Ukrajinska pravoslavna crkva – Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao

64 komentara

Takozvanim “Tomosom od autokefalnosti”, kojeg je carigradski patrijarh Bartolomej odobrio 5. siječnja, stvorena je nova pravoslavna crkva u Ukrajini (UPC). Međutim, postoji jedna vrlo sporna točka u dokumentu, kaže prorektor Teološke akademije u Kijevu, profesor Vladimir Buregi.

Po mišljenju teologa, riječ je o klauzuli koja izravno zabranjuje novoj, navodno neovisnoj ukrajinskoj crkvi stvaranje svojih župa izvan političke karte Ukrajine. Kako je istaknuo Buregi, niti jedan od prethodno objavljenih ukaza o autokefalnosti nije sadržavao takve zahtjeve, prenosi ukrajinski UNIAN.

“U Tomosu je 5. siječnja jasno navedeno da je nadležnost Ukrajinske pravoslavne crkve ograničena na teritorij Ukrajine. Mitropolit iz Kijeva ne može imenovati biskupe niti uspostavljati župe izvan države”, navodi znanstvenik iz Kijeva. Štoviše, “Bartolomejev Tomos” propisuje prijenos svih crkvenih struktura koje postoje izvan Ukrajine u nadležnost Carigradske patrijaršije.

U “Tomosu o autokefalnoj UPC” postoje i mnoge druge odredbe koje ograničavaju autoritet i slobodu nove strukture stvorene na temelju sjedinjenja raskolničkih crkvenih struktura Ukrajine pod paskom Bartolomeja. Neki komentatori zapravo govore o potpunoj podčinjenosti nove Ukrajinske pravoslavne crkve Carigradu, te da se ne može govoriti o “autokefalnosti” i treba očekivati nove “udarce”.

UPC neće imati pravo osnivati strane biskupije i župe, a kontrolirani teritorij nove crkve je ograničen samo na Ukrajinu.

Sve postojeće biskupije i župe u drugim zemljama, bivše UPC-Kijevske patrijaršije i Ukrajinske neovisne autokefalne crkve sada podliježu Carigradu. To jest, UPC u Kanadi i UPC u Sjedinjenim Državama su od sada pod kontrolom Carigrada.

1. Konstantinopolj će biti najviši autoritet u rješavanju sporova unutar UPC.

2. Statut Ukrajinske pravoslavne crkve mora biti u skladu s odredbama ukaza Carigrada od 5. siječnja.

3. Prema ukazu, autokefalna crkva u Ukrajini priznaje vladara Carigrada za svog primata.

4. UPC je dužna sudjelovati na svim sastancima koji se održavaju pod pokroviteljstvom Carigradske patrijaršije.

5. UPC će biti u miru s Carigradom zbog manifestacije duhovnog jedinstva s Carigradskom patrijaršijom.

6. Da bi se riješila važna pitanja kanonske, dogmatske, crkvene prirode, čelnik UPC treba kontaktirati carigradskog patrijarha.

7. U ukazu se potvrđuju prava Konstantinopola na egzarhat i stavropigije u Ukrajini.

Vrijedi podsjetiti da je prije odluke Bartolomeja o davanju autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi patrijarh Velike Antiohije i cijelog Istoka Ivan X osudio ovu odluku. Ivan X je naglasio da ti događaji izazivaju zabrinutost ne samo zbog podjela koju uzrokuju u pravoslavnom svijetu, već i zbog toga što u takvoj situaciji mišljenje lokalnih pravoslavnih crkava nije uzeto u obzir.

“Želimo vidjeti jedinstvo pravoslavnog svijeta, koje jača i ujedinjuje”, objasnio je čelnik Antiohijske pravoslavne crkve.

“Iz vašeg je pisma jasno da ste odlučili nastaviti proces darivanja autokefalnosti … Stoga vas potičemo da ne donosite nikakve odluke za koje ne postoji konsenzus autokefalnih pravoslavnih crkava. Zato što je glupo praviti raskol po cijenu jedinstva pravoslavnog svijeta”, rekao je patrijarh Velike Antiohije i cijelog Istoka Ivan X.

Ranije je mitropolit Varšave Sawa u svom pismu patrijarhu Bartolomeju istaknuo je da “Vijeće ujedinjenja ukrajinskih pravoslavnih crkava”, održano 15. prosinca 2018. u Kijevu, nije riješilo problem raskola, nego ga je dodatno zakompliciralo.

Ako ostavimo po strani teološka tumačenja i bolje pogledamo cijenu kojom je Kijev platio “autokefalnost”, s čime se slažu i ukrajinski teolozi, čak i nacionalisti, UPC prihvaćanjem ovih odredbi djeluje kao “ogranak” Carigradske patrijaršije, kojoj predaje svu svoju i imovinu i ovlasti izvan današnjih granica Ukrajine.

UNIAN

Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…kao i hrvati – puna usta slobode,samostalnosti i hrvat. puške na hrv. ramenu i hrv. novčanika u hrvat. đžepu a prvom prilikom suverenitet dali stranim vojnim i političkim činovnicima a saveznikom zovu državu koja ih ne želi u vlastitoj kući a predsjednika im drži izvan ograde bijele kuće…a sada im je zakajlao sa zrakoplovima i zrakomlatio ih po glavi…tako i ovi ukri puna usta slobode dok im meću lance na ruke.

Siniša
5 godine prije

Zbilja mi se nije dalo o tom pisati, čekao sam da neko pametniji i elokventniji napiše koju riječ u komentaru o tome ali u ni nadao se nisam da će LP obratiti pažnju na to!!! Dakle….nije suština zrelost ukrajinske svijesti, nije suština protivljenje Ukrajinskoj želji, nije suština Ruski imperijalizam, niko nije protiv Ukrajinskog naroda…………suština je u želji stvaranja nereda u Svetoj Pravoslavnoj crkvi i u podrški nacustima;čitam juče milioni vjernika Ukrajinaca u crkvama AUTONOMNE Ukrajinske Pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, autokefalnost je vremenom neminovna i suludo je to negirati ali za to postoji red i zakon. Ne može se bez svePravoslavnog blagoslova, ne može se davati legitimet nacistima koji slave banderovce, ne može se davati legitimitet ljudima koji ubijaju svoj narod…to patrijarh Stambolski radi. Ukrajina je silna zemlja, silan je to narod i zamislite koju bi takav narod dodao silu Pravoslavlju sa svojom Crkvom…..to bi bilo ne procijenjivo ali ne može… Čitaj više »

Šok
5 godine prije

Mito i korupcija na svim razinama
ni popovi nisu imuni na pare

Siniša
5 godine prije

Neće me iznenaditi ako uskoro Moskovska patrijaršija da slobodu Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi.

eu kolonija
5 godine prije

kažu da je jučer najveći broj vjernika u ukrajini a tijekom božićne liturgije ili mise prisustvovao u crkvama ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije. dakle ova odluka bartolomeja nije utjecala na vjernike u ukrajini. raskolnička ukrajinska crkva je samo potpala pod carigrad pošto nije htjela biti pod moskvom ali većina vjernika I dalje pripada moskovskoj patrijaršiji. carigrad je ovim potezom dobio nešto imovine a koja je pripadala raskolnicima. međutim, mene ovdje nešto drugo kopka. kažu da carigrad ima jake veze u vošingtonu kao I da vošington ima veliki utjecaj na carigrad. ovo pišem u vezi zbivanja na kosovu, proglašenje neovisnosti kosova I pokušaja otimanja imovine spc-a na kosovu. pitam se dali iza otimanja imovine srpske pravoslavne crkve na kosovu kao I iza otimanja imovine I progona srba sa kosova stoji carigrad.

koper je naš
5 godine prije

čekaj malo tomos neki dan išao u stečaj a ovdje se uvukao među kler ??

Macchiato
5 godine prije

Treba nam članak o tom gospodinu Vartolomeju, carigradskom patrijarhu, interesantna je ličnost, ili su mu možda samo muda u procepu, kako sam negde načuo.

viktor
5 godine prije

Rim i Romejci ujedinjeni protiv Rusije (jedinih slobodnih slovena).Ko su fanarioti, najbolje zna slovenski zivalj u Belomorskoj Makedoniji.

nije bitno tko
5 godine prije

kažu da je jučer najveći broj vjernika u ukrajini a tijekom božićne liturgije ili mise prisustvovao u crkvama ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije

To je laž rusofobnih prozapadnih medija. Jučer su bile crkve koje pripadaju moskovskoj patriarhiji krcato pune, a odmetničke sektaške napola prazne. Može Porošenko svoju autonomnost zatrpati u svoj šupak. Nijedna pravoslavna patriarhija neče priznati ukrajinskog sektaštva in odmetništva, kojeg cilj je pridruženje Vatikanu in postepeni prelaz u katolištvo.

Perun
5 godine prije

Taj Potrosenko je stvarno pretjerao ne volim ga nikako i tacka

Perun
5 godine prije

Hvala dragom bogu sto nisam vjernik.Ti svestenici bilo koje provencijencije izgledaju ko faraoni .Sredozemlje je smetliste planete zemlje .Ogavno mjesto pojave monoteistickih religioznih struktura .Smrdi od leseva neduznih pobjeglica iz afrike.Cuvaj se Dajanaca kad darove donose, poruka bi bila braci Ukrajincima i svim Slavenima

čokolino
5 godine prije

Crkva jim autokefalna ali nažalost država jim sve više autofekalna……….
E moji ukrajunci, kukala vam majka.

Weteran
5 godine prije

Izuzetno jak adut iz rukava Gospodara Novca!?
Već sam rekao: Pravoslavlje je Jedina ozbiljna prepreka Globalistima?!
Urušavanjem hiljadugodišnjeg ustrojsva u Pravoslavnom svetu, Prepreka eliti Globalizma postaje slabija, manja, ….
U čitavoj priči, niko ne spominje malog vernika koji se iskreno moli Bogu.
Možda glavno:
Moskva je do sada vešto izbegavala otvoreni sukob sa Kijevom!?
Sada će biti teže Moskvi da ostane pasivna? Ukoliko horde namunjeni neonacista krenu u otvoreno otimanje bogomolja, to neće ići bez krvi!?
Repriza “Odese” je katastrofalan poraz Moskve!

Carlosan
5 godine prije

Hrvati proodali neovisnost jer su drzavi Lidl i Kaufland???
Ovo je genijalno.
Sto se tice teme svidja mi se austrugarski princip tako da na teritoriju AU nije mogla biti nicija nacionalna crkva.

ivan b.
5 godine prije

zašto ukrajinci ne bi imali svoju crkvu?!

Laki Topalović
5 godine prije

Usput, zna li itko da je kanonski teritorij Zadarske nadbiskupije pod ingerencijom vatikana, ne Zagrebačke nadbiskupije, iako je kardinal
Zadarska nadbiskupija (lat. Archidioecesis Iadrensis) je rimokatolička nadbiskupija utemeljena još u antici kao biskupija. Godine 1154. godine papa Anastazije IV. uzvisio ju je na rang nadbiskupije i metropolije, a danas je nadbiskupija podvrgnuta izravno Svetoj Stolici. Vodstvo – Papa Franjo – Nadbiskup Želimir Puljić , koji sudjeluje u radu Hrvatske biskupske konferencije u posebnom svojstvu. Hoću reći , crkvene stvari nisu tako jednostavne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.