Optužbe za rasizam, seksizam su ‘gluposti’, likovi samo ‘proizvodi svoga vremena’ 

Quentin Tarantino
10 komentara

Quentin Tarantino je američki scenarist, filmski redatelj i glumac koji se vrtoglavo proslavio početkom 1990-ih godina. Posljednji filmski uradak na kojem je radio, “Bilo jednom u Hollywoodu”, podigao je prašinu, kako u SAD-u tako i u drugim zemljama. Tarantino, međutim, odbacuje socijalno-pravnu kritiku svog novog djela, nazivajući ih “smiješnim”.

Nedavno je otputovao u Moskvu kako bi tamo predstavio film. Govoreći uoči premijere filma, u četvrtak u Rusiji, Tarantino je bio pod pritiskom kritika koje su izjednačene onima u SAD-a. Tamo je budna elita odbacila film kao “seksistički povijesni revizionizam”, u kojem su žene podvrgnute Tarantinovom nasilnom potpisu, prepunom “problematičnih” trenutaka “slučajnog rasizma” svojih likova.

“Te su optužbe, u osnovi, glupost.” Tarantino je rekao ruskom tisku. „Ti likovi, ti momci, ne predstavljaju nužno mene. Oni su ono što jesu i proizvodi su svog vremena. “

Kritika i dalje postoji iako je tisak ispitivao Tarantina o svemu, od relativno rijetkog dijaloga njegovih likova, do neponovljivog portreta junaka borilačkih vještina, Brucea Leeja. Tarantino, je naravno, za sve imao spreman odgovor.

Radnja je odvija u 1969. godini i govori o promjeni industrije, u kojoj se glavni likovi Rick Dalton i Cliff Booth bore da nađu svoje mjesto. Paralelno, par, kojeg su glumili Brad Pitt i Leonardo DiCaprio, uključio se u zavjeru obitelji Manson o ubojstvu glumice Sharon Tate.

Tarantinov posjet Moskvi nije bio samo poslovni put. Na putu je obišao znamenitosti ruske prijestolnice, a putovanje  je postalo plodno tlo za ruske meme umjetnike. Njegova pojava, mnoge je inspirirala za pravljenje smiješnih ilustracija. Naravno nisu izostali ni komentari na društvenim mrežama.

Film
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Iza_horizonta
4 godine prije

Labelisanje: Rasizam, seksizam i sl.
Jedno u nizu od fantastičnih oružja ‘liberalne elite’ za njihovu sopstvenu propast.

Majk Majers
4 godine prije

Napadali su ga za rasizam i zbog filma Django. Pa je Quentin lipo odgovorija da nije on kriv šta je nekoć bilo robovlasnika. Čak je i sam Jamie Fox izjavia da su optužbe apsurdne.

puki
4 godine prije

Tarantino je za mene oduvijek bio sirova krkanska seljačina i totalno precjenjen redatelj, Svi njegovi filmovi puni su pretjeranog nasilja i svuda šprica krv.. A to što je sada došao u Rusiju, to je naravno promocija novog filma, da film bude uspješan u Rusiji i zarado lovu. Kada se radi o lovi, onda svi holivudski prdeži rado putuju svuda, da prodaju svoje filmove.

Onako usput
4 godine prije

Volim njegove originalne i divlje filmove. Osobito sam ih zavolio kada se za vrijeme rata, na ovim prostorima prikazivao njegov “Natural born killers” kojim se teenagerima ali i svima ostalima subliminarno oblikovao stav kako je bjesomučno ubijanje iz užitka nešto sasvim prirodno.
Nažalost, tek sada uviđam kako je i on dio ratne huškačke kontraobavješrajne mašinerije (tkz. Ispiranja mozga) koja se više ne provodi preko pamfleta, i ne nužno za vrijeme ratnih sukoba, već neprestano, preko medija, napose mainstream vijesti, filmova i serija. Njegov Once Upon a Time In Hollywood koji se promovira u Moskvi, u srcu Rusije je baš jedan takav pamflet, trojanski konj kojemu je prije svega cilj oči ruskih teenagera, ali i svih ostalih tamo, putem subliminarnih poruka jače usmjeriti prema Holywoodu, gdje se kuha agresivna USrA Agenda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI