fbpx

Optužbe za rasizam, seksizam su ‘gluposti’, likovi samo ‘proizvodi svoga vremena’ 

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino je američki scenarist, filmski redatelj i glumac koji se vrtoglavo proslavio početkom 1990-ih godina. Posljednji filmski uradak na kojem je radio, “Bilo jednom u Hollywoodu”, podigao je prašinu, kako u SAD-u tako i u drugim zemljama. Tarantino, međutim, odbacuje socijalno-pravnu kritiku svog novog djela, nazivajući ih “smiješnim”.

Nedavno je otputovao u Moskvu kako bi tamo predstavio film. Govoreći uoči premijere filma, u četvrtak u Rusiji, Tarantino je bio pod pritiskom kritika koje su izjednačene onima u SAD-a. Tamo je budna elita odbacila film kao “seksistički povijesni revizionizam”, u kojem su žene podvrgnute Tarantinovom nasilnom potpisu, prepunom “problematičnih” trenutaka “slučajnog rasizma” svojih likova.

“Te su optužbe, u osnovi, glupost.” Tarantino je rekao ruskom tisku. „Ti likovi, ti momci, ne predstavljaju nužno mene. Oni su ono što jesu i proizvodi su svog vremena. “

Kritika i dalje postoji iako je tisak ispitivao Tarantina o svemu, od relativno rijetkog dijaloga njegovih likova, do neponovljivog portreta junaka borilačkih vještina, Brucea Leeja. Tarantino, je naravno, za sve imao spreman odgovor.

Radnja je odvija u 1969. godini i govori o promjeni industrije, u kojoj se glavni likovi Rick Dalton i Cliff Booth bore da nađu svoje mjesto. Paralelno, par, kojeg su glumili Brad Pitt i Leonardo DiCaprio, uključio se u zavjeru obitelji Manson o ubojstvu glumice Sharon Tate.

Tarantinov posjet Moskvi nije bio samo poslovni put. Na putu je obišao znamenitosti ruske prijestolnice, a putovanje  je postalo plodno tlo za ruske meme umjetnike. Njegova pojava, mnoge je inspirirala za pravljenje smiješnih ilustracija. Naravno nisu izostali ni komentari na društvenim mrežama.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Labelisanje: Rasizam, seksizam i sl.
Jedno u nizu od fantastičnih oružja ‘liberalne elite’ za njihovu sopstvenu propast.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Ne brini se ti za elite.
Njih to ne zanima. I vrlo dobro znaju što rade.
Political correctness je za ‘stoku sitnog zuba’.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija – Naravno da ne brinem. Oni su ti koji treba da se brinu.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Napadali su ga za rasizam i zbog filma Django. Pa je Quentin lipo odgovorija da nije on kriv šta je nekoć bilo robovlasnika. Čak je i sam Jamie Fox izjavia da su optužbe apsurdne.

puki
Gost
puki
1 godina prije

Tarantino je za mene oduvijek bio sirova krkanska seljačina i totalno precjenjen redatelj, Svi njegovi filmovi puni su pretjeranog nasilja i svuda šprica krv.. A to što je sada došao u Rusiju, to je naravno promocija novog filma, da film bude uspješan u Rusiji i zarado lovu. Kada se radi o lovi, onda svi holivudski prdeži rado putuju svuda, da prodaju svoje filmove.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  puki

Puki
Znaš što je E. Zola još onda odgovorio ljudima na takve primjedbe za njegove knjige? ” Nije ogledalo krivo što je slika ružna”.
Nasilje je dio stvarnosti.

I da, postojalo je ( i postoji) robovlasništvo.
I sad su odjednom krivi oni koji o tome govore/pišu/ snimaju filmove?
Ja volim Tarantina. Posebno kad ‘umetne’ malo stripa.
Pulp fiction I Kill bill – zakon.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  puki

filmi su mu sjajni.

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  puki

Svi Tarantinovi filmovi su nastali prema programu Instituta Tavistock o pranju mozga besmilenim nasiljem i podizanjem tolerancije na njega. U mnogim filmovima ima nasilja ali i smisla kod Tarantina ima samo nasilja i bosonogih glumica.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Max

Max
A ti više voliš – cipele?
Mislim, u redu je to. Nije protuzakonito…😊

Onako usput
Gost
Onako usput
1 godina prije

Volim njegove originalne i divlje filmove. Osobito sam ih zavolio kada se za vrijeme rata, na ovim prostorima prikazivao njegov “Natural born killers” kojim se teenagerima ali i svima ostalima subliminarno oblikovao stav kako je bjesomučno ubijanje iz užitka nešto sasvim prirodno.
Nažalost, tek sada uviđam kako je i on dio ratne huškačke kontraobavješrajne mašinerije (tkz. Ispiranja mozga) koja se više ne provodi preko pamfleta, i ne nužno za vrijeme ratnih sukoba, već neprestano, preko medija, napose mainstream vijesti, filmova i serija. Njegov Once Upon a Time In Hollywood koji se promovira u Moskvi, u srcu Rusije je baš jedan takav pamflet, trojanski konj kojemu je prije svega cilj oči ruskih teenagera, ali i svih ostalih tamo, putem subliminarnih poruka jače usmjeriti prema Holywoodu, gdje se kuha agresivna USrA Agenda.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik