Jeste li znali zašto se vojnici pozdravljaju prinošenjem ruke glavi?

Vitez

Nekada davno, u doba vitezova, znamo da su postojali oklopi koji su ratnicima štitili gotovo cijelo tijelo.

Oklop se sastojao od metalnih dijelova koji bi se sklopili tako da budu čvrsta cjelina, osim na pokretnim zglobovima, koji su također bili zaštićeni manjim metalnim dijelovima koji su omogućavali pokret u zglobovima, a da pri tom ne ogole ni djelić površine tijela. Na glavi viteza je bila metalna kaciga koja je imala pokretni poklopac preko lica, na kom su bili izrezani otvori za oči, tako da se nije moglo znati ko se skriva ispod oklopa.

Kada bi se vitezovi tako obučeni u oklope susretali, nisu se mogli prepoznati. Čak ako bi i prepoznali oklop po nekom detalju, postojala je mogućnost da se u njemu krije neko drugi, ko možda ima opasne namjere. Zato je bio običaj da se pri susretu vitezovi pokažu jedan drugome, da jednom rukom podignu poklopac sa kacige i na trenutak otkriju lice. Kasnije je nestalo i vitezova i oklopa, ali je ostao običaj da se pozdravlja prinošenjem ruke glavi, pokretom koji je podsjećao na podizanje poklopca na kacigi viteza.

I danas se u svijetu vojnici, ali i druga uniformirana lica u većini slučajeva pozdravlajuju na sličan način.

pozdravrukasalutiranjevitezvojniciVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan1
6 godine prije

Plemenito

Brainstorm
6 godine prije

zasto vozimo na desnoj strani? napoleon, konji … .

Žorž
6 godine prije

Pa to su bedastoće,možda za vrijeme vitezova da ali danas to nema smisla,njemci ispruženom rukom korejci slicno,neke nacije sa stisnutom šakom uz glavu,osim svima što je dostojanstven stav mirno prilikom kakti pozdrava što je znak stege i poslušnosti.

Alex
6 godine prije

A ja sam uvjek mislio da je to pozdrav grbu ili simbolu na kapi vojnika. I mislim da su nam rekli, kad sam bio u vojsci, da se bez kape ne pozdravlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI