fbpx

Kineski znanstvenici otkrili su nove vrste dinosaura pileće veličine

Fosil dinosaura

Međunarodni istraživački tim na čelu s kineskim znanstvenikom, koji proučava dinosaure, objavio je u utorak otkriće nove vrste dinosaura koji su lutali Sjevernom Kinom u ranom krednom razdoblju.

Fosil dinosaura zvan Xunmenglong yingliangis pronađen je u formaciji Huajiying u Sjevernoj Kini. “Xunmenglong” na kineskom znači “dinosaur je okretan i bjesomučan”, a “yingliang” odaje počast istoimenom muzeju koji je domaćin primjerku, Xing Lida, stručnjaku za dinosauruse na kineskom Sveučilištu geoznanosti sa sjedištem u Pekingu, rekao je Global Times u izjavi u utorak.

Xunmenglong yingliangis je vrsta komsognathida – mali teropodnog dinosaura obično veličine pilića i nalike pticama. Vjeruje se da je novootkriveno stvorenje najranija i najmanja vrsta komsognathida koja se nalazi u Aziji, navedeno je u priopćenju.

Unatoč nekim dijelovima koji nedostaju, fosil pokazuje da je mesožder dugačak oko 60 centimetara, ima izdužen i fleksibilan vrat te male, ali vrlo oštre zube.

Zahvaljujući velikim očnim šupljinama, dinosaur ima oštre oči koje povećavaju njegovu sposobnost lova, a njegove duge i snažne noge omogućuju mu da ubrza hvatanje pokretnog plijena, što može uključivati leteće insekte i guštere koji trče.

Iako znanstvenici širom svijeta još uvijek imaju pitanja o preferencijama staništa komsognathida i obrascima diverzifikacije, novootkrivena vrsta dinosaura mogla bi dovesti do nekih odgovora, stoji u priopćenju.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Wow! Odlična prilika da se kur…iš pred dinosaurom. Oni standardni su preveliki.

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije

60 cm velicine pilica???
Cim LR hrani svoje pilice?

nessy
Gost
nessy
10 mjeseci prije

Dinosaurima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x