fbpx

Nova “Atlantida” otkrivena je ispod mediteranske obale južne Europe

Atlandida

Velika Adria uočena je nakon desetljeća istraživanja, budući da su znanstvenici bili naoružani najnaprednijim softverom, koji im je omogućio ljuštenje slojeva tektonske ploče kako bi sigurno saznali kada i gdje se dogodio ovaj ili onaj geološki fenomen.

Duboko pod azurno plavim mediteranskim vodama istraživači su naišli na još jedan “izgubljeni kontinent”. Znanstvenici sa sveučilišta u Utrechtu, Oslu i Zürichu dali su posebno ime novom nalazu – Greater Adria (Velika Adria), veličine je Grenlanda, a njihovi su nalazi opisani u časopisu Gondwana Research.

Prema glavnom istražitelju prof. Douweu van Hinsbergenu, činjenica da je regija geološki raznolika, ili bolje rečeno, regija je “nered”, kako je naveo, zakomplicirala napore istraživača na rekonstrukciji oceanskog dna na tom području, uključujući i geološko označavanje predmeta koji su se razvijali u proteklih 240 milijuna godina.

Da bi proučio evoluciju regije, u kojoj je “sve zakrivljeno, slomljeno i naslagano”, istraživačka skupina je najprije prikupila, a zatim analizirala podatke s 2.300 paleomagnetskih nalazišta u više od 30 zemalja pomoću najsuvremenijeg softvera za rekonstrukciju tektonskih ploča.

Potonji je omogućio Hinsbergenovu timu upotrebu podatka o rasjedima i magnetizmu da bi učinkovito odvojili slojeve, koji datiraju iz razdoblja trijasa – vremena kada se novootkriveni entitet odvojio od superkontinenta Gondvane.

Gondwana

Gondvana

“Jedini preostali dio ovog kontinenta je pruga koja se proteže od Torina preko Jadranskog mora do pete čizme koja tvori Italiju”, rekao je van Hinsbergen.

Veći dio Velike Adrie je prekriven vodom, plitkim morem koje je sadržavalo naslagane koraljne grebene, a neki su dijelovi još vidljivi u obliku Apeninskih planinskih pojasa, Balkana i dijelova Alpa, kao i fragmenata Grčke i Purica. Sedimentne stijene zatim su sravnjene dolje, ostavljajući planinske nizove po cijeloj regiji kao “deformirane” ostatke, što ukazuje na to da je tamo nekoć bio kontinent.

Spomenuti softver otvorio je horizonte za daljnja proučavanja vulkanizma i potresa, omogućujući istraživačima čak i mogućnost predviđanja kako će to područje izgledati “u dalekoj budućnosti”, a kamoli mapiranje rudnih ležišta iz Velike Adrije.

Početak kraja za Veliku Adriu dogodio se prije nekih 100 milijuna godina, kada su se dvije okolne tektonske ploče počele kretati, a jedna od njih stupila je u kontakt s onim što je sada južna Europa. Sudar ga je prisilio da uroni u Zemljin plašt, a samo su mali komadići ostali iznad razine tla.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tak
Gost
Tak
1 godina prije

Naslovna slika daje krivi dojam, nije pronađena nikakva nova civilizacija niti njezini tragovi, nego definiran kontitent onako kako su se kontinenti definirali prije 100 milijuna godina. Inače, i Istra je dio tog prastarog kontitenta Godwana, za razliku od ostatka Hrvatske, pa se tako i geološki razlikuje. Žao mi je da logično.hr koristi clickbait politiku, ovdje naravno nema govora o Atlantidi, pa čak ni kao metafori.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Fascinantna tema, no, jesu li nasli jos skrivene jenkijevske baze na istom?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

na balkanu su političari pronašli perpetum mobile prve vrste, ništa ne radiš a dobro živiš, pa nikome ništa:)

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

I ne samo politicari.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Sad će nekako to otkriće povezati sa “klimatskim promjenama” 😄

Max
Member
Max
1 godina prije

govorio je o takvim pronalascima i BIH istraživač Semir Osmanagić.

habanero
Gost
habanero
1 godina prije

Osmanagić je otkrićem bosanskih piramida i svime što tamo radi napravio za većinu ljudi neshvatljivo veliki posao. Radi se o povijesti ljudske civilizacije koja je starija od Sumera. Bosanske piramide su otprilike po starosti oko 30 000 godina, a što se tiče potopljenih gradova ima ih, ali to sve traži vlastito istraživanje knjiga i interneta.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Termin “Atlantida” je upotrebljen samo u naslovu.
Nisko od strane redakcije. Ovo sam onda mogao čitati i na MSM portalima.

PS: Znam da se revno prati svaki komentar.

hAZE
Gost
hAZE
1 godina prije

Ne samo da se prati, nego se i briše ako se ukaže na pad kvalitete članaka…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x