?

BILI!! BILI!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Usput, zna li itko da je kanonski teritorij Zadarske nadbiskupije pod ingerencijom vatikana, ne Zagrebačke nadbiskupije, iako je kardinal
Zadarska nadbiskupija (lat. Archidioecesis Iadrensis) je rimokatolička nadbiskupija utemeljena još u antici kao biskupija. Godine 1154. godine papa Anastazije IV. uzvisio ju je na rang nadbiskupije i metropolije, a danas je nadbiskupija podvrgnuta izravno Svetoj Stolici. Vodstvo – Papa Franjo – Nadbiskup Želimir Puljić , koji sudjeluje u radu Hrvatske biskupske konferencije u posebnom svojstvu. Hoću reći , crkvene stvari nisu tako jednostavne.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik