Podatkovni promet na vašem pametnom telefonu ”ne radi”? Evo kako možete popraviti ovaj problem! 

Smartphone pametni telefon internet

Unatoč tomu što velika većina nas danas koristi Wi-Fi mreže kao ”glavni izvor” interneta, podatkovni promet je podjednako važan. Jer, nećemo uvijek biti u dometu neke Wi-Fi mreže, a internet će nam trebati. U takvim situacijama najbolje što možemo učiniti jest da uključimo podatkovni promet na svojim pametnim telefonima i da se oslonimo na takvu internetsku konekciju.

No slično kao i mnoge druge stvari kada se govori o tehnologiji, tako mogu nastati i različiti problemi s podatkovnim prometom. Donedavno ste se nesmetano mogli spajati na mobilni internet, ali odjednom to više ne možete (a uplatili ste tarifni paket). Što tada učiniti? U nastavku članka ću nešto više reći o tome kako otkloniti problem s podatkovnim prometom. Ako i vi imate (ili ste imali) ovakvih problema i zanima vas kako ga se možete riješiti, nastavite čitati.

Za početak resetirajte svoj uređaj

Ono što u velikoj većini slučajeva rješava mnoge probleme koji znaju nastati je običan restart. Ako vam se dogodi da se ne možete spojiti na podatkovni promet svog uređaja, za početak ga jednostavno restartirajte. Restartom uređaja čisti se memorija i predmemorija uređaja (koja zna biti pretrpana raznoraznim komadićima datoteka i ostalih stvari) tako da bi običan restart mogao riješiti i ovaj problem.

Je li vaš pametni telefon namješten na ”ispravnu” mrežu?

Većina pametnih telefona su ”po defaultu” u opcijama namješteni da se automatski spajaju na 2G, 3G ili 4G mreže. Naravno, onda kada su takve mreže dostupne. Jedan od razloga zbog kojih podatkovni promet na vašem uređaju ne radi jest taj što je pod opcijama uređaja namješteno spajanje na 4G mrežu koja nije dostupna. Uređaj će se pokušati spojiti na 4G, ali s obzirom na to da uređaj nije u dometu te brzine mreže, on se neće moći spojiti i uređaj će imati problem.

Kako riješiti ovaj problem? Vrlo jednostavno. Za početak idite u postavke uređaja i idite unutar postavki mobilnih mreža (Settings – Mobile Data – Network Mode). Ako vam ovo nije postavljeno, postavite sami da se mreža mijenja automatski, ovisno o dostupnosti (odnosno na ”2G/3G/4G auto”). Na ovaj način će se vaš pametni telefon automatski spajati na mrežu, ovisno o tome kakva mreža je u dometu.

Isključite svoj uređaj i iz njega izvadite SIM karticu

Još jedno od potencijalnih rješenja za ovaj problem ogleda se u isključivanju uređaja i micanju SIM kartice. Nakon što ste uređaj isključili, iz njega izvadite SIM karticu i nemojte ju vraćati u uređaj nekih 15 minuta.

Postavite svoj uređaj u ”Zrakoplovni” način rada

U slučaju da ni ovo nije upalilo, uključite svoj uređaj i postavite ga na ”Zrakoplovni” način rada (ili ”Airplane Mode”). Ovako ga ostavite nekoliko minuta i nakon toga uređaj vratite u normalan način rada.

Jeste li prekoračili dopuštenu razinu?

Neki uređaji, unutar opcija mreža i podatkovnog prometa, imaju zadana ograničenja korištenja. Kada korisnik dosegne to ograničenje (na primjer kada potroši 10 gigabajta), on se više neće moći spojiti na podatkovni promet i tako koristiti internet ili dok ne makne to ograničenje ili dok ne uplati ”dodatne gigabajte”.

Možda se radi o kvaru uređaja

Najrigorozniji slučaj nemogućnosti spajanja na podatkovni promet je kvar uređaja. No da je u pitanju kvar, uređaj se ne bi mogao spojiti ni na kakvu internetsku konekciju (uključujući i Wi-Fi).

wi fi
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dopizdilomi
4 godine prije

Sjednite za računalo i uključite ga. Veća brzina, veći ekran, bolja slika, bolja preglednost, veća sigurnost, bolja tipkovnica……

Tincek
4 godine prije

Ne znam jeste li placeni za ovaj clanak ili to radite na dobrovoljnoj bazi, ali ovo sto pisete je totalna katastrofa. Androidi danas nude toliko mogucnosti a vi ste napisali neke korake koji mozda trebaju mojoj babi ali ona ionako ne koristi telefon. Daj malo se stavite kad vec pisete o tehnologiji pa napisite koju rijec o instaliranju drugih operativnih sustava osim tvornickih, sto bi vjerujem vise zanimalo ljude, a i ponudilo im vise rjesenja od ovih koje ste naveli

fbslo
4 godine prije

Između nabrojanog avtor zaboravio uputu, da treba redovito plačati račune..

Mate
4 godine prije

Imam taj problem. Pokušat ću s ovim uputama.

Perun
4 godine prije

promet podataka ili podatkovni promet ,zrakoplovni ili zrakomlatni nacin rada ….autor texta je kolateralna zrtva informaticke revolucije ….

Drajzer
4 godine prije

Apsolutno nepotreban tekst. Na žalost, u zadnje vreme primetan je trend da se na ovom portalu daje prednost kvantitetu na uštrb kvaliteta, tako da sve manje vremena provodim ovde… Šteta, bio je ovo veoma kvalitetan portal.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.