Poljska redateljica Agnieszka Holland optužena za potporu ruskoj zavjeri s migrantima

Agnieszka Holland
9 komentara

Poljska redateljica Agnieszka Holland tvrdi da je njezin najnoviji film izdan kako bi podržao navodnu rusku zavjeru da preplavi Poljsku migrantima, izjavio je poljski potpredsjednik Vlade Jaroslaw Kaczynski na konferenciji za novinare u petak.

Kaczynski, koji je pozvao novinare kako bi javno osudio Hollandov novi film “Zelena granica” (engl. “The Green Border”), tvrdi da je redateljica djelovala u korist navodne ruske i bjeloruske zavjere da preplavi Poljsku migrantima dok je snimala film koji dramatizira dolazak migranata iz Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka na granici između Poljske i Bjelorusije.

Bivši premijer optužio je Holland za “oikofobiju” – mržnju prema vlastitoj domovini – zbog odbijanja filma, koji, kako se zna, nije pogledao, nazivajući ga “jednostavno sramotnim, odvratnim i odvratnim”. Poljski graničari, policija i vojska “prikazani su sramotno”, insistirao je.

Kaczynski i drugi poljski zvaničnici tvrde da granični službenici rizikuju svoje živote kako bi blokirali priljev migranata, što tvrde da je inicirao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u suradnji s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi destabilizirali Poljsku.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pokušava održati svoju sliku protiv imigracije nakon navodnog skandala s vizama za gotovinu na poljskim konzulatima u Aziji i Africi. Sedam osoba optuženo je u vezi s navodnim lancem prijevare koji je navodno prodavao četvrt milijuna radnih viza po tisućama dolara svaka.

Kaczynski nije sam u osudi “Zelene granice”. Prošlog tjedna, poljski ministar pravde Zbigniew Ziobro usporedio je film s “nacističkom propagandom”, izazvavši prijetnje sudskim tužbama od strane Hollanda, kao i zahtjeve za ispriku i donaciju grupi preživjelih holokausta.

Savez europskih filmskih redatelja podržao je Holland, hvaleći snimateljičinu “snagu i hrabrost usprkos strašnim napadima na nju i film u Poljskoj” i odbacujući Ziobrove komentare kao “klevetničke i neutemeljene”.

Europska filmska akademija izrazila je šok zbog “osobne neprijateljstva i prijetnji” prema Holland, koja je njezina predsjednica. Usporedba s nacistima bila je posebno odvratna jer je “snimateljica unuka žrtava holokausta”, rekla je grupa.

Sama Holland izjavila je da film ne donosi presude o poljskoj vojsci ili graničarima i izbjegava “crno-bijelu propagandu”, izdavši priopćenje ranije ovog mjeseca kojim se osuđuje izvlačenje pojedinih scena iz konteksta od strane medija kako bi se potaknula publika.

Pridružuje se rastućem popisu filmskih redatelja koje rusofobični političari optužuju za podršku Putinu. Danski redatelj Lars von Trier napadnut je u medijima zbog objave na društvenim mrežama u kojoj stoji “i ruski životi su važni”, dok su Berlinski filmski festival i Cannes Film Festival prošle godine zabranili sve prijave koje su primile finansiranje od ruske vlade.

FilmMigrantiPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Čini se kao potpuna glupost.

ljena bitanga
5 mjeseci prije

Ruska i Bjeloruska zavjera!?!?!??
Da,da, oni potiču svekolike svjetske migracije s geslom Azija azilantima, Afrika Afrikanci a, a Europa svima!
S druge strane, Poljaci, kako ste posijali, tak i žanjete !

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Aha.
Ode vladajuća partija, na skorašnjim izborima.

Druga greška. Tko određuje migrantsku politiku EU? Rusija ili Komisija?

A prva je bila jučer. Kad se Duda … predomislio.
Što se tiče slanja oružja u Ukrajinu. Bez obzira što je to kakti uvjetovao slanje dobijanjem novog.

Dado
4 mjeseci prije

Ja mislim da je ovo iz iste kuhinje kao I Nuland.Oni ce pokusati svakako da se osvete za Holokaust nad judejima evropskim.

MNK
4 mjeseci prije

Arapi i crnci iz Afrike dolaze u Bjelorusiju da produ bjelorusko-poljsku granicu dalje u Svedsku, Nizozemsku ili Njemacku. Ionako ima zracne luke u tim drzavama gdje moze se slobodno avionom u zapadnu Europu. Zamislite da odlaze u Meksiko i bore se na americkoj granici sa policajcima i vojnicima da produ kroz SAD u Kanadu… a to oni migranti rade na granici u Bjelorusi protiv Poljaka.

Dito
2 mjeseci prije

Gospodja Holland je Poljakinja……Zaista???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI