fbpx

Kolumbo je možda naišao na “proždrljive kanibale” na Karibima prije 500 godina

kanibalizam

Kristofor Kolumbo, talijanski istraživač i kolonizator koji je tijekom 15. i početka 16. stoljeća napravio niz posjeta preko Atlantskog oceana koji su utrli put europskoj kolonizaciji Amerike i Kariba, ponovno je predmet povijesnog revizionizma u vezi s njegovim početnim opisom stanovnika kao kanibala.

Novo istraživanje sugerira da je Kristofor Kolumbo možda došao u kontakt s “kanibalim maradorima” tijekom njegova putovanja Karibima 1492. godine, unatoč prethodnim vjerovanjima da su priče mit izmišljene kako bi podržao akcije istraživača.

Istraživanje koje je u petak objavio Scientific Reports identificiralo je skupinu pod nazivom “Karibi” – moguće kanibalističko južnoameričko pleme – koje je 800. godine prije Krista napalo velike Antile (Jamajka, Hispaniola i Bahami) prije nego što je prihvaćeno u knjigama povijesti.

“Proveo sam godine pokušavajući dokazati Kolumbo bio u krivu, kad je zapravo bio u pravu. Bilo je Kariba na sjevernom Karibima kad je stigao. Morat ćemo reinterpretirati sve što smo mislili da znamo”, primijetio je William Keegan, karipski kustos arheologije u Prirodoslovnom muzeju na Floridi.

Studija ocrtava početnu sliku koju je Kolumbo opisao u svojim pothvatima na Karibima:

“Definirajuća slika susreta ovog istraživača su proždrljivi kanibali koji silaze po sumnjivim mirnim selima Arawak, odakle su dolazili i jeli muškarce i žene uzimali kao supruge”.

Istraživači su promatrali neke lubanje ranih stanovnika, skupinu koja je terorizirala domorodačke Arawake i koju je Columbus izvorno identificirao kao “Caniba”.

Caniba je bila poznata po otmici lokalnih žena i prehrani muškaraca. Na kraju su Columbusovi španjolski nasljednici usvojili ime ‘Caribe’ kako bi ih opisali.

Tehnologija prepoznavanja lica otkrila je odnose između različitih otočnih skupina. Konkretno, istraživači su analizirali “orijentire” lica poput veličine očne utičnice i duljine nosa kako bi identificirali genetsku blizinu.

Karipske lubanje bilo je lako prepoznati zbog prakse “ravnanja lubanje” koja je promijenila oblik njihovih lubanja, navodi se u studiji.

Vodeća autorica studije, Ann Ross, profesorica na Državnom sveučilištu Sjeverna Karolina, promatrala je biološke komponente više od 100 lubanja za koje je utvrđeno da potječu iz razdoblja između 800.-1542. Ross je znanstvena otkrića opisao kao “stvarno zapanjujuće”.

Ross je napomenuo važnost nalaza, koji upućuje na to da najraniji doseljenici s Kariba nisu stigli samo iz Kolumbije, Jukatana i Venezuele, kao što se činilo da je ranije grnčarstvo već i s Bahama i Hispaniole.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Možda je jadni Kolumbo promašio i prostor i vreme, možda je bio ovih dana u Švetskoj gde su već prešli sa reči na dela. Čućemo narednih dana 🙂

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

To je bio susret dve potpuno različite kulture:
https://www.youtube.com/watch?v=ytaptlIt84c

čitalac
Gost
čitalac
8 mjeseci prije

Naravno da je našao kanibale. Čitao sam već o tome.
Pa i visoko razvijeni Maje, Asteci, Inke… si s lakoćom masovno žrtvovali ljude. Postoje zapisi da su u jednom danu žrtvovali oko 20.000 (!) ljudi!
Pri tome je jedan povjesničar dodao da ga ne čudi što su ih Španci tako nemilice tretirali. Bili su šokirani s onim što rade..
A one priče kako to nije istina su izgleda izmišljotine, s ciljem da se može okriviti crkva, odnosno Jezuiti.
Jer, eto, oni su to blagosiljali.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Tretiranje zbog toga nije bilo primarno, razlog je složićeš se bio drugi

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Koliko sama žrtvovanja ljudi imaju veze s – kanibalizmom?
Nije pravilo, ali događa se, npr, da se konzumira srce neprijatelja da bi se dobila – njegova hrabrost.
Kanibala je bilo na svim kontinentima/ pov.razdobljima, pa i u Americi. Npr, Oregon i onaj dio zapadne obale.
Kad su konkvistadori došli do obala Mexica, iznesena im je ponuda – donesena na brod, od purice, kukuruza itd., sve – zaliveno – ljudskom krvlju…

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
8 mjeseci prije

#A one priče kako to nije istina su izgleda izmišljotine, s ciljem da se može okriviti crkva, odnosno Jezuiti.
Jer, eto, oni su to blagosiljali.

Mda.

Mozda ne bi bilo zgorega procitati “Kratko izvjesce o unistenju Indija”. Napisao ga je Bartolome de Las Casas, spanjolski redovnik, sudionik/suvremenik kolonizacije.
Dovoljno relevantno?

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime
8 mjeseci prije

Inke nisu žrtvovali ljude. Maje možda jesu, ali ne masovno. Pa to barbare nije spriječilo da uništi njihovu civilizaciju. A ova priča o 20000 u jednom danu je očito kriva i u nju može vjerovati samo onaj ko ima izrazitu želju da vjeruje..
To što su Španjolci napravili je svakako najveći genocid u povijesti, a oni koji to pokušavaju opravdavati su fanatici. Vjerski ili nacionalni, svejedno..

Zsphere
Gost
Zsphere
8 mjeseci prije

Mi ne moramo ici do Kariba dovoljno je da otvorimo racun u banci.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

To su ti Karibi, Kalini, Kanjoba ili kako već. Upravo ta ratobornost i sklonost ljudožderstvu ih je možda čak i sačuvala do današnjih dana. Inače su dosta raštrkani. Ima ih na malim Antilima gdje su do danas opstali, pa na sjeveru Južne Amerike i još jedna skupina na američkoj prevlaci gdje su ih protjerali kolonizatori. S druge strane narod Taino koji je naseljavao velike Antile je doživio pravi genocid. i danas ih tek šačica živi na Portoriku ako se ne varam. Inače gomila toponima na tim otocima je tainskog porijekla. Inače Taino i Karibi su čak daljnji srodnici jezično gledano. Oni spadaju u veliku obitelj Arawak koja je nekada obitavala po čitavom području od prevlake do amazonske delte dok danas obitavaju na malom dijelu istog.

Zoran manev
Gost
Zoran manev
8 mjeseci prije

Sigurno nisu u pravu jer najveki kanibali u severnjoj, srednjij i juznoj americi bili su shpanci, portugalci i anglosaksonci. Pobili su i pojeli oko osamdeset i pet miliona starosedeoca.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Uzevši u obir kako su tretirali sve domoroce na koje su naišli, može se komotno reći da su Kolombo i njegova ekipa bili najproždrljiviji kanibali od svih.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Aha, zato su ih za svaki slucaj sve redom poklali i oteli im zemlju!

MDM
Gost
MDM
8 mjeseci prije

Vecina ih ipak umrla od bolesti koje su doneli sobobom iz Europe.

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime
8 mjeseci prije

Da je Hitler pobijedio u DSR, najvjerojatnije bi svi ti Židovi i Slaveni bili isto tako označeni kao žrtve bolesti.. Kad čovjeku oduzmeš sva sredstva za život, porobiš ga i natjeraš na dugotrajan ropski rad, postane sklon pobolijevanju..

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije

Španjolci kakvi god su bili, sa nekim običajima domorodaca bili su frapirani i zgađeni.

Jedno pleme u Srednjoj Americi su zbrisali i poubijali do posljednjeg kad su vidjeli šta ti divljaci rade.

Oni su u sukobima plemena zarobljavali žene iz suparničkih plemena i držali ih u posebnim torovima. Onda bi ih silovali i pravili im djecu. Kad bi se te zarobljene žene porodile onda su te bebe bile najomiljeniji delikates plemenu.

Španjolci kad su to vidjeli zatrli su to pleme do posljednjega.

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime
8 mjeseci prije

Cijel je svijet zgađen i frapiran mnogim španjolskim običajima. Na primjer, barbarska i besmislena borba s bikovima..

Ako sad to malo začiniš, na primjer dodaš da su djecu bacali pod papke bikova , evo opravdanja za genocid.

A ako taj genocid obaviš krajnje brutalno i temeljito, ne ostane ni jedan Španjolac da opovrgne priču..

I na kraju se pomoliš, naravno..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
16
0
()
x