Kultne dječje knjige cenzurirane bez dopuštenja autora

RL Stine
19 komentara

Autor ‘Goosebumps’ RL Stine rekao je da nikada nije potpisao izmjene, koje su cenzurirale riječi “debeo” i “lud”

Dječji pisac RL Stine rekao je da “nikada nije promijenio ni riječ” u svojim knjigama ‘Goosebumps’, nakon što se pokazalo da je serija uređena kako bi odražavala moderne ‘probuđene’ osjećaje. Vijest o promjenama došla je usred kontroverzi oko “cenzure” dječjih klasika Roalda Dahla.

Prvi put objavljena ranih 1990-ih, ‘Goosebumps’ je druga najpopularnija serija knjiga za djecu nakon Harryja Pottera. Više od 300 milijuna primjeraka prodano je diljem svijeta, a priče su stalni favoriti na sajmovima školskih knjiga koje održava njihov izdavač, Scholastic. Serija je ponovno objavljena u obliku e-knjige 2018., iako s više od 100 izmjena Stineovih izvornih tekstova, izvijestio je Times prošli petak.

Likovi koji su nekoć opisivani kao “debeljuškasti” sada se nazivaju “veseli”, “ludi” su promijenjeni u “luckasti”, a reference na “robove” i crno lice, što nije u rasnom kontekstu, potpuno su uklonjene. Živuća lutka trbuhozborca u ‘Bride of the Living Dummy’ iz 1998. više ne dovodi djevojku u nesvijest udarcem po glavi, koristeći magičnu čaroliju u reizdanoj verziji. U ‘Prokletstvu kampa Cold Lake’, prvi put objavljenom 1997., dječaci u ljetnom kampu više ne zvižde “glasno vučjim zviždukom” vođi kampa, piše Times.

Izvješće Timesa navodi da je Stine sam napravio promjene, tvrdeći da se bavio “autocenzurom”. Stine je bio žestoko kritiziran na društvenim mrežama zbog svojih očitih napora da “umiri probuđenu kulturu”. “Nikada nisam promijenio nijednu riječ u Goosebumps knjizi”, tweetao je u ponedjeljak, dodajući da “nikada mi nisu pokazane nikakve promjene”.

Nakon što je u početku odbio komentirati, Scholastic je rekao za Times ovaj tjedan da je napravio promjene kako bi “održao jezik aktualnim i izbjegao slike koje bi mogle negativno utjecati na pogled mlade osobe na sebe danas, s posebnim fokusom na mentalno zdravlje.”

Tvrtka Roald Dahl Story Company dala je slično objašnjenje prošlog mjeseca kada je potpisala stotine izmjena u djelima legendarnog dječjeg autora. Tvrtka je rekla da “nije neuobičajeno pregledati jezik” prilikom ponovnog objavljivanja starih serija, a opisala je promjene – koje su uklonile riječi “debeo” i “crn”, uz opise likova kao “ružnih”, kao “male i pažljivo razmotreno.” Promjene su međutim izazvale buru, a britanski premijer Rishi Sunak uskočio je u obranu “prava na slobodu govora i izražavanja” pokojnog autora. Usred kontroverze, Penguin Random House najavio je da će ponovno objaviti “klasične” verzije uz cenzurirana izdanja.

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keks
2 mjeseci prije

Retardirano i zatupljujuće, te kriminalno…zabranjene riječi predstavljaju ZABRANU. a bilo koja riječ ili izraz mogu uvrijediti bilo koga…DEBILI.
PS
Srežom ova idiotarija i te kako nailazi na otpod , a i ismijavanje. Volio bih riječnik “zabranjenih” izraza kako bi ih češće koristio.
Sjećam se takve idiotarije kod “Ježeve kućice”…

Bosanac
2 mjeseci prije

Sve je ovo danas što se zbiva “Inkvizicija”, na malo moderniji način.
Kako su nekad uspjeli od “slovnih Slavena” napravit “nepismene balkance” tako i danas misle od (onog što ostane od) cijelog svijeta pravit “smart robove” na remote kontrolu.

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Debeo i lud mijenja se u transrodan i gej jer je to sada in.

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Da, zabranjuju se odredjene reci koje nisu smetale do pre koji dan, a ako tako nastave mozda ce i da spalju knjige, jer su opasne.
Zato je mnogo lepse i bolje za decu bilo u Brazilu na onom satanistickom karnevalu, sa poplavom demonskih, satanistickih maski, a deca su sedela u prvim redovima – da upiju sto vise tih “pravih” sadrzaja, a ne ove uznemirujuce reci koje su vec decenijama u decijim knjigama i koje mogu da ih pogresno vaspitaju. Bolje da se vaspitaju u duhu satane i lucifera, lgbtq+ trans, sve je to bolje samo da nemaju tradicionalnu porodicu, mamu i tatu, jer ne sme se dozvoliti da neko decu stiti od izopacenja.

Max
2 mjeseci prije

Napad na kulturu.

Markony
2 mjeseci prije

Bolest ukratko

Alan Ford
2 mjeseci prije

Prije par dana gledam karikaturu koja vrlo dobro opisuje gornje stanje:
Na slici prilazi liječnik pacijentu koji boravi na psihijatriji i veli mu:
“Možeš slobodno ići, napolju na slobodi ima mnogo više bolesnih nego ovdje kod nas.”

Čudan lik
2 mjeseci prije

Teatar apsurda!
Ljudi koji su zgroženi izrazima u dječjim knjigama poput “lud” i “debeo”, nemaju ništa protiv ubijanja djece!?!?!?
Podržavaju ubojstva djece iliti abortuse ali su zgroženi nad izrazima???
Da, teatar apsurda…

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Ima li ovo pravne posljedice?

Ovo je debelo zadiranje u autorska prava.
Tužiti. Odmah. Znaju oni dobro što su Royalties.
Aurori imaju nasljednike?
U većini država ta prava na književno djelo prestaju tek nakon 70 godina.

Fliktor
2 mjeseci prije

Netko tko se ne mora sramiti svoje prošlosti nema ju potrebe cenzuriti. Idemo korak dalje. Ako žele da djeca nauče na pogreškama iz prošlosti evo još jednog razloga da se “nepoćudni” sadržaji ne cenzuriraju.

Ivan
2 mjeseci prije

Orvel je sve predvidio osim godine. Ipak smo izdržali još 40 godina.

joškoboško
2 mjeseci prije

Ništa novo, pa i Biblija _Stari zavjet (izvorno TaNaH) je cenzurirana od masoreta a potom od krščanskih kustosa prepisivača koji su izbacili ime Boga (Jahve/a) iz kršćanskoga Starog zavjeta u duhu i potrebe prodaje magle puku pa je prvotni Bog (vanzemaljac stvarna pojava Židova) postao transcedentna pojava u kršćana sa trojednom prirodom(?). Tako i danas u globalističkoj pustoši duha cenzurira se sve što bi smetalo stvaranju “novog normalnog čovjeka-spodobu”

DEDA
2 mjeseci prije

RATNI VIDEO IZ MARIUPOLJA NECENZURIRAJU ALI ŽENSKAI MUŠKA SPOLOVILA DA.KURCEM,PIČKOM I JEBAČINOM JE NASTAO SVIJET ALI NESMIJEŠ NAPISAT JER ĆE NEPISMENE FAKULTETLIJE CENZURIRAT.RAJA JE PROBLEM NE OVI KAKTI PAMETNI.RAJO TRGNI SE ILI ĆEŠ IZAZVAT RAT.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI