fbpx

Jeste li znali da je Džingis Kan usmrtio 11% svjetske populacije?

Džingis Kan - portret

Mongolski imperator Džingis Kan je, za 21 godinu vladavine, osvojio 33 milijuna kvadratnih kilometara teritorija, što niti jednom imperatoru nije uspjelo. Vrlo okrutni ratni pohodi i osvajanja Azije i Europe stvorila su najveću svjetsku imperiju koja je iza sebe ostavila na milijune mrtvih.

Iako nije moguće s preciznošću reći koliko je doista bilo žrtava, mnogobrojni povjesničari tvrde da se radi o 40 milijuna mrtvih, a što je u tom vremenu predstavljalo 11% ukupne svjetske populacije.

Džingis nije bilo njegovo pravo ime. Dječak koji se rodio na obali rijeke Onon oko 1162. godine zvao se Temujin. Ime Džingis počeo je koristiti tek od 1206. kada je postao vođa. Kan je tradicionalni mongolski naziv za vođu.

Od malih nogu Džingis Kan je bio izložen brutalnosti mongolskih stepa. Njegovi protivnici Tatari su mu otrovali oca kada je imao samo 9 godina. S 20 godina je postao afirmirani ratnik, a okupljanjem malih mongolskih plemena, započinje njegov bogati ratni put.


Imperija Džingis Kana

Imperija Džingis Kana


O njegovoj jakoj korpulenciji, mnoge su knjige napisane, ali nitko sa sigurnošću ne može reći kako je doista izgledao.

U svojim pohodima neprijatelju je davao priliku da se priključi njegovoj vojsci, ali nije prezao učiniti i najokrutnije zločine protiv onih koji su mu se suprotstavljali.

Interesantna je njegova tolerancija prema drugim religijama na koje je nailazio pri svojim osvajanjima. Donosio je zakone o religioznoj slobodi, što govori da se radilo o vrlo inteligentnoj osobi koja je dobro poznavala ljudsku psihu.

Najveća snaga Džingisa Kana je bila komunikacijska mreža putem konjanika. Možemo slobodno reći da je bio začetnikpoštanskog sustava“. Uz pomoć konjanika koji su jahali od točke do točke bilo je moguće prenijeti informacije i robu do udaljenosti od 350 km dnevno. Yam je bio naziv za ovaj vrlo efikasan način komunikacije i prijenosa roba, a kojeg je koristio i Marco Polo.

Smrt Džingisa Kana će ostati misterija. Ne postoji siguran trag o njegovoj smrti i mjestu ukopa, osim pretpostavke da se nalazi u blizini planine Burhan Haldun.

Na kraju treba spomenuti i interesantnu priču koji vode genetičari. Znanstvenici već dugo pokušavaju istražiti genetsku strukturu mongolskog naroda, a posebno potomke Džingis Kana. Pri istraživanju su otkrili da 8% mongolske populacije ima istog muškog pretka Džingisa Kana, a da njegova rasprostranjenost točno pokriva granice teritorija kojeg je osvojio Džingis Khan.

Povjesničari već odavno znaju puno o “testosteronu” Džingis Kana i njegovoj sklonosti prema ženama. Imao je više od 40 sinova i mnoge poznate osobe u svojim genima nose trag Džingis Kana. Neki od poznatih su Benjamin Franklin i pjevač Bono.

Džingis Kan nije bio samo ratnik i vođa, kako ga nazivaju zapadni znanstvenici, nego se radi o istinskom imperatoru. Iako je danas mongolski narod „neprimjetan“ njegova povijest je bogata i to ne smijemo zaboraviti.

5 1 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
57 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije

zapadna povijesna znanost prepuna je povijesnih falsifikata i ti izvori se uopce ne mogu vise uzimati kao relevantni preporucio bih autoru da kad obradjuje povijesne teme zanemari zapadne izvore i okrene se prema istokutamo je puno lakse naci nesto blizu istini

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  gostgost

Upravo tako.. Mogu pišati svoje lazne doktorate…

Guest
Gost
Guest
3 godine prije
Reply to  Alen

Pa doktorati se uglavnom na presitznim adresama kupuju, tamo na tom moralnom zapadu 😉

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  gostgost

chanal history je paradigma !

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Odlican clanak.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije

Zanimljivo, ovo za Franklina i Bona stvarno nisam znao.

Slaven
Gost
Slaven
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Nisam ni ja znao,no prijatelj mi je rekao da su Mongoli došli do Grobnika te da i danas ima žitelja koji imaju blago kose oči.A o tom smo pričali jer je u Zaboku radio jedan dečko sa mnom,i tako sam prokomentiraokako ima crnu kosu i bradu.Na to je on rekao,”tko zna,možda je koji Turčin nategnuo neku moju dalju babu.” 🙂

Tomo
Gost
Tomo
3 godine prije
Reply to  Slaven

Na Grobniku su bili Tatari kojima je to bio zadnji pljackasi pohod po europi kako zapisa Andrija Kacic Miosic “Hrvati ih sve isikose….”. I ti bi znao to da vi jugovici imate neku kulturu i neke pisce…

Josip
Gost
Josip
3 godine prije

Super članak. Ovo za genetiku nisam znao. Neki dan Putin objasni da su francuski kraljevi ustvari Rusi, a sada naučih da tu ima i Mongola. 🙂

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  Josip

clanak je prepisan iz zutog tiska nije vrijedan paznje

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  gostgost

fudo ne brini za mene treba samo biti otvoren za razne teme ne treba biti dogmatican u vezi bilo cega samo tako mozemo spoznati nove stvari i pribliziti se istin sto se tice zemlje okrugla ravna pljosnata ne znam nisam strucnjak ali zdravorazumski se pitam gdje su live snimci nase majcice zemlje gdje se ona vidi kao cijela kugla odgovorit cu ti nema ih cudno zar ne u sustini htio sam potaknuti raspravu o tome

Fudo
Gost
Fudo
3 godine prije
Reply to  gostgost

Idemo malo uključiti logiku. Valjda smo na portalu Logično.

Trenutno se oko zemlje vrti skoro 3000 satelita i većina su američki i ruski. Duga je lista ostalih koje imaju svoje satelite. Danas možeš imati i svoj privatni satelit. Cijena je 3 miliona dolara. Imaš satelite i od jedne kile, pa čak sam pročitao neki dan i od 200 grama. E sada idemo uključiti logiku. Zamisli koji treba biti razlog da od svega neko napravi manipulaciju?

Logika govori da to nije moguće. Dakle rasprava je samo gubljenje vremena i uništava mozak i dovodi ga u ludo stanje.

Isto ti je i s Milančetom. Može biti da je on radio za službu, ali čovjek živi u nekom svom svijetu. osjeti se to iz svake njegove riječi.

Svi znamo da postoje globalisti i elita koja želi održati svoju vlast i koja se bazira na bankarskom sustavu, ali nije to tako kako on zamišlja. Da jeste, to bi se već znalo.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Fudo

Danas moźeš imat i dron. Ne treba ti satelit da bi shvatio da je Zemlja kugla.

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Sa dronom nećeš ništa vidjeti kao ni sa avionom na 12 000 metara, i tu padaju mnogi a pogotovo FE teoretičari. Iz nekog razloga na mnogo lokacija je zdravo za gotovo prihvaćena informacija da se iz aviona može vidjeti zakrivljenost horizonta. Može se vidjeti, u smislu da je horizont puno dalje ali nikako se ne može vidjeti kružnica, ako se vidi kružnica to je uglavnom zbog širokokutnih leća na kamerama. Horizont izgleda ravan, samo je dalje. Uostalom kako bi taj zakrivljeni horizont izgledao? Dakle gledaš ispred sebe i vidiš zaklrivljenost u obliku kružnice? Ideja je sama po sebi apsurdna jer kako bi onda taj horizont trebao ići kada okreneš glavu za 180? po toj logici horizont bi nestao iza promatrača (propao prema dolje). Druga je priča kad se digneš puno više iznad površine zemlje, recimo za promjer zemlje (~12 000 km), e onda se može pričati o kružnici.
To što iz aviona horizont ipak izgleda kao pravac a ne kružnica FE teoretičari iz jednako pogrešnih zaključaka smatraju da je to dokaz da je zemlja ravna. Ako se mene pita, to je sve posljedica slabe obrazovanosti iz matematike i fizike i općenito nemogućnosti shvatanje tih relacija.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Zorule

Živim na 80 m nadmorske visine i kružnica se savršeno vidi prema morskoj strani kad se gleda. To znači da u kojem god smjeru da pogledam ta će točka biti najudaljenija od mene. Nacrtaj kružnicu i stavi malog čovječuljka u sredinu, u kojem god smjeru ga okrenuo da gleda bit će jednako daleka zakrivljenost.
Da je ravna crta bez zakrivljenosti, kada bi gledao na pučinu jedan dio horizonta bi ti bio bliži od ostalih. Povuci pravu crtu na papiru i stavi točku ispred na sredinu, jedan dio crte će bit bliži od ostalih za razliku od kružnice gdje su krivine podjednako udaljene. Zamisli divovsku loptu ko kuća veliku, koja lebdi u beskonačnom ništavilu i sebe na njoj, na kojoj god se toćki nalazio na njoj, bit ćeš uvijek na vrhu. Ostale velike stvari bit će negdje dolje u daljini. Kada gledam vatromet ispred mene rakete me prolaze poviše 100 m. Isti vatromet u daljini 10 km, rakete će bit ispod moje pozicije od 80 m.
Što se tiče aviona kad sam letio nigdje nije bilo horizonta, samo plavo nebo i gore i dolje, a kad je bilo oblačno samo bjelina okolo umjesto plavetnila.?

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije
Reply to  Ivan1

To je točno da je svaka točka na horizontu udaljena od tebe, horizont nije ništa drugo nego odsječak sfere, a on je naravno kružnica, na mjestu gdje je osječak može se opisati krug, što si na većoj visini taj odsječak na sferi je veći (horizont je veći). Ali iz tvoje perspektive gledanja, ta kružnica je PRAVAC. Ako ti vidiš kružnicu onda ili samog sebe zavaravaš ili živiš na valjku a ne sferi.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Zorule

Vidim zakrivljenost, znači da je obzor zaobljen oko mene. Razina zakrivljenosti ovisi o veličini same planete. To jest na Mjesecu linija zaobljenosti ne bi bila toliko RASTEGNUTA kao na Zemlji. Kad si spominjao pravac vjerojatno si mislio na rastegnutost linije, to jest rasprostranjenost određene površine.
Kada je Sunce iznad nas, nebo poviše nas je tamno plavo, a na rubovima je bijelo. To je primjer da je nebo padina, ili bolje reći svjetlost se slijeva niz kuglu, a ne udara pravo ko reflektor na teren.
Da si usred oceana oko sebe bi vidio kakav obzor, nije mi jasno?
Ili te rastegnutost zavarava, pa ti se čini pravac, koji ipak nije, nego lagana PRAVILNA zakrivljenost, koja tvori iluziju pravca u tvojim očima? Čudno.

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Nisam siguran da te pratim, ali čini mi se da ovo što ti pričaš je sferičnost na vidljivom dijelu površine, mada iskreno, ja ne zamjećujem tu sferičnost iako znam da postoji.
Ono o čemu ja govorim i što se uglavnom prepucavaju na mnogim FE videima, gledaš u horizont, staviš ispred sebe veliko ravnalo da ti pokrije vidno polje od bar 150 stupnjeva i da se poklopi sa horizontom. Da li je Horizont ravan ili nije u odnosu na ravnalo? Naravno da je horizont ravan. Nekim FE likovima je to dovoljan dokaz da je zemlja ravna jer da je okrugla, horizont bi trebao biti ispupčen kao dio kružnice, što naravno nema nikakvog smisla, jer da je horizont kružan, to bi eventualno moglo značiti da je zemlja oblika kao valjak, a nikako kao sfera. Ono što hoću reći, u slučaju da je zemlja ravna ili u slučaju da je sfera, horizont će uvijek biti ravan.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Zorule

Možda živiš u brdovitom krajoliku pa nemaš sveobuhvatan pogled na nebo,
pa ne možeš doživit izgled neba u objašnjenjima koja sam iznio..
Probaj vizualizirat loptu, ili ocean i vidjet objašnjenja koja su gorenavedena.
Na FE snimkama i slikama se ne može vidjet zakrivljenost, zbog nedostatka ispupčenosti, ali se može vidjet svjetlost u pozadini kojom se može procijeniti da je u daljini dan i da je Zemlja savinuta. Prava linija je dokaz da je Zemlja rasprostranjena u više smjerova po površini, koja daje iluziju ravnine samo na slici zbog razvučenosti. Čak i u pogledu na običnu sliku nekog krajolika jako je teško odrediti udaljenost nekog objekta. Slika je 2D i fali joj dubina.
Sada imamo te 3 D cvike, koje bi sigurno mogle dat drugačiji pogled na te stvari. Sama ravnomjernost Sunčeve svjetlosti po rubovima Zemlje na slici daje uvid u savinutost. Slike iz Svemira prema Zemlji su iznad njene sfere, bolje su slike sa Zemlje.
Da se na FE slikama doista vidi kružnica, to bi značilo da je Zemlja krug, a ona nije krug, nego savijena masa. To jest masa koja se savila pod svojom težinom (gravitacija).

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije
Reply to  Ivan1

To je vrlo diskutabilno sto ti pricas i kako dozivljavas. Ja pricam o horizontu, a to je tocno odredjen i definiran pojam, mjesto horizonta je kruznica oko promatraca, radijus kruznice koja ovisi o visini promatraca. Debljina kruznice je nula, nema povrsine u njoj, promatrac je tocno unutar kruznice i vidi pravac.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Zorule

Ukratko, ako gledaš na snimkama, slika horizonta je ispeglana, a ako gledaš uživo i na moru si, horizont je barem blago zaobljen.

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Moguće, može biti i kockast, ovisi o prethodnim uvjerenjima.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
3 godine prije
Reply to  gostgost

Zuta stampa, ocigledno.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  gostgost

fudo pogledaj gore dobiosam 28 pluseva 8 minusa vidi da nisi bio u pravu sa svojim komentarom he he

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

ocekujem travisa sa uletom na temu u kontekstu , da je Tito pobio vise domoljuba i rodoljuba od osmana , napoleona . cezara , hitlera , staljina i djingis kana zajedno:))))

Fudo
Gost
Fudo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Upravo javili da nema para za drugu i treću smjenu. Sutra MUP ne radi, pa čekamo ponedeljak. 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Fudo

presusila kasica prasica jugovina ? a ljudi gusteri vise ne daju kredite , hm , jebeno:)

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

sve mi smrdi na pat , sah ,mat 🙂

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

…zaboraviste Maoa maršale 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

drugovi slobodno nastavite niz, koliko ih god nabrojite Tito ce pobjediti/ pobediti na kraju hahahahha

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Hahahaaahaaa…jel to iz onog filma kad Danilo Bata Stojković priča vic klincima u razredu?
HAhahahaaa

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Bili jednom u jednom avionu , jedan Englez ,jedan Bugarin jedan Francuz i jedan Srbin Pera, e sad ja ne znam kako je to bas sve islo po redu ,samo na kraju Srbin je bio naj pametniji i sve je nadmudrio.:)

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

https://www.youtube.com/watch?v=AChKNVxqHJc

Hahhaahhaahahahaaaaaahhaaaaaaa

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

🙂

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

Neke literature spominju da je dzingiskanova vojska imala doslovce “bataljone trpaca” da se ljudski izrazimo. Znaci dio vojske je bio zaduzen da “karanje” na terenu.

Tuberajt
Gost
Tuberajt
3 godine prije
Reply to  Borac2

danas imamo trpace sa migrantskim oznakama

stefan
Gost
stefan
3 godine prije

Nevezano uz temu htio bih odgovoriti FUDU u vezi ravne zemlje koja to sigurno nije .Sve su to manipulacije smišljene da zbune čovijeka. Ali i pored tih svih satelita i dronova pitanje je ponovo , gdje su te prave slike od zemlje jer garantirano ove slike što vidite je čisti FAKE. zemlja tako ne izgleda a dali je ravna ili okrugla tako mi je svejedno.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
3 godine prije

Sunce i Mjesec vidimo kao okrugla tijela na nebu, a teleskopom sam vidio i Veneru, Mars i Jupiter kao okrugla tijela. Zar onda nije sasvim logično da je Zemlja ploča. Skoro sva svemirska tijela su okrugla(osim nekih asteroida nepravilnih oblika), samo je Zemlja ploča. Znači ako bušiš dovoljno duboko, imali bi propuh ili bi se oceani izlili u svemir??

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Hezbollah

Okrugli su naravno, pa neće bit četvrtasti.
Npr. kad eksplodira vatrometna raketa, mi vidimo krug koji ide prema nama ma u kojem pravcu se mi nalazili, jer je eksplodirala kugla koja se širi ravnomjerno u svim smjerovima. Zato mi je pomalo smiješno kad netko kaže Zemlja okrugla, preciznije bi bilo reći kugla, okrugao može bit i papir.
Što se tiče asteroida, njihova gravitacija nije dovoljno masivna da bi savila površinu tijela, to jest nemaju dovoljnu masu, ali svaki drugi veći objekt je zaobljen, pa čak i mjesec jer je dovoljno velik za takvo što.
Svakako zanimljiva tema za vježbat mozak..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Mene ne zabrinjava to sto ljudi misle da je zemlja ravna ploca ,ima tu mnogo teorija poput one da se zemlja nalazi na ledjima kornjace ,pa neki kazu na ledjima slona a neki pak na ledjima kita . Medjutim mene jeza uhvati kad spoznam koliko ljudi na ovoj planeti imaju ravan mozak a da pri tome cak niti ne znaju tko im glavu nosi.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

U istocnoj / islamskoj literaturi ima jako puno o mongolima.. Vrijedi ptocitati koga interesuje taj dio svjetske istorije…

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Nebih stavio da je usmrtio toliko populacije jer kad bi se vratilo tom ciokaubojgusarskom piscu tog navoda onda bi neki brojevi bili još veći. Đingis možda i nije radio za tamu, možda je autohton, jer nebi ga badava sotonizirala “službena krokodilska povjest”. Kad vidimo koliko je krvi pušteno zemljanima da nahrane stvora još od Babilona do današnje Sirije, a zna se da je to radio isti etnicitet, onda je Đingis anđeo. U stvari kad se gleda njegov teritorij to je teritorij carske Rusije i CCCP-a i današnje Rusije, dakle oni su svi baštinici toga velikog ratnika i nasljednici neprekinutog niza drevne imperije. Stoga kapa dolje Temerlinu, jer je izgleda bio nepatvoreni zemljanin i ratnik, tama nije rukovodila njime.

gostgost
Gost
gostgost
3 godine prije
Reply to  subaru

subaru bravo na komentaru

subaru
Gost
subaru
3 godine prije
Reply to  gostgost

Hvala kolega.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
3 godine prije

Iz kojih se to izvora crpe ovi podaci ? U današnjoj Mongoliji nema apsolutno ničega, nikakav artefakt nije pronađen koji bi taj kraj povezivao s Džingis Kanom i ondašnjim ‘Mongolima’…ništa, baš ništa relevantno nije nađeno. I neće, jer radi se o Tatarima, a ne nekakvim fantomskim Mongolima, toj fikciji povjesničara iz 17 i 18. st., i centar je te države bio na rijeci Volgi, a ne u nekakvim pustinjama i pustarama. Stariji zapisi govore samo o Tatarima, bijelcima sa istoka Evrope, a ne nikakvim Mongolima žute rase.
I zato, Džingis Kana tražite na Volgi, a ne u piustinji Gobi. I pitanje je je li više osvojio baš Džingis Kan, ili njegov nasljednik Batu Kan.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Kan Horde

Batu-Kan je samo dovršio osvajanje Rusije.
U Mongoliji Čingis ima 8% svojih potomaka i ima spomenik. Isto Mongoli se služe Ujgurskim jezikom, koji je uveden u doba osnivanja države Mongola. Veliki osvajač Timur- Lenk bio je Turkmenski ratnik, ali Mongol porijeklom.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Je, to tih 8% kaže pa im valjda vjerujemo na riječ. I to što su mu 800 godina kasnije digli spomenik nešto dokazuje :-). I kakav jezik Ujgura ? Ima li ijedan dokument Tatarske države na mongolskom jeziku sačuvan ? Nema. Ima li na tarskom ili ruskom ? Ima, manje više svi koji su nađeni.
Radi se o Tatarima, a ne o Mongolima…na svim starim kartama samo je jedan naziv za tu državu – Tartaria, ili Velika Tartaria

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  Kan Horde

Nekada su Tatari, Mongoli, Turkmeni i mnogi drugi svi bili ujedinjeni u jednu državu. Kasnije se to opet razjedinilo u skupine, ali u Mongoliji i danas ima Ujgurski jezik, jer Mongolski ne postoji.
Mongoli su ga preuzeli od Ujgura u vrijeme osnivanja.

Yo!
Gost
Yo!
3 godine prije

Prvo, ovo na slici je Charles Bronson. Drugo -Džingis Kan je heroj, a ne zločinac!

Giovanni
Gost
Giovanni
2 godine prije
Reply to  Yo!

Yeeaaaaa!!!

Krkan
Gost
Krkan
1 godina prije
Reply to  Yo!

to te ja pitam… Pravda za Dzingisa!

tabula
Gost
tabula
3 godine prije

Tako je to, neke mas koljače ćemo anatemisati do besvijesti, a neke ćemo okivati u zvijezde iako znamo da im jedna karakterna crta zajednička: klanje!

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
3 godine prije

Čudno Mongoliji pojma nemaju da su bili svjetska velesila i nikad čuli za toga čovjeka stvorila ga je vatikanska historiografi

misha banana
Gost
misha banana
2 godine prije

ko reche da je bono od familije kan molim vas?

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije

Pitam se sto je to u ljudskom mozgu pa se divimo imperijalistima, prije svega ubojicama, vrsiteljima genocida i destrukcije. Samo se takvi pamte. Kada je bio je dan clanak o znanstvenom radu ili osobi ikad na Logicnom? Pozivam admina da se posvete takvoj obrazovnoj temi na korist svih nas jer to bi bila tema kojoj se mozemo diviti.

Dada
Gost
Dada
2 godine prije

Ma on je bio Klingonac, samo to jos nitko nije skuzio.

Alex
Gost
Alex
10 mjeseci prije

Ponajprije,ime se čita Gingis,a ne Džingis!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik