fbpx

Magnetski sjever će nastaviti ići prema Rusiji, „Pokazujući istočno od pravog sjevera do 2040. godine“

geomagnetski sjever

Ranije ovog mjeseca Britanski geološki institut (BGS) i američki nacionalni centri za okolišne informacije objavili su još jedno ažuriranje Svjetskog magnetskog modela, predviđajući da će se magnetski pol nastaviti pomjerati prema Sibiru brzinom od oko 40 km godišnje.

Geofizičar i geomagnetski stručnjak za BGS dr. Ciaran Beggan predviđa da će kompasi početi usmjeravati istočnije od zemljopisnog, Pravog Sjevernog pola, u sljedećih dvadeset godina.

“Do 2040. godine svi će kompasi vjerojatno biti usmjereni istočno od  pravog sjevera”, rekao je znanstvenik, koji je igrao ulogu u stvaranju ažuriranog Svjetskog magnetskog modela, govoreći za Business Insider.

Svjetski magnetski model ove je godine, primjenjujući sve od pametnih aplikacija za pametne telefone do GPS i telekomunikacijskih sustava, zabilježio dva ažuriranja, pri čemu su znanstvenici zamijenili model iz 2015 ranije nego što je planirano, nakon što su izračunali da postaje toliko netočan da bi mogao uzrokovati navigacijske pogreške.

Komentirajući najnovije ažuriranje svjetskog magnetskog modela iz prosinca 2019. godine, Beggan je objasnio da je “Magnetski sjever posljednjih 350 godina lutao istim dijelom Kanade”, počevši od 1980-ih, “stopa kojom se kretala skočila s 10 kilometara godišnje do 50 kilometara ”.

Nadalje, u to se vrijeme i magnetski sjeverni pol počeo seliti iz područja oko sjevernih otoka Kanade i ići prema  najsjevernijem Arktiku, a dalje od toga, prema Rusiji.

U rujnu je Magnetski sjever prošao unutar 390 km od pravog sjevera (tj. Točke na Zemlji u kojoj se crte zemljopisne dužine konvergiraju na sjeveru) i prešao je Greenwichski meridijan. Takvo pozicioniranje magnetskog sjevera nikad nije primijećeno otkako su geografi počeli pratiti Geomagnetski sjever u 16. stoljeću.

Beggan je potvrdio da je američka vojska podržala odluku BGS-a i njihovih američkih kolega u objavljivanju ranog “ažuriranja” modela iz 2015. u veljači prošle godine, iako je ažuriranje za 2015. trebalo trajati do 2020. godine.
“Pitali smo američko Ministarstvo obrane žele li rano ažuriranje i odgovorili su da”, podsjetio je. Znanstveno britansko ministarstvo obrane “ni na koji se način nije oklijevalo”, kaže znanstvenik.

Tekuća vruća magma

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni što uzrokuje kretanje Magnetskog Sjevernog pola prema Sibiru u posljednjih nekoliko desetljeća, iako se vjeruje da je to povezano s izvijanjem tekućeg nikla i željeza duboko u vanjskoj jezgri planeta, oko 2900 km ispod površine, i ogromnih električnih struja koje to stvara.

To izostajanje izvjesnosti i potpuni nedostatak ljudske sposobnosti za kontrolu procesa znači da, iako se predviđa kako će Geomagnetski sjever nastaviti svoje kretanje prema istoku, može se jednako lako zaustaviti ili čak preokrenuti smjer negdje u budućnosti.

Zanimljivo je da je Beggan primijetio da je Južni magnetski pol u usporedbi sa svojim sjevernim kolegom ostao prilično poslušan i smjestio se na području južno od Australije već više od 100 godina.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
znanje
Gost
znanje
10 mjeseci prije

Eto i majčica Zemlja mijenja (s)polove. Ajoooj.

Abe Martinez
Gost
Abe Martinez
10 mjeseci prije

Znači ploča ode u ekscentar.

DažBog
Gost
DažBog
10 mjeseci prije

Bit ce zemlju nositi kod vulkanizera na balansiranje.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Rusi kradu Magnetski Sjever, kako bi ucjenjivali svijet. Tome treba stati na kaj, ovo je već malo previše.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
10 mjeseci prije

I magnetni pol su Rusi prisvojili. Stvarno su gamad

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
10 mjeseci prije

Dobro je dok uzimaju sjever. Šta bi bilo kada bi počeli i južni privlačiti.

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije

Putin ukrade sjeverni pol da svi kompasi pokazuju prema njemu.

pipistrela
Gost
pipistrela
10 mjeseci prije

Možemo uskoro očekivati da na prijedlog zapadnih #pravednika” UN donese rezoluciju kako je Rusija obvezna dopustiti slobodan pristup magnetskom polu svima zainteresiranima (čak i NATOu ) jer magnetski pol pripada svima kao javno dobro planete Zemlja, i to pod prijetnjom oduzimanja teritorija Rusije na kojem se bude nalazio Magnetski pol. pa neka onda Rusi kažu Njet !

Mercury
Gost
Mercury
10 mjeseci prije

Uvijek predviđaju, magnetski pol uvijek iznenadi…

Ua političari
Gost
Ua političari
10 mjeseci prije

Pomeranje elektromagnetnih polova Planete Zemlje je prirodan proces. Veliko je pitanje zašto se to dešava ali se dešava i dešavalo je se više puta u prošlosti. Nikako mi nije jasno zašto se svuda koristi reč “magnetni” a ne “elektromagnetni”. Da je u pitanju magnetni pol (vezan za rudu magnetita) onda se on nikako ne bi mogao pomerati. Stene se nalaze tu gde se nalaze ali se elektromagnetni pol može pomeriti. U suštini, elektromagnetni pol ostaje gde je bio u odnosu na osu rotacije Planete Zemlje oko Sunca ali se pomera Planeta Zemlja, tj. ovaj deo koji mi koristimo. Kora Planete Zemlje. Takođe, ovo elektromagnetno polje slabi (podaci se mogu naći na netu) i sada je mnogo slabije nego, npr. pre 100 godina. I ovo je uzrok povećanja temperature na Planeti Zemlji. CO2, 03 i slično su čiste gluposti. Neverovatno je da neko veruje da 03 štiti Planetu Zemlju od štetnog zračenja iz Svemira. Sva klima na Zemlji “ulazi” sa elektromagnetnih polova. Zato danas “klimatolozi” ne mogu da predvide vreme duže od dva dana. Algoritmi koji koriste više ne važe i trebali bi da izvrše korekciju. Pre su mogli do 30 dana da predvide a danas ništa. Ne pogađaju ni za sutra. Ovo će se na kraju završiti zamenom elektromagnetnih polova a gde će biti novi severni i novi južni to je već veliko pitanje. Ovo je sve lako proveriti. Treba samo “proguglati” i videćete da postoje tekstovi za sve ovo što sam naveo. Nisam ja naučnik ali verujem da naučnici koji zastupaju gore navedeno imaju pravo i da će tako biti.

DažBog
Gost
DažBog
10 mjeseci prije

Malo mi to cudno. Mijenja li se ugao deklinacije ili ne mijenja?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik