Usprkos gladi i koleri, Huti borci desetkuju “moćne” saudijske snage (VIDEO)

18 komentara

Misija Ujedinjenih naroda za potporu sporazumu za Hudaydu (UNMHA) je jučer izvijestila da prati početak jednostranog premještanja boraca pokreta Ansarullah iz područja luka Al-Hudayda, Al-Salif i Ras Issa, koje je započelo jučer i završit će do 14. svibnja 2019. godine. Podsjetimo da pokret ansarullah u okviru sporazuma nije predao ove gradove upravi misije Ujedinjenih naroda, već lučke terminale.

Saudijska Arabija tvrdi kako se Huti borci ne povlače i da su samo promijenili uniforme i ostali su u lukama kao osoblje Obalne straže. Istinitost ovih tvrdnji je teško dokazati ili ih opovrgnuti.

Međutim, Mohammed Ali Aal-Houti, predsjednik Vrhovnog revolucionarnog odbora Jemena, najavio je povlačenje snaga Ansarullaha iz luka Al-Hudayda, Al-Salif i Ras Issa, te da je jednostrano i dobrovoljno povlačenje iz terminala počelo 11. svibnja ujutro.

Međutim, Huti milicije aktivno napreduju na dva fronta i oslobađaju teritorije u jugoistočnom okrugu Bayda i Qatbah, te na području Saudijske Arabije u jugozapadnoj pokrajini Jizan, gdje su uništili nekoliko vojnih buldožera dok su gradili utvrde na granici s Jemenom.

Sukobi između pokreta Ansarullah i saudijskih snaga nastavljaju se južno od oslobođenog grada Qatabaha.

Na sjevernom dijelu slobodnog teritorija su Huti milicije napale saudijske vojne snage na njihovom teritoriju u pokrajini Jizan.

Jemenske snage su u raketnom napadu uništile tri saudijska vojna buldožera, koji su gradili nove vojne položaje u Jizanu. Jedinice pokreta Ansarullah su protutenkovskim projektilima u petak u južnom dijelu Jizana, na jugu Saudijske Arabije, uništile tri buldožera koji su gradili utvrde u tom području.

Akcija je objavljena na videu koji je emitiran putem društvenih mreža. Akcija je provedena u sklopu iznenadne operacije protiv saudijskih snaga i njihovih saveznika na istoku Jabal Al-Duda u regiji Jizan.

VIDEO – Napad jemenskih boraca na saudijsku vojnu inženjeriju u Jizanu

Istoga dana su jemenski borci u sukobu sa saudijskim snagama preuzeli kontrolu nad tri saudijska vojna punkta. Osim toga, snimke pokazuju bijeg saudijskih vojnika i gomilu oružja i streljiva koje su ostavili nakon što su napustili položaje.

VIDEO – Napad na saudijske položaje i bjeg vojnika saudijskog režima

U posljednja dva mjeseca su Huti borci pojačali svoje napade u južnom dijelu Jizana. Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokušala je nekoliko puta osigurati granično područje, ali do danas nije uspjela ostvariti taj cilj.

Snage vojske i narodni pokret Jemena često provode ofenzive u znak odmazde protiv agresije koju arapsko kraljevstvo vodi od 2015. godine protiv najsiromašnije zemlje u arapskom svijetu.

Unatoč brojnim pozivima međunarodnih organizacija da okonča rat, Rijad ostaje nepokolebljiv u svojoj agresiji, koju provodi s velikim pošiljkama oružja iz zapadnih zemalja i uz diplomatsku podršku Sjedinjenih Država.

Prema projektu ACLED, neprofitne organizacije koja istražuje žrtve u Jemenu, ovaj rat je ubio više od 70 000 Jemenaca, uglavnom civila. U ovu brojku su uključene smrti u sukobima, civili poginuli u zračnim udarima i granatiranjima i oni koji masovno umiru od gladi i bolesti, najviše kolere, što je posljedica saudijske blokade prometnica, pomorskih i zračnih luka koje kontrolira pokret Ansarullah.

Međutim, druga izvješća upozoravaju kako bi broj mrtvih do kraja ove godine mogao rasti, zbog borbi, kolere, pothranjenosti i nedostatka lijekova, što je posljedica saudijske blokade.

FOTO – napredovanje Huti boraca na jugu i sjeveru u saudijskoj pokrajini Jizan

napredovanje Huti boraca
Hutihuti borcisukobi
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nojbaher
4 godine prije

“Zaboravljeni” rat na marginama svetske štampe.

Uništavanje još jednog naroda, bez oglašavanja “boraca za ljudska prava, slobode i demokratiju”.

Poštovanje, za izuzetnu hrabrost i vojnu veštinu

Ante
4 godine prije

Dolazi zapadna dekoracija. Tisuće mrtvih i ranjenih, glad, bolesti, bombe i meci koji ubijaju sve što se kreće. Razrušeni gradovi uništene bolnice i infrastruktura. To je Američka demokracija! Od Sjeverne Koreje, odmah poslije drugog sveskom rata, do Vijetnama, Kambođe i stotine drugih država koje su završile isto kako sada završava Jemen. To je čisti terorizma što se događa sa državama koje ne žele Američku demokraciju.

Siniša
4 godine prije

Pokušavam ali ne uspijem da na Hutiima pronađem nešto fanatično, drogirano ili zadojeno;na svakom videu se čuje “smrt Americi i Izraelu” ali se zbilja bore zato što su vrhunski borci i još u sandalama, Hezbolah im je možda sličan…jedini.

Ana
4 godine prije

Kao da je ono visegodisnje u vezi s Jemenom- Tisina, ubijamo!!!!! malo prodrmano?
Kao, tu i tamo pojave se vijesti, slabasne optuzbe cijim su modernim oruzjem Jemenci ubijani….
Pitam se, po tko zna koji put, zasto iz tokikih ratom razorenih zemalja kao sto su Albanija, Maroko, Pakistan, Banglades, Iran, Tunis, Alzir, i tako dalje (paznja, samo sam sarkasticna!!!) i tolikih unezvjerenih jadnih ocajnih momcina (opet!!) koji jadno i ocajno biraju zemlju gdje zele doci, ilegalno prelaze granice, provaljuju, kradu, otimaju, lazu-i skvice o nezakonitosti policije Hrvatske-sa (impozantnih oko 5 % zena i djece)- pitam se zasto nema nikoga iz Jemena?

Ivi.tz
4 godine prije

Gdje sad ta kurva evropa koja se brine za napaćeni narod.hehe pa nema je i ćuti zato što je leglo psihopata.fuj

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Jbt, ovi Huti se razbacuju protutenkovskim ka’ s kokicama.
Sve neki muzičari……… sviraju Fagote, Kornete, …….
P.S.
U Maroku javnost traži od Mohammada VI da se njihove snage vrate iz Jemena.
Osobito nakon što su izgubili, šezdesetak ljudi, što mrtvih, što ranjenih.
I dva F-16, zadnji F-16C Block 52, ser. broja 08-8008, oborenog Iglom SA-16 kod Saadaha.
Pri tome je i pilot poginuo.

jon sneg
4 godine prije

naj živi huti jemen in modrček astratex

Gardijski Zdrug!!
4 godine prije

Ovako su u Vukovaru počinili brojčano jaceg neprijatelja!!!!
Boj ne bije ljuto oruzije vece boj bije srce u junaka!!!
Pozdrav domoljubima!!!

Gardijski Zdrug!!
4 godine prije

Porazili!!

Perun
4 godine prije

Saudi postaju higijenski problem broj dva na svjetskoj geopolitickoj sceni…broj jedan je ,,svemocna USA”….moraju se prolagoditi trendovima moderne politike ili ce polako nestajati sa geopoliticke scene kao magla pod suncem ….Za Jemenite i Huti borce nadasve postovanje i divljenje od moje malenkosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI