Balkan Landscape Photography – svjetski kreativci s naših prostora

Sead Šašivarević - Trebević - Sarajevo
6 komentara

Prava poslastica za ljubitelje prirode i zaljubljenike u fotografiju krije se iza naziva „Balkan Landscape Photography Group“ i možete je pronaći na Facebooku.

O čemu se ovdje radi? Kao što i samo ime sugerira, unutar grupe objavljuju se fotografije krajolika snimljene na prostoru jugoistočne Europe, i to (abecednim) redom: u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Rumunjskoj, Sloveniji, Srbiji i Turskoj. Cilj grupe je promocija balkanskih prekrasnih momenata uhvaćenih objektivom.

Grupa je javna, dakle moguće ju je pregledavati unatoč tome što joj niste član. Sadržaj koji se objavljuje su umjetničke fotografije s motivima iz prirode (pejzaž) i gradova (gradske vedute), a kvaliteta fotografija mora zadovoljavati tehničke kriterije struke. I, naravno, urednički tim kojeg vode Kemal Bećirević i Sead Šašivarević preporučuje članovima da objavljuju svoje najbolje radove. Ovo je mjesto na kojem možete pronaći kvalitetne fotografije svjetske razine i kreativne pojedince.

Balkan Landscape Photography - Galerija
Balkan Landscape Photography – Galerija

Tako se ovdje nađe očaravajućih prizora prirodnih i graditeljskih fenomena uhvaćenih u posebnom trenutku poput bajkovite Tekije u Blagaju, otočića Bleda usred Bledskoga jezera, savudrijskog svjetionika s Alpama u pozadini i brojnih drugih čudesnih i kao na platnu oslikanih ljepota prirode. Prizori dokazuju da sva godišnja doba pružaju nešto zapanjujuće, a ono što iza njih stoji je fotografski znalac koji će uz pomoć znanja, mašte, opreme, a nerijetko i smionosti, napraviti umjetničku interpretaciju viđenog i doživljenog.

Fotografije prirode

Priroda vrvi detaljima, oblicima, bojama, ona je puna impresija. Pejzaž, umjetnički prikaz prirode, čest je motiv fotografija. Čini se kako nam je danas svima potrebna neka čistoća, neki mir i konstanta usred promjenjivosti i kaosa. Za fotografiju prirode potrebna je distanca od svakodnevice, samoća kako bismo pomoću nje i njezine veličine pročistili i pojednostavili svoje misli. Potrebno je strpljenje kako bi se uhvatio onaj pravi trenutak njezine ljepote. Ovi fotografi to najbolje znaju. Ljupka scena koja traje samo nekoliko trenutaka, zanimljive boje raspršene u ranim jutarnjim satima, netom prije zalaska sunca ili kroz oblake, slučajni prolazak životinje, detalji su koji ostavljaju dubok dojam kod promatrača. Vješt fotograf znat će reproducirati vlastito viđenje prirode, a kroz njega će možda pokazati i onu vlastitu.

Umjetnost svjetlopisa

Još od davnih vremena ljudi su pokušavali na neki način zapisati svjetlo. Otuda je i nastao naziv fotografija – osmislio ga je svestrani engleski znanstvenik i poznati astronom John Herschel. Riječ u doslovnom prijevodu s grčkog znači – svjetlopis. Iako se ideja o zapisu svjetla u izvorima spominje još u razdoblju stare ere, sama fotografija (odnosno prva koja je uspjela) nastala je tek 1826., a na njoj možemo zahvaliti francuskom izumitelju Nicéphoreu Niépceu.

Tehnika i tehnologija otada su znatno napredovale i donijele fotoaparate u svačiji dom, a pojavom pametnih telefona i u svačiji dlan. Stoga kada postavimo pitanje je li fotografija umjetnost ili dokumentarizam, odgovor će biti – oboje. Većina fotografija su zabilješka nekih stvarnih privatnih događaja, a po brojnosti ih prate znanstvene i novinske fotografije, uglavnom bez umjetničke motivacije. Među njima će se istaknuti dobro uspjela fotografija koja će kvalitetno na medij s dvije dimenzije prenijeti dojam trodimenzionalnog prostora. No ono što razlikuje umjetničku fotografiju od svih ostalih je razmišljanje, proučavanje, učenje, vježbanje, kreativnost, ekspresivnost i jedinstvenost. Stoga je među fotografijama najmanji broj upravo onih umjetničkih.

Na nama je kao promatračima da fotografije postavljene na Balkan Landscape Photography osjetimo kao nešto umjetnički i originalno. No ono u što ćemo se definitivno uvjeriti jeste da je riječ o iznimno kvalitetnim autorskim fotografijama, bez obzira radili ih profesionalci ili amateri. U svakom će slučaju izazvati neko čuvstvo jer one kao da otkrivaju dušu naših prostora. Sentimentalnima će potaknuti  određeno sjećanje i sjetu, estetima vizualnu ugodu, a kreativcima maštu. Dovoljan razlog da na ovu grupu obratite punu pozornost.


Dejan DAJKOVIĆ - Durmitor - Crna Gora
Dejan DAJKOVIĆ – Durmitor – Crna Gora
Kemal BEĆIREVIĆ - Gornji Lukomir - Bosna i Hercegovina
Kemal BEĆIREVIĆ – Gornji Lukomir – Bosna i Hercegovina
Ljubo POLJAK II - Fužine - Hrvatska
Ljubo POLJAK II – Fužine – Hrvatska
Mirza HADŽIĆ - Stari most - Mostar - Bosna i Hercegovina
Mirza HADŽIĆ – Stari most – Mostar – Bosna i Hercegovina
Natasa ŠKORIĆ - Sodros - Novi Sad - Srbija
Natasa ŠKORIĆ – Sodros – Novi Sad – Srbija
Ramadan ABDIU - Mirusha - Kosovo
Ramadan ABDIU – Mirusha – Kosovo
Vesna VUKOVIĆ - Rijeka Cetina - Hrvatska
Vesna VUKOVIĆ – Rijeka Cetina – Hrvatska
Zoran RUDEC - Papuk - Hrvatska
Zoran RUDEC – Papuk – Hrvatska

Balkan Landscape Photography

Balkan Landscape Photography GroupKemal BećirevićSead Šašivarević
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Haris
5 godine prije

Nismo svjesni kako lijepe zemlje imamo a mi se jebemo ko je veći Balija,Četnik I Ustaša a vrijeme nam ode

Motorista
5 godine prije

Obiteljsko srebro se ne reklamira

Majk Majers
5 godine prije

Ta predivna zemlja Ilirija (nismo iz Irana došli, j… vas Primorac). Nismo svjesni sta imamo. Ovo je jedan famozan kutak, nas. Steta da smo idioti pa se bavimo idiotskim stvarima. A lako bi nam moglo opet bit lipi, vrlo lako. Nazalost nece, ne tako skoro

luni lunovic
5 godine prije

mozda nije vezano za temu za mene je grandiozan projekat i danas dan zeljeznika pruga sarajevo ploce od hadica do konjica stotine tunela stotine mostova isve to uz postepeno spustamje danasnji kriminalci nebi to uradilli za 500 godina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.