Ukrajinska pravoslavna crkva – Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao

Takozvanim “Tomosom od autokefalnosti”, kojeg je carigradski patrijarh Bartolomej odobrio 5. siječnja, stvorena je nova pravoslavna crkva u Ukrajini (UPC). Međutim, postoji jedna vrlo sporna točka u dokumentu, kaže prorektor Teološke akademije u Kijevu, profesor Vladimir Buregi.

Po mišljenju teologa, riječ je o klauzuli koja izravno zabranjuje novoj, navodno neovisnoj ukrajinskoj crkvi stvaranje svojih župa izvan političke karte Ukrajine. Kako je istaknuo Buregi, niti jedan od prethodno objavljenih ukaza o autokefalnosti nije sadržavao takve zahtjeve, prenosi ukrajinski UNIAN.

“U Tomosu je 5. siječnja jasno navedeno da je nadležnost Ukrajinske pravoslavne crkve ograničena na teritorij Ukrajine. Mitropolit iz Kijeva ne može imenovati biskupe niti uspostavljati župe izvan države”, navodi znanstvenik iz Kijeva. Štoviše, “Bartolomejev Tomos” propisuje prijenos svih crkvenih struktura koje postoje izvan Ukrajine u nadležnost Carigradske patrijaršije.

U “Tomosu o autokefalnoj UPC” postoje i mnoge druge odredbe koje ograničavaju autoritet i slobodu nove strukture stvorene na temelju sjedinjenja raskolničkih crkvenih struktura Ukrajine pod paskom Bartolomeja. Neki komentatori zapravo govore o potpunoj podčinjenosti nove Ukrajinske pravoslavne crkve Carigradu, te da se ne može govoriti o “autokefalnosti” i treba očekivati nove “udarce”.

UPC neće imati pravo osnivati strane biskupije i župe, a kontrolirani teritorij nove crkve je ograničen samo na Ukrajinu.

Sve postojeće biskupije i župe u drugim zemljama, bivše UPC-Kijevske patrijaršije i Ukrajinske neovisne autokefalne crkve sada podliježu Carigradu. To jest, UPC u Kanadi i UPC u Sjedinjenim Državama su od sada pod kontrolom Carigrada.

1. Konstantinopolj će biti najviši autoritet u rješavanju sporova unutar UPC.

2. Statut Ukrajinske pravoslavne crkve mora biti u skladu s odredbama ukaza Carigrada od 5. siječnja.

3. Prema ukazu, autokefalna crkva u Ukrajini priznaje vladara Carigrada za svog primata.

4. UPC je dužna sudjelovati na svim sastancima koji se održavaju pod pokroviteljstvom Carigradske patrijaršije.

5. UPC će biti u miru s Carigradom zbog manifestacije duhovnog jedinstva s Carigradskom patrijaršijom.

6. Da bi se riješila važna pitanja kanonske, dogmatske, crkvene prirode, čelnik UPC treba kontaktirati carigradskog patrijarha.

7. U ukazu se potvrđuju prava Konstantinopola na egzarhat i stavropigije u Ukrajini.

Vrijedi podsjetiti da je prije odluke Bartolomeja o davanju autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi patrijarh Velike Antiohije i cijelog Istoka Ivan X osudio ovu odluku. Ivan X je naglasio da ti događaji izazivaju zabrinutost ne samo zbog podjela koju uzrokuju u pravoslavnom svijetu, već i zbog toga što u takvoj situaciji mišljenje lokalnih pravoslavnih crkava nije uzeto u obzir.

“Želimo vidjeti jedinstvo pravoslavnog svijeta, koje jača i ujedinjuje”, objasnio je čelnik Antiohijske pravoslavne crkve.

“Iz vašeg je pisma jasno da ste odlučili nastaviti proces darivanja autokefalnosti … Stoga vas potičemo da ne donosite nikakve odluke za koje ne postoji konsenzus autokefalnih pravoslavnih crkava. Zato što je glupo praviti raskol po cijenu jedinstva pravoslavnog svijeta”, rekao je patrijarh Velike Antiohije i cijelog Istoka Ivan X.

Ranije je mitropolit Varšave Sawa u svom pismu patrijarhu Bartolomeju istaknuo je da “Vijeće ujedinjenja ukrajinskih pravoslavnih crkava”, održano 15. prosinca 2018. u Kijevu, nije riješilo problem raskola, nego ga je dodatno zakompliciralo.

Ako ostavimo po strani teološka tumačenja i bolje pogledamo cijenu kojom je Kijev platio “autokefalnost”, s čime se slažu i ukrajinski teolozi, čak i nacionalisti, UPC prihvaćanjem ovih odredbi djeluje kao “ogranak” Carigradske patrijaršije, kojoj predaje svu svoju i imovinu i ovlasti izvan današnjih granica Ukrajine.

UNIAN

81
Ostavite komentar

avatar
10000
18 Grupirani komentari
63 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
74 Komentatori
xyxSlavonacBokanLaki Topalovićxyx Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
igi
Gost
igi

…kao i hrvati – puna usta slobode,samostalnosti i hrvat. puške na hrv. ramenu i hrv. novčanika u hrvat. đžepu a prvom prilikom suverenitet dali stranim vojnim i političkim činovnicima a saveznikom zovu državu koja ih ne želi u vlastitoj kući a predsjednika im drži izvan ograde bijele kuće…a sada im je zakajlao sa zrakoplovima i zrakomlatio ih po glavi…tako i ovi ukri puna usta slobode dok im meću lance na ruke.

palermo
Gost
palermo

Ako to govoriš sa hrvatskih pozicija, onda je u redu.. Ako si na “ko nas bre zavadi” pozicijama ili pak šovinističkim, onda ne jedi go.na kada ti je burek 10 kuna.
Ali riječ je o ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – zadrti su i ukrajinski šovinisti kojima je “anti-rusizam” jedini smisoa postojanaj, kao što i Ruska pravolsavna crkva ne daje nikome pravo na postojanje. Zato ne trolaj o hrvatskom ramenu i hrvatskoj pušci.
Ovaj je portal iz dana u dan sve gori i gori.
Zbogom!

Siniša
Gost
Siniša

Pričaš gluposti….kako misliš RPC ne daje nikome pravo postojanja. Ako nisi Pravoslavac odjb, samo te pratim u stavu prema HRVATU Igiju.

igi
Gost
igi

palermo….koje hebene šovinističke pozicije…govorim s ljudske pozicije….hrvati prodali državnost,suverenitet i vlastitu djecu za lidl i kaufland….nisu ni srbi ništa bolji, ali ni krivi ni dužni ili krivi i dužni pa ih NATO i EU zbombao pa se dure i naginju moskvi i pekingu;inače da nije tako clinton bi imao ulicu u beogradu.

xyx
Gost
xyx

Pa ta posprdna poštapalica -ko na s (bre ili ča) zavadi,jedina je istina o hrvatskosrpskom ratu 1990-ih.Nema hrvatske neovisnosti ,niti u tragovima,bez određene konfederalne veze sa Srbijom i Srbima.Hrvati će to shvatiti ,možda i uskoro.
Ali blago je već odneseno,šteta je nepopravljiva.O mrtvima ,invalidima,luđacima,desetljećima izgubljenima…sve u korist imperijalnih gospodara ,oragnizatorima te mračne ludosti ,koji su sve operušali,pa će sad ,kao vlasnici kapitala ,dopustit da život opet poteče..

barba tonći
Gost
barba tonći

XYX TU SU OPCIJU O KOJOJ PISKARAŠ devedesetih odbili Miloševićevci, danas bi tu opciju rado vidili Vućićevci ali ne radi te opcije već da se tom opcijom na mala vrata vrate prvobinom snu.

xyx
Gost
xyx

Ma radi se o prirodnim procesima.Hrvati i Srbi ,striktno razdvojeni,mogu biti jedino u nekakvim ratnim uvjetima.Sve mirnodopske opcije idu ka određenom jedinstvu.Najprije preko međuljudskih odnosa i bliskosti naroda ,ekonomije i onda to ide dalje..Naročito u novim uvjetima ,kad velikim svjetskim silama to odgovara.
Milošević je bio antisrpski junak,preko kojeg je trebalo izvesti raspad SFRJ,a da on i njegovi pajdaši budu uvjereni da to rade u korist SFRJ.Velike sile razmiste figure tako da uvjereni ljevak sve radi desnom rukom.Da narod ne može skužit zajeb,pa da izvede što treba izvest.

barba tonći
Gost
barba tonći

Aha pa su sada u Srbiji rehabilitirali sve ono iz Miloševićevog “zlatnog” vrimena. Svi ratnohuškaćki novinari i ratni “junaci” jopet prićaju priće.

Siniša
Gost
Siniša

I šta ćeš ti sada raditi, vatiti se prangije ili se maniti mitomanije, nisu oni dosadni samo tebi u to budi siguran samo izgleda da si ti isti kalibar pa postaješ dosadan.

xyx
Gost
xyx

Srbija ima ogromni problem u potrebi priznanja Kosova.Nema te formule koja bi osigurala miran način tog priznanja.Zato su ekstremisti istureni da to izvedu,a normalni ljudi tipa Tadić sklonjeni…ne može neki liberal ili pravi europejac dati Kosovo Albancima,nego to moraju izvesti veliki klerosrbi.Kod bigbtohrea stvari uvik idu tako.Inverzno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Prvo ne znaš da je Postojala Ukrajinska pravoslavna crkva i ranije, ali je kao dodatak imala UPC-Moskovske patrijaršije, iako formalno nije morala ništa dvati Moskvi, Riječ je o kanonskom teritoiju , ništa više. Dakle Moskva je već priznala UPC, ali u skladu s kanonima. Ako ne znaš temu, nemoj se petljati. Sada je de facto UPS “autokefalna” koja u svemu ovisi o Carigradskoj patrijaršjiji. De iure je više ovisna nego prije.

Histrion
Gost
Histrion

zbogom !

JER
Gost
JER

Ko nas je uvalija u to nego oni ća “NE MRZE”. Mesić, Pusić, Kosor, Josipović. Oni koji jemaju na momente krizu hrvatsko-srpskog identiteta, dok svoj najdubji obitejski indentitet skrivaju ka zmija noge a to je tkz. židovski identitet.

xyx
Gost
xyx

Ne razumin.Oćeš reć da ti spomenuti nisu Hrvati ?Oćeš reć da Hrvati nemaju svoje intelektualne kapacitete pa nisu kadri prepoznati ko je ko??Ako je to istina,a moglo bi bit,onda o kakvoj državotvornosti je rič??Ala Juraj Bonači?Pa i to bi moglo bit.

Bokan
Gost
Bokan

Al stvarno! Tko nas bre zavadi. Ukrajinci ne mogu bez Rusa, a Hrvati bez Srba. Neki nikako da shvate da su SSSR i SFRJ otišle u ropotarnicu povijesti.

Siniša
Gost
Siniša

Zbilja mi se nije dalo o tom pisati, čekao sam da neko pametniji i elokventniji napiše koju riječ u komentaru o tome ali u ni nadao se nisam da će LP obratiti pažnju na to!!! Dakle….nije suština zrelost ukrajinske svijesti, nije suština protivljenje Ukrajinskoj želji, nije suština Ruski imperijalizam, niko nije protiv Ukrajinskog naroda…………suština je u želji stvaranja nereda u Svetoj Pravoslavnoj crkvi i u podrški nacustima;čitam juče milioni vjernika Ukrajinaca u crkvama AUTONOMNE Ukrajinske Pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, autokefalnost je vremenom neminovna i suludo je to negirati ali za to postoji red i zakon. Ne može se bez svePravoslavnog… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija

kažu da je jučer najveći broj vjernika u ukrajini a tijekom božićne liturgije ili mise prisustvovao u crkvama ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije. dakle ova odluka bartolomeja nije utjecala na vjernike u ukrajini. raskolnička ukrajinska crkva je samo potpala pod carigrad pošto nije htjela biti pod moskvom ali većina vjernika I dalje pripada moskovskoj patrijaršiji. carigrad je ovim potezom dobio nešto imovine a koja je pripadala raskolnicima. međutim, mene ovdje nešto drugo kopka. kažu da carigrad ima jake veze u vošingtonu kao I da vošington ima veliki utjecaj na carigrad. ovo pišem u vezi zbivanja na kosovu, proglašenje neovisnosti kosova… Pročitaj više »

JER
Gost
JER

Jema bit da carigrad stoji i iza otimanja crnogorske p.c.

Šok
Gost
Šok

Mito i korupcija na svim razinama
ni popovi nisu imuni na pare

koper je naš
Gost
koper je naš

čekaj malo tomos neki dan išao u stečaj a ovdje se uvukao među kler ??

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@koper je naš:
Tomos peterobrzinac sa skraćenim auspuhom pa za Carigrad?
SLAVA SLOVENIJI!
Erdogan tumoran od politike?
Ima li i kod vas pokušaja odvajanja zvonika od crkve?

Weteran
Gost
Weteran

APN 6 🙂
Više njih je selo na njega nego što danas ovi depilirani mogu da stave na 1000 cm3 !

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Neima ba odvajanja.Ima nešto raje iz Zvornika ali svi smo jedan Volumen.Jašta ba,kako to lijepo zvuči, Volumen,pravo socijalistički a ne Tomos.

viktor
Gost
viktor

Rim i Romejci ujedinjeni protiv Rusije (jedinih slobodnih slovena).Ko su fanarioti, najbolje zna slovenski zivalj u Belomorskoj Makedoniji.

čokolino
Gost
čokolino

Crkva jim autokefalna ali nažalost država jim sve više autofekalna……….
E moji ukrajunci, kukala vam majka.

Perun
Gost
Perun

Hvala dragom bogu sto nisam vjernik.Ti svestenici bilo koje provencijencije izgledaju ko faraoni .Sredozemlje je smetliste planete zemlje .Ogavno mjesto pojave monoteistickih religioznih struktura .Smrdi od leseva neduznih pobjeglica iz afrike.Cuvaj se Dajanaca kad darove donose, poruka bi bila braci Ukrajincima i svim Slavenima

xyx
Gost
xyx

Ova misao o sredozemlju kao smetlištu ti je izvanredna.Inače,religija je opijum za narod ,radi pokoravanja i usmjeravanja energije naroda ka željenim ciljevima elite.Nažalost,ne da se ukinuti,jer je ljudska glupost ipak jača od svakog racia.Glupost se hrani strahom!Strah.Taj iskonski obrambeni mehanizam čovika od opasnosti,potpuno je usmjeren u religijska obožavanja.Život vječni,ozdravljenje,iskupljenje od svoje zloče..itd..sve je fino upakirano od popovskih mandraka u niti koje potpuno zarobe čovika.

Weteran
Gost
Weteran

Izuzetno jak adut iz rukava Gospodara Novca!?
Već sam rekao: Pravoslavlje je Jedina ozbiljna prepreka Globalistima?!
Urušavanjem hiljadugodišnjeg ustrojsva u Pravoslavnom svetu, Prepreka eliti Globalizma postaje slabija, manja, ….
U čitavoj priči, niko ne spominje malog vernika koji se iskreno moli Bogu.
Možda glavno:
Moskva je do sada vešto izbegavala otvoreni sukob sa Kijevom!?
Sada će biti teže Moskvi da ostane pasivna? Ukoliko horde namunjeni neonacista krenu u otvoreno otimanje bogomolja, to neće ići bez krvi!?
Repriza “Odese” je katastrofalan poraz Moskve!

xyx
Gost
xyx

Ne razumin.Crvena bagra?Ako misliš na one stare komuniste iz 60-ih ,70-ih godina ,ja se sićam da su to bili uglavnom pošteni ljudi.Malo strogi i uvrnuti ,ali materijalno pravi sveci naspram današnjim vladajućima. Što se tiče tajkuna ,pa normalno je da su dica vladajućih elitista iz 90-ih preuzeli resurse.Masa je tila rat.Rat radi križa,kockica,tri prsta ,zemljopisnih karata itd…Očevi su im rekli-neka njih.Nek se kolju,a vama eto blago.Pa kad sve stane,opet će oni na vaš kazan.Ali sad više ne u omjeru 1/4( što je bija najveći dozvoljeni raspon primanja između generalnih direktora i čistaćica u socijalisitčkim poduzećima do 1990),nego u omeru-vama sve… Pročitaj više »

Macchiato
Gost
Macchiato

Treba nam članak o tom gospodinu Vartolomeju, carigradskom patrijarhu, interesantna je ličnost, ili su mu možda samo muda u procepu, kako sam negde načuo.

Siniša
Gost
Siniša

Bio je već.

celinc
Gost
celinc

ukratko vartolomej je grk roden u turskoj,jer da bi neko bio imenovan za vaseljenskog patrijarha mora biti grk,roden u turskoj i da ima tursko drzavljanstvo,u njegovu nadleznost spadaju pravoslavni vernici u australiji i novom zelandu, u zapadnoj evropi, jugoistocnojj aziji, hong kongu,koreji,te severnoj i juznoj americi,zatim i sveta gora,zna se da je americki covek 100%,njegovu crkvenu politiku podrzavaju sledece pravoslavne crkve,bugarska,rumunska,grcka,albanska,gruzinska,poljska,ceska i slovacka,kiparska te tzv americka,u tihom sukobu je sa aleksandrijskom i jerusalimskom patrijarsijom,a velikoj svadi sa ruskom pravoslavnom crkvom i antiohijskom patrijarsijeom,

Weteran
Gost
Weteran

Poljska pravoslavna crkva se javno izjasnila da ne podržava ovaj potez Konstantinopolja!

Savio
Gost
Savio

Da, Poljska PC uz SPC su bili cak i najglasniji u osudi postupaka EP Bartolomeja.

Savio
Gost
Savio

Apsolutno je netacno da Bartolomejevu crkvenu politiku podrzavaje te crkve koje si nabrojao. Ni jedna od tih crkava nije podrzala Bartolomeja u davanju autokefalnosti Ukrajinskim sizmaticima. Nakon urucenja tomosa o autokefalnosti, ni jedna jedina pravoslavna crkva nije poslala cestitke ovom laznom lideru nove nacionalisticke crkve u Ukrajini. Dok na primjer, prvi dan nakon sto je epiakop Onufrije izabran za mitropolita, lidera kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske pateijarsije, sve pravoslavne crkve su mu odmah dakle sledeci dan poslale cestitke. A ovom novom kome EP Bartolomej dade tomos ni jedna jedina pravoslavna crkva ne salje cestitku, niti ga pominje pred pocetak liturgije… Pročitaj više »

celinc
Gost
celinc

u slucaju ukrajine nisu,a razlog lezi da se ne zele zameriti ruskoj pravoslavnoj crkvi,jer je pitanje ukrajinske pravoslavne crkve u ovom trenutku PRIORITET ruske pravoslavne crkve tako da im se ni jedna pravoslavna crkva ne zeli zameriti, vartolomej je samo PRVI medu jednakima,ali se dobro zna gde je za pravoslavne hriscane rim,jer sto kaze ruska pravoslavna crkva”””prvi rim je propao zbog jeresi,drugi rim [carigrad] je propao zbog greha,moskva je treci rim,a cetvrtog rima BITI NECE””””ali u svim ranijim akcijama su podrzavali njegovu politiku,pocevsi od priblizavanja vatikanu pa do pokusaja smanjenja utecaja ruske pravoslavne crkve,no negde postoji granica do koje ruska… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio

Sveto Pismo zapravo kaze nesto ipak drugacije, kaze da se pastir raduje vise kada pronadje jednu izgubljenu ovcu, nego onim 99 koje nisu izgubljene. A ne kaze da 1 vrijedi vise od 99. Nemaju oni razloga da se boje da se ne zamjere RPC, nije to sekularna organizacija, nema vojsku, ne finansira ostale pravoslavne crkve RPC, tako da nemaju razloga da se boje da se ne zamjere RPC”, jer ne ovise o RPC ni na koji nacin. Povodom pitanja Ukrajinskih sizmatika prosto vide ono sto je svima jasno, da Bartolomej krsi kanone, i da cini stetu i nepravdu. Prosto niko… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Macchiato:
Ukratko:
Začet na otoku Šolti(vanBračni),
majka Kler,
cčevi mitropolit Djavle i episkop Pedofilije?

Histrion
Gost
Histrion

???

Perun
Gost
Perun

Taj Potrosenko je stvarno pretjerao ne volim ga nikako i tacka

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Usput, zna li itko da je kanonski teritorij Zadarske nadbiskupije pod ingerencijom vatikana, ne Zagrebačke nadbiskupije, iako je kardinal
Zadarska nadbiskupija (lat. Archidioecesis Iadrensis) je rimokatolička nadbiskupija utemeljena još u antici kao biskupija. Godine 1154. godine papa Anastazije IV. uzvisio ju je na rang nadbiskupije i metropolije, a danas je nadbiskupija podvrgnuta izravno Svetoj Stolici. Vodstvo – Papa Franjo – Nadbiskup Želimir Puljić , koji sudjeluje u radu Hrvatske biskupske konferencije u posebnom svojstvu. Hoću reći , crkvene stvari nisu tako jednostavne.

Siniša
Gost
Siniša

Neće me iznenaditi ako uskoro Moskovska patrijaršija da slobodu Ukrajinskoj Pravoslavnoj Crkvi.

Savio
Gost
Savio

Morala bi prvo autokefalnost da zatrazi kanonska Ukrajinska crkva, a ona to ne trazi. Ona slobodu vec ima, samostalno bira svoje episkope i mitropolita, i zadrzava i raspolaze svojim novcem. Dok Ruska crkva ne bira episkope i mitropolita u Ukrajinskoj crkvi Moskovske patrijarsije, sa druge strane Ukrajinska crkva Moskovske patrijarsije ima pravo glasa prilikom izbora ruskog patrijarha. Tako da kanonska UPC ima svaku slobodu, a jedina veza sa RPC je u imenu, u tom dodatku ” UPC Moskovske pateijarsije” i u tome sto mogu da glasaju prilikom izbora patrijarha RPC, i ta veza sa Ruskom crkvom je dakle duhovna veza,… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion

Hvala na informacijama poštovani Savio. Ja se, naime , nakon
pedesetak godina autizma, t.j. ateizma, polako okrećem proučavanju
svetog pisma. Čak bih se i krstio. Zašto me, kao starog laika, najviše
zanima Otkrovenje ?

Weteran
Gost
Weteran

Brate
Kreni od početka :
U početku stvori Bog nebo i zemlju. ….
I tako stižeš do Otkrovenja 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@Histrion:
Dakle:
U početku stvori jebo i zemlju?

Savio
Gost
Savio

Gospodine Histrion, Hristos na jednom mjestu kaze da je bolje da smo hladni, ako vec nismo vruci, posto smo mlaki izbljuvace nas iz usta svojih… Sta hoce da kaze sa ovim? Ako ljudi vec nisu vatreno vjerni Bogu, i u ljubavi sa Bogom, onda je bolje da su hladni, jer je veca sansa da od “hladnih”, da od ateiste, ili cak od kriminalca, razbojnika postane neko ko je vjeran Bogu, jer su ovi iz sive zone ( “mlaki”) nezainteresovani, ni vruci ni hladni, i kao takvi, tesko da ce ikada upoznati Boga. Jedan svetac kaze (opisujuci te “mlake”) da ateizam… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion

“Mda…” – sto bi rekla Vasilisa… Još jednom – hvala !

xyx
Gost
xyx

Nadam se da se vi zezate.Iz bistrih prijeći u opijene?I to još u zreloj dobi?Ipak se zezate.

Histrion
Gost
Histrion

Ne zezam se. Možda previše volim sebe, strah od ateističkog
ništavila je previše užasan. Vjera daje nadu, a nadu mi nitko ne
može oduzeti. Osim toga, velik komad života sam proveo u ovisnosti,
a vjera je možda jedini način da se pobjegne od nje. Ljudi pomalo
ismijavaju ovisnike koji se okrenu Bogu da bi se izvukli iz tog pakla,
Ali iskustvo sebe i promatranja drugih mi to potvrđuje.

xyx
Gost
xyx

Ma lipo je pobić od realnosti,ako se ima di pobić.Onaj koji može povirovat u religijske bajke,basne ,izmišljotine..sritan je čovik.Njegovo je kraljevstvo nebesko.Ateističko ništavilo je samo prva faza bistrog pogleda.Toliko je fantastična beskrajnost postojanja i svemirskih čudesa,da nema mistu ništavilu u onom crnom smislu.Nije dobro zbog straha od smrti ,kojoj se ne može pobić,tako olako dati moć budalastim pretpotopnim objašnjenjima i lutkarima koji danas stoje iza toga,potpuno ateizirani.

Siniša
Gost
Siniša

U svakom slučaju izgubili bi svi ali mislio sam da bi se s tim djelom fašistima izbili svi aduti i sačuvala duša Ukrajinska;opasno bi to bilo ali u svakom slučaju moguće u nužnosti..

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko

kažu da je jučer najveći broj vjernika u ukrajini a tijekom božićne liturgije ili mise prisustvovao u crkvama ukrajinske pravoslavne crkve moskovske patrijaršije

To je laž rusofobnih prozapadnih medija. Jučer su bile crkve koje pripadaju moskovskoj patriarhiji krcato pune, a odmetničke sektaške napola prazne. Može Porošenko svoju autonomnost zatrpati u svoj šupak. Nijedna pravoslavna patriarhija neče priznati ukrajinskog sektaštva in odmetništva, kojeg cilj je pridruženje Vatikanu in postepeni prelaz u katolištvo.

Savio
Gost
Savio

Pa upravo rece covjek isto to sto ti govoris, da su crkve UPC Moskovske pateijarsije bile krcate, a ove sizmaticke poluprazne.
Koga interesuje, neka potrazi na youtube-u snimke ovogodisnjih procesijam litija povodom Sv, kneza Vladimira i krstenja kompletne Russ (Rusija, Ukrajina, Bjelorusija) 988. godine, vidjece kolika je razlika u broju ljudi u litiji kanonske crkve i kod sizmatika, pri tome jos je drzava otzavala prevoz, okupljanje i sve ostalo kanonskoj UPC, a pomagala sizmaticima, i opet je razlika bila drasticna u korist kanonske UPC Moskovske patrijarsije.

ivan b.
Gost
ivan b.

zašto ukrajinci ne bi imali svoju crkvu?!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

@ivan b.:
Jer su ameri bili brži?

BILI!! BILI!!!

Slavonac
Gost
Slavonac

U Hrvatskoj ima 17000 pravoslavaca koji hoce hrvatsku pravoslavnu crkvu.Po piskaranju pametni(xyx) postoji samo ruska i srpska pravoslavna crkva u evropi.

xyx
Gost
xyx

Ako si mislija na moje stavove o crkvama svih vela, meni je svejedno jeli ruska pod ukrajinskom ili je crnogorska pod srpskom ili obrnuto.Sve su to dileri opijuma za narod. Kao i Vatikan.

Carlosan
Gost
Carlosan

Hrvati proodali neovisnost jer su drzavi Lidl i Kaufland???
Ovo je genijalno.
Sto se tice teme svidja mi se austrugarski princip tako da na teritoriju AU nije mogla biti nicija nacionalna crkva.

Histrion
Gost
Histrion

“Dva smo svijeta različita”. Bolje i to nego mrtva jednoobraznost.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Histrion:
Tri do devet?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Kako nije bila SPC u Austro-ugarskoj monarhiji? Djelovala je pod tim imenom, ali je Austro-ugarskla sebe smatrala sljednicom “Svetog rimskog carstva i državna crkva je bila RKC s papom u Vatikanu, doduše.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik