1978. – Godina lopte i lopate

samac sarajevo 78

Čini li se još nekome da su ova svjetska fudbalska prvenstva češća nego što bi to trebala biti? Sad pa sad prolete četiri godine, pa naši dragi muškarci (koje, istina, iz godine u godinu po principu: „Ako ne možeš neprijatelja pobijediti, pridruži mu se!“ prati i sve više žena) zasjednu pred televizor i počnu navijati kao da će na njihove račune stići premije od svakog datog gola i baš u njihovo krilo nakon utakmice sjesti sve plavuše koje zdušno navijaju sa tribina.

Među ljubiteljima fudbala ta 1978. godina ostat će upamćena po Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Argentini. Šampionsku titulu osvojila je zemlja-domaćin, Argentina, pobijedivši u finalnoj utakmici Holandiju. Bronzana medalja pripala je Brazilu. Ali, tog proljeća i ljeta 1978. godine fudbalske navijačke pokliče nadglasali su drugi, koji su se orili iz hiljada grla: „Mi gradimo prugu, pruga gradi nas!“; “Šamac – Sarajevo, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta!“

Prije petnaestak dana, tačnije 23. 6. 2018. godine obilježeno je 40 godina od izgradnje druge trase kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo. Više stotina nekadašnjih brigadira krenulo je talgo vozom trasom svojih uspomena iz Sarajeva do Doboja, i nazad, zadržavajući se usput u Maglaju, Zavidovićima, Žepču i Zenici. Doputovali su iz svih dijelova bivše Jugoslavije, ali i iz inostranstva.

brigada Oton Župančić
FOTO: Nekadašnji brigadiri iz Novog Mesta, brigada „Oton Župančič“

Komandant Omladinske radne akcije, tada dvadesetčetverogodišnjak, Filip Vuković doputovao je za ovu priliku iz Australije. Harmonika, pjesma, suze, šale, sjećanja na nikad zaboravljene ljubavi… Emocije za još stotinu vagona.

Buljubašić Avdo i Mirsad Čukle
Ponos i radost u vozu: Buljubašić Avdo i Mirsad Čukle, udarnici ORA 1978.

U svim mjestima gdje se voz zaustavio brigadire je dočekalo lokalno stanovništvo, i danas zahvalno djevojkama i mladićima koji su jedno proljeće, ljeto i jesen svoje mladosti poklonili lopati i tračnicama. Ostavljali su Svjetsko prvenstvo, more, zaostale ispite, neke suzne oči koje pogledom miluju brigadirsku bluzu.

Zavidovići ORA /(
Dobrodošlica u Zavidovićima

Omladinske radne akcije su, kao što neko reče, među svim jugoslovenskim fenomenima bile „najjugoslovenskiji fenomen“. Izgradnja drugog kolosijeka pruge  Šamac – Sarajevo, dionica Doboj – Zenica, počela je 1. aprila i trajala do 25. novembra 1978. godine. Ovu dionicu gradile su 24.000 omladinaca i omladinki svrstanih u 250 radnih brigada iz svih krajeva Jugoslavije, a jedna brigada je bila sastavljena od djece naših radnika u inostranstvu. Radilo se o pravom podvigu budući da je trebalo ugraditi oko milion kubnih metara materijala, probiti sedam tunela, među kojima su najteži bili Vranduk i Sikola, sagraditi 34 mosta, izmještati korito rijeke Bosne, istovariti i položiti oko 120.000 pragova, istovariti i razasuti 250.000 kubnih metara tucanika, iskopati brojne kanale i temelje za stubove kontaktne mreže jer je pruga bila elektrificirana. Izračunato je da su brigadiri na akciji radili više od milion i šest stotina hiljada efektivnih sati, ostvarujući pri tome normu od blizu tri miliona sati, čiji finansijski efekat premašuje 169 miliona tadašnjih dinara.

pruga ora 78

VIDEO: Hej, haj brigade…!

Ekonomski gledano, izgradnjom drugog kolosijeka pruge od Doboja do Zenice značajno se ubrzao i pojeftinio transport ljudi i robe na toj frekventnoj dionici. Iste godine i istog dana kada je pruga puštena u promet, u željezari Zenica počela je sa radom četvrta visoka peć za proizvodnju željeza. Po svojim kapacitetima je mogla zamijeniti prethodne tri visoke peći. Glavni transport za milione tona željezne rude koja je dolazila iz rudnika Ljubija kod Prijedora je bila željeznica: pruga koju su u dva navrata, 1947. i 1978. izgradili dobrovoljci na ORA.

Srcem rečeno, omladinske radne akcije bile su predivna mjesta druženja i nezaboravnih susreta mladih, a dobrovoljni rad je nagrađivan udarničkim značkama i drugim priznanjima, te nagradnim odmorima u ferijalnim, izviđačkim, goranskim i drugim omladinskim ljetovalištima na moru i na planinama. Nagrađivan je i ljubavima, sačuvan u sjećanjima i pričama koje se pričaju unucima.

I, dok do mene dopiru uzvici stopljeni sa posljednjim minutama još jedne od odlučujućih utakmica Svjetskog fudbalskog prvenstva, pitam se da li bismo sad htjeli, da li bismo sad mogli…

Loptu – lopatom…

P.S. još jedna pjesma koja podsjeća na vremena kada je san predstavljalo 1000 tona za jedan dan…

Doboj - ZenicaMi gradimo pruguORApruga gradi nasradne akcijeŠamac - Sarajevo
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
krivA
5 godine prije

…osim 10+.., nista vise..!!

Laki Topalović
5 godine prije

Današnji mladi vele “:Ma stvarno, išlo se radit tako bez veze, džaba????” Ma daaaaaaaj, nemrem belivit??!!?” To je sustav vrijednosti kad ti domovina nije ništa , ne predstavlja ti ništa i od nje i ne može biti ništa, ako se ne prođe ubrzani tečaj pranja kontaminiranog mozga. Što je teško. Nemam ništa protiv, dovoljno je vidjet Ultra. Ok puni proračun, ma što je to. Bum budubum bum budubum cijelu noć , Sodoma i Gomora, droge i alkohola na tone i to je mladež. Treba se ispuhati, ali od onih tamo nikakve koristi.

Kleinestrasse
5 godine prije

hebo rad & radne hakcije! ne bi ja dao svog samung-galaxy x-3/tdi-f5/ct-320ks i BMW-a turbo/5WD-ss-serija… za sve vaše južne nostalgije! mi ovde u dojčland znamo što jeste a šta nije kvalitetan život! ovo dvoje kod nas kad imaš, tad dišeš punim plučima in pevaš ode radosti amerima ili gringosima našim štovanim gazdama!!! heil!

Brainstorm
5 godine prije

-je li istina da na radnim akcijama komesari i mnogi drugi nisu morali raditi?
-da je bilo zlostavljanja i ucjenjivanja zenskadije?
-da je vecina isla sa okom na karijeru, drustveni stan, politicke zasluge?
-gdje su danas bivsi akcijasi? jesu li se i kako prilagodili novom sistemu ili su jos uvijek skojevci / komunisti?

luni lunovic
5 godine prije

istina ili nije istina ali je vazno naglasiti da ti niko nije poslao pismo da se ti moras javiti tvoja dobra volja

zvane
5 godine prije

Bravo, odličan tekst.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI