fbpx

Norveška općina zabranjuje burku i nikab za zaposlenike

nikab

Ne možete raditi dobar posao ako jedan drugoga ne možete gledati u oči, rekao je lokalni predstavnik komentirajući zabranu. Općina Arendal na jugu Norveške odlučila je zabraniti svojim zaposlenicima nošenje burki i nikaba; obje islamske haljine potpuno pokrivaju lice.

Zabranu su usvojili većinom glasova u provedenom glasanju.

„Važno je naglasiti da ne možete raditi dobar posao ako jedni drugima ne možete gledati u oči,“ rekao je Andres Kylland, predstavnik desničarske Stranke napretka za list Adresseavisen.

Njegov kolega, član vijeća, Josef Hæier iz laburističke Stranke rada složio se da je važno jedno drugo gledati u oči, ali sugerirao je da je zabrana bila pomalo pretjerana, jer nije bila rašireni problem. Prije toga, on je mjeru nazvao “populizmom” i naglasio da se Arendal kladi na “izgradnju mosta” kako bi se riješio jaz između skupina stanovništva.

1. kolovoza 2018. godine Norveška je zabranila haljine kojima se prekriva lice u obrazovnim ustanovama. Zabrana se odnosi i na studente i na zaposlenike.

Arendal je općina u okrugu Agder na jugoistoku Norveške. Sa 44.800 stanovnika,  je 20. najmnogoljudnija općina u zemlji. Poljaci i Litvanci čine najveću skupinu imigranata, a slijede je Iračani, Eritrejci i Šveđani.

Prema znanstvenom časopisu Forskning, Norvežani su, među skandinavskim zemljama, najkritičniji prema sveobuhvatnoj islamskoj odjeći. Od onih anketiranih u istraživanju Pew istraživanja za 2018. godinu, samo 25 posto Norvežana odgovorilo je da bi ženama trebalo dopustiti da nose bilo kakvu vjersku odjeću koja im se sviđa. 52 posto Norvežana protiv odjeće koja pokriva lice, što uključuje nikab i burku. Nadalje, oko 20 posto Norvežana protivi se svim vrstama vjerske odjeće za žene, uključujući hidžab koji pokriva glavu.
Radi usporedbe, čak 49 posto Šveđana reklo je da ženama treba dopustiti da nose sve vrste vjerske odjeće, a slijedi ih 44 posto Finca i 37 posto Danca.

Zajedno s Portugalcima, Šveđani, Finci i Danci imaju najviše liberalnih stavova prema burkama i nikabu među državama u EU. Na drugom kraju spektra nalazimo Nizozemce, Švicarce i Talijane. Norveška je otprilike u sredini, pridružili su joj se Francuzi i Britanci.

Nikab prekriva žensko cijelo lice, osim očiju, dok burka ima tkanku tkaninu koja pokriva i oči.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

Ovdje se slažem, iako nisam islamofob i štoviše, zanima me islam i Kuran. Prvo, burka i nikab su obavezno kod radikalnih skupina, ima , kao Iran, gdje je dovoljna marama , čak i kao modni detalj, ne mora biti nešto ko moja baba pokojna. Sjetite se napad na u iranski parlament, na ulazu za žene su ušli u nikabu, a IRGC ne smije dirati žene rukama ni pipati ih, i napravili su srnje. Ovo gledati, ne gledati u oči je norveško srnje, Slažem se. Ovoje previše, ako neće, amen, ima drugih poslova.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

A ovi će popit kavu, prije ili kasnije. > Čak 49 posto Šveđana reklo je da ženama treba dopustiti da nose sve vrste vjerske odjeće, a slijedi ih 44 posto Finca i 37 posto Danca.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
10 mjeseci prije

#”Prvo, burka i nikab su obavezno kod radikalnih skupina, ima , kao Iran, gdje je dovoljna marama , čak i kao modni detalj, ne mora biti nešto ko moja baba pokojna. Sjetite se napad na u iranski parlament, na ulazu za žene su ušli u nikabu, a IRGC ne smije dirati žene rukama ni pipati ih, i napravili su srnje.”

Dakle mnogi ce se iznenaditi, ali i nikab i burka su u Iranu – poodavno zakonom zabranjeni. Skandinavci malo kasne…
Inace, IRCG kroz Sepah ima i svoje zenske clanice koje su zaduzene za “pipanje” zena…

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije

Navodno je Iran toliko napredovao i po pitanju transrodnih operacija…

Navodno odmah iza Tajlanda, Iran prednjači u izvođenju transrodnih operacija a neki kažu da je čak i na čelu ljestvice, s cca 300 operacija godišnje i to od kada je još Khomeini izdao fetvu koja je išla u prilog transrodnim osobama.
Khomeiniova izvorna fetva je ponovno prihvaćena od strane od velikog broja drugih vjerskih vođa.
Osobito jer je homoseksualnost zabranjena, a homoseksualci su često prisiljeni “ispraviti se” kroz operaciju.
Iako su procedure za ishodovanje odobrenja za promjenu spola vrlo detaljne, ipak većina stručnjaka za operacije promjene spola, smatra da takva operacija baš i nije korak u naprijed ..

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  x@y

In Iran, homosexuality is a crime, punishable with death for men and lashings for women. But Iran is also the only Muslim country in the Persian Gulf region that gives trans citizens the right to have their gender identity recognized by the law.Apr 19, 2017

Mis
Gost
Mis
10 mjeseci prije

Sama migracija gdje domace stanovnistvo prilagođava pridoslicama u pogledu vjere oblacenja i obicaja koji bi trebali ostati u domeni 4zida nema dugoročno sanse za opstanak, jer se stvaraju podjele, geto naselja, cetvrti ,no-go zone. Ako netko dolazi iz goreg u bolje, zasto nastoji tu drzavu pretvoriti u baru iz koje e pobjegao, ako hoce ta prava ,ako mu smeta sta, poslati odmah u drzavu iz koje e dosao, ma akar je druga generacija!!!
Ugl. Neka svatko postuje ,klanja u4zida katolici,muslimani x vjera, i da ta vjera ne zadire u javni zivot, mjenja drzavu ,uredjenje , cilj svake vjere je zatupljivanje u podanicki,kmetovski sklop glave gdje sve vise biće odlucuje(tj zemaljski predstavnici) , sve se opravdava ako je dobro od boga je, ako je lose od vraga je, dakle odricanje odgovornosti za postupke! Recimo svaka vjera ima svoje zakone koji su kontra zdravog razuma, recimo ne postoje kazne vjerskim duznosnicima za pedolfiliju, silovanja , mucenja ,ponizavanja. Samo premjestaji iz ispostave u ispostave.

Dosta je i narod cudan. Kad građanin siluje djete ili zlostavlja susjedovo djete ono se dignu na noge, dok takva stvar od vjerskog puka je cisto ok, skropljenje onom stvari maloljetbika je za njih blagoslov, dake obična ispranost UMA

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  Mis

To što pišeš je logično, međutim manipulacija je puno zlokobnija nego što se na prvi pogled čini, a svodi se na onu staru podjeli pa vladaj. Religijska odjeća je samo sredstvo, a ne razlog podjela jer društvenim inženjeringom se postiglo to da dio vladajućih političara, koje podržava i dio građana, zagovaraju takozvane slobode, pa i slobodu oblačenja, a uz to zagovaraju i veća socijalna prava migranata na uštrb domorodaca i jasno je kako će migranti iz pragmatičnih razloga sutra podržavati takvu politiku.

I u Hrvatskoj imamo situaciju kako je hrvatska država s EU novcima migrantima osigurala na desetke socijalnih stanova dok istovremeno u Hrvatskoj ima na tisuće hrvatskih beskućnika, a da o deložiranim, ovršenim, blokiranim i obespravljenim hrvatskim građanima i ne pišem. Ti i svi ostali potencijalni migranti stjecanjem hrvatskog državljanstva postaju glasači HDZSDP-a i njihovih satelitskih strančica.
Georg Soros koji plaća svoju soroščad i po noći ne spava nego rovari ne samo po Hrvatskoj nego i po svim EU državama.
Samo pogledaj Soroševe podočnjake od nesanice ☺

nesun dorma
Gost
nesun dorma
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo
A tko je taj Soros kad uspijeva to sve on sam odrediti tko će što radit???? Sigurno trebaš detaljno znati tko je to, kad si toliko uvjeren da samo on ima upletene prste u tu tvoju tamu…

kefir
Gost
kefir
10 mjeseci prije
Reply to  nesun dorma

Zgodna ove Norvežanka sa slike.

nesun dorma
Gost
nesun dorma
10 mjeseci prije
Reply to  kefir

Pogled joj obara s nogu.

Mercury
Gost
Mercury
10 mjeseci prije

Mislim stvarno. Zašto portal u svrhu ovog članka iskorištava sliku Michael Dudikoffa u filmu American Ninja 13?

basso
Gost
basso
10 mjeseci prije

Svaka zemlja ima svoje zakone i to treba postovati.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije
Reply to  basso

Vidiš i to je jedna od floskula. Kad bih napisao kako je i nacistička Njemačka imala Hitlerove zakone koji su se morali poštovati iz toga bi proizašlo kako su Norvežani koji su donijeli zakon o zabrani pokrivanja lica također nacisti što nije točno jer se zakonom o zabrani pokrivanja lica ništa ne nameće nego održava postojeća kultura i običaji norveškog naroda.
Manipulacija je enormna jer se sad one koji su donijeli takav zakon naziva ekstremim desničarima čime se nastoji održati obrazac podjela iz prošlog stoljeća i osviješćivanjem nepostojanja umjetnih podjela pada i globalistička agenda koja se sve intezivnije nameće.

nessy
Gost
nessy
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Usporedjivati Hitlerove zakone sa danasnjim zakonima u skandinavskim zemljama, je totalno van pameti. Nadalje, “kad si u Rimu, ponasaj se kao rimljanin”, stara je mudrost. Ako si kod nekoga u gostima, imaj postovanja, pa postuj njegove obicaje ili odlazi. Sto tu ima lose? Migrante nitko nije molio da dodju, svi su pobjegli od neke nevolje, rata, gladi i sl. Dosli su u razvijenu zemlju u kojoj su prihvaceni, pa zasto je tesko postivati obicaje zemlje u kojoj sada zive? Usporedbe radi, otidjite turisticki u neku bogatu zaljevsku zemlju, istaknite kriz na lancicu oko vrata, pa vidite sto ce se dogoditi. Toliko o toleranciji.

x@y
Gost
x@y
10 mjeseci prije
Reply to  nessy

Eto nessy za tvoju informaciju bio sam ja i okrenuo križ iza potiljka da se ne vidi, upravo iz poštovanja prema arapima u Dubaiu.
A i da sam ga imao normalno kako ga inače nosim, ne vjerujem da bi im smetalo.
To su detalji koji ne trebaju nikoga smetat.
Integracija znači puno više od toga.

Iako Spacevoodoo, piše danas tipične dječije nebuloze.
Btw. treba njemu jedan dobar woodoo purification…

Psihijatar
Gost
Psihijatar
10 mjeseci prije

Postoje Mnogi koji zloupotrebljavaju blagodati I slobode Zapadnog Svijeta za sirenje nedobrih misli I Ideja. … I

Kgfjč
Gost
Kgfjč
10 mjeseci prije

Igranje po demokratskim pravilima s nedemokratskim i vjerskim zemljama i narodima će na kraju osakatiti Europu i srušiti Zapadnu civilizaciju. Svi čuvaju svoju kulturu, a mi se svoje sramimo i prilagođavao je drugima.

bbb
Gost
bbb
10 mjeseci prije

Očekujem val demokratskih protesta za očuvanje prirodne okoline, zaslužili su.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
10 mjeseci prije

Konačno nešto pametno.

Teheranac
Gost
Teheranac
10 mjeseci prije

Ako je u pitanje gledanje u oči, znači sve osobe koje su slijepe ili ne vide dobro, osobe koje na posao dolaze i rade sa tamnim naočalama, varioci i da ne nabrajam … neće smjeti odlaziti na posao. Smiješna odluka i nema veze sa demokratijom. Ako je to odlučila grupa ljudi kao većina, to je druga stvar. Međutim, u zemlji gdje tvrde da se, ne samo da trebaju, već moraju poštovati svačija prava, vidimo da nešto ne štima. Tu je nekom, starijem Norvežaninu ili nekom drugom Skandinavcu, puk’o film što nije mogao da vidi malo golotinje ili mu je bilo krivo što mu se kakva pokrivena nije nasmijala na njegovu šalu, a stereotip kaže da se oni ne znaju ni šaliti, zaista se može reći da je tu problem na drugom mjestu. Znači da je u Norveškoj radna efikasnost zasnovana na gledanju u oči a ne na stvarnom radu. Možda će uskoro napraviti kakvo takmičenje gledanja u oči, a da im se pika da zapravo odlično rade. Malo šale na ovu temu. Oprostite …. težak radni dan, nisam imao koga da gledam u oči pa nisam ništa ni uradio.

Weteran
Gost
Weteran
10 mjeseci prije

Želim Trulom Zapadu što brži i što masovniji ulazak ljudi AfroAzijatskog porekla.

indy
Gost
indy
10 mjeseci prije

Možda dijelovi eurpe imaju šanse da zadrže svoje.Neznam štabi napravili samnom u saudijskoj Arabiji da nosim Krunicu javno.Ma vjerojatno ništa pošto su isti poznati po toleranciji i predsjedaju ono nešto u un za ljudska neprava.Ma dobri mi ovi cijevi što Arapi financiraju.Imam protiv ako je na ulici a to propagiraju.Ajte u Abu Dabi gej paradu,pa onda pričajte kako Zg,Bg,Sa…netolerantni.Nediramo ne dirajte.A vi lbggmfr itd ako imate povorku u Arabiji,ja i još ekipe če doč da to čudo vidi,napomena nit ovdi nediramo a tamo interesantno za vidit.A jes žena od ovog guja ružna ko pašče.

Perun
Gost
Perun
10 mjeseci prije

To je Salmanova tetka Fatima iz Rijada a fotka je iz Gornje Maoce kod Brckog ….Nedavno se preselila iz Sarajeva radi zagadjenosti zraka i lose hrane ( citaj otrovala se jeduci sarajevske cevape i dolmu)…Jadna zaboravila skinut gas masku u sljiviku dok je brala kupus i krastavce za zimnicu ….P.S Zdravko Colic je radi nje pjevao pod pendzerom pjesmu i asikovao duboko u noc ocaran ljepotom ove krasotice sa orijenta
Tvoje oci,
Kao zrele sljive padaju po meni,
Tvoje oci vrlo dobro znam.
Napolju svice,
Otici ces iz moje sobe brze
Nego svjetlost
Sto kroz prozor ulazi zrak po zrak…
Kada spavas,
Ne mogu da ne mislim sta sanjas,
Ne mogu da ne mislim sta mislis,
Kada spavas ti.
Tvoje oci, tvoje oci,
Progone me, progone…
Tvoje oci,

Kao ljetnja kisa padaju po meni,
Tvoje oci vrlo dobro znam.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik