fbpx

Od čega je preminuo Isus?

Isus

Golgotski misterij, muka i smrt Gospodina našega Isusa Krista približavani su i opisivani mnogo puta i na mnogo načina, međutim jedno pitanje gotovo da se uopće ne postavlja i jedna tema gotovo da se uopće ne promatra. Iako se čini da prirodnijeg i jednostavnijeg pitanja nema, pitanje od čega je umrlo tijelo Isusa Krista i odgovor na njega rijetko ili nikad ne nalaze svoje mjesto. Znamo da Isus nije iskrvario, znamo da mu nisu pukle kosti jer „nijedna mu kost neće biti slomljena“ (Iv 19,36), pa od čega je zapravo nastupila Isusova tjelesna smrt i postoji li o tome zapis bilo verbalni, bilo neverbalni?

Odmah na početku postaviti ću tezu, a tu ću tezu potom nastojati obrazložiti: Isus je preminuo zbog toga što mu se raspinjanjem postupno oduzimao dah da bi mu se u konačnici potpuno onemogućilo disanje.  Isusa se postupno gušilo dok ga se nije ugušilo. Prikovanom na križ s rukama raširenim iznad ramena Isusu je otežan udah i otežan mu je izdah. U tom se položaju Isus doslovno borio za svaki dah, to je položaj u kojem čovjek ne može disati trbušno, ne može disati prsno, može tek vrlo plitko disati klavikularno odnosno na način da diše u područje ključnih kostiju. Takvo je vrlo plitko disanje raspećem otežano ne samo čavlima i pribijanjem na križ što izaziva strašne boli, već i dugotrajnim položajem ruku iznad ramenog pojasa što dodatno pritišće vrat, disanje čini još težim, te stvara napetost krvnih žila vrata.

Treba primijetiti i to da tijelo na križu nema oslonca na zemlji kao što ga inače imamo na stopalima već se težište istovremeno propinje prema gore prema dlanovima ruku, nadlakticama i ramenima, i prema dolje gravitacijom i težinom. U takvom je položaju svaki dah nezamislivo bolan, svaki dah raspinje tijelo, svaki dah tijelo muči. Sama nam Evanđelja daju prostor da se odgovor na pitanje iz naslova teksta, a kojeg dobivamo iz neverbalnog govora, iz položaja Isusova tijela na križu, potvrdi i u verbalnome obliku. Tako u Lk 23,46 stoji zapisano: I povika Isus iza glasa: „Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj!“ To rekavši izdahnu. (usp. Mk 15,37, Mt 27,50, Iv 19,30)

Veoma je važno uočiti redoslijed: Isus zadnjim naporom gromko i glasno, skupivši svu snagu koju njegovo tijelo u tome trenutku ima u ruke Očeve predaje duh svoj, a potom izdahom umire. Izdah je dakle taj kojim je Isus predao svoj duh Ocu baš kao što je udah čovjekov, taj po kome „čovjek postade živa duša“, taj po kojem Bog udahnjuje svoj duh čovjeku (Post 2,7).

Stoga je dakle dah sredstvo čovjekova kontakta sa samim Stvoriteljem, dah je taj kojim smo primili Duha Božjeg i dah je taj kojim predajemo duh svoj Ocu. Što smo u međuvremenu učinili, to je Očevo da ocjeni. Na nama je da u tom vremenu upoznamo svoj dah, da upoznamo sebe kroz dah i da upoznamo Boga kroz dah. Preče je, čovječnije i božanstvenije čovjeku upoznati svoj dah nego upoznati aplikaciju svoga mobilnog uređaja. Sile tame to znaju, sile tame znaju važnost daha. Znaju da stvaranje čovjeka počinje dahom Božjim, da je dah spona čovjeka s Bogom, da je dah prisutnost Duha Svetoga u čovjeku, da je dah taj kojim čovjekova duša i duh njegov odlaze k Ocu. Zato sile tame Isusu namjenjuju smrt takvu da mu ne čineći ništa postupno oduzimaju dah, postupno nastoje ubiti Boga u Isusu, postupno kane oduzimanjem daha u Isusu ubiti Krista. Na samom križu, u časovima svoje teške muke raspeti nam Isus boreći se za svaki dah pokazuje način na koji sile tame zarobljavaju duše ljudske: postupno zarobljavanje zlom vodi do potpune zarobljenosti zlim.

Ne uspijeva silama tame s Isusom jer Isus ostade Ocu vjeran do smrti, međutim uspijeva li silama tame s nama? Čemu služe maske? Čemu osim tome da čovjeku postupno oduzimaju dah sve dok mu potpuno ne oduzmu dah? Čemu osim tome da postupno odjeljuju čovjeka od Boga sve dok potpuno ne odijele čovjeka od Boga? Hoćeš li onda staviti masku kad ti kažu da je staviš? Hoćeš li je staviti?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
265 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kornel
Member
Kornel
1 mjesec prije

Valjda je u vrijeme smrti Isusove bio lockdown i obdukcije se nisu radile. Śto se događalo s Isusom fizički je nevažno, neznam čemu to jer razna tumaćemja o fizičkoj smrti Isusa kao i Torinsko platno imaju ulogu djelovanja na ljude u fizičkom tijelu. U crkvi su me učili kako na… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 mjesec prije

Isus uopće nije ni postojao, ali postoji Vatikanska banka, vrlo efikasna u pranju prljavog novca

Mlata
Gost
Mlata
1 mjesec prije

Vodimo bitku koju ne možemo dobiti

Tomislav
Gost
Tomislav
1 mjesec prije

Bog je Zemlji podario Dah koji Je hrani, Njegov Dah Svemu daje Život. Ako bi On zadržao Dah, Sve bi stalo. Ovaj Dah treperi u Tvom Dahu, u Tvom glasu. Kada dišeš, Ti udišeš Njegov Dah, a da to i ne znaš.

NeBudiOvca
Member
NeBudiOvca
1 mjesec prije

Čemu služe maske? Čemu osim tome da čovjeku postupno oduzimaju dah sve dok mu potpuno ne oduzmu dah? Čemu osim tome da postupno odjeljuju čovjeka od Boga sve dok potpuno ne odijele čovjeka od Boga?“ Služe još koječemu… od unificiranja ljudskog ponašanja (to su naveli čak i u jednom od… Pročitaj više »

Ime
Gost
Ime
1 mjesec prije

Pravo pitanje je zasto i za koga je stradao Gospodin nas Isus Krist? Izaija glava 53: Ko verova propovedanju našem, i mišica Gospodnja kome se otkri? Jer izniče pred Njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u Njega; i videsmo Ga, i ne… Pročitaj više »

Čudan lik
Member
Čudan lik
1 mjesec prije

“Ljudsko tjelo je hram Gospodnji” reče Krist. Drže li se osobe, koje sebe smatraju nekakvim vjernicima, te zapovjedi? Ne! Svaki vjernik koji je u svoje tjelo primio EKSPERIMENTALNU terapiju je svjesno uprljao hram Gospodnji i time pokazao, djelom a ne rječju, da je ustvari nevjernik. Naglašavam djela a ne riječi… Pročitaj više »

Ime
Gost
Ime
1 mjesec prije

Gospodinovo tijelo je svakako moralo krvariti jer su mu ruke i noge probodene cavlima-klinovima i Njegovom krvlju ocistise se grijesi mnogih-svih onih koji Ga vjeruju. Kao sto pise apostol Pavao: “Bez proljevanja krvi nema otpustenja grijeha” i “krv je on sto dusu ocisca”. Koncept ciscenja grijeha zrtvovanjem zivotinja nije bio… Pročitaj više »

B.A.N.
Gost
B.A.N.
1 mjesec prije

Vera je vjera, ona nije istina zasnovana na dokazima, zato se i zove vjera. Ona je osobna stvar svakog vjernika, ali vjera im ne daje pravo da osuđuju one koji ne vjeruju ili vjeruju u nešto drugo. Osobno težim znanstvenoj istini zasnovanoj na dokazima, a ne vjeri. Ne želim time… Pročitaj više »

Гавран
Member
Гавран
1 mjesec prije

Hvala na kvalitetnom tekstu, koji nas inspiriše na razmišljanje. U stvari ne na razmišljanje nego na svesno disanje.

Ime
Gost
Ime
1 mjesec prije

Od cega je preminuo Isus? Da nije od grijehova palog roda ljudskoga, grijeha nasih? Ali nije preminuo sto je morao, nego iz Ljubavi prema svom stvorenju-covjeku koji je stvoren prema obliciju Bozijemu. “Od ove Ljubavi niko nema vece, da Ko zivot svoj polozi za prijatelje svoje”; “Vi ste prijatelji moji… Pročitaj više »

Otpornik
Gost
Otpornik
1 mjesec prije

Ne može se sa sigurnošću znati, jer ga nisu testirali na coronu.

Antonija
Gost
Antonija
1 mjesec prije

Prekrasan clanak, ali dati ga bezboznicima na citanje je uvreda onima koji vjeruju u Krista.

roberto
Gost
roberto
1 mjesec prije

Teško je uopće razjasniti,je li isus postojao ili nije,neki nezavisni istraživači tvrde,da čak i poncije pilat,nije bio tamo dok su isusu sudili i osudili ga.Sama ideja i isusove poslanice(da se tako izrazim),su predivne,tko to ne bi volio da je postojao,takav netko kao isus? Puno je toga nejasno oko njegova postojanja,uvijek… Pročitaj više »

iiiistina
Member
iiiistina
1 mjesec prije

Veli…….Mir………e,
lipo od tebe da se odvažiš napisati svoje promišljanje ali jako budi obazriv kad upotrebiš rječ……..z n a m o………te neću iznositi razne ostale ponude di je pratnja ?????????????osim što mi je draga ova obrada i zbog jezika kojim se Služio:
https://youtu.be/L-DLxhf-XT4

Lafeta
Gost
Lafeta
1 mjesec prije

Sve super osim kraja….

preseren3
Member
preseren3
1 mjesec prije

Reči ču vam ja, od čega je umro. Umro je od žalosti. Jer, ako je bio u istinu božji sin, shvatio je, u što se je izrodila ljudska rasa, koju je bog stvorio. Unaprijedio iz majmuna, i rod je postao gori od majmuna.Naime, majmuni to što radi čovijek, ne rade.… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Od covida, pitajte Faucija.

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije

test

Flint
Gost
Flint
1 mjesec prije

Na zemlji je istina opasan posao. Za istinu te ubiju. Vrlo jednostavno

Schwarze Hunderte
Gost
Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Irelevantno .Jedino relevantno je – zasto je sisao do onostranog pa potom Uskrsnuo . Ljudski nauk , omjedjen sa nekoliko , slabih cula I relativnom dedukcijom , daje , slabe odgovore na mnogo prostija pitanja no – ovo …

iiiistina
Member
iiiistina
1 mjesec prije

mali + Vjerojatno večina zna za najave o ponovnom Isusovom dolasku pa idem na jedno svjedočenje još živa svjedoka i ostalih koji su to vidjeli-broj nije spomenut negdje oko Plitvičkih jezera. Ne znam ima li ikoga prisutnog na ovom portalu a da zna za vrijeme razaranja Juge o prisutnosti 12 Poslanika… Pročitaj više »

Kos
Gost
Kos
1 mjesec prije

evo iz tzv ‘Knjige Istine (Daniel) ” : : 204. UVID U MOJE RASPEĆE Ponedjeljak, 26. rujna 2011., 23:45h Moja predraga kćeri, večeras sam ti po prvi put pružio uvid u Moje Raspeće, što te je iznenadilo. Ipak, ono što ti otkrivam od velike je važnosti. Mnogi mlaki vjernici misle… Pročitaj više »

danjan
Gost
danjan
1 mjesec prije

rimljani su sve pažljivo pisali i vodili al nigdi se nespominje da su nekog isusa iz nazareta razapeli i u stvari to uopče nije ni ime nikada nije ni bilo nego stoka popovska je sve to izmislila da lažu i krade narod i svaki rat u povijesti je vođen zbog… Pročitaj više »

Anton Danton
Gost
Anton Danton
1 mjesec prije

Odjeća, koprena, zastor, maska ima dublje značenje nego li što na prvi pogled izgleda. Ima simbolično, ritualno značenje. Ona štiti, ali i odvaja. Odjeća štiti od “trnja” ali i odvaja od Boga. Kada je Adam pao, načinio je sebi pokrivač od lišća. Nakon što je prognan iz Edena, Bog njemu… Pročitaj više »

cenzurajebrutalna
Gost
cenzurajebrutalna
1 mjesec prije

test.

Prle
Gost
Prle
1 mjesec prije

Kroz lik Isusa su prenesene vazne poruke,ali one se mogu shvatiti u potpunosti samo na metafizickoj razini. U nasoj realnosti,ako se ne shvate “na pravi nacin” nemaju uporabnu vrijednost. Sam simbol njegovog razapinjanja na kriz je otvorena kutija,ili ti ga izaci iz kutije. Jedan od simbola Saturna je upravu kutija,ili… Pročitaj više »

DobrotaJeIzbor
Gost
DobrotaJeIzbor
1 mjesec prije

Evo, upravo je ova tema prigodna da vam pokažem istinu, u obliku nevjerojatne količine činjeničnih informacija. Ako ovo pogledate do kraja, sve će vam bit jasno, više nećete imat pitanja o bliskoj budućnosti, o raznim utjecajnim pojedincima, o ratovima i sukobima, o tajnim društvima, o mitovima i mistici, o mnogočemu,… Pročitaj više »

macak
Gost
macak
1 mjesec prije

Krist je u svima nama. On je put, istina i zivot…Donositelj sinkretizma i tim oslobođenja od iluzije sebstva

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Jadan, mucio se 3 dana i nikome nebi pozelio takve muke (osim ovima koji vode PLANdemiju, ratove i Veliki Reset). Jos manje sto bi nekome pozelio (osim Kabali i satanistima) je ono sto prolaze osobe s ozbiljnim invaliditetom , oduzetoscu citava tijela i muce se godinama, desetljecima , neki citav… Pročitaj više »

Komplicirano
Gost
Komplicirano
1 mjesec prije

ja bih samo skrenuo pažnju na činjenicu da u vrijeme rimskog carstva nije postojala praksa i raspeća i bičevanja skupa,,,,Isus je izuzetak od tog pravila i jedini poznati slučaj gdje se oboje primjenilo,,jasno je opisano da je bičevanje bilo toliko brutalno da je samo po sebi moglo uzrokovati smrt,ako tome… Pročitaj više »

otpisani
otpisani
1 mjesec prije

Vrlo intrigantna tema… tema na koju bi svoje mišljenje bilo bolje zadržati za sebe. ….ali, obzirom da sam već nekoliko puta na tu temu iznosio svoje mišljenje, ponavljam. “Od čega je preminuo Isus?”…da bi neko mogao preminuti, morao bi i postojati kao tjelesno biće !? Međutim materijalnih a ni drugih… Pročitaj više »

Vuk
Gost
Vuk
1 mjesec prije

Bravo!!najbolji text na ovom portalu ikad i konačno da ste napisali BIT SVEGA A TO JE JE UPRAVO SOTONA SE STALNO RUGA BOGU ISUSU TJ.SVETOM TROJSTVU PREKO NAS!!

łedeno doba
Gost
łedeno doba
1 mjesec prije

povijest se ponavlja.. tadašnja religijska elita, i tadašnji “Božji posrednici, religijske vođe, farizeji i ostali,- izdali su ga kao i današnja samozvana religijska elita i današnji “Božji posrednici”, i to svi iz kršćanskih crkava; i vrhovni katolički mantijaši, i vrhovni pravoslavni mantijaši i vrhovni protestantski mantijaši, svi su ga izdali,… Pročitaj više »

Lenko
Member
Lenko
1 mjesec prije

Bog će očistiti ovu zemlju od neprijatelja i nečistoće, i sabrat će sve najbolje plodove, štiteći one koji osjećaju veliku ljubav prema njemu. Nagrađuje one koji su mu vjerni. Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme. Svu svoju brigu povjerite njemu jer on se… Pročitaj više »

Klosterman
Gost
Klosterman
1 mjesec prije

E, to stvarno ne bih znao. Ali da neki od tog neznanja dobro žive…

Vergilius
Member
Vergilius
1 mjesec prije

Kakvo pitanje?!?! Pa umro je od COVIDa-33-nove-ere! To je bar poznato (ako ne svima onda bar Fauciju, Drostenu, Bourli, Gatesu, Bidenu, Draghiju, Usr…Urslj…Ursru…dobro, onoj tamo, i drugima). A dinosauri su nestali zbog bolesti pod kodnim imenom COVID-65-milijuna-prije-nove-ere. Navodno je “pacijent 0” bio neki tiranosaur rex na području današnjeg Sibira, kojega… Pročitaj više »

Lenko
Member
Lenko
1 mjesec prije

Gospa Kraljica mira u Pedro Regis19. travnja 2022 .: Draga djeco, kada kamen izgubi sjaj, tama će biti prisutna u Božjem svetom hramu. Ključ će prelaziti iz ruke u ruku, ali samo će vas istina osloboditi i dovesti do spasenja. Nemojte odstupiti od istine. Vaša je pobjeda u molitvi. Vodite… Pročitaj više »

Yugo 45neregistrovan
Gost
Yugo 45neregistrovan
1 mjesec prije

Isus ,Isa sin Marije Merjeme ,začet bezgriješno a rođen od žene netaknute od muškarca NIJE UMRO ,uzdignut od Boga Svevišnjeg Stvoritelja Uzvišenog ,njegov dolazak ili bolje silazak očekujemo u posljednjoj borbi sa Sotoninim Šejtanovim slugom ,lažnim mesijom Antikristom Dedžalom.

Lenko
Member
Lenko
1 mjesec prije

Kad je neko rođen od tila, tilo je i ne razumi šta mu duh zbori ne zna tilo ništa nego samo vriđat i ne raduje se istini, a kad je neko rođen od duha, duh je i razumi šta mu drugi duh zbori, raduje se istini i klikće od radosti:… Pročitaj više »

habanero
Gost
habanero
1 mjesec prije

Nije postojao. Konstrukt kreiran od stvarnih osoba, Jlija Cezara, davno zaboravljenog stojičkog mistika tog vremena i još nekih. S druge strane Isus je energetski bazen pozitivne energije, osim što poučava, molitva koju mu uputite jer ste u potrebi da vam se pomogne – definitivno radi.

Max
Member
Max
1 mjesec prije

Pilat tad . Pilat i sad.

alexosijek
Gost
alexosijek
1 mjesec prije

Možda na kraju ostaje otvoreno pitanje (pa i vezano uz fizičku smrt Isusa Krista, iako to ne smatram relevantnim u ovom kontekstu): tražite li pravdu ili osvetu?

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije

Točno , Isus je izdahnuo uslijed gušenja, ali i pretjeranog iživljavanja i mučenja. Važno je znati i ono što je Isus rekao o svojoj smrti, a zapisao je Ivan u svom evanđelju Ivan 3:14. Isus je rekao da kao što je Mojsije podigao zmiju na motku,gredu tako ima bit pogubljen… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
1 mjesec prije

Točno , Isus je izdahnuo uslijed gušenja, ali i pretjeranog iživljavanja i mučenja. Važno je znati i ono što je Isus rekao o svojoj smrti, a zapisao je Ivan u svom evanđelju Ivan 3:14. Isus je rekao da kao što je Mojsije podigao zmiju na motku,gredu tako ima bit pogubljen… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 mjesec prije

Dobra ideja za članak, ali nije razrađeno… npr vidi se u našem jeziku: DAH, DUH… Možda nešto o tehnikama disanja… “Postavljanje teze o tome kako je Isus umro”, nema smisla, jer je to poznato. Znalo se i u starom vijeku kako se umire na križu, odnosno kakva je to smrt.… Pročitaj više »

Etz chayim
Gost
Etz chayim
1 mjesec prije

Najstarejši fizični dokaz o JEZUSU je tako škodljiv, da so ga kar nazaj zakopali ,namreč tla iz 3 stoletja v Jeruzalemu ,kjer piše BOG JEZUS KRISTUS in ene SIN in potem so vsa sveta pisma , ki ga ne obravnavajo tako ” SATANISIČNA”-

македонец🇲🇰
Gost
македонец🇲🇰
1 mjesec prije

ješua je bio dobar čovek i mnogo mi žao što je umro od strašnje muke ! volio bi da ima boga ! sve pokazuje da suligije samo priče na žalost 😥

rade
Gost
rade
1 mjesec prije

Ubili ga amerikanci,ko bi drugi.

Lenko
Member
Lenko
1 mjesec prije

Probudi se ti što spavaš, jer te nisam za to stvorio da ležiš vezan u podzemlju.
Ustani od mrtvih. Ja sam život umrlima. Ustani, djelo ruku mojih!

Mir bija s Vama.

ad astra
Gost
ad astra
1 mjesec prije

Od davnih dana, u Bizantu su se započinjale žustre rasprave o kršćanstvu. Dosta je tu bilo pitanja na koje je bilo teško dati odgovor. Rasprave su kasnije jenjale kako je crkva jačala i davala svoje odgovore kao jedine prihvatljive. U ovom članku autor pokreće sličnu priču. Možemo lamentirati ali ne… Pročitaj više »

Stjepan
Gost
Stjepan
1 mjesec prije

Isusa (tj Negovo tijelo) je ubila izdaja!
Obična ljudska pohlepa autoriteta i sljepoča većine je izazvala izdaju!!
Sve je isto i danas kao i tisućljećima prije …

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

Ne postoje nikakvi službeni dokumenti koji potvrđuju njegovo postojanje – postoje samo naknadni tekstovi koje je napisao Vatikan da “dokažu” tu svoju fiktivnu prepisanu priču. Australac Tony Bushby je 20 godina istraživao Vatikan i njihove stare povijesne rimske knjige i nigdje se u službenim državnim rimskim spisima i dokumentima ne… Pročitaj više »

Dtop_Cenzura
Gost
Dtop_Cenzura
1 mjesec prije

Volio bih odgovor zašto Bog koji je stvorio čovjeka od gline,treba ženu koja će mu roditi sina???Zar Isus nije mogao biti stvoren kao i Adam?? Ako vjerujemo da je Isus Bog, onda smo u kontradikciji da je Bog Jedan. Prema tome Isus nije ni umro a kamo li razapet.Značilo bi… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

Vatikanski Isus je definitivno fiktivan lik, u to nema nikakve sumnje. Oni su jednostavno po naređenju cara Konstantina prepisali tuđe spise (Eusebio kao glavni i još neki pisari iste ekipe tog vremena, od 325. na dalje), najviše iz Irske Biblije i Indijskih Veda, uz nešto drugih autora i onda su… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

KRIMINALNA POVIJEST PAPINSTVA KORUMPIRANOST I KRIMINALNI POSTUPCI PAPINSTVA KROZ STOLJEĆA NEMAJU PREMCA: PRAVA POVIJEST PAPINSTVA PUNA JE SKANDALA, OKRUTNOSTI, RAZVRATA, VLADAVINE TERORA, RATOVANJA I MORALNE IZOPAČENOSTI. Većina katolika proživi svoj život, ne čuvši niti jednu prijekornu riječ o bilo kojem papi ili pripadniku svećenstva. Ipak, zapisana povijest života svećeničke hijerarhije… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

Komentari kardinala zahtijevaju našu pažnju, jer u njima leži malo poznata priča o vođama kršćanske religije koja otkriva da je današnja slika o papama kao neiskvarljivim moralnim autoritetima neistinita. Skrivena povijest o doktrinarnim osnovama koje su papama omogućile da se upuštaju u sukobe i raskalašenost, te do koje je mjere… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

U ovom je istraživanju također od velike pomoći bila dostupnost izvorne verzije Diderotove Encyclopedie, knjige čije je uništenje papa Klement XIII. (1758.-69.) naredio odmah po njezinom objavljivanju 1759. Ti dokumenti bez iznimke izvještavaju o stoljećima izvanredne degradacije u papinskoj hijerarhiji i, kad se uzmu u obzir okolnosti njihovog nastanka, njihov… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

Kada na umu imamo model papinstva s kraja 20. stoljeća, teško je zamisliti kakvo je ono bilo u 16. ili 14. stoljeću, a kamoli u 10. ili osmom. Oni koje danas zovemo tumačima «kršćanske kreposti» bili su brutalni ubojice, a «zločini protiv vjere bili su veleizdaja, i kao takvi kažnjivi… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

Takva razdoblja «najdubljeg poniženja« za papinstvo javljala su se prilično često, a bilo ih je i u 21. stoljeću kada su javnosti razotkriveni razmjeri svećeničke pedofilije (isprika pape Ivana Pavla II., ožujak 2002.). Papa Stjepan VII. (VI), «podagričan i proždrljiv stari svećenik« (kremonski biskup Liutpand, oko 922.-972.), naredio je da… Pročitaj više »

Nomen
Gost
Nomen
1 mjesec prije

Jaganjac Božji,koji je na sebe preuzeo naše grijehe, dobrovoljno se predao 14. dana mjeseca Nisana, da bi platio otkupninu a mi bili oslobođeni svake krivnje. Slava tebi, Kriste, Kralju moj i Bog moj!

Gorki šećer
Gost
Gorki šećer
1 mjesec prije

“Kad pogledam nebo, djelo prsta tvojih, mjesec i zvijezde, što si ih namjestio, Što je čovjek, da ga se spominješ, zemlje sin, da ga pogledaš? Pa ipak, namjestio si ga samo malo ispod Boga, okrunio si ga slavom i čašću, Postavio si ga vladaocem nad djelom ruku svojih, sve si… Pročitaj više »

Samuraj
Member
Samuraj
1 mjesec prije

Isuse, ja te volim. Ja znam da mi bez tebe nema istinskog života, tebi prepuštam svoju obitelj, sebe i sve oko sebe, tvoje ime neka se slavi kroz nas. Apsolutno sam miran, jer znam da od tebe nema jačega i da mi nitko ništa ne može jer imam tebe. Volim… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Lako je tako kad te tata, superheroj, ubrzo uskrsne i to lijepo a ne ko zombia.

Vedran
Gost
Vedran
1 mjesec prije

Vjerujem crkvi isto kao sto odgovorno vjerujem struci. Evo jos nosim masku na licu dok vozim bicikl i radujem se novoj dozi.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 mjesec prije

Dobro je u svemu da ga nisu pogubili na elektricnoj stolici. Zamislite samo kako bi ljudi oko vrata ili na retrovizorima automobila nosili male elektricne stolice. Ili zamislite tek arihetekturu crkava s el. stolicama umjesto krizevima! Na sto bi to licilo? Jos je sve i dobro ispalo i trebamo biti… Pročitaj više »

Gost
Gost
Gost
1 mjesec prije

Dragi komentatori s portala Logično, ja želim svjedočiti njegovoj ljubavi za sve nas.Iz tradicionalne sam katoličke obitelji, ali vjera se kod mene i mog muža svodila samo na tradicionalno slavljenje Božića i Uskrsa , odlazak na pomoći i uskrsno bdijenje.A onda u lipnju 2021 mom mužu je dijagnosticiran tumor bubrega.Operacija,… Pročitaj više »

berni
Gost
berni
1 mjesec prije

…Amen

Brainstorm
Member
Brainstorm
1 mjesec prije

dakle, disanje. prica je o disanju! isus se ugusio. ugusili su se i u velikom potopu. spaljeni na lomaci su se ugusili. u plinskim komorama su se ugusili. ugusli su se otrovani koronom (ako je korona umjetnog porijekla). ugusili su se stavljeni na respirator. umrli od vakcine su podobivali udare.… Pročitaj više »

HAJDUCI
Gost
HAJDUCI
1 mjesec prije

Možeš vragovati , ali nećeš vjekovati.

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
1 mjesec prije

Tony Bushby – sažetak o nastanku kršćanstva: Mnoštvo religijskih učenja i bogova vladalo je rimskim carstvom i doprinosilo njegovom raspadanju. Radi učvršćivanja političke vlasti car Konstantin je odlučio napraviti jednu novu državnu religiju. Na sabor u Niceji 325. godine pozvao je sve vjerske učitelje i poglavare iz cijelog carstva, a… Pročitaj više »

Igor
Gost
Igor
1 mjesec prije

Svaka čast gospodinu Ponošu (i no hard feelings) ali ova “teza” o načinu smrti je, bojim se, preuzeta iz knjige C. Thomasa “Adam and Eve story”. Thomasovo rezoniranje mi je najLOGIČNIJE od svih teorija o povijesti ljudske civilizacije. Početak knjige je odmah apokalipsa planetarnog razmjera i čisti horor. Horor jer… Pročitaj više »

Nihad
Gost
Nihad
1 mjesec prije

ISUS nikad nije ni umro, jer bi sigurno negdje bio njegov grob. Isus ili Isa a.s. nikad nije završio svoje poslanstvo i biti če spustan sa neba da završi svoje poslanstvo. Muhammed s.a.w.s je najavio njegov ponovni dolazak. Više o toj temi možete pročitati ako se zaintersirate za predznake sudnjeg… Pročitaj više »

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
1 mjesec prije

Isus kao povijesna ličnost je koncept od kojeg bi trebali zazirati i sami Kršćani, a ne samo skeptici. Uokvirivanje u konkretni period, konkretnu regiju i konkretnu formu (ljudsku) otvara vrata i daje povoda kojekakvim analizama i rasjeckavanjima cijele priče, baš kao što radi gospodin Ponoš, a to nije svrha i… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 mjesec prije

Isus iz Nazareta je izbjeglica iz Judeje odrastao u Egiptu ….Tamo je postao ,,boziji sin” i prepun ideja kao Egipatski spijun vratio se u Judeju i rovario protiv Rima … on in jegova ekipa nisu se dobro proveli…Njega su razapeli a ekipu rašćerali ….On je pravio čudesa za narod a… Pročitaj više »

Buničar
Gost
Buničar
10 dana prije

postujem ISTINSKE vjernike (kazu da ih je oko 2-3% unutar svake religije). Ne razumijem zasto je bog zrtvaovao svog sina “za otkup nasih grijeha” a grijeha i grijesnika nikada nije bilo vise? Zar on kao svemoguc nije unaprijed znao da zrvuje sina uzalud?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik