fbpx

Bahatost je neprijatelj pobjede

Bahatost

Naslov je jedna kineska poslovica, a bahatost ili arogancija se definiraju kao stav koji precjenjuje vlastite vrijednosti ili vještine. Potiče oholost, drskost i prijezirno ponašanje prema drugim ljudima, a ispraznost i narcizam pogoduju nastanku bahatosti.

Već iz definicije nam je jasno da srećemo ljude koji se, manje ili više, uklapaju u nju. Neki će reći da ima onih koji se bahate „bez pokrića“ i onih koji to čine „s pokrićem“. Neki će reći da je bahatost isto ili slično što i prepotentnost, ali to mi sve za ovu priču nije bitno. Htio sam samo reći kako zapažam sve više bahatih ljudi, pogotovu omladine iz redova „tatinih sinova i kćeri“ koji se bahato ponašaju.

To mi je palo na pamet kad sam jednom sjedio s jednim tajkunom (ili bolje rečeno tajkunčićem) dok mu je sin prilazio i tražio ključeve od drugog, boljeg auta, „da se ne sramoti sa starim džipom kakav voze samo prosjaci“. Taj sin je bio tridesetogodišnjak koji ne radi ništa, vodi se kao student ali bez ikakvog uspjeha. Možda većini čitatelja ovaj primjer nije toliko blizak, ali vjerujem da je malo onih koji nisu svjedočili nekom slučaju da se djeca i omladinci izruguju nekome ko ima lošiji telefon ili dio garderobe, ili da se jednostavno pretjerano hvale kako su skupo platili neku „igračku“, a da je nisu zaradili svojim trudom. Neki idu čak toliko daleko da zlostavljaju sve one koji nisu na „njihovom nivou“, a to se čini još u najranijoj životnoj dobi.

Svim tim mladim ljudima (Sa starima je već teže izaći na kraj!) bi trebalo nekako objasniti čime se u životu imaju pravo ponositi, a čime ne. Prije svega reći im da se imaju pravo ponositi onime što su oni sami stvorili i zaradili. Ako su uspješni u školi. U sportu. Na radnom mjestu. Ako se mogu pohvaliti da su pomogli drugima. Mogu se ponositi i svojim autom ako su ga sami zaradili. Ali ako ništa ne rade, a u dobi su kad bi to trebali i morali, i voze auto koji su im roditelji kupili, mogu biti samo zahvalni roditeljima, a nikako time se ponositi. Ne treba se ponositi ni „vezama“ koje moćni roditelji imaju pa njihova djeca rade i što ne smiju. Takvog momka zatvore, recimo, što je pregazio na putu nevino dijete, a on još prijeti onima koji su ga pritvorili da ga džaba pokušavaju zadržati „jer će ih stari uskoro zvati“.

Oni koji ovako odrastaju, u pravilu u nekom periodu života dođu u probleme jer se odjednom nađu na vjetrometini. Moćni roditelji ili zaštitnici nestanu. Vremena se promijene i počnu važiti druga pravila. Oni koji su takvima popuštali ili ih se plašili više to ne čine. Ne samo da ih se ne boje, nego se osvećuju; ne dozvoljavaju im ni ono što bi im pripadalo. Poslovica iz naslova ovog teksta se tad pokazuje u svoj svojoj istinitosti.

Zbog svega toga bih još jednom naglasio važnost razumijevanja opravdanosti da se čovjek može ponositi prvenstveno onime što je sam stvorio ili učinio, a nikako „kititi se tuđim perjem“. Priča onih koji rade suprotno uglavnom ima nesretan kraj.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije

Prije svega se nasi politicari ponadaju bahato, Moja djeca vec godinama came na birou ,a posla ni na vidiku.Zavrsi fakultet ,pa sjedi kod kuce.Medjutim,ONI su zaposlili i kumovog kuma djecu,a njihovu i da ne spominjem. Nije cudo sto su nsm politicari takvi ,jer mi sami nista ne mijenjamo. Na svakim izborima opet isto…

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
2 godine prije

sve se placa, sve se vraca (ne nuzno u novcu i s novcima)…al problem je ‘degradacije’ cilog drustva i okoline i onda imamo polupan sustav vrijednosti.
tata placa,okolina pati,al kao bumerang se vrati obitelji i obije o glavu.
ne tako davno inicirana je bila ideja ‘hrvatska,zemlja znanja’,al se zaboravilo i izignoriralo da je preduvjet ‘hrvatska,zemlja odgoja’.
i onda dekadu posli hvalimo se porastom br. studenata (autor indirektno pojasnio i taj trend),al presucuje se da je za 2018. u proracunu srezan iznos za obrazovanje,al povecan za obranu i religiju (op.a. i sam sam vjernik,al tribalo bi se pod hitno ‘obranit’ od ovog sto danas imamo).
a valjda ce bit bolje i nestat ‘zlatna’ nis-korist mladez, svakako clanak ‘alkarskim rjecnikom’ pogodio u sridu.

p.s.
i nisu tatini sinovi krivi,tate su krive…znaci naterorizirat ce odgojen sa ili bez znanja ostali svit jos barem 2 generacije.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Kinezi kažu: “skromnost je (ja bih dodao “jedna od”) najveća vrlina” ali sam takođe slušao ljude koji kažu da je “skromnost vrlina onih koji drugih vrlina nemaju”.
Tu diskusija ne pomaže – ili osećaš ili ne osećaš. Ali valja primetiti da su bahati isključivo oni koji su nesigurni u sebe. Oni su sami sebe prokleli na večito dokazivanje jer druge možda i ubede ali sebe nikad toliko da budu zadovoljni.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

LAKOMOST:
To je kada padne velika kisa i lako odnese most!

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Stara izreka: Dabogda se osilio!

Andjelina
Gost
Andjelina
5 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Bahatost može biti više ili manje izražena crta osobnosti, obrambeni mehanizam, a može nažalost biti i dio prave psihičke bolesti ili poremećaj osobnosti. I kada nisu luđaci i psihopati, bahati se često hvataju submisivnih dobrica, a kada te dobrice prestanu submisivne (pokorne) i postanu asertivne, oni se uvrijede i počnu mrziti dobrice. Osjećaju se prevarenima i napuštenima. Napušteni zaista i postanu, ali prevareni nisu jer su zapravo oni pokušali prevariti. Bahati se ne usude voljeti jer za ljubav treba riskirati, a kada mrziš, onda si siguran. Ili ti se tako čini. Bahati su ljudi , gle čuda, nesretni. A čine i sve oko sebe nesretnima. Ne može se biti sretan kada si stalno „nabrijan“.

https://m-blog.vecernji.hr/felis-fabula/bahati-ne-moraju-biti-zahvalni-6169 – m-blog.vecernji.hr

POVEZANE VIJESTI

Izbornik