NYT: Virusi WannaCry i Petya su ukradeni u NSA

NSA
5 komentara

“Već dva puta u posljednjih mjesec dana su kibernetička oružja ukradena iz arsenala američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA), a naškodili su američkim partnerima, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajinu, kao i mnogim drugim zemljama”, piše The New York Times.

“Dok virus Petya šeće po planeti, NSA i dalje šuti i ne želi priznati svoju ulogu u razvoju ovog oružja. Dužnosnici Bijele kuće također odbijaju odgovoriti na mnoga pitanja, rekavši kako se treba fokusirati na hakerske napadače, a ne na proizvođače kibernetičkih oružja”, istaknuo The New York Times.

“No, sve je teže šutjeti kada su žrtve oružja koje je razvila NSA bolnice, mnoge američke tvrtke, pa čak i nuklearna postrojenja”, napominje NYT.

Sada sve više raste zabrinutost da su se američke obavještajne agencije požurile sa stvaranjem digitalnih oružja, kako bi se obranile od neprijatelja, ali ih ne znaju “neutralizirati” kada padnu u pogrešne ruke.

U srijedu navečer je NSA, govoreći o svojoj ulozi u posljednjim napadima, navela da je i sama bila žrtva virusa.

Kongresmen iz Demokratske stranke, bivši časnik američkog ratnog zrakoplovstva, Ted Lieu, pozvao je NSA da spriječi napade virusa i da zaustavi gomilanje informacija o računalnim ranjivostima, na temelju kojih se koriste kibernetička oružja.

Kao odgovor, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, Michael Anton, rekao je da je vlada već “na visoku razinu podigla donošenje međuagencijskih odluka o objavljivanju ranjivosti softvera, više od bilo koje druge zemlje na svijetu”.

Anton je rekao “kako administracija s velikom odgovornošću želi uravnotežiti nacionalne, društvene i sigurnosne interese u cjelini”. Međutim, odbio je komentirati izjavu o porijeklu novog zlonamjernog programa, poznatog kao “Petya“.

Nadalje, američka vlada ukazuje na ostale počinitelje. Prije dva tjedna je američki Odjel domovinske sigurnosti rekao da postoje dokazi kako je val napada hakera u svibnju proveden uz pomoć Sjeverne Koreje, koja stoji iza virusa “WannaCry“. Tada je virus ozbiljno poremetio rad većeg broja bolnica, željezničkog prijevoza i proizvodnih poduzeća.

“Napad, koji je počeo u utorak i prva žrtva je bila Ukrajina, a zatim se prijetnja brzo proširila diljem svijeta” najvjerojatnije djelo ruskih hakera, iako odgovorna osoba službeno još uvijek nije pronađena”, rekao je Michael Anton za NYT.

U oba slučaja, virusima “WannaCry” i “Petya”, napadači su korištenjem tih programa uspjeli hakirati razne ranjive softvere Microsofta. Dakle, nema sumnje, da su svi ukradeni iz Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), a sve ostalo je manje važno”, zaključuje NYT.

nsaPetyasigurnostvirusiWannaCry
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan1
6 godine prije

Znači kako sam i sumnjo ima veze sa NSA.

dalmata
6 godine prije

Zlocinac se uvik vrati na misto zlocina.Da su Rusi ili S.Koreja u pitanju,s obzirom koje zlo in je donila,i koje zlo USrA sprema,zasto ih ne bi potprasili i ispalili koju Abombu na njihovom terenu?USrAnci su toliko drsko lazivi da ih i ovako i onako stalno falso optuzuju.Zasto in ne bi sjebli racu ako mogu?

Iza_horizonta
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI