fbpx

„Biblijska dijeta“ bez šećera učinila je All Blacks svjetskim šampionima

All Blacks - na terenu

Svjetski ragbi šampioni su na dijeti siromašnoj ugljikohidratima – manje šećera, više masti. Sve suprotno od onoga što nam savjetuju mediji.

Ovaj način Paleo ishrane za vrijeme treniranja i prije takmičenja su postali ritual svjetskih šampiona. Začuđujući rezultati i rekordni broj pobjeda ragbi reprezentacije Novog Zelanda je zasigurno u njihovoj mentalnoj snazi, po kojoj su prepoznatljivi u svijetu, ali i teškom radu. Osim ova dva odlučujuća faktora njihovog planetarnog uspjeha postoji i treći, prehrana.

Prema Nic Gillu, odgovornom za fizičke priprema novo-zelandske reprezentacije, reprezentativci slijede dijetu siromašnu ugljikohidratima, a što najviše sliči Paleo dijeti ili kako je već egzotično nazivaju “Biblijskoj dijeti”.

Što je Paleo dijeta ?

Paleo način ishrane nije izmišljen niti je dio modnih prehrambenih trendova. To je spontani načinu ishrane koji postoji od nastanka čovjeka. Slobodno možemo reći da je ovo jedini idealan način ishrane Homo Sapiensa.

Naši preci, koju se nisu hranili industrijskom hranom, su bili vrlo dobre atlete. Znanstvena istraživanja pokazuju da su naši preci bili pošteđeni od degenerativnih bolesti. Njihov fizička forma je bila identična formi današnjih atleta, a koja im je bila potrebna za preživljavanje.

“Naši geni određuju i naš način ishrane. Kako je ljudski genom evoluirao samo 0,02% u 40.000 godina, dakle naše tijelo je u potpuno adaptirano ishrani naših predaka“, tvrdi profesor S. Boyd Eaton.

All Blacks – tradicija postaje temelj prehrane šampiona

Nic Gill pazi od 2007. na fizičku spremnost reprezentacije Novog Zelanda. On je također profesor i istraživač na Tehnološkom univerzitetu u Aucklandu. Način prehrane sportista mu je glavni prioritet.

„Počeo sam eksperimentirati s dijetom „Warrior“. Princip je bio jednostavan. Ova dijeta se temelji na Paleo principu uzimajući u obzir antropološki faktor. Primijetio sam da često ne jedemo jer smo gladni, već iz navike. Vrlo je bitno razumjeti da naš način ishrane određuju navike, a ne glad“, izjavljuje profesor Nic Gill.

„Nakon određenog vremena sam shvatio da što više jedan masno uvečer, ujutro sam manje gladan. Nisam više imao krize prije podne i osjećao sam se bolje.

“Jeo sam puno masti, malo šećera, bez prestanka. Prije sportskih aktivnosti sam uzimao malo ugljikohidrata. Hrana koju sam jeo bila je zdrava i neobrađena. Izbjegavao sam mlijeko“, nastavlja Nic Gille.

Iskustvo i istraživanje Nic Gilla su utjecala na prehrambene navike nacionalne ragbi ekipe All Blacks, koja se hranila s manje ugljikohidrata.

Poruka redakcije Logično je jasna. Izbacite šećere iz svog tanjura i vaš život će biti kvalitetniji. Koncentracija će se vratiti, kao i volja za rad, a o fizičkoj spremnosti vam govori ovaj članak i video ispod.


0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Govori se o dugackom razdoblju do industrijalizacije, sto i nije davno.
Badava nekima pisat..
Odličan članak, hvala redakciji!

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

I zašto je čovjeku “poklonila” dva oštra očnjaka.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@PPP- Teorija sa očnjacima ne drži vodu. Čovjek uopće nema “oštre” očnjake. Pogledaj psa ili mačku pa usporedi te sa našim očnjacima. A pretpostavljati što su jeli naši pretci je suvišno. Jeli su sve što je bilo jestivo i do čega su mogli doći. Većinom nisu bili atlete nego izgladnjeli, rahitični, bezzubi, tuberkulozni i umirali su u godinama kad većina danas zasniva brak. Inače gore navedena dijeta je sasvim u redu za sportaše ili fizičke radnike.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, jednom prilikom sam posjetio groblje gdje su gotovo svi spomenici bili s fotografijama. Valjda je to bilo tako u tom selu. Nešto me je kopkalo ali nisam znao što je u pitanju. U jednom momentu sam shvatio da niti na jednoj fotografiji nema pretilne osobe. Sve su bile mršave i mišićave. Tada sam shvatio što znači hrana i fizički napor.

Imam dovoljno godina da se dobro sjećam kako van sezone nisi mogao jesti ni voće ni povrće. Nije ga bilo osim u vrijeme kada je zrelo. Zimi se jelo ono što se pripremalo prije. Klalo se i spremalo meso za sušenje. Bez E250 🙂 i sve je štimalo kao singerica.

Količina hrane koja je potrebna čovjeku da prezimi nije mogla biti biljna, jer je to nemoguće. Čovjek je morao jesti meso. Ostaci naših predaka Homo Erectus govore o tome. Da nije bilo mesa oni nikada ne bi postali Homo Sapiens, bar tako govori jedna znanstvena studija. Možda griješim, ali evo redakcija portala Logično može pisati o tome.

Ena
Gost
Ena
3 godine prije
Reply to  PPP

Kako to mislite nije se moglo jesti voce i povrce van sezone? To sto ste odrasli u okruzenju koje je znalo za prehranu baziranu na mesu ne znaci da i drugi tako rade. Postoji izbor koji ne mora ukljucivati meso. Razlika je u znanju i vlastitom iznoru.

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije
Reply to  Ena

tako je ima tofu, soja, nadomjestak za zeljezo u krvi… sve mozes nabavit u apoteci, ne kuzim ih zasto pricaju takve gluposti

Tedi
Gost
Tedi
3 godine prije
Reply to  Ena

A sta jedu Eskimi? Jeli to mozda mediteranska ishrana?Riba da ,ali povrca nema.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Tedi

Tedi,
Eskimi jedu uglavnom ribu/meso, ali i povrće. Ima na wikipediji. No njihovi životni uvjeti su teški. To su iznimke. U doba korupcije, iznimke postaju pravilo.

Marko
Gost
Marko
3 godine prije
Reply to  Tedi

O tome koliko im paše i podneblje i prehrana svjedoči i njihov životni vijek.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  PPP

@PPP- O istom govorimo. Stvar je u (danačnjem) izboru. Moja baka jela je naranče par puta u života a mango nije ni znala da postoji, isto vrijedi za morsku ribu. Ja sam sporio teoriju o očnjacima koja implicira da smo prvenstveno mesojedi što mislim da nije točno. Povrće, voće, orašaste plodove jedemo sirove(ili bar možemo bez zdravstvenih problema) a meso moramo termički obraditi. Životinje koje se hrane mesom ne kuhaju ili peku jer su prilagođeni na tu hranu u izvornom obliku. Druga je stvar što se danas termički i kemijski obrađuje i ono što ne bi trebalo.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Piretis

Meso je ljudima primarna hrana, a biljke usputna. Meso se kuha da se ubiju bakterije. Životinje mogu preradit sirovu hranu. Masnoća ipak jača imunitet. Fizičko zdravlje je bitno i odražava se na mentalno.
Sve je to hijerarhija.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, nama očnjaci nisu potrebni. Oni životinjama, koje ih imaju, služe za “zaključavanje” plijena. Nama je priroda podarila visoko funkcionalne ruke, te mozak koji nam omogućava kreaciju, prilagođavanje i komunikaciju s drugim jedinkama naše vrste. A to je više nego moćno, oruđe-oružje. Očnjake nema niti orka ali je to ne sprječava da drži ulogu najvećeg predatora u životinjskom svijetu (ako zanemarimo čovjeka, naravno)

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Koba

@Koba- Stvar izbora. I savjesti.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Koba

Koba,
čovjek ima očnjake? Onda su mu potrebni. Vrlo jednostavno pravilo.
Ne tako davno je zapadna znanost tumačila kako nam ne treba slijepo crijevo. Kasnije su promijenili mišljenje. Koristeći gore navedeno pravilo u načinu razmišljanja, odmah bi bili u pravu.
Čovjek upotrebljava očnjake bez obzira kako se hrani, na biljnoj ili životinjskoj bazi ili kombinirano.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hari1* Ima zakržljali oblik, gore su bile priče kao čovjek nema očnjake (valjda kao lav), pa ne može loviti pljem (mislim stavrno). Ja nemam slijepo crijevo skoro cio život pa furam bez problema.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Koba

Koba,
umjesto “zakržljali” oblik, moglo bi se reći “slabo izražen” oblik 😉
Čovjek treba slijepo crijevo, ali može i bez njega. Čovjek treba ruku/ruke, ali može i bez njih.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Hari1

Hari* Prije bi rekao zakržljali, jer ako uzmemo u obzir ostale primate s kojima dijelimo zajedničko evolucijsko stablo naši su osjetno manji i izobličeniji, tj. tragovi nečega što je nekad bilo. Još nisam našao ni jednu opće prihvaćenu medicinsku studiju koja upućuje na jasnu svrhu slijepog crijeva. Pa se držim zvanične i meni osobno najlogičnije.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Koba

Koba, upravo sam neki dan gledao emisiju gdje tvrde kako su otkrili da slijepo crijevo ipak ima funkciju u organizmu. Tamo se skladište dobre bakterije, koje bi tijelo moglo iskoristiti za obnovu probavnog sustava u slučaju oboljenja od kolere ili dizenterije…

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis,
znaš da u današnjem korumpiranom društvu postoji tendencija ruganja prošlosti kao nekom primitivnom dobu. U tom smislu postoji tendencija podešavanja istraživanja u sličnom cilju. A svako malo se pokazuje kako je njihov način života bio kvalitetniji od današnjeg.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Roko i ekipa gore. Čovjek je bio nomad i polunomad i kao takvom mu, logički, nije bilo moguće kultivirati povrće i žitarice. Iako se tako možda ne čini uzgoj poljoprivreda je vrlo složen proces i zahtjeva viši stepen razvoja i organizacije društa, inače ovisite samo o volji prirode što je pogubno. Logično je su prve zjednice (obitelji), jer čovjek je društveno biće ne samotnjk, bili stočari nomadi. Stoka, tipa koza, pruža stabilan izvor masti i proteina (mlijeko, meso) neophodnih za život fizički aktivnog čovjeka. Dalje pruža materijal za izradu alata, odjeće i obuće, te skloništa. Stoka je mobilna pa ne ovisi o lokalnim klimatskim uvjetima. Jede trave, lišće i drugu hranu koju čovjekov organizam ne može razgraditi (celuloza koju mogu razgraditi samo preživači). Probaj se sam hraniti bobicama i sjemenkama, odi u šumu pa se vrati za godinu. Ali obavezno uzmi mobitel da te nakon nekoliko dana, kad pobulazniš od gladi, GSS-ovci mogu locirati. I molim vas, ostavite se tih newage drka đonđa, koristite vlastiti razum. Čovjek je svežder bobice i sjemenje su samo dodatni izvog vitamina i minerala koji su neophodni za zdrav metabolizam, a ne osnov prehrane. Ako što treba izbjegavati to su proizvodi od brašna jer su, evolucijski gledano, tek nedavno ušli u našu ishranu.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Koba

Koba nasmijao si me ali se u potpunosti slažem. U mladosti sam bio izviđač. Često smo ljetovali na Boračkom jezeru. Polagao sam vještinu preživljavanje u šumama oko Boračkog jezera. Da sam računao na bobe, umro bih za tri dana. 🙂

Ena
Gost
Ena
3 godine prije
Reply to  PPP

A sta ako ucitelj nije imao dovoljno znanja da vas nauci prezivljavanju na bazi biljaka?

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Ena

Ma kakve biljke Ena. Na Prenju sam mogao jesti samo lišće, jer ničega drugog nije ni bilo. 🙂

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Koba

Koba,
neki ljudi su bili nomadi, neki nisu.
Neki ljudi mogu živjeti od vrlo malo namirnica, neki ne mogu.
O volji “prirode” ovisiš uvijek.
Čovjek je samotnjak ako tako odluči. Čovjek je svejed ako tako odluči.
Kad bi znao što ti od sjemenja i bobica treba, vjerojatno bi mogao živjeti i od njih.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Hari1

Ljudi su bili nomadi i polunomadi sve do kultivacije žitarica. Što nas je vezalo za zemlju, koja je postala svojina, uvjetovalo je nastanke prvih sela i same današnje civilizacije.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Koba

Roko i pitome životinje potiču od divljih. Jeo je sve što mu se našlo na putu. Bio je prvenstveno lovac (muškarci) i skupljač (žene), to je najbolje vidljivo kod današnjih “divljih” plepena afrike i južne amerike. Sam čovjek je ništa, potpuno je nesposoban za opstanak, mi smo efikasni samo u grupi. Biljke i plodovi nemaju potrebnu količinu masti i proteina da zadovolje potrebe visoko aktivnog čovjeka. I ako, teorije radi, uzmemo da imaju, koliko bi količinski toga čovjek trebao unjeti da bi namirio potrebe u odnosu na mesni ili mliječni obrok. Ako si ikad radio teške fizičke poslove onda znaš što pričam, jedeš mast ko sladoled.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  Koba

Koba,
da li ti jedeš sve što ti se nađe na putu? Čovjek iz davnina nije zaostajao u pogledu inteligencije. Druga je stvar što znanost pretpostavlja o čovjeku iz davnina.
Neki su ljudi bili lovci i sakupljači, neki su bili vegetarijanci.
Neki su bili primitivni, neki su bili napredni.
Čovjekova sposobnost opstanka ovisi o njegovom znanju, karmi i duhovnosti.
Fizički poslovi su postojali i u prošlosti. Kod lovaca i kod vegetarijanaca.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Koba

A jedan od kojih si ti?
Strvine, gusteri, puzevi i slicno su biljnog izvora a ne zivotinjskog? Tebi to logicno?

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Koba

Roko kontradiktoran si. Prvo tvrdiš da je čovjek po prirodi vegeterijana, a sad navodiš puževe i gmazove. Pa sad se vidi tko trkelja, boga ti. Kontrarno tvom mišljenju “primitivni” čovjek ledenog doba bio je vrlo efikasan predator. Štapovi nisu bili zašiljeni već su na vrhovima “nosili” kremene šiljke koji imaju prilično visoku prodornu moć, a jednom u mesu fragmentiraju se i nanose štetu tkivu sa svakim pokretom životinje. I što bi čovjek teorijski mogao nositi i jesti na izrazito niskim temperaturama već krzno i meso bogato masnoćama. Pa nije valjda nosio svilu i jeo tikvice.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

popravljali bi drustvo i svijet a postoji jedan svijet, dostupan, koji je najlakse poboljsati – nase tijelo. zdravlje je najvece bogatstvo pa koliko radimo na odrzavanju istoga?
mislim da se paleo covjek hranio, od mesa, najvise crvima i bubama. kilu crvetine je lakse prikupiti nego uhvatiti zeca. moze sudjelovati citav copor ukljucujuci najmladje. kako se majmuni, veprovi ili medvjedi hrane?
zec i srna kad se zemlja smrzne.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Zečevi nisu ljudi. Oni su isključivo biljojedi.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Nismo svi isti da jedemo identičnu hranu.Nečijem organizmu više paše meso,nečijem biljke,nekom ne paše mlijeko i sl..Po kvaliteti hrane i relativnoj dostupnosti vrh smo dosegli pred industrijsku revoluciju.Tad je bilo dostupno voće već neko vrijeme široj populaciji.Tu je bilo povrće,mesa se jelo manje.Često se koristila mliječna ishrana,razne kaše,lovile se ribe kojih je bilo više,radila zimnica,brale gljive.Sve te sorte voća,povrća,koje danas nestaju,su bile kvalitetnije i otpornije.Isto to važi i za životinjske pasmine.Danas je sve u količini,a kvaliteta je pala.Slatko se jelo puno manje,i to uglavnom med.Danas je sve više dostupno u supermarketima,al je uglavnom puno kemikalija.GMO hara svijetom i pred našim je vratima.Ljudi su se fizički razlikovali od današnjih,bili su jači,iako niži rastom,malo je bilo pretilih.Lica su bila uža,ko i cijelo tijelo.To vidim na starim fotografijama kojih imam dosta.Normalno je bilo da dosta ljudi doživi duboku starost sa solidnim zdravljem Sjećam se dosta starih ljudi koji bi samo legli i tako umrli u snu.To je danas skoro nestalo.Zdravlju je pridonosila i veća fizička aktivnost.Masno nije bilo štetno već poželjno za takav način života.Prije toga,kad je hrane bilo malo i nije bila raznovrsna,ljudi su bili bolježljivi i umirali mladi.Kad su ljudi bili lovci i sakupljači,to je podrazumijevalo njihovu malu brojnost.

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije

Pa da, to dosta varira od čovjeka do čovjeka. Jedan frend ima 50x jaču želučanu kiselinu od mene, veli da mu je to vučja genetika s mamine strane, za razgradnju sirovog mesa. Veli i da ta strana obitelji nema enzime za razgradnju ugljikohidrata u slini, kao što kod nekih ljudi probava počinje u ustima. Bili na rendgenu nakon prometne, doktor veli kako su im crijeva 20x kraća od njegovih. Nego, ova jedna frendica… Svi znaju da ima dva želuca, na tatinu stranu. Koliko oni sirove trave konzumiraju za večeru… Ja općenito preferiram laganu večeru od kilogram sirove pšenice, prosa ili što već imam u špajzi. Mislim da sam više iz porodice ptica i glodavaca, jer dobar dio mog razreda nemre niš sa sirovom pšenicom u ustima. Ali oni ne kuže da je ja gutam i pohranjujem u žvatu ispod brade, pa polako probavljam. I tak to, od čovjeka do čovjeka, kak kome paše, obzirom na građu i to…

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Ivek

Ivek – Hahaha iz porodice ptica i glodavaca i imaš prijatelja vuka. To je za basnu.
Sve životinje na okupu i prijatelji su.
Hahahaha

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije
Reply to  Ivek

Pa eto moja majka jede puno salata i uglavnom biljnu hranu,ali nije baš mršava.Otac jede puno mesa,i ako nije svinjetina,i to masna već nije dobro.Perad već ne preferira.Od povrća jako voli grah.Još jede rajčicu,papriku,luk,sir,nešto kisela variva.Slatko i voće skoro ne jede.Ja jedem praktički sve.

Paleo
Gost
Paleo
3 godine prije

Paleo dieta dovodi ljude do ozbiljnog manjka šećera u mozgu, što se može vrlo dobro vidjet na gornjoj fotografiji “šampiona”.

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije
Reply to  Paleo

Hahaha, dobra!

Joško
Gost
Joško
3 godine prije
Reply to  Paleo

Što ćeš Paleo. Ne može svatko biti muško u pravom smislu. Vjerojatno živiš u nekoj zapadnoj zemlji gdje su te feminizirali pa ti pravo muško izgleda glupo.

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije
Reply to  Joško

Može nekakva definicija “muških osobina u pravom smislu” ili se šećer potrošio na ad hominem “argumentaciju”? 🙂

Joško
Gost
Joško
3 godine prije
Reply to  Ivek

Kad vas pogodim u žicu onda je “ad hominem”, a što on naziva cijelu ekipu idiotima to je ok.

Vjerojatno si i ti sklon feminizaciji, čim ne znaš koje su karakteristike muškarca.

Ovima gore možda manjka šećera, ali vama dvojici manjka testosterona, što je očito iz vaše rekacije.

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije
Reply to  Joško

Cilj je bio pokazati da vi ne znate. Obavljeno. Ja bih pod osobine pravog muškarca ubrojao i mudrost. Jasno mi je zašto bi to ovdje trebalo dugo objašnjavati. 🙂

Joško
Gost
Joško
3 godine prije
Reply to  Ivek

Poštovani Ivek,

Svatko tko želi istaknuti svoje znanje i inteligenciju mora biti pažljiv što govori, što vi očito niste.

Mudrost je osobina koja nije vezana samo za muškarce, jer ako bi tako bilo, po vašem bi sve žene bile glupe, pošto je glupost antonim mudrosti.

Imate Index i Jutarnji, gdje možete iskazati “vašu mudrost”, na Logičnom ipak morate paziti što govorite.

Svako dobro :).

Paleo
Gost
Paleo
3 godine prije
Reply to  Joško

A isto se pojavljuje višak masti u venama. Zato autori takvih dieta ne žive baš dugo.
Glup i idiot su vaše riječi, ne moje. Iz istoka? Prejedela pravih muškarčina?

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije
Reply to  Joško

Gospo’n Joško,
“Svatko tko želi istaknuti svoje znanje i inteligenciju…”
– Znam da svatko svijet gleda kroz naočale vlastitih težnji, ali koliko god neshvatljivo ovo vama zvučalo, isticanje sebe nije svakome jedina motivacija za sudjelovanje u forumu. Doduše, jasno je zašto se vaši komentari, svi do jednog, bave isključivo drugim komentatorima, bez namjere da se dotaknu teme članka.

“Mudrost je osobina koja nije vezana samo za muškarce…”
– Mudrost je kvaliteta koja krasi prave muškarce i prave žene. Uglavnom strana pripadnicima oba spola koji imaju silnu potrebu eksplicitno potvrđivati svoju “pravost”, osobito verbalno. A nakon toga nemušto mutiti vodu nespretnim izvrtanjem sugovornikove tvrdnje s ciljem imputiranja nikad izrečenog, eksplicitno ili implicitno.

“…na Logičnom ipak morate paziti što govorite.”
-Nažalost, da tog preduvjeta ovdje baš i nema pokazuju vaši postovi.

“Imate Index i Jutarnji…”
-Baš je neukusna forumaška pojava da si pojedinci uzimaju za pravo preusmjeravati druge komentatore, bez mandata. Ali kad spominjete Index i Jutarnji, ne mogu ne pitati, što vam tamo ne odgovara, obzirom da kritična masa komentatora komunicira baš ovako, vašim stilom, osobnim napadima, baveći se isključivo jedni drugima?

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Ivek

U igri je mnogo vise faktora, od kojih fizicki izgled igra, za mene, vaznu ulogu samo dok covek ne progovori. Moze biti lep kao bog, ako je isprazan nece mi odrzati paznju koliko ni prva snezna pahulja, a ako odise bilo kakvom agresivnoscu samo se udaljim. Pun mi kufer agresije, stresova, gluposti. Moja prva reakcija na fotografiju je bila odbojnost, iako kapiram da je sve marketing. Fakat je da mnogi od njih, sto bi se ono reklo, izgledaju dobro, lepi uglavnom jesu, ali vulgarni i agresivni za moj ukus. Ne naginjem feminiziranim muskarcima, mada ni pecinskim. Nesto izmedju, ali najvaznije mi je ono sto zraci i nosi u sebi. Iskustvo sa muskarcima i ljudima uopste me je naucilo da sto stalozeniji, smireniji, to je covek snazniji kao licnost, valjda jer je svesniji sebe i prihvatio se takvim kakav je, sto je vrlo vazno, a sto agresivniji i sujetniji i zeljniji bilo kakvog dokazivanja i potrebe da ga prihvate (jer sam sebe nije) to je veci slabic. To vazi za oba pola.

Sto se ishrane tice, smatram da covek treba da prati impulse svog organizma. Nema svako iste potrebe,ni fizicke, ni duhovne, to svi znamo i nismo svi isti i ne treba nikom nista nametati i kreirati ga po svom nahodjenju. Ja jedem sve, ali ne mogu da pojedem puno hleba, testenina, slatkisa. Nekada ni parce hleba na dan, posebno ako jedem krompir, zitarice… I mrsava sam ceo zivot, a poslednjih dve godine i premrsava. Mama kaze da se providim, a ja da je transparentnost tako IN danas 😀 I izuzetno sam zdrava ceo zivot, sto mi je najvaznije.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Helena

Inace, jednog od najlepsih muskaraca sam videla u gej klubu, kada sam tamo zasla sa jednim drugarom pre nekih deceniju i po. Musko od glave do pete, svaka bi ga majka pozelela za zeta 😀 Forma je ipak samo forma.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Helena

Vidi se gospodjo Helena da nas je vreme naucilo pameti.Nekada davno fizicki izgled je bio jedino merilo.Neka,to je dobro.Svakoga dana,u svakom pogledu……….

Imam
Gost
Imam
3 godine prije

Molio bi i autora teksta i vas komentatore da mi objasnite rijeci najiteligentnijeg covjeka na svijetu Nikole Tesle:” Katkada imam osjecaj da su se svi kuhari ovog svijeta urotili protiv mene. ” a isti je govorio da ce zivjeti do 120god . tu lezi odgovor sta ljudi moraju da jedu.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Prdite koliko vas volja, al jedan je nacin-pokusat. Bio san na takvoj prehrani i nakon otprilike 3 tjedna, pocinje sjajan osjecaj da mozes. Problem je mozak kojeg smo navikli na drogu zvanu secer. Mozak ,bar moj jako lose reagira na nedostatak secera (nervoza) al fizicki osjecaj je fantastican

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije

Mislim da je to jedina logicna dieta … ne poznajem konkretno Paleo dietu ali poznajem “psi dietu” koja ocito prica o istoj stvari i takodje se poziva na diete u nekim vjerama. Tu dietu i pravu raspodjelu namirnica i kljuc njihovog kombiniranja u knjigi “psi” predstavljena je kao 6. dokaz o postojanju Zivota kao superinteligencije. Ukratko zasto ona djeluje i savrsena je za sportiste odnosno one koje zele imati atletsko tijelo … namirnice iz prve grupe (namirnice zivotinjskog porijekla) i trece grupe (plodovi kasnog ljeta – hidrati) ne bi trebali kombinirati (izuzetci nisu nista strasno ali ucestalost vodi u gojaznost). Namirnice iz prve i trece grupe uvijek mozemo kombinirati sa onima iz druge (proljetno-ljetnjo zelenje). Ako vise koristimo namirnice iz 1. grupe onda dobijamo atletskije tijelo, a ako se naginjemo vise u trecu grupu, dobijemo vitkije tijelo. Lovci su vecinom jeli meso, ali daleko od toga da gojaznost tada nije postojala 😉

Da ne pojasnjavam 6. dokaza koji je osnova “psi diete”, evo linka na objavljeni antropoloski dokaza po psi na hrvatskom jeziku, pa koga zanima … 🙂
http://www.knjigapsi.hr/antropoloski/

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Anarho

I naravno VODA! Cuda cini, pogotovo ujutro kad se probudimo 😉

stefan
Gost
stefan
3 godine prije

imam slična iskustva kao i majk majers tako da vredi probati, a preporuka moja za one koje to zanima- Anita Šupe , istine i laži o hrani

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije

Covjek je prezivio i ledena i susna doba koja su trajala duzi period … da bi covjek prezivio morao se prilagoditi vremenu i prostoru u kojem je zivio. U ledeno doba nije bilo u izobilju zitarica i plodova vec se covjek vecim djelom hranio zivotinjskim namirnicama. Muskarci su vecinu vremena, evolucijsko gledano bili lovci pa su jeli vise mesa dok su zene i djeca ostajali kuci i jeli vise plodova i zitarica. Od “prvobitnog” covjeka proslo je mnogo vremena a u medjuvremenu menjala su se ladnija i toplija doba, ne kao ljetna doba vec na duzi vremenski period, cca 100.000 godina/period, tako da teza o prvobitnom covjeku koji je zivio u toplim krajevima, ne drzi vodu osim ako vjerujes da se homo sapiens pojavio pre 2000 godina …

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

Paleo dieta ilitiga LCHF (low-carb-high-fat) nije nista novo, a jos manje revolucionarno. Doduse dieta daje dobre rezultate u mrsavljenju zbog nekih pozitivnih osobina. To je da ne provocira leptin (hormon sitosti), potrosnja energije iz masnoca sprecava postepenu razgradnju kompliciranih ugljikohidrata pa akomulaciju masti kao takve u tkivima. U konacnici energijski unos je prilicno smanjen. Dugorocno te diete nisu dovoljno istrazivane a neki ljudi na prekomjerni unos masti (pogotovo losih) reagiraju sa rebound fenomenom jetre pa se onda poveca i proizvodnja vlastitih masti. Problem danasnjice su kristalni secer i njegovi derivati u prekomjernim kolicinama (sokovi, slatkisi, ketchup…), transmasti i ostali aditivi u hrani (fake peceno testo i slicno). Sve ostalo je filozofiranje.
Prosjecan covjek pojede 2-3x previse kalorija nego sto mu je potrebno. Tu pocinje i zavrsava prica.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik