Uoči dolaska turskih snaga sirijska vojska ušla u “kurdsko” područje Manbija

T-72 Sirija
84 komentara

Samo dan nakon najave Ankare da će proturske islamističke milicije, nakon što se iz njega povuku američke trupe, preuzeti kontrolu nad gradom Manbij i širim područjem kojeg kurdske YPG snage još uvijek drže istočno od Eufrata, na to je područje ušla sirijska vojska. Namjere Ankare je jutros potvrdio turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu.

“Ako Turska kaže da će ući u Siriju, to će biti tako. Mi ćemo sa Sjedinjenim Državama koordinirati povlačenje njihovih trupa. Namjeravamo ući na istok Eufrata što je prije moguće”, izjavio je jutros turski ministar vanjskih poslova.

Danas poslijepodne je turski list Daily Sabah potvrdio da su sirijske snage ušle u područje Manbija i ušle u naselje Al-Arima, kojeg su držale YPG snage, smješteno 25 kilometara jugozapadno od Manbija u sjevernoj Siriji.

Sirijska vojska je postigla dogovor s kurdskim YPG snagama, prešla Eufrat i i zapadno od Manbija poslala 40 kamioneta, dva tenka, nekoliko kamiona sa streljivom i nekoliko oklopnih transportera.  Turska tiskovna agencija Anadolu izvještava da je pokret vladinih snaga dogovoren s Kurdima.

Predstavnici sirijskog vojnog zapovjedništva su održali su kratak sastanak s terenskim zapovjednicima YPG snaga, nakon čega su krenuli prema naselju Al-Arima.

Očekuje se da će američka vojska uskoro napustiti to područje, a trenutno su američke snage smještene na području rijeke Sajur. Naselje Al-Arima se nalazi između Manbija, gdje je ujedno  američka baza, te područja kojeg od završetka operacije “Štit Eufrata” drže proturske islamističke milicije.

Ovo je u određenom smislu iznenađenje za Ankaru, vjerojatno i posljedica pregovora delegacije sirijskih Kurda koja je upravo završila posjet Moskvi.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu je izjavio kako su se Ankara i Washington složili dovršiti provedbu plana za sirijski grad Manbij prije povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

“Američka strana također priznaje da provedba sporazuma o Manbiju kasni”, kazao je Çavusoglu.

U međuvremenu su proturski militanti iz takozvane “Slobodne sirijske vojske” s oklopnim vozilima i teškim naoružanjem stigli su u područja koja graniče sa zonom koju sada kontroliraju sirijska vojska i YPG snage.

U međuvremenu, turska vojska proteklih dana šalje dodatna pojačanja na sirijsku granicu, pripremajući se za scenarij nakon povlačenja američkog kontingenta. Međutim, sada pred sobom nema samo Kurde, već i sirijske vladine snage.

Sjedinjene Države su počele povlačiti svoj vojni kontingent iz Sirije, nakon što je Donald Trump odlučio da je međunarodna koalicija na čelu s američkom vojskom oslobodila sve teritorije koje su u Siriji pod nadzorom držali teroristi Islamske države, što je 19. prosinca izjavio je glasnogovornik američkog Ministarstva obrane Dana White. Prema izvješćima zapadnih medija, američki vojni kontingent u potpunosti će napustiti Siriju samo kad završe “završne faze operacije protiv ISIL-a”. Prema informacijama kojima raspolaže Washington, to može potrajati 60 do 90 dana. U Siriji službeno ima oko 2200 američkih vojnika i časnika. Međutim, lokalni mediji povremeno izvještavaju o nazočnosti francuskih snaga u području Manbija. Reuters, na primjer, procjenjuje snagu francuskog kontingenta u Siriji na 1100 ljudi.

Prema sirijskim medijima, ruska se vojska pridružila jedinicama sirijske vojske, koja je ušla na područje naselja Al-Arima, jugozapadno od Manbija.  Pretpostavlja se da će ruska vojska provoditi mirovne operacija kako bi u području očuvala mir i red.

Za Tursku je problem što je ovo naselje bilo glavnog uporište YPG snaga na tom području i prva meta najavljene turske vojne operacije u Siriji, koju je turski ministar obrane najavio danas u podne.

Naime, turski ministar obrane Hulusi Akar je izjavio kako je Ankara završila pripreme za operaciju na sirijskom teritoriju, a ministar Çavusoglu je rekao kako će uskoro započeti kampanju. Osim toga, turski ministar vanjskih poslova, Mevlüt Cavuşoglu je kritizirao francuski stav prema Siriji, dodajući kako nazočnost francuskih vojnika u Siriji “nikome neće biti od koristi”.

Ulazak sirijske vojske u to područje je bio iznenadan, ali ne i neočekivan. Ovaj kontingent se sam ne bi mogao suprotstaviti turskoj ofenzivi, ali bi to bio izravni napad turskih snaga na Sirijsku Arapsku Vojsku na njezinom suverenom teritoriju i sigurno ne bi prošao bez odgovora.

Za bolje pojašnjenje novonastalih okolnosti je bolje pričekati službene izjave Ankare, Damaske, Moskve i Irana.

Daily Sabah

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
5 godine prije

Spremaj Putine alvu, stižu gosti iz Turske 🙂

Riddick
5 godine prije

Ironija je u tome da Erdogan svojim akcijama indirektno prosiruje teritoriju pod kontrolom drzave koju 7 godina hoce da srusi ???
PS: Zanima me kako ce ovaj ulazak SAA prokomentarisati Amerikanci?

eu kolonija
5 godine prije

ankara se dogovorila sa vošingtonom. zato su I iznenađeni. moraju naučiti poštivati red

nije bitno tko
5 godine prije

Đaba se Turci i Ameri skriveno dogovaraju. Putin je njih prozreo i prije toga.

Serjoza
5 godine prije

bolje bi bilo da prave baklavu i ratluk i da se ne igraju rata jer ce dobiti po p…

Tadmur Palmorović
5 godine prije

Možda Kurdi nisu džaba išli u Moskvu?!

preseren3
5 godine prije

Ima dana, kad Putin, lagano spuštajuči u svoju stolicu može reč onome na drugoj strani. “Pa šta bi ti, dragi moj?”
“Nisi li malo zakasnio?”
Tako je to, kad radiš sa amijima.
Pojma nemaju, gdje im je glava, a gdje onaj dio, na kojem se sedi….

Weteran
5 godine prije

“Asad mora pasti” – SAD, Turska, Zalivske monarhije, ….
I, šta imamo danas?
“Povlačenje SAD iz Sirije !?”
Sraman poraz SAD, kaže se na svakom jeziku. Veoma blizu brutalnog poniženja.
Ovaj potez SAD oslikava i pravac raspodele moći u svetu?!
Ameri dižu sidro, i odlaze. A šta je sa njihovom dugogodišnjim saveznicima, Kurdima? Kurdi su godinama krvarili protiv ISILa, a njihovu krv SAD je knjižila sebi kao “borbu protiv terorizma, ISILa, …”
Vidimo, dakle, nedoslednost SAD prema svojim “saveznicima”!
Potez SAD svakako treba da bude opomena i slika svakom ko misli da je “saveznik” SAD!?
Niko nije saveznik SAD! Ali svako ima šanse da krvari za interese SAD ?!
Pre ili kasnije, otiće će i Francuzi, Britanci, Turci …. !
Sirija će ostati Sirijcima 🙂

Trubadur
5 godine prije

Za sad još ništa nije potvrđeno….Svi twiteraši bruje, da je postignut dogovor između SAA i Kurda, pa tako SAA najavljuje , da če sutra posle 4 ujutro ( lokalno ), uči u Manbij…… Isto tako, je SAA uvela no-fly zonu na severu i na severo-istoku zemlje…

Banana
5 godine prije

znaci, ništa od ofenzive na Idlib. SAA se raspršuje po kurdskom teritoriju i jugu Sirije gdje ih čekaju civili u očajnom stanju i ćelije ISILa. Koliko dobro za cjelovitost Sirije, toliko loše radi smanjenja količine ljudstva spremnih za oslobađanje Idliba.

Dominik
5 godine prije

Svaka čast admininistratoru koji i danas objavljuje članke te naravno Sretan Božić svim čitateljima. 🙂

Alen
5 godine prije

Jel sad jedini negativac u siriji ostala turska i jel sad turska negativac ili pozitivac…

Nema
5 godine prije

Pa mozda malo i glupost a mozda i ne. Ali moze li biti da turci namjerno galame kako ce ocisiti pojas na granici sa turskom od kurda kako ce sravniti sve da bi kurdi sami pustili saa da uzme svoj teritorij? Nesto u dogovoru turska rusija iran sirija?

benty20
5 godine prije

O kakvoj mudrosti se radi? Ako je mudrost hvatanje za slamku spasa onda kvragu! “Mudrost” su do sada itekako dokazali i sad plaćaju danak toj mudrosti! Izbor im se sveo na pokoravanje Asadu ili istrebljenju od Erogana, pa ti sad biraj…

Il-2
5 godine prije

Nemojte se zavaravati…
Ako turci odluče uzeti to ili bilo koje drugo kurdsko područije oni će to i učiniti. Stanje na terenu takvo da se sirijska vojska nije u stanju suprotstaviti se turskom napadu jačeg intenziteta (upotreba avijacije ili samo artiljerije iz Turske).
Rusi će tu postupiti isključivo u dogovoru s turskom i sigurno neće glumiti žive štitove ili ulaziti u rat s Turskom zbog kurdskih područija.
Rusko-Turski odnos je puno dublji i širi i naivno je očekivati da će rusi “na silu” pokušati zaustaviti turski napad, uostalom oni sa skromnim snagma kojima raspolažu u Siriji sigurno nisu spremni na takav razvoj događaja.

Alen
5 godine prije

Turska je već razmišljala – prema dobro obaviještenim izvorima u Siriji – o pripajanju sjevernog dijela Sirije umjesto da ga zauzima. Svako okupiranje sirijskog teritorija izazvat će međunarodne komplikacije i nedostatak priznanja diljem svijeta. Međutim, Turska je naučila iz Sjevernog Cipra da se aneksija može nastaviti desetljećima samo s sporadičnim reakcijama međunarodne zajednice. Ruska aneksija Krima mogla bi se uzeti kao presedan. Ako Erdogan ne koordinira s Rusijom i Iranom, otvoriće se fronta Idlib.

e.magnier

DCE
5 godine prije

SyAAD engaged several aerial targets over Southern Syria fired from outside Syrian Airspace.

At least 2 dozen stand-off missiles were foiled before reaching the airspace over Damascus

At least two long-range S-200V missile was fired at an enemy formation to the West toward the Lebanese Airspace

One missile was seen over Beirut as it was being shot down by an SyAAD Missile

Until this post is written, no reports of enemy missiles reached its intended target, all enemy missiles were foiled.

More information when appropriate.

Syrian Arab Army

max
5 godine prije

Evo kako će se stvari razvijati: -Na sva područija pod kontrolom kurda ulazi sirijska vojska(manji ili veći kontigenti ovisno od potrebe) i stavlja sirijsku državnu zastavu na granicu. -veća područija pod kontrolom kurda nešto sporije ulaze u državno pravni poredak sirijske države, ozbiljnija prijetnja turskom invazijom će ubrzati stvar ukoliko bude usporavanja sa strane djela kurdskih čelnika koji će izgubiti moć. -kurdi su naučili lekciju i tražiti će najbolje moguće rješenje unutar sirijske države. -ostali djelovi pod kontrolom islamista a koji nisu pod kontrolom turske biti će uništeni. -djelovi sirije pod kontrolom turskih “islamista” biti će vraćenu u ustavno pravni poredak sirijske države ali sa nekim elementima autonomnosti. Za daljnja događanja predviđam potpunu uspostavu zone zabrane letenja nad nebom cijele sirije(osim ruskim zrakoplovima). U tom duhu predviđam dolazak još dodatnih sustava protuzračne obrane, s konačnim ciljem da sirija bude središte iz kojeg će se nadzirati i kontrolirati cjelokumni zračni prostor… Čitaj više »

Mercury
5 godine prije

U najbolju ruku Ameri igraju na kartu zaoštravanje odnosa između Rusije i Turske, u najgoru, žele eskalaciju… Mislim da ovo može toliko brzo zapaliti da nismo niti svjesni toga.

Ante
5 godine prije

Izgleda su Amerikanci malo računali pa su ubili dvije muhe odjednom. Ostavili su Kurde na cjedilu zbog saveza sa Turskom. Amer računa da će ovim potezom savez Rusije i Turske doći u pitanje, možda čak do rata. Što će se točno dogoditi vidjet ćemo kada Turska pokrene ratne operacije.

mesib
5 godine prije

Ovdje su Kurdi između čekića i nakovnja. Već su od Asada tražili da im ne šalje iranske milicije…itd. Dakle, biće primorani na bezuslovnu kapitulaciju jer će ih Asad prepustiti spomenutim milicijama koje ih ionako iskorjenjuju u Iranu i Iraku i Turcima koji to isto već rade u Iraku, uradili u jednom dijelu Sirije, a za drugi čekaju ko zapeta puška. Asad ima dobre adute: Turcima će prijetiti Kurdima, a Kurdima će prijetiti Turcima. E sad, druga je stvar što će Iran i Rusija imati u šaci Asada zbog podrške u toj i takvoj taktici sa Kurdima i Turcima. Kao što se kaže: Dok jednom ne omrkne, drugom ne osvane.

njonjo
5 godine prije

Ako Kurdi, kažem ako, ostvare dogovor s Asadom, ima nade, za njih, ako ne, proći će ko braća im u Iraku.

HEKPCT
5 godine prije

Nego, jel ima netko da izračuna koliko je para potrošeno na “rušenje Assada” 🙂

Alen
5 godine prije

evo jedan dobar tekst s mogucim scenrijima nakon povlacenja usa..

https://www.sott.net/article/403547-US-withdrawal-from-Syria-sets-stage-for-Israeli-aggression

irena
5 godine prije

nisu usli dva buraza su tamo vec 2e god samo cekaju dozvolu na zalost da krenu ka turcima

cool
5 godine prije

Kako će se sad Rusi postaviti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.