fbpx

Google priznaje da je dopustio strancima da skinu vaše videozapise … te traži mjesečnu naknadu za sortiranje vaših fotografija

Google

Google je priznao da su privatni videozapisi nekih korisnika poslani “nepovezanim korisnicima” koji su preuzimali podatke putem usluge Takeout, što je trajalo nekoliko dana u studenom – ali želi da platite kompaniji da pređe vaše fotografije i izabere 10 najboljih.

Google je obavijestio korisnike svoje usluge Google Takeout, koja preuzima korisničku arhivu Google podataka, da je neodređeni broj njihovih privatnih videozapisa završio u arhivama slučajnih korisnika. E-mailovi, poslani samo tri mjeseca nakon događaja, zloslutno su nejasni, samo obavještavaju korisnika kako je “jedan ili više videozapisa na vašem Google računu bilo izloženo” zbog pogreške koja se dogodila između 21. i 25. studenog prošle godine.

Korisnici ne znaju o kojim je videozapisima riječ i u čijim su rukama završili – činjenica koja će se nekim korisnicima dugo motati po umu. Iz tvrtke je potom stigla izjava kako na fotografije iz usluge 9to5Google  još uvijek nije utjecano.

Google je zaključio svoju misiju „priznanja krivice“ sa savjetom da „izvedete još jedan izvoz vašeg sadržaja i izbrišete vaš prethodni izvoz u ovom trenutku“ – znate, u slučaju da u vašoj arhivi vrebaju privatni „nepovezani korisnici“.

Obećanje megakorporacije kako su „riješili osnovni problem i obavili dubinsku analizu kako bismo spriječili da se ovo više ne ponovi“ slaba je utjeha korisnicima koji još uvijek ne znaju koji su od njihovih videozapisa procurili, a Google tvrdi da je utjecano na “manje od 0,01 posto korisnika fotografija” što će vjerojatno će iritirati svakoga tko primi e-mail.

Iz nekog neprimjerenog razloga, Google je bacio tu “bombu” samo nekoliko dana nakon pokretanja usluge s pretplatom u kojoj korisnik plaća 7,99 USD mjesečno kako bi tvrtka odabrala „najboljih“ 10 fotografija iz prethodnog mjeseca i ispisala ih na papir. Koje su odabrane fotografije uglavnom ovisi o softveru, ali kategorije poput ljudi i kućnih ljubimaca, pejzaža i „malo svega“ daju korisniku iluziju izbora.

Nije objašnjeno zašto bi Googleovi korisnici trebali vjerovati kompaniji, s obzirom na to da je tvrtka samo priznala da ne može zadržati privatne videozapise privatnima, a kamoli da ih pravovremeno obavijesti kada je došlo do kršenja njihove privatnosti.

Izvještaji o novim značajkama pretplate na Google Photos ne spominju postoji li mogućnost isključenja nekih fotografija sa softvera, u slučaju da je korisnik zabrinut zbog, recimo, golih snimaka koji završavaju u albumu fotografija “kućni ljubimci” namijenjeni baki. Korisnici mogu “urediti fotografije prije nego što se tiskaju”, prema 9to5Googleu, ali korisnik koji vjeruje da nema vremena za odabir 10 fotografija najvjerojatnije će trebati uzeti vremena da provjeri tih 10 fotografija radi pristojnosti, a kamoli ukusa. Ono što Google smatra vašom “najboljom” fotografijom vjerojatno neće odgovarati vašem vlastitom mišljenju o vašoj “najboljoj” fotografiji.

Korisnici Googlea moraju se zapitati je li “privilegija” da Google potencijalno uvježba svoj AI zaista vrijedno 7,99 USD svakog mjeseca – a kamoli ako vrijedi riskirati da se sramote kad fotografije koje pošalju biti ispisane i završe u pogrešnim rukama.

Amnesty International obrušio se na Googleov „poslovni model temeljen na nadzoru“ zbog korištena osobnih podataka kao “oružja” i podvrgavanju digitalnom Panopticonu kao preduvjetu za pristup osnovnim uslugama kao što je pretraživanje interneta. Google već ima oči i uši u kućama mnogih korisnika u obliku svog Nest pametnog kućnog sustava, zajedno s fotoaparatom koji se ne može isključiti, ali ne postoji takva stvar kao previše podataka za Google.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
American_dream
Gost
American_dream
11 mjeseci prije

možete li vi ikad napisati nešto pozitivna o Americi sve vam smeta što se tu događa, rusofili. Amerika je centralna demokracija sveta, sviđalo vam se ili ne. Vojno najača, ekonomija najača, demokracija i ljudska prava najbolja, svi simpatišu Gay stanovnike, nitko ne sme nikoga da maltretira. Odite u kinu ili iran gde vešaju Gay stanovnike, primitivci. Amerika je zakon, svi ste na google svaki dan, a tu pljuckate nešto.

Gungula1950
Gost
Gungula1950
11 mjeseci prije
Reply to  American_dream

Dobra je ali samo njima 🙂 pitaj sirijice, irance, iracane, jemence, korejce, vjetnamce, afganistance, pola juzne amerike i pola srednje amerike kakve su

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije
Reply to  American_dream

Pozitivno o USA pišu svi ostali mediji pa…

Lurker
Gost
Lurker
11 mjeseci prije

A gle, čim čuvaš nešto svoje na tuđem serveru uvijek postoji mogučnost da podatci procure, nema to veze s Googlem, tako je opčenito.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik