UN: Iran poštuje nuklearni sporazum

iran
1 komentar

Promatrači Ujedinjenih naroda su priopćili kako Iran ispunjava sve svoje obveze iz nuklearnog sporazuma, izvijestio je AFP, pozivajući se na izjavu predstavnika UN-a.

”Iran se ponaša u skladu s uvjetima nuklearnog sporazuma”, prenosi agencija.

Ranije je iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da bi se Islamska Republika, ako Sjedinjene Američke Države nastave trenutni kurs u odnosima s Teheranom, mogla povući iz nuklearnog sporazuma.

Orijentalist Karina Gevorgijan je u intervjuu za NSN izjavila ”kako će se Teheran konzultirati sa svojim saveznikom Rusijom, ako se odluči povući iz nuklearnog sporazuma kao odgovor na širenje američkih sankcija na raketni program”.

Podsjetimo, Iran je u srpnju 2015. sa ”šestorkom” svjetskih država, koju čine SAD, Rusija, Kina, Britanija, Njemačka i Francuska, potpisao sporazum o rješavanju problema iranskog nuklearnog programa. Dokumentom su Iranu ukinute sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije. Teheran je pristao ograničiti razvoj svog nuklearnog sektora i dopustiti međunarodni nadzor civilnom nuklearnom programu.

Najnovije priopćenje Ujedinjenih naroda znači i da su SAD jednostrane sankcije Iranu nedavno uvele protivno međunarodnom pravu. Iran ima pravo razvijati svoj raketni program, a IAEA i UN potvrđuju kako nuklearni program nije u vojne svrhe.

Naravno, da je riječ o bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu, zbog jednostranih sankcija i kršenja međunarodnog prava bi snosila posljedice. Za SAD ta pravila ne vrijede, ali se i ovo kratko priopćenje  Ujedinjenih naroda može smatrati pobjedom Irana u neobjavljenom ratu od strane Washingtona.

 

AFPHasan RohaniIAEANSNNuklearni sporazumUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
math
6 godine prije

Digresija- ruski dan u zagrebu 01.09.2017. Link:
https://hr.rbth.com/arts/2017/08/30/ruski-dan-u-zagrebu_830754

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI