1950-te: Zlatne godine «Visoke mode» –  ženstvenosti – šika – glamura – luksuza

Moda 50-tih godina - Zlatno doba - Elvisa Jasak

Pedesete godine prošloga stoljeća označavaju definitivan završetak rata, a najbolji način da se zaboravi ratno vrijeme je da se vratimo modi i stilu. S krajem rata kraj dolazi i poslovnim uniformama, pa za žene 50-ih godina vrijedi samo jedno pravilo – biti što ženstvenija i pokazati svoje prekrasne forme tijela u najboljem svjetlu!

Modne kuće

Poznate modne kuće otvaraju vrata i razumiju želje tadašnjih dama. Vizionarka Coco Chanel lansira tada svoj prvi mali kostim od tvida u dva dijela koji je s velikim interesom dočekan kod stanovnica anglosaksonskih zemalja, a Dior kreira prvu široku haljinu. Treba reci da se tijekom ovih godina pojavljuju i današnje poznate kuće kao sto su Cristobal  Balenciaga, Pierre Balmain, Madame Carven, Balmain, Hubert de Givenchy koji svojim kreacijama daju veoma luksuzni stil.

Ovih godina Dior organizira svoju prvu modnu reviju i uspijeva ući u kuće velike većine bogatih pariških dama te samim time ova kuća je na čelu visoke pariške mode. Svojim pojavljivanjem Cristian Dior spašava “visoku modu”, nominira Pariz kao grad mode te od ukupne zarade od izvoza cijele francuske modne industrije, on sam realizira 49% iznosa.

Utjecaj glazbe i filma

Početak ovih godina s jedne strane obilježava snažan utjecaj glazbe, a s druge strane veliki utjecaj glamura filmske industrije. poznatih glamuroznih avangardnih ikona smjelog ukusa tadašnje filmske industrije. Specifična za njih je silueta pješčanog sata, a  tadašnja zvjezdana imena koja su krasili ti atributi bile su Grace Kelly, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Jane Russell, Jayne Mansfield… Sušta suprotnost njima bila je Audrey Hepburn koja je također imala svoje poklonice i modne sljedbenice.

Filmske dive uzor su svakoj ženi i bitno utječu na tadašnji stil koji brojne žene svijeta pod svaku cijenu žele postići. Ne samo poslovne žene, već i one koje su odabrale biti kućanicama adaptiraju ovaj stil odijevanja. U tadašnjoj percepciji uzor je žena koja vodi računa o svom izgledu čak i u kući te je u svakom trenutku sređena i našminkana s besprijekornom frizurom i – prije svega – elegantna. Kozmetička industrija cvjeta te se na tržištu nalaze i danas poznata svjetska imena Helena Rubinstein, Elisabeth Arden, Revlon.

Pojava prêt-à-portera

U ovom periodu nastaje prvi “prêt-à-porter“, u prijevodu odjeća spremna za odijevanje, dakle ekonomičniji tip odjeće u usporedbi s visokom modom. U odjeći koja se tada nosi, izražene su ženske obline koje su ujedno ženstvene, koketne i elegantne – od istaknutih grudi, tankog struka, stražnjice i nogu. Nose se cipele s visokim potpeticama koje cijeli izgled dodatno zaokružuju. Ovih je godina u modu došao i novi tip suknje, i to tipa “olovka” – suknje koja je pripijena uz tijelo. Haljina je čiste linije, strogo uz tijelo i do ispod koljena, dekolte je izražen, a ramena su gola. Druga vrsta haljina koje su se nosile u ovom vremenu je haljina čiji je gornji dio strogo uz tijelo, a donji je dio haljine u krug. Poznati modni kreator Yves Saint Laurent lansira ovih godina i svoju popularnu i danas široko poznatu haljinu tipa “trapez”.

Još jedna modna revolucija

Promatrajući žene na plaži dok se sunčaju, Français Louis Réard, automobilski inženjer, primjećuje da žene zavrću odjeću kako bi izložile sto više tijela suncu i dobiva ideju o kreiranju novog tipa kupaćeg kostima. Tako 1946. nastaje prvi dvodijelni kupaći kostim pod imenom “bikini” koji je namijenjen za žene “bombe”. Svijet je time bio šokiran, a na francuskim plažama je bikini bio potpuno zabranjen. No početkom 50-ih godina Marilyn Monroe, Brigitte Bardot i Ursula Andress uspijevaju svojom pojavom staviti bikini na scenu, a on zatim ostaje popularan sve do danas.

Zlatni period mode

Općenita atmosfera među mladima koju je podgrijavao utjecaj rock and rolla potiče ulazak u modu još nekih predmeta – mini suknje, suknje “juppon”, cipela balerinki i ravnih hlača. Avangardistička moda putem ranije spomenutih popularnih glumica čini da postaju moderne košulje s okruglom kragnom, majice koje prianjaju strogo uz tijelo kao duge rukavice, krzno, marame, naočale, veliki šeširi, perle i dijamanti.

Zahvaljujući glamuru, mašti i perfektnoj slici ženstvenosti, za mnoge žene i danas razdoblje pedesetih predstavlja zlatni period mode.


Moda 50-tih - Elegancija
Moda 50-tih – Elegancija
Moda 50-tih - Stil Prêt à porter
Moda 50-tih – Stil Prêt à porter
Moda 50-tih - Stil Audrey Hepburn
Moda 50-tih – Stil Audrey Hepburn
Moda 50-tih - Stil Chanel
Moda 50-tih – Stil Chanel
zlatno doba
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar
4 godine prije

Eh, tada su žene bile prave žene, muškarci su bili pravi muškarci a mala plava stvorenja sa Alfa Kentaura su bila PRAVA mala plava stvorenja sa Alfa kentaura…

neznanje
4 godine prije

Bravo! Hvala što ste nas podsjetili na ta vremena. Bila su to tvrda vremena, bez političke korektnosti, no puna ljepote i težnje za lijepim. Da! Žene su bile ženstvene, jako ženstvene. Porodice su bile porodice. Muškarci su bili muškarci. Bilo je tako i dobar dio šezdesetih godina. Standard je bio dobar. Nije bilo liberalizma. Nekad bilo, sad se spominjalo. Na žalost. Nota bene. Interesantno je primijtiti da su se u krilu tih žena i muškaraca rodile i odgojile generacije hypija i sociopatskih liberala koji danas vladaju vladaju zapadnim svijetom zokupljeni zgrtanjem bogatstva i roditelji dekadentne “zlatne mladeži” koja vodi ovaj svijet u potpun dekadenciju rodnih perverzija i gubitka prava na vlastito mišljenje i izražavanje istog. Nadam se da će se ponovo vratiti ženstvene žene a nestati ove realiti i selfi amoralne influenser kravetine sa gnjusnim umjetnim sisetinama kao lubenice, usnama poput kokošjeg šupka i umjetnim guzičetinam tipa “rit ko’ Velebit.… Čitaj više »

Zvrk
4 godine prije

Možda i posljednje desetljeće prije navale liberalizma, seksualne revolucije i bez većih perverzija.
Iako u smislu mode i modnog stvaralaštva, više preferiram dvadesete.

dulebg
4 godine prije

Ma daj, ne pričaj! Nismo se najeli do 1965! A ni Švabe, ni Talijani koji su nam dolazili na more – nisu bili ništa bolje. Meso se jelo nedeljom, u boljim kućama i sredom; kupalo se subotom, kosa prala na 15 dana, svi bili bubuljičavi, krivonogi i upaliuh grudi. Na more su išli službenici, i to u odmarališta; a radnici malo na selo – da pokose i ispeku rakiju.
Pristojne žene nisu se depilirale ni šminkale, samo fufe i to do kolena, šta će dalje.

Lucija
4 godine prije

Prošlo mi je kroz glavu da bi dobra ilustracija za tekst bila ona scena iz ” Neki to vole vruće” kad Merlinku snima odozada od štikli prema gore…do ‘olovka’ suknje 😃

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI