fbpx

Istraživači su otkrili novog prirodnog saveznika protiv olovom zagađene vode

Funaria hygrometrica - Logično - Najnovije vijesti

Tim istraživača je najavio da su otkrili vrstu mahovine koja bi mogla suzbiti zagađenje vode kontaminirane olovom. Mahovina je sposobna apsorbirati teške metal u svojim staničnim stijenkama.

Olovom zagađena voda je opasna za ljudsko zdravlje. Na primjer, kod djece prisutnost metala može dovesti do problema u ponašanju i kod učenja, usporenog rasta i anemije. Olovo također može uzrokovati ubrzani rast fetusa ili prerano rođenje trudnica. Ono može ozbiljno utjecati na funkciju bubrega kod odraslih osoba. Uklanjanje olova iz zagađene vode nije lako. Aktualna tehnika uklanjanja zahtijeva fosilna goriva i ogromnu količinu energije.

Možemo li se opet osloniti na prirodu?

Phytoremediation je metoda koja se oslanja na fotosintetske organizme za čišćenje tla ili onečišćenja vode. Tim istraživača u japanskom RIKEN centru za održivi razvoj, tvrde da su otkrili kako jedna vrsta mahovine Funaria hygrometrica može pomoći uklanjanju teških metala iz kontaminirane vode. Biljka bi mogla apsorbirati količinu olova do 74% svoje težine nakon samo 22 sata. Na istom principu bismo mogli očistiti zagađenu vodu svuda u svijetu. Biljka se također čini sposobnom apsorbirati kositar, zlato i platinu.

Funaria hygrometrica - Logično - Najnovije vijesti

Funaria hygrometrica – © Phil Bendle

Funaria hygrometrica je predstavljena kao biomaterijal sposoban čistiti otpadne vode, posebno one koji dolaze iz rudnika i kemijskih industrija. “Kontaminacija vode teškim metalima putem industrijskih aktivnosti ozbiljna je opasnost za okoliš”, kaže studija. “Razvoj alternativnih, ekološki prihvatljivih tehnologija sanacija na temelju organizama koji sadržavaju CO2 bit će važan korak prema održivijim industrijskim procesima”.

Dodatak redakcije:

Otkriće bi doista bilo spektakularno, da se radi o mahovini koja do sada nije otkrivena. Međutim, Funaria hygrometrica je vrlo rasprostranjena vrsta mahovine, čak i na području Balkana. Pojavljuje se na zemlji gdje je poremećna vlažnost. Vrtlari dobro poznaju ovu vrstu mahovine. Pogotovo oni koji imaju cvijeće na balkonu, gdje se zadržava vlaga.

Mahovine su interesantna “bića”. One su nevaskularne biljke koje nemaju provodnog sustava za vodu i hranjive sastojke. One vodu upijaju čitavim svojim tijelom. Funaria hygrometrica ima dvije važne funkcije. S jedne strane ova korisna biljka stvara pokrivač iznad zemlje s ciljem da održi vlažnost i spriječi isušivanje, a s druge strane višak vode apsorbira u svom tijelu čekajući da ju sunce pretvori u paru. Kako vidimo, Funaria hygrometrica je savršen regulator vlage. Bolji nego računalo. Sva rješenja su oko nas u prirodi, samo ih trebamo uočiti.

Dakle, gornja studija je logična i zato je našla mjesto na portalu Logično.

Izvor: PlosOne

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Priroda je bila ali i dalje jeste nepresušni izvor isnpiracije, rešenja za mnoge probleme koje sami ne uspevamo da rešimo.
Meni je najfascinantniji primer vremenske prognoze. Bez obzira šta metereolozi kažu ako žune učestalo klikću u letu možete biti sigurni da će kiša padati u roku od nekoliko dana. Pevčevi imaju još kraći “period prognoziranja”.
Danas je kratkoročan prognoza prilično precizna ali je dugoročna dosta nesigurna. Priroda se postarala da zaštiti one koji su nesposobni da brzo reaguju na promene koje se češće dešavaju. Tako, ako vidite više puževa učaurenih na drveću na 1-2m visine od zemlje budite sigurni da će biti veće kiše uz mogućnost poplave. Oni su u stanju da osete opasnost i na više od mesec dana. A kada za vreme tog vlažnog perioda siđu znajte da je opasnost prošla.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
2 godine prije

“Sva rješenja su oko nas u prirodi, samo ih trebamo uočiti.”
Bravo, zanimljiv članak. Samo trebamo pripaziti da se rješavajući ekološke probleme ne zaigramo Boga.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik