Voronjež SM na Krimu – Pad aviona u Sibiru – Guaido – Izrael

Vijesti u podne

Rusija gradi radar za rano upozorenje na Krimu

Ruska agencija TASS prenosi pozivajući se na neimenovane izvore da će na Krimu nedaleko od Sevastopolja biti izgrađen “zahorizontalni” radar tipa Voronjež CM koji bi trebao ući u službu do kraja 2020. godine.

Ugovor o izgradnji radara trebao bi biti zaključen na velikom sajmu naoružanja i vojne opreme Armija-2019. Za izgradnju radara potrebno je oko 18 mjeseci a radarska stanica bi trebala početi sa radom u decembru 2020.

Ovakve stanice su namjenjene za prikupljanje i dostavljanje podataka o lansiranju raketa i putanjama istih kako bi se blagovremeno moglo odgovoriti na napad i izvršiti upozoravanje svih potrebnih centara.

Nove generacije Voronjež radara čine okosnicu ruskog sistema za rano upozoravanje a već su izgrađene 4 ovakve stanice u St.Peterburgu, Kaljinjingradu, Irkutsku i Krasnodaru dok sutri nova radara ušla u eksperimentalnu borbenu dužnost u reonima Krasnojarska, Altae i Orenburga.

Voronjež CM predstavlja najnapredniji ruski radar sa cisokopreciznom detekcijom meta. Radar radi u centimetarskom opsegu i sposoban je da prikuplja podatke o svim metama u svojoj zoni odgovornosti.

Pad An-24 u Sibiru

Kapetan posade i inženjer letenja nastradali su prilikom prinudnog slijetanja na sjeveru regiona Burjatije. An-24, Angara Airlinesa letio je iz Ulan-Ude za Nizhneangarsk. Nakon polijetanja, jedan od avionskih motora se ugasio i avion je morao na prinudno slijetanje, prilikom čega je preletio pistu za 100 metara i udario u pomoćnu zgradu na aerodromu gdje se nedugo zatim i zapalio. Prema preliminarnim informacijama poginula su 2 člana posade a 26 ljudi je povrijeđeno.

Guaido poriče optužbe za novi državni udar

Lider venecuelanske opozicije Juan Guaido porekao je optužbe ministra za komunikacije i informacijae Jorge Rodrigueza da je pokušao izvesti novi državni udar.

“Naš poziv upućen vojsci usmjeren je na to da vojska treba stati na stranu ustava i nastavićemo kao i do sada da pozivamo vojne jedinice da stanu na našu stranu” rekao je Guaido za AFP.

Rodriguez je ranije rekao da su venecuelanske vlasti osujetile novi pokušaj državnog udara u kojem su urotnici planirali da ubiju aktuelnog predsjednika Nicolasa Madura 23. i 24. juna.

Samoproglašeni predsjednik Juan Guaido je priznat od strane zemalja Lima grupe (osim Meksika), Albanije, Gruzije, Sjedinjenih država i Organizacije američkih država.Kada je u pitanju Maduro njega su direktno podržali Rusija, Bjelorusija, Bolivija, Iran, Kina, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Sirija i Turska.

Izrael emitovao prve 50-o godišnje obveznice

Ministarstvo finansija Izraela je saopštilo da je izrael emitovao obveznice vrijedne 500 miliona eura sa jednim institucionalnim investitorom iz Evrope. Obveznice imaju fiksnu kamatnu stopu od 2% godišnje, što odražava niže troškove od prethodnih ponuda koje su bile na period od 30 godina.

Investitor u ovu emisiju obveznica bio je jedan od najvećih penzionih fondova u Evropi koji do sada nije ulagao u izraelske obveznice. Izrael je ove godine sproveo rekordnu javnu ponudu od 2,5 milijarde dolara. Ova emisija je izraz povjerenja u izraelsku ekonomiju i tržište ali i više od toga, izražava uvjerenje svijeta da će država Izrael tu i ostati za 50 godina rekao je izraelski ministar finansija Moshe Kohlon

Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

“… Investitor u ovu emisiju obveznica bio je jedan od najvećih penzionih fondova u Evropi koji do sada nije ulagao u izraelske obveznice.”
Da li to znači da mirovine u eu djelomice ovise o opstanku države Izrael?
A može i gore. Računa li Izrael da za 50 godina u eu neće ionako biti nikoga tko bi mogao obveznice, u krajnjem slučaju, naplatiti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.