Francuska: Sud hitno suspendirao prodaju 2 insekticida koji mogu biti opasni po pčele

Bumbar u letu - insekticid
7 komentara

Prema hitnom zahtjevu predstavnika udruga za zaštitu okoliša, Upravni sud u Nici suspendirao je u petak odobrenje za stavljanje u promet dva nova insekticida američkog proizvođača Dow, a za koje nije jasno utvrđen utjecaj na zdravlje oprašivača kao što su pčele.

Radi se o insekticidima Transform i Closer, koji su već bili odobreni u 41 zemlji, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu i Južnu Afriku.

“Obustavlja se prodaja dok se ne utvrdi jesu li sumnje utemeljene”, odlučio je Upravni sud u Nici, pred kojim je pokrenut hitan zahtjev od strane udruge Generations Futures.

“Dow će se žaliti protiv ove odluke pred Državnim savjetom”, odgovorio je odvjetnik tvrtke, koji je rekao da ga je odluka “iznenadila”, a čije “neposredne posljedice upravo trpe francuski poljoprivrednici koji će posegnuti za drugim, manje sigurnim, proizvodima koji nemaju takav pozitivan ekotoksikološki profil”.

Oba insekticida se koriste za usjeve voća i povrća, protiv lisnih uši s aktivnom tvari, sulfoxaflor, koju je udruga predstavila kao “novu generaciju opasnih neonikotinoida”, a na temelju više znanstvenih studija. Svi insekticidi iz obitelji neonikotinoida će uskoro biti zabranjeni.

Sudac je svoju odluku utemeljio na principu predostrožnosti koji se primjenjuje “kada postoji nesigurnost o riziku”. Također je naglasio da agencija ANSES (Nacionalna agencija za sigurnost hrane, okoliš i rad Francuske) priznaje toksičnu prirodu sulfoxaflora za pčele, čija je populacija “već krhka” i smatra da nema nikakvog jamstva da će se ova dva insekticida koristiti isključivo od strane stručnjaka. Dowove specifične preporuke za uporabu preporučuju da se ti proizvodi primjenjuju u jednoj dozi godišnje, a ne manje od pet dana prije cvjetanja.

Agencija je dobila nove znanstvene rezultate koje je poslalo Ministarstvo poljoprivrede i ekološke tranzicije, a na kojima Upravni sud temelji svoju odluku: “Znanstvena istraživanja potvrđuju nedostatak informacija u pogledu sigurnosti ovih insekticida”.

“Opasan za oprašivače”

“Vrlo smo zadovoljni, jer sada možemo mirno čekati konačnu odluku o ovom problemu”, odgovorio je koordinator udruge Generations Futuresa.

“Sudac je čuo naše argumente kada i kako treba koristiti insekticide. Moment kada se insekticidi mogu koristiti je vrlo bitan za zdravlje pčela. Znanstvena studija je utvrdila da ova dva insekticida nisu opasna po zdravlje ljudi, ali treba biti oprezan o mogućem utjecaju na oprašivače”, izjavio je predstavnik udruge.

Insekticidi iz obitelji neonikotinoida su 90-tih proglašeni bezopasnim, međutim na razini Europske unije upravo se vode žustre polemike da ih se ukloni s tržišta, jer vjerojatno predstavljaju opasnost za oprašivače, što nije u sladu sa zakonima o bio različitosti.

CloserinsekticidioprašivačiTransform
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fri13
6 godine prije

Pčele znače život na Zemlji. Drago mi je da smo uspjeli zabraniti američke otrove.

Kajzer Soze
6 godine prije

Napokon nešto pametno i iz Francuske !

Nil1
6 godine prije

ja koristim Kikine preparate iz Bijeljine tipa aroma dez i aroma qva od Krste Stojanovića njegovi su prosli testiranja na institutu u Beogradu i poljoprivrednom faxu u Novom Sadu. Prezadovoljan sam njima.. čista organski proizvod za tretiranje pčela..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.