fbpx

Indija nije i neće biti “američki bankomat”, kako žele u Washingtonu

Indija nije i neće biti "američki bankomat", kako  žele u Washingtonu 1

U atmosferi trgovinskog rata i zbog carina koje Trumpova uprava nameće u prvom redu Kini, ali i drugim zemljama, otvaraju se nove mogućnosti za gospodarsku suradnju zemalja koje ne pripadaju atlantističkom bloku.

Iako Indija i Kina vode dugogodišnji pogranični spor i ne mogu se nazvati saveznicima, suradnja kroz Šangajsku organizaciju za suradnju i skupinu BRICS, uz aktualna geoekonomska previranja, dovela su do ponovnog zbližavanja Pekinga i New Delhija.

Yang Sheng za kineski list Global Times piše kako je primjetno zatopljenje odnosa između Indije i Kine, posebno uoči predstojećeg summita Šangajske organizacije za suradnju (SCO) koji će se održati u Kini.

Ipak, stručnjak upozorava da će Indija, ako želi ojačati suradnju s Kinom, morati pokazati veću iskrenost u uzajamnom povjerenju.

“Indija je napravio neke poteze za nastavak suradnje s Kinom, kao što je zabrana Dalaj Lami da posjeti New Delhi prošlog mjeseca, što znači da želi promovirati prijateljsku atmosferu prije summita SCO”, izjavio je Hu Zhiyong, istraživač s kineskog Instituta za međunarodne odnose Akademije društvenih znanosti.

Ovogodišnji summit Šangajske organizacije za suradnju održat će se u lipnju gradu Qingdao, provinciji Shandong. Indija je prošle godine postala punopravna članica pridružila SCO.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je izjavila: “Ove godine su pod vodstvom čelnika dviju zemalja odnosi između Kine i Indije dobili pozitivan zamah s približavanjem stavova i novom suradnje na različitim razinama.”

Yang Jiechi, iz političkog ureda Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktor Komisije za vanjske poslove CK KPK, imao je sastanak s indijskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Ajitom Dovalom. Dvije zemlje su također održale peti sastanak Kinesko-indijskog strateškog gospodarskog dijaloga u Pekingu.

Kina i Indija su također održale sastanke o graničnom pitanju i prekograničnim riječnim prometnim mehanizmima, rekla je Hua Chunying. Indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj uskoro će posjetiti Kinu i održat će bilateralne razgovore s kineskim kolegom Wang Yiem. Ministrica obrane Indije, Nirmala Sitharaman, posjetit će Kinu sljedećeg tjedna i sastati se s kineskim vojnim dužnosnicima, prenosi Hindustan Times.

Prošli je mjesec New Delhi naredio indijskim dužnosnicima da izbjegavaju aktivnosti koje je organizirala skupina Dalaj Lame i zabranili su demonstracije u New Delhiju.

“Indijski stav o ovom pitanju je vrlo različit nego što je bio prošle godine”, kaže Lin Minwang, profesor u Centru za južnoazijske studije na Sveučilištu u Fudanu.

“Ovo je rezultat kineske politike koju karakterizira i teška borba, ali i iskrena suradnja s Indijom”, dodao je Lin Minwang.

indija kina

Kada je prošle godine Kina prosvjedovala zbog aktivnosti Dalaj Lame u Indiji, New Delhi je odgovorio “kako se Peking upliće u unutarnje poslove Indije”. Dakle, New Delhi očito mijenja politiku prema Kini, primijetio je profesor Lin.

“Da su kinesko-indijski odnosi ostali napeti ili neprijateljski kao prošle godine, za njihove vođe bi bilo neugodno sastati se na summitu SCO, a bilateralnog susreta indijskog i kineskog vođe ne bi ni bilo. No, New Delhi je odlučio za nastavak odnosa s Kinom i pokazao je iskrenost”, rekao je Hu Zhiyong s kineske Akademije društvenih znanosti.

Međutim, dio kineskih stručnjaka je i dalje oprezan po pitanju poboljšanja bilateralnih odnosa.

“Ne znamo je li indijska politika prema Kini dugoročno strateška promjena ili privremeni taktički pomak”, rekao je profesor Lin Minwang.

Na petom sastanku Kinesko-indijskog strateškog ekonomskog dijaloga u Pekingu, Indija je od Kine zatražila pomoć da ubrza izgradnju željezničkog koridora Bangalore-Chennai, prenosi indijski list The Economic Time.

“Indija na željezničkim projektima surađuje s Japanom, ali mi tu suradnju smatramo rizičnom, jer je Indija nametnula pretjerane zahtjeve Japanu, dodajući da je cijena obnove željezničkog sustava ogromna, tako da će Kina i dalje biti oprezna. Bez čvrstog obostranog povjerenja i odugovlačenja pogranične politike, malo je vjerojatno da će biti više suradnje”, kazao je Hu Zhiyong.

No, prvo znakovi želje za boljom suradnjom od strane Indije se prepoznaju u nijansama i naizgled “nevažnim detaljima”, kao što je zabrana New Delhija demonstriranja podrške Dalaj Lami i njegovom dolasku u zemlju, što Pekingu izuzetno cijeni. Ovom simboličnom gestom je premijer Narendra Modi otvorio put boljoj suradnji s Kinom i održavanju bilateralnog sastanka sa Xi Jinpingom na marginama predstojećeg summita Šangajske organizacije za suradnju.

Indija nije “američki bankomat”

Zdravstveno osiguranje, zdravlje, izvdajanja, opterećenja, dolari

Indija je također pogođena novom američkom trgovinskom politikom i zna da je Kina jedini siguran trgovinski i gospodarski partnera.

Indija sa Sjedinjenim Državama ima problema i u suradnji u sektoru obrane. Ministrica obrane Nirmala Sitharaman je rekla da se ne mogu tako brzo održati  razgovori s američkim kolegom Jamesom Mattisom i kako New Delhi preferira prije održati planirani sastanak u formatu “2 + 2”, tek onda na red može doći “Mad Dog” Mattis.

Naime, Pentagon je izrazio interes da indijska ministrica Sitharaman što prije dođe u Washington, kako bi se donijele odluke o kupnji američkog oružja.

“Američku želju su u Indiji protumačili kao da je vlada Narendre Modija američki bankomat, što je izazvalo bijes i skandal. Prodaja američkih dobavljača je 2017. godine dosegla 5 milijardi dolara, ali njihov predatorski instinkt podiže ulog”, piše indijski politolog i analitičar M.K. Bhadrakumar.

Kada je ministrica obrane Indije Nirmala Sitharaman nedavno putovala u Moskvu, The New York Times je zaprijetio da bi američke sankcije protiv Rusije mogle pogoditi i Indiju, ako se usudi sklopiti sporazum o nabavi sustava proturaketne obrane S-400 ili ruskih zrakoplova pete generacije.

Ipak, ministrica obrane Sitharaman nije odustala od ponude, a uskoro putuje i u Kinu. No, sama činjenica da Amerikanci upozoravaju Indiju znači da američki vojno-industrijski kompleks cijelo indijsko tržište oružja želi za sebe. S obzirom na američku zamisao da nametanjem sankcija utječe na zemlje koje vode neovisnu vanjsku politiku, New Delhi mora biti posebno budan.

U međuvremenu, sudbina formata “2 + 2” ostaje nejasna. Što je ovaj format? S američke strane, sasvim je očito da služi za poslovanje, kao što je pokušaj Lockheed Martina da Indiji proda jednomotorne pretpovijesne borbene zrakoplove F-16, čija se proizvodnja u Sjedinjenim Državama ukida.

Dakle, treba se zapitati na temelju kojih strateških pretpostavki počiva indijsko “partnerstvo” sa Sjedinjenim Državama? Naime, putanja vanjske politike koja se provodila u razdoblju od siječnja 2015. do veljače 2018. se pokazala se štetnom za indijske interese i stratešku autonomiju zemlje.

S druge strane, aktualni trendovi u regionalnoj i međunarodnoj politici naglašavaju važnost jačanja indijske strateške neovisnosti. Do sada su SAD uspješno igrale na proturječja između Indije i Kine, ali su i napetosti u odnosima Washingtona i Moskve, američki trgovinski rat, odmrzavanje u odnosima Kine i Japana, normalizacija Kine i skupine ASEAN, kao i sve veći utjecaj Kine u Južnoj Aziji.

No, najveći izazov s kojim će se ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj i obrane Nirmala Sitharaman suočiti kao supredsjedatelji formata “2 + 2” sa Sjedinjenim Državama jest koliko ozbiljno mogu računati na obećanja svojih “kolega” Mikea Pompea i Jamesa Mattisa.

Njih dvojica nemaju dovoljno autoriteta da bi mogli odrediti kurs američke politike i samo su trgovci koji prodaju američku robu.

Zapravo, ne postoji ništa od “američke politike” kakvu je najavljivao Donald  Trump. The Washington Post je nedavno u dva navrata pisao o “krajnjoj zbrci unutar Trumpove administracije” i da čak ni sam predsjednik pri donošenju odluka nema nužno posljednju riječ.

Zaista, Washington je pun bizarnosti i neobjašnjivih stvari i Indija je svjesna da je za nju najbolje da se u ovom trenutku malo udalji od Amerike.

Do koje će se mjere udaljiti i koliko će ojačati suradnja s Kinom i Rusijom, vidjet će se na predstojećem summitu SCO u Kini, ali raznim pregovorima o gospodarskim ugovorima, ne nužno samo o oružju, što forsira Washington, nego i rekonstrukciji željeznica, ali i ili drugih velikih projekata o kojima se pregovara. Ono što je primjetno, jest činjenica da New Delhi ne pristaje na ucjene i pokušaj Washingtona da sankcijama protiv  Rusije ili poticanjem nesuglasica s Kinom određuje vanjsku politiku trgovinske odnose Indije s drugim zemljama.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
NekiGost
Member
NekiGost
2 godine prije

Ono što mene zanima, a na što baš i nisam uspio naći odgovor je: Zašto je Kina toliko protiv Dalai Lame?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  NekiGost

Zato što je bivši Dalaj Lama 50-ih 60-ih vodio oružanu pobunu u suradnji s CIA-om protiv Kine, da je bilo krvi do koljena.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

A ovaj je nastavio secesionističku politiku, iako bez oružja, jer je Kina sad prejaka na Tibetu, ali je bivši Dalaj Lama 1959. proglasio opću nenasilnu pobunu s 85 000 naoružanih boraca
Suddeutsche Zeitung je prvi dio članka naslovio “Heiliger Schein”, prividna svetost, aludirajući na činjenicu da nas upravo ona može često prevariti. Govoreći o ulozi Sjedinjenih Država u čitavoj ovoj nevjerojatnoj priči je osoba koja je dobro upućena u cijeli događaj, ostarjeli John Kenneth Knaus, bivši agent CIA-e, koji se susreo s Dalaj Lamom 1964. u njegovom domu u egzilu u Dharamsali, u Indiji.
“Za njega sam bio karika koja ga je povezala s nasiljem, koje kao budista nikako nije mogao odobriti”, objasnio je Knaus, koji je u međuvremenu dao intervju i američkoj redateljici Lisi Cathey za njen film “CIA in Tibet”. Dovoljno, ima toga puno

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Usput, ovaj je Dalaj Lama podržao pobunu “oporbe protiv režima u Siriji”, i još mnogo toga.

neko
Gost
neko
2 godine prije

tebi je sasvim ok sto je kina promijenila demografsku sliku tibeta?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  neko

Ma daj , molim te…….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Jel ” to ovaj što je tražio da se pregovara sa Isilom?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  neko

@neko
Barem su zauzimanjem Tibeta ukinuli robovlasništvo.
Ne podržavam Kineze ali Dalaj lama je vuk u jagnjećoj koži.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Riddick

@ Riddick U pravu ste i da dodam, “miroljubivi” budisti su se “pokazali” u Myanmaru, bivšoj Burmi!! Vama ugodan dan.

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  Željko

@Željko & Laki – Ne postoji narod ili vjerska skupina imuna od nasilja, pa tako niti budisti. Rohinje jesu žrtve, to je neosporno, narod bez države i ikakvih prava, iako djelomično radikaliziran. Nitko ih ne želi. Situacija u Mijanmaru je presložena, pogotovo nakon 50 godina vojne diktature (najsličnija kineskoj) I nedavnog uspostavljanja civilne vlade. Uostalom, nema baš previse sličnosti s Tibetom i Dalai Lamom, jer u Kini je dominantna skupina budista (što Hani tradicionalno jesu) upala na Tibet 1950 godine, okupirala I eliminirala najutjecajnije grupe ljudi I pobila stotine tisuća drugih budista (brojka od milijun je vjerojatno prerjerana). Zauvijek promijenjena demografska slika Tibeta. A sve je počelo vjenčanjem jednog tibetanskog kralja I hanske princeze u 7 stoljeću I funkcioniralo je besprijekorno do 1.svjetskog rata, a završilo “kulturnom revolucijom”. Kmetstvo je naravno potom ukinuto, točno kada i u ostalim dijelovima Kine, iako bi se to desilo I bez njih, kao I kaste u Indiji na primjer. Sve je to klasična borba za teritorij I prirodna bogatstva.

Ako vam je to OK, vjerojatno vam je OK što su Izraelci promijenili demografsku sliku Palestine

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  Zdenko

Usput, Dalia Lama je 1950 godine imao 14 godina i ne znam kakvu je revoluciju mogao sprovesti.

neko
Gost
neko
2 godine prije
Reply to  Zdenko

@zdenko
kul. tipkam na mobitelu pa ne pisem duge podtove.

nazalost ovdje su komentsri takvi-
ukratko
ako “naši” rade zlocine onda imamo 100 opravdanja
za istu stvar ako je rade “njihovi” onda je to grozan zlocin

lkome se da neka istrazi gdje su svi onk ljudi koji postoje a nemaju dokumente zbog politike 1og djeteta – nedavno ukinuto.
gore spomenuto ropstvo tocnije kmetstvo i njegovo ukidanje, da ti ljudi zive kso kmetovi mislili bi da ne moze bolhe

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  neko

NEKO, a odakle ti podaci da nemaju dokumente? Šta uopće znaš o politici jednog djeteta, koja se u Kini provodila od 1979 do 2017 godine? I to samo među stanovnicima gradova, i samo među etničkim Kinezima. Etnički Kinezi su na selu mogli imati dvoje djece, ali samo ako je prvo bilo žensko, ako je bilo muško, nisu smjeli imati više djece. Među manijm i manjinskim narodima u Kini, a to znači i među Tibetancima, nije se provodila politika jednog djeteta. Mogli su imati i po dvoje, troje, četvero, hahaaa. Rezultat? Godine 1950 u Kini je bilo etničkih Kineza (Han) 94%, manjinaca 6%. Danas etničkih Kineza ima 91,5%, manjinaca 8,5%. Primijetan je relativni rast u manjinskih naroda, a to znači i među Tibetancima. A to sa kmetstvom. U Habsburškoj Carevini ukinuto je tek 1848, u Ruskoj Carevini tek 1861, crnačko ropstvo na jugu SAD-a, ukinuto tek 1865, a vidi ovo: u Brazilu je ropstvo ukinuto tek 1888. U preostalim španjolskim kolonijama na Karbima, ropstvo je također ukinuto tek oko 1888 godine. Olako zaboravljamo na svinjarije naše evropske civilizacije. P.S. Politika jednog djeteta u Kini bila je prava stvar. Sami kineski dužnosnici kažu da nije bilo toga, da bi Kina imala sada… Pročitaj više »

neko
Gost
neko
2 godine prije
Reply to  zlatan

pocetkon 2000. sam radio u kirgistanu
to su mi pricali lokalci
da ljude rade samo za hranu i da za drzavu ne podtoje
ako su lagali mene i ja lazem vas…

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  neko

NEKO, onima u vrijeme politike jednog djeteta, kojima je bilo zabranjeno imati više od jednog djeteta ili dvoje djece, bile su dostupne sve mjere za kontrolu rađanja. Kontracepcija, sterilizacija, čak i to. Ako bi neka žena koja je smjela imati samo jedno dijete ostala trudna, bila je prisiljena na abortus. Ta je praksa bila jako kritizirana na Zapadu, ali da je bilo drugačije, onda bi ih Zapad kritizirao da se množe.
Drugim riječima, nisu se ni rađala djeca koja se nisu trebala roditi. Takoda je teško vjerovati da postoje milijuni koji ne postoje na papiru. Pobogu, po nekima nije se dogodio niti holokaust, ne možemo nasjedati na priče sa ulice.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Zdenko

ZDENKO, u kineskoj civilizaciji nikada nije bilo klasičnog robovlasništva kakvo smo poznavali na zapadu, odnosno u staroj Grčkoj i Rimu. Na Tibetu također nije bilo robovlasništvo, ali jest jedan klasični, okoštali i nazadni kmetski sistem. I to sve do oko 1950 godine, kada je nova kineska komunistička vlast ukinula taj odvratni kmetski sistem. Neprimjeren sredini 20-tog stoljeća. Tako da ne stoji da je to ukinuto u isto vrijeme kada i u ostatku Kine, jer toga u ostatku Kine nije bilo na takav način kao na Tibetu. Pogotovo ne 1950 godine ! Ne stoji da je izmijenjena demografska slika na Tibetu, barem ne onako kako nam pričaju neki tobožnji “borci” za prava Tibetanaca po Evropi ili Americi. Eto, npr.,do glavnog grada Tibeta Lhase, izgrađena je jedna veličanstvena željeznička pruga, po najsuvremenijoj tehnologiji. Čak su na mjestima gdje prirodno migriraju krda divljih životinja, namjerno izgradili mostove, samo da ne bi ugrozli te prirodne koridore za životinje. Kada vlak dođe na moderni kolodvor u gl.grad Tibeta Lhasu, na kolodvoru stoje natpisi na: tibetanskom jeziku i pismu, na kineskom jeziku i pismu (ok, ima veći broj kineskih jezika), te na engleskom odnosno latinici. Eh, ja imam pitanje: kada sletite na aerodrom u Honolulu, Hawai,… Pročitaj više »

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  zlatan

©Zlatan – malo kasnim,jer sam bio odsutan, ali nikad nije kasno. Niti jednom riječju nisam spomenuo robove već kmetove. Kina je ukinula dekretom kmetstvo (kao i ropstvo) 10.3.1910 god, ali se tradicionalno održavalo do 1949-50 god, više na Tibetu, a manje u ostalim kineskim provincijama (naravno, u postocima). Ne znam da li je bio zadovoljniji zagorski ili kineski kmet, to prepuštam drugima. Slažem se da se kineska civilizacija drugačije odnosila prema nižim slojevima društva nego zapadna civilizacija. Isto tako smatram da se zapadna civilizacija u koje I mi spadamo odnosi puno humanije prema radničkoj klasi I manjinama nego kineska danas. To govorim iz osobnog iskustva jer sam proveo oko 5 godina života u Kini i Indiji. Dakle kaste sam spomenuo Gradnja moderne željeznice nije u nikakvom korelaciji s demografskom strukturom na Tibetu. Grade ih zbog vlastitih interesa. Nadalje, na Tibetu (TAR) živi oko 2.4 milijuna Tibetanaca, a u ostalim dijelovima Tibeta (Sichuan, Qinghai te još 2-3 provincije) oko 3.5 milijuna. Prije kulturne revolucije bilo ih je oko 3-4 milijuna. Kineza je bilo malo, 50 tisuća. Danas ih u TAR-u ima službeno oko 200 tisuća, a sami Kinezi tvrde još oko 100 tisuća koji nisu tamo stalno. Znači TAR nije pretjerano… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Zdenko

ZDENKO, pa da, uočio sam detalj, da je ta željeznička pruga do Lhase izgrađena zbog vlastitog interesa. Ja kažem ovako: a šta je Tibet trebao ostati u srednjem vijeku, da bude neka zabitna destinacija za fanatike iz Evrope i Amerike, koji bi tamo željeli gledati domoroce? Znam da svi “borci” za prava Tibetanaca iz Evrope ili Amerike, tako razmišljaju.
Koliko znam Tibet jest autonomna pokrajina NR Kine, ima ih ukupno pet. Znamo svi da je teško očekivati da će Kina dopustiti odcjepljenje Tibeta, jednako kao što SAD neće dozvoliti originalnim stanovnicima svoje države.
To sam mislio i na Hawaje, imam prijateljicu koja tamo živi već preko 30 godina , a u SAD-u skoro 50 godina. Iako ni ona nije pozvana da raspravlja o tome, iako živi tamo, jer joj je osobna kultura prilično loša. Posebno politička, znanje povijesti….

Abe
Gost
Abe
2 godine prije

Biznis lama

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Moran priznat da nisan zna ove stvari o Dalaj Lami. Nisan posebno proucava njegov zivot, znan samo ono iz glavnostrujaskih informacija, koje su ocito poprilicno iskrivljene.
Ajmo rec da je istina negdi u sredini: Lama ocito nije bas takvo nevinasce, ali i kinezi imaju krvi na svojim rukama.

Eddo
Gost
Eddo
2 godine prije

Radi Tibeta

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  NekiGost

comment image

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  L. R.

Ne mislite li valjda proglasiti vrhunskog penjača Harrera nacistom zato što je obukao nacističku uniformu prigodom neke svečanosti I bio kondicioni instruktor SS-ovcima 30-tih godina. Pa on je boravio na Tibetu I Indiji od 1938 ili 39 do 1951, njega su zanimali samo ekstremni vrhovi u Alpama I Himalaji. Begar, jedan od sudionika ekspedicije se vratio u Austriju, a pošto je bio antropolog nastavio je raditi svoj posao. Kasnije su ga Austrijanci spitivali o suradnji s nacistima, nisu mu ništa pronašli I pušten je na slobodu nakon nekoliko mjeseci. I to je cijela priča. Usput, masa je takvih ljudi bila uvučena u ratni kaos poput Guntera Grussa na primjer. Niti su ga Izrealci proglasili antisemitom zbog iskrenog priznanja u knjigama, ali jesu kad je kritizirao Izrael zbog njihove agresije prema Palestincima.
Budite bar objektivni, neutralni i logični u svojim kolumnama, a ne selektivni.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Zdenko

@Zdenko, na klizavom si terenu. Günter je pazljivo skrivao svoju nacisticku proslost. Kada je otkriven, pokusavao se opravdati i laganjem, ali na kraju je priznao.

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

@Koča, u pravu si, kritika na mjestu. Grass nije najbolja poredba s ovom navedenom dvojicom jer oni nikad nisu bili na frontu, što Gunter je, a također ništa nisu skrivali. Kad sam pisao post u gluho doba noći sjetio sam se njegovih knjiga davno čitanih te manipulacija njegovim kontroverznim mladenačkim I poznim svjetonazorom. Pisali su hvalospjeve o njemu I kritizirali ga ovisno o trenutnim političkim interesima. Tako je I s Harrerom čiji je najveći grijeh slučajno prijateljstvo s Dalaj lamom I publikacije o stvarnim događajima na Tibetu.

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  NekiGost

Zato što želi visoku autonomiju Tibeta što bi trebalo biti logično iz 1300 godina saveza, unije ili nekog protektorata s Kinom.

NekiGost
Member
NekiGost
2 godine prije
Reply to  NekiGost

Puno hvala svima na odgovorima. Znao sam da je Dalai Lama vodio pobunu protiv Kine, no iz površnih izvora koje sam ja vidio, ta pobuna je opisana kao “nenasilna”. Također sam vidio da traži autonomiju Tibeta, no i Hong Kong ima kakvu – takvu autonomiju pa mi nije bilo jasno.

A nažalost, nemam vremena za dublje kopanje.

Stoga, još jednom, hvala za odgovore!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

amerikanci na primjeru suradnje sa rusijom i iznenadnom sankcionom politikom prema rusiji su dobar primjer da se amerikancima nemoze vjerovati. i kao što je primjetila indija njihovi, američki, dužnosnici su samo trgovci oružjem čija se misija završava sa završetkom njihovog mandata. nova administracija, nova politika, i dodatna nesigurnost u suradnji sa njima

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Kina i Indija su susjedne zemlje, nuklearne sile, i zajedno broje 2,7 milijardi stanovnika (!).
Ako Indija izgladi nesuglasice i sa susjednim Pakistanom (još jednom nuklearnom silom, 210 milijuna stanovnika), otvara se kopneni put do Pakistanu susjednog Irana.
Amerika će napraviti u svom stilu sve da se to i ostvari.
Očekujem uskoro velike probleme u Pakistanu inicirane od izuzetnih, možda i traljavo izvedeni false flag na indijsko-pakistanskoj granici.
Izgleda da je Trumpovo geslo umjesto “America First” zapravo “America Only” 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ponižavanje Indije….. Nimalo pametno

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Neće to baš sve ići tako lako i mislim da je u članku napravljen poprilični previd jer nisu spomenute dvije izuzetno bitne stavke koje su posljedica utjecaja zapadnih sociopata na Indiju: 1) impulzivno uvođenje bezgotovinskog plaćanja u cijeloj Indiji koje anglocionistički banksteri provode kao pilot projekt za cijeli svijet, u namjeri stvaranja potpune kontrole nad svim transakcijama. Ova radikalna odluka koju mogu nad državom poput Indije provesti samo bjelosvjetski sociopati osiromašila je i dovela na rub veliki broj Indijaca. https://www.vox.com/world/2016/11/29/13763070/india-modi-cash-demonetization-protests https://www.cirsd.org/en/horizons/horizons-autumn-2017-issue-no-9/indias-demonetization-disaster 2) samodestruktivna politika prema poljoprivredi (samo minorni primjer – prije 20 godina uvozili su tek 3% jestivog ulja, danas 70%) uzrokovala je egzistencijalnu krizu za veliki broj Indijaca. Opširnije o tome može se pročitati u ovome članku: https://www.asia-pacificresearch.com/the-rs-1-4-trillion-plan-to-destroy-indias-agriculture/5627745 Unatoč pojedinim trzajima kojim Indija pokušava ostaviti dojam suverenosti, kroz poteze u dugoročnoj politici više je nego vidljivo u čijim je rukama. Modi je čovjek po mjeri SAD i EU-a ; oslabljuje svoju zemlju na svim područjima, provodi politiku elita i dobro se uklapa u trendove. Nedavno je čak dogovorio (jedine!) prelete zrakoplova do Izraela preko Saudijske Arabije. Mikroprimjer u čijem je društvu. Odličan prijatelj Izraela, a ni Saudijci mu nisu mrski. Drugim riječima – smeće i alat elita. Dok se… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  tuf

To je balansiranje među silama. Zapravo on dosta radi na svoju ruku, u dosluhu sa ostalim BRICS-icama. Izvorno jest proizašao iz elita i sektaških stranaka, ali nije se pokazao toliko radikalnim.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Cashless society u režiji & izvedbi projekta od strane zapadnih banaka te uništavanje domaće poljoprivrede nisu djela suverena.
Može glumiti, ali djela su ta koja ga odaju.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  tuf

TUF, mislim da su te priče kako je Indijcima sve lošije pod Modijem, samo prazne priče. U jedno možemo biti sigurni, prosječni stanovnici Indijske Unije žive sve bolje, zemlja se gradi,a ne treba ići čak do tamo da bismo to vidjeli. Samo kolikom brzinom obnavljaju željezničku mrežu, koja je inače velika i gusta, zatim kojom se brzinom grade auto-ceste sa četiri ili čak šest traka, ne treba dalje. Kojom brzinom se u sve većem broju milijunskih gradova grade metro-sistemi. Iako mi nije jasno zašto te metroe po indijskim gradovima uglavnom grade nad ulicama, a ne ispod zemlje. Valjda je tako jeftinije? Lani je u Splitu, a vjerojatno i drugdje po Hrvatskoj, bilo neobično puno indijskih turista. Po njihovom izgledu, odmah se dalo primijetiti tko su Indoevropljani sa sjevera, a tko tamnoputiji Dravidi sa juga. Ono šta sam ja uočio je to, da raste hinduistički nacionalizam, iako je teško govoriti o nacionalizmu, jer hindusi nisu narod. Oni su osnovna indijska kulturna, civilizacijska i vjerska zajednica. Vrlo složena i komplicirana. Koliko sam upućen u tu problematiku, to je prisutno samo među hindusima u sjevernim, indoarijskim saveznim državama Indijske Unije. Ne i među južnoindijskim Dravidima. A baš su Dravidi u većem postotku Hindusi!… Pročitaj više »

nime
Gost
nime
2 godine prije

mislio sam sve super (paradigma budućnosti) o indiji do:

1) eliminaciji nekih novčanica i pauperiziaciji najširih slojeva stanovništva koje su imale ušteđevinu u tim novčanicama
2) zabrane zlata u privatnom vlasništvu
3) masovne biometrije stanovništva

možda je narod ko kod nas naivan ali elite su im jednako kvarne. i jednako podaničke.

a što se tiče ljame, dovoljno je bilo da žorža zbuša proglasi good guyom.

dogodio se takozvani redpill. na žalost. buđenje iz snova u noćnu moru.
još kad koroz koji dan/mjesec opadnu maske po svijetu bit će i psihičkih i drugih slomova, ko ne prati neka o triteru prati kjuano n (jedna riječ, kju na egkeskom upisat)

ps pravopisne greške su namjerne, ko ne kuži nek lupi miuns.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  nime

NIME, ma nemoj, a tko će to običnom stanovništvu zabraniti držanje zlata u kući, na ruci ili oko vrata? Pa šta onda ako je novac digitalni. Evo ja sam baš danas podigao novac sa bankomata, samo 300 kuna. Šta će mi više novca u džepu? To je dovoljno za kupovinu kruha, hrane itd., itd. Pa nisam lud držati ušteđevinu u ormaru, među posteljinom.
Uostalom, novac je ionako izmišljotina i njega tiska država. Već smo imali državu bez ikakvog novca u naše doba. Bila je to Kampućija pod Crvenim Kmerima. Hm, zar bi itko želio živjeti u takvoj zemlji? A ti Crveni Kmeri su vladali samo tri godine, hvala Socijalističkoj Republici Vijetnam na intervenciji, kojom su okončali okrutnu diktaturu. Pamtim taj događaj, ali i to, da je Jugoslavija osudila Vijetnam, a podržavala okrutni režim Crvenih Kmera. Valjda samo zato jer su vijetnamski komunisti bili u dobre sa SSSR-om, a Crveni Kmeri su bili kao samostalni komunisti. Hm, koliko su uopće bili komunisti, a koliko jedna psihički bolesna skupina, je za raspravu.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  zlatan

promašio se ceo fudbal. ko će im zabranit? pa elite premrežene se belosvckim derpe elitama koji mrze neovisno stanovništvo jednako ko što su komunjare mrzile kulake (govor moše pijade 1942), dakle ko nije informiran u ime borbe protiv krivotvorenih 100(?) rupija vlasti su uvele zamjenu pod nemogućim uvjetima i na taj način osiromašile sirotinju koja ne vjeruje u banke.

u duckduckgo:
India: Anger rising over bungled rupee exchange – CNNMoney
ovo ostalo:
Is This The Start Of India’s Gold Confiscation | Zero Hedge
en.wikipedia.org/wiki/Biometrics#India’s_national_ID_program

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  nime

Nime, slučajno sam bio u Indiji 2016 godine, u jesen kad se denominacija provodila I nisam primijetio nikakve posebne probleme osim redove u bankama. Dakle, dao sam 3 ili 4 novčanice od 500 Rupija kolegi u uredu koji je to bez problema zamijenio za novčanice od 100 Rupija. Zamjena novčanica je pogodila samo bogate I švercere jer su morali dokazati porijeklo novca. Dakle, četveročlana obitelj je bila u mogućnosti zamijeniti bez naknade 1 milijun Rupija, oko 15.000 USD što je ogroman novac u RH, a pogotovo u Indiji. Zaista ne vidim gdje je problem. Indijci općenito vole plaćati novcem, bez računa I mogu samo zamisliti kolike milijarde gubi državni proračun.
Količina zlata je ograničena, a ne zabranjena (ne znam točno koliko po stanovniku). Poznavajući Indijce I njihovu opsjednutost zlatom koji kola svim mogućim švercerskim kanalima osim onim legalnim, siguran sam da će to pogoditi opet one najbogatije, a nikako ne siromašnog Indijca. Stotine milijuna Indijaca radi za mjesečnu plaću manju od 4-5000 Rupija (oko 400 Kuna).
Dakle, ponavljam.ove mjere pogađaju samo bogatije slojeve društva.

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Zdenko

ZDENKO, evo sam navratio vidjeti članak. Ako si bio u Indiji, a vidim po tvome pisanju da je u optjecaju nova rupija, zanima me sljedeće: imam kući novčanice iz većeg broja zemalja, i indijsku rupiju. Jasno se na novčanici vidi da na rupiji piše na jezicima i pismima raznih indijskih naroda. Je li i dalje takva situacija? Mislim jesu li te nove rupije i dalje pisane raznim indijskim jezicima i pismima?
Dalje, ako si bio u Indiji, zanima me je li istina, da se među južnoindijskim dravidskim narodima sve češće čuje da bi se mogli, eventualno, odcjepiti od indoevropskog sjevera? Ima li tih priča tamo?
To ako znaš o tome, iako me iskustvo uči da ljudi putuju i čak žive po Svijetu, ali nemaju pojma gdje su bili i nemaju pojma o sredini u kojoj su boravili.
I jedno intimno pitanje: ako si bio pet godina u Kini i Indiji, jesi li naučio barem malo, neki tamošnji jezik ili pismo? Mnogi su Evropljani bahato izjavili, pa pored znanja engleskog, šta će mi hindi, ili mandarinski jezik? Oni koji odu npr.,u Švedsku, nakon kratkog vremena brbljaju švedski. Engleski im nije dovoljan.

Zdenko
Gost
Zdenko
2 godine prije
Reply to  zlatan

Ja nisam primijetio nikakvu razliku na novčanici od 500 Rupija, iste su, mislim da je samo vodeni žig ubačen na nove. Novčanice od 100 Rupija su nepromijenjene, a iskreno nove 2000 Rupija nisam ni vidio. Indija jako poštuje različitost jezika, pogotovo na jugu među Tamilima, dakle upisi na novčanivcama su ostalo isti. Mene osobno više zanimaju kovanice, pogotovo stare, skupljam ih I imam priličnu kolekciju iz cijelog svijeta. Često sam boravio na jugu gdje Dravidi obitavaju, u Madrasu, Mangalore (Karnataka), Visak u Andra Pradeshu. U Keralu sam odlazio na izlete, a u periodu o kojem sam pisao zatekao sam se u Orissi, možda najsiromašnijem dijelu Indije. Nekoliko puta sam razgovaro s njima (a neki imaju dravidske korijene), nisam shvatio da je mogućnosti otcjepljenja trenutno realna opcija, osim nekoliko analiza u njhovom tisku. Ali budući u Indiji ne buja samo vegetacija I populacija, buja I nezadovoljstvo među najsiromašnijima I seljacima. Indijci imaju visok stupanj demokracije I borbe za svoja prava, sindikati I partije su aktivni -sve je moguće u skoroj budućnosti. Inače, Chennai I Visakhapatnam su se nevjerojatno razvili od mog prvog dolaska 1999 godine kad tamo proveo 6 mjeseci (boravim u Indiji periodično, nisam nikada bio godinama bez prestanka). Nažalost,… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
2 godine prije
Reply to  Zdenko

Da ZDENKO, hvala na odgovorima, ali koji jezik? Indija ova današnja jest zapravo savez DRŽAVA, ima ih sada 29, sa 23 službena jezika (od toga 21 živih, jedan mrtvi i to sanskrt, te engleski) i ima ukupno 12 ili 13 pisama. Pa da, Dravidi i Indoevropljani nemaju ništa zajedničko po pitanju jezika i čak rasnog tipa, ali imaju istu kulturno-civilizacijsku pripadnost. To je kao mi u Evropi, svi smo Evropljani, i Germani, Romani i Slaveni i svi ostali. Da još spomenem i narode Munda, ili tibetansko-burmanske manjine. Sve je to svakome tko ima nešto kulture poznato. Iako me koji put čudi kako ljudi sa odličnom kulturom ostanu u čudu kada doznaju da su npr.Bengalci u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal i u susjednom Bangladešu posve isti narod i govore jedan isti jezik (šesti na Svijetu po broju govornika). Ili narod u indijskom i pakistanskom dijelu Panđaba, isti je to narod. Zdenko, natalitet u Indiji više nije toliki problem, jer je broj djece po ženi sve manji. Sada je to 2,3 djeteta, a u najkulturnijoj državi Kerali, ima samo 1,8 djeteta po ženi. Svatko to može naći po ozbiljnim mjestima na internetu. To o zagađenosti, pa to je opće svjetski problem,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik