Ergela hrvatskih lipicanaca u Đakovu

14 komentara

Ergela u Đakovu osnovana je davne 1506. godine, što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom području. Konji lipicanske pasmine na Ergeli se počinju uzgajati početkom 19. stoljeća.

Danas kao Državna ergela Đakovo, za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Brojnim nastupima u svijetu, đakovački lipicanci pronosili su i pronose glas o Đakovu i Đakovštini. Tako je, oduševljena nastupom đakovačkih lipicanaca na otvorenju Olimpijskih igara, engleska kraljica Elizabeta II., dobra poznavateljica ovih plemenitih životinja, 1972. posjetila Ergelu i provezla se gradom slavnim i nadaleko poznatim četveropregom đakovačke ergele.

Osim svoje osnovne djelatnosti, radi velike atraktivnosti za najširu javnost i sve većeg broj ljubitelja konja i konjičkog sporta, Državna ergela Đakovo postala je nezaobilazno odredište turističkih posjeta u Đakovo, Slavoniju, ali i Hrvatsku.

Državna ergela Đakovo 2006. godine obilježila je 500 godina od utemeljenja i čak 200 godina uzgoja konja lipicanske pasmine i kao takva predstavlja neprocjenjivu vrijednost i značaj za grad Đakovo, Slavoniju i cijelu Hrvatsku.

Kao jedina ergela u Hrvatskoj stoljećima je uspijevala očuvati tradiciju uzgoja konja, njegujući i razvijajući ljubav prema plemenitim bićima u sve širem krugu javnosti.

Konj, dostojanstvena životinja gracioznog koraka i tajanstvenih osjetila, za đakovački je kraj tijekom povijesti uvijek imao veliki značaj. Tradicionalno poljoprivredno područje prijateljuje i oslanja se na ove životinje u obradi zemlje, ali i obrani zemlje na poprištima brojnih povijesnih bitaka.

državna ergelaivandvorkonjLipicanacpastuharnađakovački lipicanciĐakovo
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jbg
4 godine prije

Ali ipak je, što se lipicanaca tiče, Lipica prva

proxy1969
4 godine prije

Možda bi se trebali praviti “grbavi” kao naši susjedi pa sve službeno registrirati kao svoje, Teran, ajvar, pršut i sl. pa tražiti “reviziju” i da se Lipicaneri imaju zvati po Lipiku, a ne Lipici ….. 🙂

PS

malo povijesti i o ovoj službenoj ergeli lipicanera: ” Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor pl. Janković izgradivši štale za konje. Od tog trena počinje priča koja povezuje konje i Lipik. Status državne ergele dobiva 1938. godine kada se Kraljevska državna ergela Stančić seli u Lipik.

Početkom Domovinskoga rata i agresije na Hrvatsku ergela je sustavno uništavana, staja je spaljena, a dio konja je poubijan. Ostatak konja je u studenom 1991. godine otuđen te preko Bosne i Hercegovine prevezen u Republiku Srbiju. Nakon mnogobrojnih pregovora 13. listopada 2007. godine, konji koji su preživjeli ovo stradanje napokon se vraćaju u matične staje u Lipiku. “

fbslo
4 godine prije

Da bi jasno svima bilo: Lipik sa tim konjima ima toliko, ko Priština sa pekinezerima…
Konji se zovu po Lipici u Sloveniji.
Ali da nije austrougarske monarhije i Beča (Dunaja, Wienna),
danas ni u Lipici ni u Đakovu ne bi imali puno pričati o tim divnim životinjama..

Uz to, da u Lipici užasno brine o konjevima, rukovodstvo mijenja se sa svakom vladom i pokvareno kapitialističko je. Dolazi do ružnih situacija, kad se konji grize međusobno, i slične nedopustive priče..
Nadam se, da je u Đakovo bolje, stavio sam ovo destinaciju u “familiarni turistički plan”…

Kurjaca
4 godine prije

Nego sta je bilo na kraju sa onim sup..m koji je uzeo konja iz ergele za privatne svrhe pa konj poginuo.Pomelo se ispod tepiha?

Perun
4 godine prije

Lipicanac je najljepsa rasa konja …..To svaki sokac zna ….Djed je drzao konje do sredine 70-tih …..bez njih se nije moglo prezivjeti ….Uvijek je pjevao napjev ,,Gusle moje od jelike meke i gudalo od kobile zeke ”…itd itd …Njegov brat prezivio je prvi svjetski rat (bio je pod Borejevicem ) na italijanskom ratistu …Baba je pricala da je poslije rata drzao pusku pod krevetom i budio se nocu …a prva stvar sta je scepao rukama bila je puska ispod kreveta i bajonet …Poslije po noci izlazio bi vani i odlazio u stalu kod konja …i ostajao do jutra u stali timareci ga …Poslije bi se dohvatio rakije i violine …i pricao sta je prezivio…Konj u stali bio je Lipicanac a puska trofejna..poslije su mu pusku oduzeli dzandari ali ostao je orden u kuci …otac to cuva ko oci u glavi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI