Da se Isus nalazi na izraelsko-palestinskoj bojišnici, što bi On sada učinio?

Isus-Izrael i Palestina
104 komentara

Dok Izraelske obrambene snage nastavljaju svoje napade na pojas Gaze, pogoršavajući patnju Palestinaca, što bi se dogodilo ako bi se Isus pojavio na uništenim ulicama?

Što bi Mesija učinio? Na čijoj bi strani bio? U Jeruzalemu palestinske patnje nisu upitne. Oduzeti domovi, ljudi su napadnuti, etnički očišćeni. Izraelski vojnici su agresori, to je jasno. Bi li Isus tada oslobodio svoj pravedni bijes protiv njih? To je nezgodno pitanje jer, ne zaboravite, Isus nije Arapin, On je bio Židov. Ta je strana njegova povijesnog identiteta temeljna. A Izraelci su Židovi. Što bi Isus tada učinio? Može li On popraviti ovo stanje?

Koristeći znak iz uklete priče Dostojevskog o velikom inkvizitoru u “Braći Karamazovima”, vidim Isusa kako ponovno hoda Zemljom. Ne u Sevilli inkvizicije koju je izazvao ruski književnik, već danas u Jeruzalemu. Pazite, ovo nije Drugi Kristov dolazak, kojeg proriče Sveto pismo. Ne pojavljuje se u slavi, u pratnji anđela s plamenim mačevima. Isus posjećuje Palestinu samo na jedan dan. I svi ga prepoznaju dok se kreće. „O, sine Božji! Pomozi nam!” Kršćani vape. „Prorok Isus, Marijin sine! Udari naše tlačitelje!” Muslimani su svjesni Isusa. Oko Njega se okuplja ogromna gužva. Dovoljno da zabrine IDF. “Uhitite tog ludog oponašatelja!” Glasi zapovijed izraelskog časnika. Nakon toga, Mesija biva uhvaćen i zatvoren u vojnom zatvoru.

Izraelci to mogu reći kolegama Židovima. “Ti si jedan od nas, stranče. Hebrej poput nas”, krupni ispitivač IDF-a govori Isusu. ”Zašto praviš probleme? Zašto Te briga za ove dosadne Arape?” Kao u priči o Velikom Inkvizitoru, Isus šuti. Što bi Isus postigao ako bi odgovorio na pitanja ograničenog ispitivača? Ipak, Njegovo sveto srce gori od ljubavi i prema Palestincima i prema vlastitom narodu. Tako i treba biti. Šteta što je Crkva stoljećima ignorirala Isusovo židovstvo. Ili što je pokušala svesti to da je Isus bio i Židov na najmanju moguću mjeru. To je velika pogreška. Jer On je Mesija, Krist židovstva. Mnogi su Ga Židovi zaista prepoznali kao takvog. Neki su Ga odbili, ali to je bio dio božanskog plana.

Što nakon toga Isus čini? Trebali pozvati legije anđela s neba kako bi IDF naučili lekciju? Mogao je već davno tako postupiti u Getsemanskom vrtu, ali nije želio. Je li mogao natprirodno natjerati Izraelce na obraćenje? Da postanu kršćani? Zapravo ima nekih Židova koji su za Isusa, to je moguće. No to bi bilo prisilno djelovanje. Sviđalo se to nekome ili ne, Židovi ne prihvaćaju činjenicu da je Isus Krist i ono što je učinio na križu. Inkvizicija je pokušala natjerati španjolske Židove (i Maure također) na pripadnost Crkvi, ali većina ih se tome opirala. Ili su javno prakticirali lažno kršćanstvo, dok su se privatno održavali svoje religijske prakse predaka. Nešto u židovskoj svijesti zazire od kršćanstva. Sakramenti su im nepoznati. Oni ih ne žele prihvatiti. Razlozi za to su složeni, ali to je činjenica.

Je li Mesija zapeo u dilemi? (Ili, bolje rečeno, ja jesam. Mislim, u svojoj priči.) Želi zaustaviti nasilje nad Palestincima, biti uz njih, dok istodobno kao Židov ne može naštetiti vlastitom narodu. Zna koliko su i oni pretrpjeli. Progoni, mučenja, holokaust, Isus je svega ovoga svjestan. Rastužuje Ga to što su Židovi nepravedno napali drugi narod i rasu. Što on može učiniti kako bi riješio ovakvo mučno stanje?

Dok razmišljam o svemu ovome, osjećam kao da se ne mičem s mjesta. Kao da vas zatvore u neku sobu kad odjednom… Eureka! Bljesak zen intuicije otključava vrata skrivenog izlaza. Neki dan sam sudjelovao u internetskoj raspravi o Danu Al-Qudsa u Tanzaniji. Još jedan sudionik bio je rabin iz Neturei Karte. To je to! Ovdje bi mogao poslužiti prosvijetljeni Židov iz Neturei Karte.

Da ukratko objasnim: ”Neturei Karta” hebrejski je izraz. Znači ”Čuvari grada.” Radi se o pokretu koji je nastao unutar strogo fundamentalističkog židovstva. Izvana izgledaju poput ostali Haredi Židovi. Jednako su odjeveni i imaju jednako duge brade. No ovaj ogranak Židova vrlo je protu-cionistički nastrojen, Neturei Karta Židovi demonstriraju s Palestincima i pozivaju na ukidanje države Izrael, iako mirnim putem. S obzirom na Mojsijevo Petoknjižje, kojeg se drže i na rabinske zakone oni cionističku državu smatraju pobunom protiv Boga, jer je današnja država Izrael uspostavljena silom. Židovi će ići u Svetu zemlju kada će ih i narodi i starosjedioci budu na to pozvali. Naravno, još uvijek čekaju dolazak svog Mesije. Jer to su ipak mesijanski Židovi.

Na završetku svoje priče, Dostojevski je svog Velikog Inkvizitora suzdržao od spaljivanja Isusa, kao prijetnju Crkvi. Umjesto toga pušta Ga na gradske uličice. Mesija nestaje, šutljiv i neučinkovit. Svećenik je optimističniji. Želim da Isus Židov dinamički usmjerava izraelske vojnike da ostanu Židovi, ali da prihvate bolji, duhovniji i oslobađajući oblik židovstva. Onakav Neturei Karte oblik. Oružje im pada s ruku, oni priznaju prava Palestinaca i prihvaćaju da će ostati u Svetoj zemlji, ne kao vladari, nego kao gosti. Zar vas to ne fascinira?

Ta neizmjerno idiotska banda, takozvani kršćanski cionisti, mrzit će ovakav rezultat. Mnogi muslimani također će se prema tome odnositi s prezirom. Puka maštarija, oni će reći. Put do pobjede vodi samo kroz oružani džihad, što drugo? Ovakav scenarij bio bi prilično znanstveno-fantastičan, s obzirom na postojeće odnose moći u svijetu. Zapravo, osjećam da je moja vizija nadahnjujuća, istinitija. Mudrost mog Isusa, židovskog Mesije, prevladava mudrost i nasilje mudrih. Ako Bog da, Isus će sve to popraviti!

Autor: Revd Frank Gelli

IDFIsusIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
104 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Venom
2 godine prije

Rekao bi :” Ovim ni ja ne mogu pomoči, vračam se u Raj.”

Isusa ne poštuju ni jedni , ni drugi i tu nema velike potrebe za diskusijom.

Ingerman
2 godine prije

Sukob civilizacija jedne utemeljene na Judo kršćanskim a druge na islamistickim temeljima. Islam nazalost u svojoj evoluciji kaska i zato imamo što imamo. Ne dao bog da Arapi raspolažu izraelskom organizacijskom i vojnom sposobnošću te saveznicima. Izbrisali bi sve zidove i krscane za 3 dana sve do Osla

2 godine prije zadnji put uredio Ingerman
Realno
2 godine prije

Rekao bi: Bože čuvaj Rvacku, odo ja u Njemačku.

Apostol
2 godine prije

Ako vjerujemo u Isusa, najbolji odgovor kakav je Isus i kako bi on postupao nam daje Biblija i još preciznije Novi zavjet, jer je to njegova autobiografija. Pisana je ljudskom rukom ali po Isusovom izravnom vodstvu preko Duha Svetog. Bog nam je obećao da će nam ostaviti sačuvanim svoje neizmjenjeno Sveto Pismo u kojem nam se objavio, pa ako vjerujemo u Svemogućeg Boga, svakako vjerujemo i da je sposoban izvršiti to svoje obećanje. Stoga preporučam autoru članka da, ako još nije, pročita ~Evanđelje po Luki 6:27-30 “Nego, velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje. Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj.” ~Evanđelje po Luki 6:27-30 Dakle, kroz… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Apostol
Maki
2 godine prije

Zidovi su kao narod odbacili Isusa i cekaju svog “mesiju” (antihrista) koji ce po “Demaskiranom Talmudu” zasjesti na svjetsko prijestolje. Talmudski judaizam je “antiIsus”-“neIsus” i u potpunosti negira Isusa i Njegovu rijec. I u Evandjelju pise: “K svojima dodje i svoji Ga ne primise…” Isus u Evandjelju kaze Judejcima: “Ja sam dosao u ime Oca svojega i ne primate Me; ako drugi(antihrist) dodje u ime svoje njega ce te primiti”. Isus je takodje rekao: ” Rijec koju vam Ja govorim sudit ce vam u Poslednji dan” tako da ce Isus sto ima jos za reci reci na kraju svijeta po svom Drugom dolasku i uskrsnucu mrtvih na dan Strasnog suda kad ce svako dobiti svoju (vjecnu) platu… Do tada Isus govori kroz Evandjelja i Novi zavjet(savez) krvlju svojom ispisan.

ledeno doba
2 godine prije

ne vjerujem da je Isus bio židov.
pošto se ovaj portal naziva logično, uvijek kažem: logički misliti.
A ako mislimo logički, ako dakle vjerujemo da je Isus bio sin Božji, onda taj sin ne može imati nikakvu nacionalnost.

Jer, zašto bi Bog odabrao da njegov Sin bude baš židov? Zašto nije bio kinez, indijac, crnac, egipćanin, arapin,.. ili grk, ili rimljanin, ili kelt, ili german, ili čak slaven? ti narodi i rase su dakle već živjeli u to vrijeme prije oko 2000 godina..

ledeno doba
2 godine prije

prije 7 godina, izraelska armija je u kolovozu, već tada napravila strahovit pokolj i bombardiranjem Gaze, za 2 tjedna pobila oko 2000 ljudi. od toga je bilo polovica djece.

Preko 50 španjolskih glumaca, redatelja, scenarista i slično tada su uputili javni protest protiv Netanjahuove vlade i nazvali to genocidom. Među njima su bili i poznati redatelj Pedro Almodovar i poznati glumci Javier Bardem i njegova supruga Penelope Cruz, koji su inače igrali i u više holivudskih filmova.
Ali pojedine židovske organizacije napale su ove španjolske glumce, i optužili ih za antisemititam. Bardem je odgovorio da je to glupost, da on ima mnoge prijatelje žiove..

Weteran
2 godine prije

Gospod Bog Isus Hristos
Drugo Lice Božije Suštine

Tužan je kada vidi kako se braća odnose jedan prema drugom!?

Mosha
2 godine prije

razapeo bi se na graničnom zidu i primigo grijehe svih

Emiliano Zapata
2 godine prije

Ovo nije rat izmedu Palestinaca i Jevreja, vec Palestinaca i Hazara.
Hazari su stovatelji Bala te se pretvaraju da su Jevreji i uvlace prave Jevreje u svoje mracne planove.
Ako tako promatramo Bog bi trebao potopiti Hazare ili ih spaliti kao one u Gomori i Sodomi.
Odnosno da je Bog pravi, nebi se trebao ponasati kao nekakav diktator i ubijati gresne i nasilne stovatelje Sotone vec bi treabo pucnuti prstima i uz pomoc nekog svemoguceg rjesenja uciniti da zavlada ljubav i mir.
Vjerujem da su ljubav i mir ispred slobodne volje na ljestvici prioriteta, pogotovo ako uzmemo u obzir da se i ta slobodna volja moze nekim svemogucim rjesenjem uciniti takvom da je slobodna ali NE NASILNA!

Alex
2 godine prije

Okrenuo bi drugi obraz.

Hugo
2 godine prije

Rekao bi moj Otac nije stvorio svijet s granicama… to ste svi vi u vašim glavama stvorili i sad se sami koljite jer od pamtivijeka do danas niste ama bas ništa naučili.

Mladen
2 godine prije

Što bi Isus učinio – možete saznati iz Biblije. Razna “tumačenja” Isusa Krista od onih koji Bibliju ne poznaju, ili ju poznaju tek površno, jednostavno nisu relevantna.

xxx
2 godine prije

mislim da bi potrazio pomoc od cace, pa bi ga pozvao, boze javi se to sam ja, ti

TIKTAKTIKATAKATAK
2 godine prije

Samo pitanje jest bogohulno.

Magi
2 godine prije

Svaki covjek je stvoren od Boga ,dobio dar slobode odlucivanja i zna zdrav razum sto je dobro sto lose! Sa zlom se ujedinjuje svojom voljom i cini sto zeli kako hoce ali … ne i dokle hoce !
Bozija je zadnja Prema tome samo su dva puta pa birajmo
A Isus je vjerujem tuzan koliko su ljudi skloni zemaljskim vrijednostima i koliko je covjek ohol ubjedjen da je stvorio sam sebe 😢

Boba Lazarević
2 godine prije

Poginuo bi.

2 godine prije

korona lagarije osvrnuse nas na laz opcenito.
tako uocismo laganje pod krinkom znanosti, profesionalizam laganja politike, nestrucnost ljecnistva, zloupotrebu medicine, korumpiranost, nestrucnost i ucijenjenost sluzbi, slabocu i zaglupljenost naroda, laz demokracije, zlobu i pokvarenost informativnih medija, laz u skolskim knjigama, laz o povijesti, laz domoljublja, laz o dogadjajima, laz o povijesnim licnostima, lazirane statistike, lazni rad.
citav sistem je prozet lazima.
a sad nam vi, koje vasa knjiga uci da ne izreknete laznoga svjedocanstva, nastojite utvrdjivati tu najdugovjecniju i najuporniju laz. zasto to cinite?
razumijem da ste prihvatili vjeru pod prijetnjom uskracivanja majcinog mlijeka, da ste cijeli zivot proveli proucavajuci detalje te lazi ali zasto sad ne stanete cisti i iskreni?
najmanje sto mozete reci, morali bi, je da ne znate. samo malo vise pa se zapitajte koliko je to sve stvarno. ta, vasa vjera vas obavezuje – ne izgovori laznoga svjedocanstva.

2 godine prije zadnji put uredio Brainstorm
Ban Kulin
2 godine prije

Borio bi se protiv onih koji su ga osudili na smrt..

Gogolj
2 godine prije

Ne bi učinio ništa ni za jedne ni za druge. Njegovo carstvo nije od ovoga sveta.
Situacija se danas ne razlikuje mnogo od one kada je hodao Judejom.

Jadranka S.
2 godine prije

Komentari dokazuju svakoga do kojeg je nivoa stigao!

Jadranka S.
2 godine prije

Da napišem istinu razapeli bi me.

Bongo
2 godine prije

Znam samo da bi ga Zidovi opet ubili

Grgo
2 godine prije

Ja u svemu podrzavam Israel,jer ih je Bog izabrao i dosta je taj narod patio od Babilonaca i Egipta i Makedonije.I od Rimljana.Vrijeme je da svi istinski Kršćani podrzimo Israel.Jer i mi smo Israel tj Crkva Božja i moramo braniti našu braću.Papa je dobro rekao i on se molio za Israel.Ja sam se molio Bogu svaki dan da sa Israelske strane bude svd manje žrtava u ratu protiv Hamasa i Da ih spasi od pandemije.Danas su svi Israelci cijepljeni tri puta i cijepe se četvrti put.Objavite Bibiju netanjahu i Israelskom presjedniku da su moje misli i molitve s Israelom.Israelski presjedniće želim da Bog spasi cijeli Israel i vašu dijasporu.Neka moja poruka bude snaga cijelom Zidovskom narodu.Bog vas sve sačuvao na zivotu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI