Holandija na korak do zabrane nošenja burke u javnosti

Burka, islam,
0
0

Većina parlamentarnih zastupnika u Holandiji (132 od 150) odobrilo je prijedlog zakona koji će zabraniti pokrivanje lica na javnim mjestima.

Muslimanski velovi, poput nikaba i burke, kao i maske za skijanje i šljemovi neće biti moći nošeni u holandskim školama, bolnicama, vladinim zgradama i javnom prevozu nakon što Senat odobri prijedlog zakona i on bude usvojen.

Prijedlog zakona iniciran od strane ministra unutrašnjih poslova te zemlje Ronalda Plasterka je dugo izazivao rasprave u Holandiji, jer mnogi smatraju da je usmjeren protiv vjerskih manjina. Premijer Mark Rutte je odbio te optužbe kazavši da prijedlog zakona nema takvu pozadinu.

Prema njegovim riječima, zakon je predložen iz isključivo sigurnosnih razloga i biće primjenjivan jedino u situacijama „gdje je suštinski važno da osobe budu viđene“. Nošenje burke na ulici će i dalje biti dozvoljeno, kazao je on.

Holandska vlada je u ranijem saopštenju kazala da su uloženi veliki napori u održavanju ravnoteže između ljudskih sloboda po pitanju odjeće koju će nositi i značaja uzajamne i prepoznatljive komunikacije.

Osnivač antimuslimanske opozicione Partije slobode, Geert, Wilders, kazao je da je prijedlog zakona „korak u pravom smjeru“, implicirajući da je krajnji cilj kompletna zabrana i obećavajući da će se za to zalagati ako njegova partija bude u Parlamentu i 2017. godine.

Ako prijedlog zakona bude odobren u Senatu, osobe koje budu nosile zabranjenu odjeću će se suočiti sa plaćanjem kazni u iznosu do 405 eura.

Holandija nije prva evropska zemlja koja usvaja ovakav zakon. Francuska je zabranila nošenje burke 2010., a novčana kazna u toj zemlji za nepoštovanje zabrane je 150 eura. U Belgiji i nekim švajcarskim kantonima se vode rasprave o usvajanju sličnih zakonskih rješenja po ovom pitanju.

burkaislamMark Rutteronald plasterkwildersZabranazakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI