Usprkos sankcijama, New Delhi na hitnoj sjednici potvrdio odluku o kupnji ruskih S-400

Modi - Indija
18 komentara

Vijeće obrane za nabavu Indije je otvorilo put zaključenju velikog posla u kupnji ruskih sustava protuzračne obrane S-400, dozvoljavajući nužna “manja odstupanja” u ovom ugovoru, navodi The Times of India. Dakle, unatoč neposrednoj prijetnji sankcijama od strane Sjedinjenih Država, indijska strana ubrzava tempo kupnje naprednih protuzračnih raketnih sustava iz Rusije.

“Unatoč prijetnji sankcijama od strane Sjedinjenih Država, Indija se ubrzano kreće kako bi se osigurala kupnja ruskih naprednih sustava protuzračne obrane S-400 “Trijumf”, piše The Times of India.

Konkretno, Vijeće obrane za nabavu (DAC) je utrlo put za sklapanje ugovora za kupnju pet ruskih raketnih sustava protuzračne obrane u vrijednosti od oko  6 milijardi dolara.

Viši izvori također navode da je ovo vijeće, pod predsjedanjem ministrice obrane Nirmale Sitharaman, u četvrtak odobrilo uvođenje “manjih odstupanja” u “mega poslu” za komplekse S-400. Potreba za uvođenjem tih izmjena je nastala tijekom nedavnih komercijalnih pregovora s Moskvom.

“Pitanje kupnje sustava S-400 sada će biti poslano na odobrenje Ministarstvu financija i Odboru za sigurnost, za konačno odobrenje treba dati premijer. Najviše političko vodstvo zemlje morat će se suočiti s pitanjem kada se može potpisati konačni ugovor”, rekao je izvor.

Međudržavni sporazum za o prodaji ovih sustava Indiji je dogovoren tijekom susreta premijera Modija i predsjednika  Putin u listopadu 2016. Nakon što su Rusija i Indija dogovorili sve pojedinosti, Washington je pokušao osujetiti sporazum i upozorio New Delhi da Indija može biti kažnjena financijskim sankcijama kroz nedavno usvojeni Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA), kojim nastoji odvratiti zemlje od kupnje ruskog oružja.

Međutim, New Delhi i Moskva imaju nove vojne projekte vrijedne više od 12 milijardi dolara, kao i ogromno pitanje održavanja inventara oružanih sustava ruskog porijekla kojim raspolaže indijska vojska.

FOTO: Lansirna vozila sistema S-400

Prema sporazumu, Indija će dobiti prvu bateriju S-400, sa svojim sustavom za upravljanje borbenim komandama i lanserima, akvizicijskim i angažiranim radarima i svim teretnim vozilima za transporter i erektore 24 mjeseca poslije potpisivanja konačnog ugovora. Svih pet sustava, svaka s dvije vatrene jedinice,  isporučit će se u roku od 60 mjeseci.

Kada Indija stekne visoko mobilne i automatizirane sustave S-400 koji imaju različite vrste nadzvučnih i hipersoničnih projektila, kao i dalekometne radare za istodobno praćenje 100 do 300 ciljeva, moći će ih koristiti za zaštitu gradova u slučaju rata ili strateških objekata poput nuklearnih elektrana.

Plan je potpuno integrirati sustave S-400 s mrežom indijske protuzračne obrane, koja kombinira širok spektar senzora i oružja, kako bi se dodatno ojačala njihova učinkovitost i popunile “praznine” u zračnom prostoru zemlje.

Times of Indija podsjeća da je Kina već je počela integrirati šest baterija sustava S-400, koje je kupila s ugovorom vrijednim tri milijarde dolara u 2014. godini.

Važno je napomenuti da je sastanak indijskog Vijeće obrane za nabavu održan dan nakon što su SAD u srijedu navečer opet otkazale pregovore u formatu “2 + 2” između ministara vanjskih poslova Indije i Sjedinjenih Država, gospođe Sushme Swaraj i Mikea Pompea, te ministara obrane dvije zemlje, Nirmale Sitharaman i Jamesa Mattisa. Kako prenosi The Times of India, ovaj se sastanak trebao održati 6. srpnja u Washingtonu.

Ovo je samo potvrda čestih napisa glavnih indijskih medija kako Indija sa Sjedinjenim Državama ima problema u suradnji u sektoru obrane. Ministrica obrane Nirmala Sitharaman je ranije rekla da se ne mogu tako brzo održati  razgovori s američkim kolegom Jamesom Mattisom, te kako New Delhi preferira prije održati planirani sastanak u formatu “2 + 2”, tek onda na red može doći čelnik Pentagona, James Mattis. Američka strana je ovo shvatila gotovo kao uvredu i opet odgodila susret u ovom formatu.

Trump - Modi
FOTO: Putin i Modi

Naime, Pentagon je ranije tražio da indijska ministrica Sitharaman što prije dođe u Washington, kako bi se donijele odluke o kupnji američkog oružja.

“Američku želju su u Indiji protumačili kao da je vlada Narendre Modija američki bankomat, što je izazvalo bijes i skandal. Prodaja američkih firmi je u 2017. godine dosegla 5 milijardi dolara, ali njihov predatorski instinkt podiže ulog”, ranije insistiranje Washingtona je komentirao indijski politolog i analitičar M.K. Bhadrakumar.

Kada je ministrica obrane Indije Nirmala Sitharaman nedavno putovala u Moskvu, The New York Times je zaprijetio da bi američke sankcije protiv Rusije mogle pogoditi i Indiju, ako se usudi sklopiti sporazum o nabavi sustava proturaketne obrane S-400 ili ruskih zrakoplova pete generacije, no Indija se izgleda ne osvrće na ove primjedbe.

Indija dogovorila o kupnju ruskih S-400 – SAD prijete raskidom ugovora s New Delhijem

Indija nije i neće biti “američki bankomat”, kako žele u Washingtonu

DAC IndijaNirmala SitharamanS-400Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opančar
5 godine prije

bravo indijci, tako se to radi

tuf
5 godine prije

Ima li tko informaciju kakav je sluzbeni stav New Delhi-a nakon nedavne posjete Nikki Haley koja je od Indije trazila prekid uvoza nafte iz Irana ? Znam da su se suzdrzavali od komentara, da li je kasnije sto sluzbeno objavljeno ?

Lobos
5 godine prije

Šta reći za S 400..neuporedivo jeftiniji i neuporedivo bolji od Patriota. To svi znaju. Samo je razlika u tome što mogućnost za njegovu kupovinu imaju samo nezavisne zemlje. Patriot kupuju samo oni koji moraju,tj zemlje koje nemaju nezavisnu politiku. Jednostavno.

Ivo Lola
5 godine prije

Kad ovako čitaš, ispada da jedino još mi europljani gledamo na SAD kao neki faktor, dok ih svi drugi, u ovom primjeru, indijci, smatraju propalim predatorom i otvoreno ih podjebavaju.

milan
5 godine prije

Stara istina….Veliki je onaj koji se stara o interesima maloga i slaboga jer, zna da ce samo takav odnos ojacati i njega, velikog, samoga! Tako razmisljam kao o velikom iz “kuta motrenja” : financije i tko je riznicar!

Good Old Rebel
5 godine prije

Američke sankcije na Indiju uopće ne mogu djelovati. Indija je ogromna zemlja, a robu od vitalnog interesa i tehnologiju mogu dobiti iz Europe, a naoružanje i iz Rusije….Za mnogo toga su sami sposobni, jer su napredovali zadnjih 15-ak godina. Inače Indija je bitna velika država Azije i svijeta koja je važna i vrlo bitno da ona ne dođe pod Američku dominaciju ili savezništvo. Bez Indije Amerika nema što tražiti u Aziji, a to je vrlo bitno za zaustavljanje Američke dominacije uopće u svijetu. Dakle Indija je vrlo bitna država za uspostavljanje multipolarnog svjetskog poretka.

čokolino
5 godine prije

PRC…………..
A bajke o “slobodnom” tržištu i demokratiji ?

nije bitno tko
5 godine prije

Indija je dugo trpjela zapadnu čizmu i dobro zna koji su interesi SAD.

Makedonac
5 godine prije

Bravo Indija,tako se to radi ,prava nezavisna velika drzava,a ne ko neka banana republika.

Petar
5 godine prije

Ljute se ameri…sve više im se sužava prostor leta iznad drugih država….i mogućnost šerifovanja. Ovako bi mogli da lako dobe po repu ko se pokušaju igrati…..nezgodno

cool
5 godine prije

Što su “vagali” toliko dugo? Zna se kud to sve vodi ako su drugačije odlučili?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI