Vrijeme da EU prizna poraz u Siriji i s Damaskom riješi problem izbjeglica

Sirija pod lupom
25 komentara

Brutalni sukob u Siriji, kojeg su s ciljem svrgavanja vlade u Damasku pokrenule zaljevske monarhije i neke zemlje NATO pakta, uz svesrdnu pomoć Turske, za agresore je završio neuspjehom. Sirijska vlada, koju podupiru Ruska Federacija i Iran, postupno vraća mir u sve više područja zemlje, stoga vlada Sirije poziva narode zapadnih zemalja da ukinu sankcije protiv središnje vlade u Damasku, kako bi državni aparat omogućio za zapošljavanje povratnika i interno raseljenih osoba. Ova bi mjera bila jedna od najučinkovitijih i za povratak desetina tisuća Sirijaca iz Europe, koji su u EU ušli od početka migrantskog vala 2015.

U ranim fazama sukoba je postalo jasno da je Sirija trebala postati sljedeća karika u lancu propalih država, nakon što je odrađen posao u Iraku i Libiji. Međutim, upornost sirijske vlade i vojske, koja je bila neočekivano velika, dovela je do sve većeg uključivanja Rusije i Irana u sukob i pomoći Moskve i Teherana Damasku. Odluka dva saveznika Sirije je bila presudna, posebice u trenutku kada je ISIL bio na pragu uništenja iračke vojske i spremao se za napad na Bagdad.

Nakon promjene ravnoteže snaga i poraza kojeg je pretrpio ISIL u Iraku i Siriji, gdje su veliki dijelovi zemlje očišćeni i od drugih  islamističkih terorističkih skupina, jasno je da vlada predsjednika Bashara Al-Assada pobjeđuje u ovom ratu.

Istovremeno se na vladina područja iz inozemstva vraća sve više Sirijaca, a na svoja imanja i domove, ako nisu potpuno uništeni u ratnim operacijama, vraćaju se i interno raseljene osobe.

Damask je neprijateljima Sirije poručio da je krajnje vrijeme da prihvate situaciju na terenu.

Sirija 2016
FOTO – Sirija 2016. i 2018. godine

Posebno je važno da će povratak Sirijaca iz Europe jamčiti stabilnost Sirije. Isto je i s Irakom, koji samo stabilnošću i napretkom može natrag privući svoje državljane koji su pobjegli pred ofenzivom terorista “Islamske države” i tijekom rata za oslobođenje zemlje.

Stoga je u interesu zapadnih naroda da podupiru stabilnost u Siriji i čuju što im imaju za reći političke elite iz Damaska.

Hussein Maklouf, ministar u vladi Bashara Al-Assada, iznio je podatke kako se više od tri milijuna interno raseljenih osoba vratilo svojim kućama. Povratak uključuje područja Aleppa i okolnih sela, okolicu Damaska, Deir Ez-Zor, Homs, Latakiju i okolicu Raqqe.

Maklouf je rekao da se Sirijci iz inozemstva mogu sigurno vratiti, baš kao što se vraćaju interno raseljene osobe.  Sirijci se trenutno vraćaju preko graničnih prijelaza kao pojedinci ili u skupinama, citirajući ministra prenosi agencija SANA.

Čak i kada su brojne države podupiranjem sektaštva i pomaganjem terorističkih skupina pokušale uništiti Siriju, vlada je ostala ustrajna u pokušaju održavanja infrastrukture. Unatoč sankcijama, sirijska vlada je s kreditima obnovila više od 5000 škola, na stotine bolnica i izdvajala sredstva za programe pomoći ljudima da pronađu posao i da se usredotoče na obnovu infrastrukture.

Stoga je neophodno da zemlje koje i dalje insistiraju na sankcijama protiv Damaska shvate da vlada neće pasti i da pokopaju ratnu sjekiru, stavljajući ispred svega narod Sirije, koji je iskrvario napatio se u ovom u brutalnom ratu kojeg su pokrenula i financirale desetine država.

Ukidanjem kriminalnih sankcija protiv Damaska će se omogućiti povratak sirijskih izbjeglica iz Jordana, Libanona i Turske, ali i onih koji su trenutno u Europi. U suprotnom slučaju će Bruxelles i zemlje EU same biti krive ako se nekoliko milijuna ljudi, koji su još uvijek u Turskoj, Jordanu i Libanonu, umjesto Sirije odluče krenuti put Europe. Političko sljepilo europskih čelnika je neobjašnjivo. Dovoljno je usporediti kartu Sirije iz 2016. godine, nakon što je bilo oslobođeno tek nekoliko područja u Latakiji i put do Palmire, s onom danas.

Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Delboi
5 godine prije

Pa vratit ce se ljudi, koji su stvarno patili i bile zrtve…bolje da se EU pobrine, da vrate svu bagru, koja se presvercala sa tim jadnim ljudima. Copori/odpadnici/ekonomski migranti kolonialnih sila, koji imaju samu jednu agendu i to je pravit pizda.rije gdje god stigne…zapravo nemaju sta izgubit. A najsabije od svega je, da je sve izrezirano u ime vjere. A svim ljudima koji su prezivjeli zelim potreban mir i svu medunarodno pomoc, pa da konacno i oni zazive ko normalni ljudi. ??live long and prosper

Alen
5 godine prije

Priznaj kujo !!!

Kažun
5 godine prije

Hmm,bilo bi to logično,ali……..račun bez……kauboja?

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Problem je sto se EU odluka o priznanju ne donosi u Briselu vecu Washingtonu. I Hrvatska vanjska politika se kreira u Washingtonu a ne u Zagrebu, barem dok je HDZ, Anemicus i Kujalinda “vode” Hrvatsku.

shah
5 godine prije

bit ce tu jos svasta, kurdistan nije ni blizu oslobodjenja, a i cini se da od toga nece biti nista.

Riddick
5 godine prije

Kad pogledam ovu mapu iz 2016 jeza me prodje, srecom to je proslost, da se tada Rusija nije ukljucila i da su potukli SAA onda bi ISIS zauzeo celu Siriju , manje dzihadisticke grupe bi samo promenile cicak nalepnicu sa obelezjima na uniformi i postali bi ISIS, ideologija im je i onako ista, a Sirija bi postala svetski centar za obuku i baza samozvanih”Islamskih” teroristickih grupa iz celog sveta, imali bi milione izbeglica vise nego sto ih je sada i najbrutalniju teroristicku grupu ikada sa preko 100 000 terorista i ogromnim apetitom za dodatnu teritoriju.
Jeziva alternativa.

shah
5 godine prije

geopoliticki gledano, sad bi plinovid od katra mogao nesmetano proci kroz sjever sirije, a onaj ugovor od prije neki dan o kaspijskom jezeru naslucuje da ce i jedan krak tanapa tuda proci. a bilo je tako dobro krenulo.

bbbb
5 godine prije

Eu nema ništa sa time, to je resor onih koji vode jevvropu i čemeriku a ti su posao u Siriji napravili, rasturili su je.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovdje u dvije karte govorimo o godinu i pol vojnih operacija, To je tek prvi put bila oslobođena Palmira, ili drugi, nevažno i planine sjeverne Latakije, sve ostalo je bilo crno ili zeleno, plus Kurdi. SAA definitivno ima snage za operaciju u Idlibu, ali tko zna zašto je Šojgu išao kod Hulusija Akara. Ima mali detalj. Šojgu je na sastanku bio u uniformi, a general Akar u civilnom odijelu. Ako postoje poruke, kao nekada, poruka Turske je da se neće miješati , iako uvjerava u sve Idlibu da ih nitko neće napast,

Croatia
5 godine prije

Bravo za sirijce velika zrtva ali uspjeli su se odbranit.“ Neka pati kome smeta“

Mario
5 godine prije

Nema EU sta priznat. Podrzali su kauboje zbog pakta i nista vise. Ovo je vise bila relacija kauboji + nedodirljivi protiv irana a Rosija je samo zbog baza sacuvala siriju. Da je evropa htjela mogli su sa kaubojima uzet siriju za kratko vrijeme

Kanncer
5 godine prije

Sumnjam da će kreatori kaosa sa Zapada samo tako priznati svoju zavjeru i ljudima omogućiti povratak doma…

Ivi tz
5 godine prije

Kad se samo sjetim kada su hijene navalile na SIRIJU… Ali sam nekako znao i pricao svima, mada su mi gotovo svi sa kojima sam pricao na tu temu govorili da je SIRIJA gotova. Ali ipak pravda i istina na kraju pobjedjuje. ZIVILA slobodna SIRIJA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.