fbpx

Ukrajinska pravoslavna crkva – Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao

Ukrajinska pravoslavna crkva - Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao 1

Takozvanim “Tomosom od autokefalnosti”, kojeg je carigradski patrijarh Bartolomej odobrio 5. siječnja, stvorena je nova pravoslavna crkva u Ukrajini (UPC). Međutim, postoji jedna vrlo sporna točka u dokumentu, kaže prorektor Teološke akademije u Kijevu, profesor Vladimir Buregi.

Po mišljenju teologa, riječ je o klauzuli koja izravno zabranjuje novoj, navodno neovisnoj ukrajinskoj crkvi stvaranje svojih župa izvan političke karte Ukrajine. Kako je istaknuo Buregi, niti jedan od prethodno objavljenih ukaza o autokefalnosti nije sadržavao takve zahtjeve, prenosi ukrajinski UNIAN.

“U Tomosu je 5. siječnja jasno navedeno da je nadležnost Ukrajinske pravoslavne crkve ograničena na teritorij Ukrajine. Mitropolit iz Kijeva ne može imenovati biskupe niti uspostavljati župe izvan države”, navodi znanstvenik iz Kijeva. Štoviše, “Bartolomejev Tomos” propisuje prijenos svih crkvenih struktura koje postoje izvan Ukrajine u nadležnost Carigradske patrijaršije.

U “Tomosu o autokefalnoj UPC” postoje i mnoge druge odredbe koje ograničavaju autoritet i slobodu nove strukture stvorene na temelju sjedinjenja raskolničkih crkvenih struktura Ukrajine pod paskom Bartolomeja. Neki komentatori zapravo govore o potpunoj podčinjenosti nove Ukrajinske pravoslavne crkve Carigradu, te da se ne može govoriti o “autokefalnosti” i treba očekivati nove “udarce”.

UPC neće imati pravo osnivati strane biskupije i župe, a kontrolirani teritorij nove crkve je ograničen samo na Ukrajinu.

Sve postojeće biskupije i župe u drugim zemljama, bivše UPC-Kijevske patrijaršije i Ukrajinske neovisne autokefalne crkve sada podliježu Carigradu. To jest, UPC u Kanadi i UPC u Sjedinjenim Državama su od sada pod kontrolom Carigrada.

1. Konstantinopolj će biti najviši autoritet u rješavanju sporova unutar UPC.

2. Statut Ukrajinske pravoslavne crkve mora biti u skladu s odredbama ukaza Carigrada od 5. siječnja.

3. Prema ukazu, autokefalna crkva u Ukrajini priznaje vladara Carigrada za svog primata.

4. UPC je dužna sudjelovati na svim sastancima koji se održavaju pod pokroviteljstvom Carigradske patrijaršije.

5. UPC će biti u miru s Carigradom zbog manifestacije duhovnog jedinstva s Carigradskom patrijaršijom.

6. Da bi se riješila važna pitanja kanonske, dogmatske, crkvene prirode, čelnik UPC treba kontaktirati carigradskog patrijarha.

7. U ukazu se potvrđuju prava Konstantinopola na egzarhat i stavropigije u Ukrajini.

Vrijedi podsjetiti da je prije odluke Bartolomeja o davanju autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi patrijarh Velike Antiohije i cijelog Istoka Ivan X osudio ovu odluku. Ivan X je naglasio da ti događaji izazivaju zabrinutost ne samo zbog podjela koju uzrokuju u pravoslavnom svijetu, već i zbog toga što u takvoj situaciji mišljenje lokalnih pravoslavnih crkava nije uzeto u obzir.

“Želimo vidjeti jedinstvo pravoslavnog svijeta, koje jača i ujedinjuje”, objasnio je čelnik Antiohijske pravoslavne crkve.

“Iz vašeg je pisma jasno da ste odlučili nastaviti proces darivanja autokefalnosti … Stoga vas potičemo da ne donosite nikakve odluke za koje ne postoji konsenzus autokefalnih pravoslavnih crkava. Zato što je glupo praviti raskol po cijenu jedinstva pravoslavnog svijeta”, rekao je patrijarh Velike Antiohije i cijelog Istoka Ivan X.

Ranije je mitropolit Varšave Sawa u svom pismu patrijarhu Bartolomeju istaknuo je da “Vijeće ujedinjenja ukrajinskih pravoslavnih crkava”, održano 15. prosinca 2018. u Kijevu, nije riješilo problem raskola, nego ga je dodatno zakompliciralo.

Ako ostavimo po strani teološka tumačenja i bolje pogledamo cijenu kojom je Kijev platio “autokefalnost”, s čime se slažu i ukrajinski teolozi, čak i nacionalisti, UPC prihvaćanjem ovih odredbi djeluje kao “ogranak” Carigradske patrijaršije, kojoj predaje svu svoju i imovinu i ovlasti izvan današnjih granica Ukrajine.

UNIAN

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
67 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
1 godina prije

…kao i hrvati – puna usta slobode,samostalnosti i hrvat. puške na hrv. ramenu i hrv. novčanika u hrvat. đžepu a prvom prilikom suverenitet dali stranim vojnim i političkim činovnicima a saveznikom zovu državu koja ih ne želi u vlastitoj kući a predsjednika im drži izvan ograde bijele kuće…a sada im je zakajlao sa zrakoplovima i zrakomlatio ih po glavi…tako i ovi ukri puna usta slobode dok im meću lance na ruke.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije
Reply to  igi

Ako to govoriš sa hrvatskih pozicija, onda je u redu.. Ako si na “ko nas bre zavadi” pozicijama ili pak šovinističkim, onda ne jedi go.na kada ti je burek 10 kuna.
Ali riječ je o ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – zadrti su i ukrajinski šovinisti kojima je “anti-rusizam” jedini smisoa postojanaj, kao što i Ruska pravolsavna crkva ne daje nikome pravo na postojanje. Zato ne trolaj o hrvatskom ramenu i hrvatskoj pušci.
Ovaj je portal iz dana u dan sve gori i gori.
Zbogom!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  palermo

Pričaš gluposti….kako misliš RPC ne daje nikome pravo postojanja. Ako nisi Pravoslavac odjb, samo te pratim u stavu prema HRVATU Igiju.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  palermo

palermo….koje hebene šovinističke pozicije…govorim s ljudske pozicije….hrvati prodali državnost,suverenitet i vlastitu djecu za lidl i kaufland….nisu ni srbi ništa bolji, ali ni krivi ni dužni ili krivi i dužni pa ih NATO i EU zbombao pa se dure i naginju moskvi i pekingu;inače da nije tako clinton bi imao ulicu u beogradu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  palermo

Prvo ne znaš da je Postojala Ukrajinska pravoslavna crkva i ranije, ali je kao dodatak imala UPC-Moskovske patrijaršije, iako formalno nije morala ništa dvati Moskvi, Riječ je o kanonskom teritoiju , ništa više. Dakle Moskva je već priznala UPC, ali u skladu s kanonima. Ako ne znaš temu, nemoj se petljati. Sada je de facto UPS “autokefalna” koja u svemu ovisi o Carigradskoj patrijaršjiji. De iure je više ovisna nego prije.

barba tonći
Gost
barba tonći
1 godina prije
Reply to  palermo

Aha pa su sada u Srbiji rehabilitirali sve ono iz Miloševićevog “zlatnog” vrimena. Svi ratnohuškaćki novinari i ratni “junaci” jopet prićaju priće.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  barba tonći

I šta ćeš ti sada raditi, vatiti se prangije ili se maniti mitomanije, nisu oni dosadni samo tebi u to budi siguran samo izgleda da si ti isti kalibar pa postaješ dosadan.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  palermo

zbogom !

JER
Gost
JER
1 godina prije
Reply to  igi

Ko nas je uvalija u to nego oni ća “NE MRZE”. Mesić, Pusić, Kosor, Josipović. Oni koji jemaju na momente krizu hrvatsko-srpskog identiteta, dok svoj najdubji obitejski indentitet skrivaju ka zmija noge a to je tkz. židovski identitet.

Bokan
Gost
Bokan
1 godina prije
Reply to  igi

Al stvarno! Tko nas bre zavadi. Ukrajinci ne mogu bez Rusa, a Hrvati bez Srba. Neki nikako da shvate da su SSSR i SFRJ otišle u ropotarnicu povijesti.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zbilja mi se nije dalo o tom pisati, čekao sam da neko pametniji i elokventniji napiše koju riječ u komentaru o tome ali u ni nadao se nisam da će LP obratiti pažnju na to!!!
Dakle….nije suština zrelost ukrajinske svijesti, nije suština protivljenje Ukrajinskoj želji, nije suština Ruski imperijalizam, niko nije protiv Ukrajinskog naroda…………suština je u želji stvaranja nereda u Svetoj Pravoslavnoj crkvi i u podrški nacustima;čitam juče milioni vjernika Ukrajinaca u crkvama AUTONOMNE Ukrajinske Pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, autokefalnost je vremenom neminovna i suludo je to negirati ali za to postoji red i zakon. Ne može se bez svePravoslavnog blagoslova, ne može se davati legitimet nacistima koji slave banderovce, ne može se davati legitimitet ljudima koji ubijaju svoj narod…to patrijarh Stambolski radi. Ukrajina je silna zemlja, silan je to narod i zamislite koju bi takav narod dodao silu Pravoslavlju sa svojom Crkvom…..to bi bilo ne procijenjivo ali ne može ovako.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Mito i korupcija na svim razinama
ni popovi nisu imuni na pare

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Neće me iznenaditi ako uskoro Moskovska patrijaršija da slobodu Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Siniša

Morala bi prvo autokefalnost da zatrazi kanonska Ukrajinska crkva, a ona to ne trazi.
Ona slobodu vec ima, samostalno bira svoje episkope i mitropolita, i zadrzava i raspolaze svojim novcem.

Dok Ruska crkva ne bira episkope i mitropolita u Ukrajinskoj crkvi Moskovske patrijarsije, sa druge strane Ukrajinska crkva Moskovske patrijarsije ima pravo glasa prilikom izbora ruskog patrijarha.

Tako da kanonska UPC ima svaku slobodu, a jedina veza sa RPC je u imenu, u tom dodatku ” UPC Moskovske pateijarsije” i u tome sto mogu da glasaju prilikom izbora patrijarha RPC, i ta veza sa Ruskom crkvom je dakle duhovna veza, i ne predstavlja nikakav manjak slobode za UPC.

A zapravo formalnu autokefalnost UPC i ne trazi, jer je svjesna da na duhovnom razbijanju pravoslavnog slovenskog svijeta rade upravo neprijatelji njihovi.

A i sigurni su da to razbijanje i razdvajanje ne bi volio ni Sveti knez Vladimir koji je krstio sav narod ili sve narode Kijevske Rusije, iz kojih su proistekli Rusi, Ukrajinci, i Bjelorusi, dakle iz istog izvora.

A u slucaju da Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijarsije zatrazi od RPC autokefalnost i da je dobije, nista se sustinski ne bi promjenilo, nikakve nove slobode ne bi dobili, samo bi izgubili dodatak u nazivu (Moskovske patrijarsije), ostalo bi samo UPC u nazivu, a mitropolit UPC bi nosio ime patrijarha UPC.

Dakle promjene bi bile samo na nivou imena, a oni vec sada samostalno biraju svoje episkope i mitropolita, i zadrzavaju svoj novac, tako da na prakticnom nivou sto se tice “slobode” nista ne bi dobili, jer vec sada imaju sva ta prava.

A sa druge strane izgubili bi pravo glasa prilikom izbora ruskog patrijarha.

Tako da UPC Moskovske patrijarsije ne vidi nikakvu potrebu za trazenjem formalne autokefalnosti, jer oni za razliku od Banderovaca nisu optereceni mrznjom prema Rusima. Vec se trude da prate Hristovu zapovjest o ljubavi prema svim ljudima, a pogotovo prema njihovoj ruskoj braci u Hristu.

A zasto sizmaticima treba autokefalnost, makar po cjenu da imaju realno manje prakticne slobode od strane Konstantinopoljske crkve, nego sto sto UPC Moskovske crkve ima od RPC?

Pa zato sto hoce da grade Ukrajinu i svoj identitet na temelju mrznje prema Rusima.
Njihov identitet je zapravo da budu antiRusi, antiRusija, i bez tog elementa nemaju identitet. Bez tog elementa oni su isto ono sto su i Rusi.

Zato njima treba autokefalnost, zato zele da raskinu duhovnu vezu sa Rusima koju Ukrajinska crkva Moskovske patrijarsije ima kroz svoje ime i laganu formalnu vezu sa RPC.
Ali ta lagana formalna veza UPC MP sa RPC predstavlja na duhovnom nivou jaku vezu sa Rusima, a to je ono sto sizmatici ne zele, jer ta duhovna veza ih onemogucava da kreiraju kod svih Ukrajinaca mrznju prema Rusima, dakle oduzima im kljucni element njihovog novoUkrajinskog AntiRusija identiteta.

Ali sama ta njihova logika mrznje pokazuje da nemaju veze sa Hristovom crkvom i naukom.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Savio

Hvala na informacijama poštovani Savio. Ja se, naime , nakon
pedesetak godina autizma, t.j. ateizma, polako okrećem proučavanju
svetog pisma. Čak bih se i krstio. Zašto me, kao starog laika, najviše
zanima Otkrovenje ?

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Histrion

Brate
Kreni od početka :
U početku stvori Bog nebo i zemlju. ….
I tako stižeš do Otkrovenja 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Weteran

@Histrion:
Dakle:
U početku stvori jebo i zemlju?

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Histrion

Gospodine Histrion, Hristos na jednom mjestu kaze da je bolje da smo hladni, ako vec nismo vruci, posto smo mlaki izbljuvace nas iz usta svojih…

Sta hoce da kaze sa ovim? Ako ljudi vec nisu vatreno vjerni Bogu, i u ljubavi sa Bogom, onda je bolje da su hladni, jer je veca sansa da od “hladnih”, da od ateiste, ili cak od kriminalca, razbojnika postane neko ko je vjeran Bogu, jer su ovi iz sive zone ( “mlaki”) nezainteresovani, ni vruci ni hladni, i kao takvi, tesko da ce ikada upoznati Boga.
Jedan svetac kaze (opisujuci te “mlake”) da ateizam nije toliko bezumlje koliko je to ponasanje ovih “mlakih” koji eto kao vjeruju da Bog postoji, ali se ponasaju kao da je to nebitna informacija za njihov zivot i cilj postpjanja, kao da je to samo konstantcija poput one da “Jupiter postoji”, kao da je to nesto sto nas se ne tice mnogo…

A Jevandjelje, kao i hriscanska istorija, su puni primjera da ateisti, ili cak i razbojnici postanu iskreni hriscani.
Pocevsi od apostola Pavla koji je prvo bio progonitelj Hriscana, da bi postao apostol Hristov, jedan od najvecih,
Prvi covjek koji je usao u raj je bio jedan od razbojnika, razapet na krstu pored Hrista.
I taj razbojnik sa krsta se i dan danas nakon 2000 godina pominje na svakoj liturgiji, pred pricesce, izmedju ostalpg kazemo obracajici se Bogu: “… necu ti dati cjeliv (poljubac) kao Juda, vec kao razbojnik ispovjedam te Gospode, pomeni me u Carstvu Svome).

Time pominjemo i tog razbojnika, a i iskazujemo i kljucnu svijest o tome da smo svi gresni, da smo svi razbojnici u domu Boga naseg.

Dva razbojnika, razapeta sa ljeve i desne strane od Hrista, jedan zlobno se obraca Hristu, sa nevjerovanjem mu govori, ako si Bog, skini se sa krsta, a drugi razbojnik govori” zasto mu se tako zlobno obracas, za razliku od nas on nevin visi na krstu, i onda se obraca Hristu govoreci mu da ga se sjeti u Carstvu svome.

Ta dva razbojnika su slika kompletnog covjecanstva, svi smo mi gresni, svi smo prekrsili zakone Bozje, svi skrenusmo, ali razlika sustinska je u tome odnosu prema Hristu, prema Tvorcu nasem, i ta razlika jednog razbojnika cini pravednikom, drugog razbojnika cini tuznim, neokajanim, propalim zivotom.

Svi smo mi jedan od ove dvojice razbojnika.

I u mom licnom zivotu, mogu da dam primjer jednog poznanika, mladog covjeka, koji je svoj zivot provodio kockajuci se, proda telefon da bi se kockao, ukrade penziju od babe da bi se kockao.
Dok je vecina mojih blizih prijatelja i poznanika deklarativno vjerovala u Boga, nisu odmakli daleko u Bogopoznanju, vec djeluju prilicno nezainteresovani, cast izuzecima.

A ovaj sto se kockao je danas jedan od ljudi koji je najcesce u crkvi, cesce i od mene, koji sam eto studirao teologiju, taj momak je shvatio samu sustinu hriscanstva, dovoljno je da ga pogledam da se razumijemo.
Od covjeka koga mi je bilo neprijatno sresti, postao mi je mio, blizak po duhu, i drag kao brat u Hristu, iako smo samo poznanici, sa radoscu se sretnemo, popricamo, i razumijemo…
Dok je vecina mog drustva, cast izuzecima, ostala na starom nivou, mlakosti, nezainteresovanosti…
Ja ih uprkos tome volim, ali tako posmatram situaciju.

On je konkretno slusao monaha Arsenija, i njegova predavanja na youtubu, i nanovo se “rodio”, rodio se Hristos u njemu. Kakvocom i kvalitetom drugi covjek postade, iako je ista licnost u pitanju.

Sto se tice citanja Svetog Pisma uopste, a pogotovo otkrovenja, treba znati da su ta pisma pisali ljudi nadahnuti Duhom Svetim, i da ih mogu pravilno tumaciti i vidjeti u srz samo ljudi nadahnuti Duhom Svetim, zato da ne bi pretjerali u nasem individualnom tumacenju, da nas ne prevari nasa gordost i umisljenost u sopstveni razum, pozeljno je citati i Sv. oce rane hriscanske crkve, i njihova tumacenja Svetog Pisma i hriscanske vjere, da ne bismo odlutali u pogresnom pravcu.
Sveto Pismo je nastalo u crkvi, i ima smisla samo u crkvi.

A sto se tice Otkrovenja, pa i mene prilicno privlaci, to nije nista novo, na osnovu Otkrovenja su nastali brojni filmovi, ono je oduvijek intrigriralo ljude.
Ali Otkrovenje je veoma zatvoreno, tajnovito, i ne treba previse vjerovati u sopstveno razumjevanje teksta Otkrovenja, vec se oslanjati na Svete ljude, na crkvu, i njihova tumacenja, i u tom okviru i mi da gledamo da ponesto razumijemo.

Na primjer Otkrovenje govori da ce doci vrijeme kada oni koji ne prime zig zvijeri nece moci ni kupovati ni prodavati, dakle bice izopsteni iz drustva.
Sto je vrlo izvjestan scenario u svijetu pred nama, kada ce papirni novac biti zamjenjen digitalnim, a ljudi ce biti primorani da umjesto licnih dokumenata i novca, sve da nose na cipu koji bi im bio ugradjen pod ruku na primjer.
Sto se sve moze pogurati pricom o potrebi zastite od terorizma, ili nekim drugim izgovorom, koji se vrlo lako moze pojaviti nakon nekog buduceg velikog rata ili velike ekonomske krize.

Tako da ko ne primi cip, nece moci ni da kupuje, ni da prodaje, ni da bude clan drustva…

A ko primi “zig zvjeri” odrekao se Boga, i vise nema sansu za pokajanje, kako kaze knjiga Otkrovenja.

Dakle, crkva vjeruje da ce doci vrijeme za ljude da nacine ovaj izbor, ali za sada Crkva jos ne ne daje konacan odgovor sta je i sta ce biti taj zig zvjeri. Ali mnogi slute da bi to moglo biti neka vrsta cipovanja ljudi.

E to je primjer, neke slobode u tumacenju Otkrovenja, da slutimo sta bi nesto moglo biti, ali da ne odstupamo od granica i dogmata vjere, da ce Hriatos doci da sudi zivima i mrtvim, da je on nas Spasitelj, Sin Bozji , Svjetlost od Svjetlosti o slicnih dogmata na primjer.

Dakle, treba se krstiti, moliti, i dobro upoznati sa temeljima vjere, da bi onda imali odredjenu slobodu da citajuci Sveto Pismo ponesto i sami naslucujemo u tumacenju.

Zelja da se krstite je svakako poziv i priziv, zov Duha Bozjeg u vasem srcu, na koji bi trebalo da odgovorite.
Ali vas odgovor je na vasoj slobodnoj volji.
Bog nece nista na silu.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Savio

“Mda…” – sto bi rekla Vasilisa… Još jednom – hvala !

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Histrion

Ne zezam se. Možda previše volim sebe, strah od ateističkog
ništavila je previše užasan. Vjera daje nadu, a nadu mi nitko ne
može oduzeti. Osim toga, velik komad života sam proveo u ovisnosti,
a vjera je možda jedini način da se pobjegne od nje. Ljudi pomalo
ismijavaju ovisnike koji se okrenu Bogu da bi se izvukli iz tog pakla,
Ali iskustvo sebe i promatranja drugih mi to potvrđuje.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Savio

U svakom slučaju izgubili bi svi ali mislio sam da bi se s tim djelom fašistima izbili svi aduti i sačuvala duša Ukrajinska;opasno bi to bilo ali u svakom slučaju moguće u nužnosti..

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

kažu da je jučer najveći broj vjernika u ukrajini a tijekom božićne liturgije ili mise prisustvovao u crkvama ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije. dakle ova odluka bartolomeja nije utjecala na vjernike u ukrajini. raskolnička ukrajinska crkva je samo potpala pod carigrad pošto nije htjela biti pod moskvom ali većina vjernika I dalje pripada moskovskoj patrijaršiji. carigrad je ovim potezom dobio nešto imovine a koja je pripadala raskolnicima. međutim, mene ovdje nešto drugo kopka. kažu da carigrad ima jake veze u vošingtonu kao I da vošington ima veliki utjecaj na carigrad. ovo pišem u vezi zbivanja na kosovu, proglašenje neovisnosti kosova I pokušaja otimanja imovine spc-a na kosovu. pitam se dali iza otimanja imovine srpske pravoslavne crkve na kosovu kao I iza otimanja imovine I progona srba sa kosova stoji carigrad.

JER
Gost
JER
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Jema bit da carigrad stoji i iza otimanja crnogorske p.c.

koper je naš
Gost
koper je naš
1 godina prije

čekaj malo tomos neki dan išao u stečaj a ovdje se uvukao među kler ??

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  koper je naš

@koper je naš:
Tomos peterobrzinac sa skraćenim auspuhom pa za Carigrad?
SLAVA SLOVENIJI!
Erdogan tumoran od politike?
Ima li i kod vas pokušaja odvajanja zvonika od crkve?

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

APN 6 🙂
Više njih je selo na njega nego što danas ovi depilirani mogu da stave na 1000 cm3 !

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Neima ba odvajanja.Ima nešto raje iz Zvornika ali svi smo jedan Volumen.Jašta ba,kako to lijepo zvuči, Volumen,pravo socijalistički a ne Tomos.

Macchiato
Gost
Macchiato
1 godina prije

Treba nam članak o tom gospodinu Vartolomeju, carigradskom patrijarhu, interesantna je ličnost, ili su mu možda samo muda u procepu, kako sam negde načuo.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Macchiato

Bio je već.

celinc
Gost
celinc
1 godina prije
Reply to  Macchiato

ukratko vartolomej je grk roden u turskoj,jer da bi neko bio imenovan za vaseljenskog patrijarha mora biti grk,roden u turskoj i da ima tursko drzavljanstvo,u njegovu nadleznost spadaju pravoslavni vernici u australiji i novom zelandu, u zapadnoj evropi, jugoistocnojj aziji, hong kongu,koreji,te severnoj i juznoj americi,zatim i sveta gora,zna se da je americki covek 100%,njegovu crkvenu politiku podrzavaju sledece pravoslavne crkve,bugarska,rumunska,grcka,albanska,gruzinska,poljska,ceska i slovacka,kiparska te tzv americka,u tihom sukobu je sa aleksandrijskom i jerusalimskom patrijarsijom,a velikoj svadi sa ruskom pravoslavnom crkvom i antiohijskom patrijarsijeom,

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije
Reply to  celinc

Poljska pravoslavna crkva se javno izjasnila da ne podržava ovaj potez Konstantinopolja!

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Weteran

Da, Poljska PC uz SPC su bili cak i najglasniji u osudi postupaka EP Bartolomeja.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  celinc

Apsolutno je netacno da Bartolomejevu crkvenu politiku podrzavaje te crkve koje si nabrojao.
Ni jedna od tih crkava nije podrzala Bartolomeja u davanju autokefalnosti Ukrajinskim sizmaticima.
Nakon urucenja tomosa o autokefalnosti, ni jedna jedina pravoslavna crkva nije poslala cestitke ovom laznom lideru nove nacionalisticke crkve u Ukrajini.

Dok na primjer, prvi dan nakon sto je epiakop Onufrije izabran za mitropolita, lidera kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske pateijarsije, sve pravoslavne crkve su mu odmah dakle sledeci dan poslale cestitke.

A ovom novom kome EP Bartolomej dade tomos ni jedna jedina pravoslavna crkva ne salje cestitku, niti ga pominje pred pocetak liturgije kao sto se pominju svi ostali lideri pravoslavnih crkava.

Dakle, besmisleno je rwci da te crkve koje si nabrojao podrzavaju Bartolomejevu crkvenu politiku kada vidimo u praksi da ga ni jedna crkva nije podrzala.

celinc
Gost
celinc
1 godina prije
Reply to  Savio

u slucaju ukrajine nisu,a razlog lezi da se ne zele zameriti ruskoj pravoslavnoj crkvi,jer je pitanje ukrajinske pravoslavne crkve u ovom trenutku PRIORITET ruske pravoslavne crkve tako da im se ni jedna pravoslavna crkva ne zeli zameriti, vartolomej je samo PRVI medu jednakima,ali se dobro zna gde je za pravoslavne hriscane rim,jer sto kaze ruska pravoslavna crkva”””prvi rim je propao zbog jeresi,drugi rim [carigrad] je propao zbog greha,moskva je treci rim,a cetvrtog rima BITI NECE””””ali u svim ranijim akcijama su podrzavali njegovu politiku,pocevsi od priblizavanja vatikanu pa do pokusaja smanjenja utecaja ruske pravoslavne crkve,no negde postoji granica do koje ruska pravoslavna crkva moze da zatvara jedno oko,na prici sve vere i crkve propagiraju mir i razumevanje,u stvarnosti za cas se to promeni i svet postaje bojno polje,niko ne zeli da svoje stado prepusti nekom drugom cobanu,vuna je skupa,jer je ovaca malo,zar i sveto pismo ne govori -vise vredi jedna izgubljena ovca sto se vrati stadu svome,nego 99 onih sto su ostale u stadu-

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  celinc

Sveto Pismo zapravo kaze nesto ipak drugacije, kaze da se pastir raduje vise kada pronadje jednu izgubljenu ovcu, nego onim 99 koje nisu izgubljene. A ne kaze da 1 vrijedi vise od 99.

Nemaju oni razloga da se boje da se ne zamjere RPC, nije to sekularna organizacija, nema vojsku, ne finansira ostale pravoslavne crkve RPC, tako da nemaju razloga da se boje da se ne zamjere RPC”, jer ne ovise o RPC ni na koji nacin. Povodom pitanja Ukrajinskih sizmatika prosto vide ono sto je svima jasno, da Bartolomej krsi kanone, i da cini stetu i nepravdu.

Prosto niko ne zeli da slijedi politiku Bartolomeja, jer sve crkve su svjesne da je to antikanonska, antipravoslavna politika.

Sad, ako su im Bog i vjera drazi i vazniji od politike nece ni jedna pravoslavna crkva poci za Bartolomejem povodom Ukrajine.
A ako politika ispadne vaznija za neke od njih, onda hoce…

Mada su sve prilike da nece, ali vidjecemo…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Macchiato

@Macchiato:
Ukratko:
Začet na otoku Šolti(vanBračni),
majka Kler,
cčevi mitropolit Djavle i episkop Pedofilije?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

???

viktor
Gost
viktor
1 godina prije

Rim i Romejci ujedinjeni protiv Rusije (jedinih slobodnih slovena).Ko su fanarioti, najbolje zna slovenski zivalj u Belomorskoj Makedoniji.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

kažu da je jučer najveći broj vjernika u ukrajini a tijekom božićne liturgije ili mise prisustvovao u crkvama ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije

To je laž rusofobnih prozapadnih medija. Jučer su bile crkve koje pripadaju moskovskoj patriarhiji krcato pune, a odmetničke sektaške napola prazne. Može Porošenko svoju autonomnost zatrpati u svoj šupak. Nijedna pravoslavna patriarhija neče priznati ukrajinskog sektaštva in odmetništva, kojeg cilj je pridruženje Vatikanu in postepeni prelaz u katolištvo.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Pa upravo rece covjek isto to sto ti govoris, da su crkve UPC Moskovske pateijarsije bile krcate, a ove sizmaticke poluprazne.
Koga interesuje, neka potrazi na youtube-u snimke ovogodisnjih procesijam litija povodom Sv, kneza Vladimira i krstenja kompletne Russ (Rusija, Ukrajina, Bjelorusija) 988. godine, vidjece kolika je razlika u broju ljudi u litiji kanonske crkve i kod sizmatika, pri tome jos je drzava otzavala prevoz, okupljanje i sve ostalo kanonskoj UPC, a pomagala sizmaticima, i opet je razlika bila drasticna u korist kanonske UPC Moskovske patrijarsije.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Taj Potrosenko je stvarno pretjerao ne volim ga nikako i tacka

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Hvala dragom bogu sto nisam vjernik.Ti svestenici bilo koje provencijencije izgledaju ko faraoni .Sredozemlje je smetliste planete zemlje .Ogavno mjesto pojave monoteistickih religioznih struktura .Smrdi od leseva neduznih pobjeglica iz afrike.Cuvaj se Dajanaca kad darove donose, poruka bi bila braci Ukrajincima i svim Slavenima

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Crkva jim autokefalna ali nažalost država jim sve više autofekalna……….
E moji ukrajunci, kukala vam majka.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Izuzetno jak adut iz rukava Gospodara Novca!?
Već sam rekao: Pravoslavlje je Jedina ozbiljna prepreka Globalistima?!
Urušavanjem hiljadugodišnjeg ustrojsva u Pravoslavnom svetu, Prepreka eliti Globalizma postaje slabija, manja, ….
U čitavoj priči, niko ne spominje malog vernika koji se iskreno moli Bogu.
Možda glavno:
Moskva je do sada vešto izbegavala otvoreni sukob sa Kijevom!?
Sada će biti teže Moskvi da ostane pasivna? Ukoliko horde namunjeni neonacista krenu u otvoreno otimanje bogomolja, to neće ići bez krvi!?
Repriza “Odese” je katastrofalan poraz Moskve!

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Hrvati proodali neovisnost jer su drzavi Lidl i Kaufland???
Ovo je genijalno.
Sto se tice teme svidja mi se austrugarski princip tako da na teritoriju AU nije mogla biti nicija nacionalna crkva.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Carlosan

“Dva smo svijeta različita”. Bolje i to nego mrtva jednoobraznost.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Histrion

Histrion:
Tri do devet?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Kako nije bila SPC u Austro-ugarskoj monarhiji? Djelovala je pod tim imenom, ali je Austro-ugarskla sebe smatrala sljednicom “Svetog rimskog carstva i državna crkva je bila RKC s papom u Vatikanu, doduše.

ivan b.
Gost
ivan b.
1 godina prije

zašto ukrajinci ne bi imali svoju crkvu?!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  ivan b.

@ivan b.:
Jer su ameri bili brži?

BILI!! BILI!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Usput, zna li itko da je kanonski teritorij Zadarske nadbiskupije pod ingerencijom vatikana, ne Zagrebačke nadbiskupije, iako je kardinal
Zadarska nadbiskupija (lat. Archidioecesis Iadrensis) je rimokatolička nadbiskupija utemeljena još u antici kao biskupija. Godine 1154. godine papa Anastazije IV. uzvisio ju je na rang nadbiskupije i metropolije, a danas je nadbiskupija podvrgnuta izravno Svetoj Stolici. Vodstvo – Papa Franjo – Nadbiskup Želimir Puljić , koji sudjeluje u radu Hrvatske biskupske konferencije u posebnom svojstvu. Hoću reći , crkvene stvari nisu tako jednostavne.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik