fbpx

Posljedice odabira

Odabir

Energija je starija od materije i nadređena joj je. Gledanjem bilo koje materijalne stvari kojoj možemo izmjeriti dimenzije, boju, oblik, istovremeno gledamo i energije koje stoje ispod nje. No, njih ne vidimo. Energije su u isto vrijeme individualizirane i istovjetne sili čiji su dio. Kao što je val koji se prevrće i pjeni u isto vrijeme i val i more.

Sve oko nas je stvoreno po zakonima o komplementarnosti energija. Rođenjem smo došli u sve već stvoreno. Ali to stvoreno nije i fiksno, nepromjenjivo, dovršeno. Rađamo se s komadićem svijesti koja je sposobna stvarati, kreirati. Na isti način na koji je Bog stvarao svijet, ne i u istim omjerima, upravo zato što smo tek komadić svijesti, a ne njena sveukupnost.

Ono što kreira, što organizira energije u silu koja će stvarati su naši izbori i namjere. Kao što postoji drvo dobra i drvo zla, postoji i mnoštvo drugog drveća. Jedini koji je sposoban za kreaciju novoga jest Bog. Onaj koji je odmetnut od Boga nije sposoban za kreaciju, može samo kopirati već postojeće.

Kad je naša namjera zla, kad je izbor zao, biramo drvo zla. Na prvu se čini da možemo nakon tog izbora birati dalje, mijenjati, poboljšavati pretvarati u dobro. Ne možemo. Izborom zla biramo gotovi koncept, gotovu stvar koja je već postojeća. Svo Zlo je zamrznuto u prostoru i vremenu.

Kao što je i rijeka zamrznuta, fiksna u zimsko ledeno doba. Zlo ne teče. Samo Dobro može teći.

Znamo da je led voda, od iste tvari kao i voda koja teče. A nije isto.

Ono po čemu se razlikujemo jesu naši izbori. Ako smo izabrali drvo Dobra, onda smo odabrali stranu Kreacije, stranu slobode, odabrali smo točno određene energije formirane u točno određene sile koje, iako su sile, ne mogu stvoriti drugo do Dobro i to zato što su podređene kreativnoj Svijesti. Te sile stvaraju još nestvoreno, novo.

Ako je naš izbor drvo Zla, odabrali smo već postojeće, zamrznute koncepte, kopije stvorenoga. Odabrali smo zarobljene energije koje nemaju moć stvaranja novoga. Na prvu se ono već stvoreno i ono što se stvori novo ne razlikuju. Oboje su od tvari, ispod tvari je energija, a iznad energije svijest. Jedna kreativna, druga odmetnuta.

Oni koji su birali (a to je svatko od nas), naoko govore istim jezikom, koriste iste riječi. Jedan kaže Dan, drugi kaže Dan, čini se kako razumiju jedan drugoga. Međutim, iako koriste iste riječi, oni ne govore istim jezikom. Jedan koristi mrtve riječi, gotove nestvaralačke koncepte, drugi koristi živu riječ.

Kad bismo razgovor između njih dvojice išli napisati, onda bi govor jednoga bio upravo ovakvih crnih slova na bijeloj praznini, a govor drugoga slova u bojama, svako slovo druge boje na drugačijoj pozadini.

No, čak kad bismo to i učinili, to ne bi značilo da je govor prvoga posljedica odabira stabla Zla, a govor drugoga posljedica odabira stabla Dobra. Onaj prvi odabir je sposoban za copy/paste, pretvarati se da je drugi. Onaj drugi nema potrebu kopirati jer kopirati ne zna, stvarati zna.

Nema nam druge, nego otvoriti oči i gledati, slušati i pustiti onaj komadić Svijesti koji jesmo da prepoznaje i razlikuje mrtvo od živoga.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
47 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije

Evo jedan tekst koji je čista egzotika.Teško da može biti mističniji. Ovo je pisao na forumu lik koji je dugogodišnji astralni putnik. Vrlo lako izlazi iz tela i šeta i po planeti i van nje kao i po drugim dimenzijama. Opisivao je svoja iskustva na puno mesta a ovaj mi je tekst najinteresantniji. Za neke ljude će ovo biti previše kontroverzno. Svako im prravo na svoje mišljenje o astralnom putovanju. Korisno je upoznati se sa doživljajem. Svi denziteti postoje uporedo. Naše ograničene moći shvatanja i čula nam ne omogućuju da vidimo više denzitete. Što o avionu može misliti pašče? Ono će čuti i viđeti avion ali mu je potpuno izvan shvatanja o čemu se radi pa ga zapravo i ne vidi. Na brzinu ću ti reći. Kad me jedan veliki prevarant (on je crvene boje) na prevaru namamio da prođem kroz neku kapiju ispod luka, što je značilo da postajem njegov, puno sam se naljutio i odlučio sam da se žalim glavnom. Pošto on nije na Zemlji morao sam se odvojiti od nje. To sam mogao samo ako pređem mostove. E tu je bio onaj crni stražar. Prevario sam ga tako da je on propao u ambis a ja sam… Pročitaj više »

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

“Zlatne strune, svirajte mi
Ovu pjesmu jače
Sanjao sam…”
Vrag te hebi, pa ti nama prepričavaš svoje snove. Baviš li se inače dizajnom videoigrica?

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije

nelson
Nije to moje iskustvo niti moji snovi. To je tekst astralnog putnika koji je svoje doživljaje pisao na jednom forumu. A šta ćeš da misliš o tom tekstu je potpuno tvoja stvar, imaš puno pravo na svoje mišljenje.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

U pravu si, ali bilo je jače od mene 🙂
“I njega nekaj sebi vleče
Nekaj od birtije veće
Nekaj od pijače jače.”

Vaso
Gost
Vaso
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Materija i energija su jedno te istio, samo dva različita oblika jedne tvari.

Lotos
Gost
Lotos
11 mjeseci prije
Reply to  Vaso

Sve što postoji je u svojoj suštini energija, a materija je samo njen najgušći, kondenzirani oblik.

antikonformist
Gost
antikonformist
11 mjeseci prije
Reply to  Vaso

Točno.
E=mc2
Energija i materija izmjenične su.

Krkan
Gost
Krkan
11 mjeseci prije
Reply to  antikonformist

a znamo da nista neznamo

winer67
Gost
winer67
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dobar trip je pola iskustva

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
11 mjeseci prije

Neograničene su mogućnosti našeg izbora. Evo na primjer, prvo mi pada na pamet cijankalij, luger ili puška čija je cijev napunjena vodom… Štrik je ipak jeftiniji, ali nećemo gledati na cijenu prilikom tako važnog odabira, zar ne?
P.S.
tvoj stil pisanja bi trebalo uvrstiti u sve priručnike za profesore hrvatskog jezika, ovo se ne zahebavam…

otpisani
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije

Filozofiranje je aktivnost na vrlo skliskom terenu i nikada nisi siguran da je ispravno samo kako ti kližeš…. Recimo da ti kližeš na nogama, a dobar gimnastičar može klizati i na rukama, onaj malo lošiji može klizati na boku a onaj najlošiji samo na .uzici. Dakle, i klizanje i filozofiranje su u istoj kategoriji i svako može filozofirati i klizati (naravno prema svojim sposobnostima) i svi dokližu do svog cilja…. netko bliže a netko dalje. “Energija je starija od materije i nadređena joj je” …hm, je li starija kokoš ili jaje i je li kokoš nadređena jajetu ili obrnuto? “Onaj koji je odmetnut od Boga nije sposoban za kreaciju, može samo kopirati već postojeće.” … mislim da su i odmetnici od Boga kreatori jer kreiraju kaos, destrukciju, bol, patnju drugima…ali sebi čine dobro (!?) “Kao što je i rijeka zamrznuta, fiksna u zimsko ledeno doba. Zlo ne teče. Samo Dobro može teći.” …Itekako zlo može teći ! Željezo je dobro i korisno dok je hladno, kruto, ali kada je tekuće postaje destruktivno i sve (živo) što dotakne ili je ubačeno u njega nestaje u trenutku (isto je i sa rastopljenim kamenom – magmom) – Dakle, i dobro i zlo mogu… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Otpisani, “… ono što je dobro dolazi od Boga a zlo dolazi od njegove suprotnosti …” . Kolega, moram priznati da i pored odlicno srocenog teksta (po obicaju) kolege SOA, te ovih par ostalih zanimljivih lamentiranja drugih kolega, kao i opisa vjerovatno snova (“astralnih putovanja”) – licno meni vas pristup izgleda – najrealniji. Samo bih jos dodao sljedece, a mislim da se bazira samo na cistoj logici… Naime, smatram da bi covjek koji vjeruje u Boga/Kreatora nekako trebao ici nekim logicnim slijedom, napr: 1. … Ako je Bog – Kreator svega – takodjer i iskonsko Dobro ili cista Ljubav … Svuda je prisutan…istovremeno (tj za Kreatora ne postoji vrijeme, dakle za njega tzv “beskonacnost” nema smisla.) Dakle Kreator, koji je iskljucivo Dobro – je kao “gravitacijsko” polje. 2. …Onda je – logicno – SVE sto dolazi od Kreatora – samo Dobro i Ljubav… Samim tim, svako od nas je u Kreatorovom polju Ljubavi i Dobra. Nikakvo “iskonsko ZLO” prakticno ne moze postojati, premda mi to mozemo tako percipirati kroz nasa cula. 3. … Posto svi mi zivot i sve oko nas promatramo kroz tih 5 cula (dakle ograniceni smo u percepciji) – jasno je da to izgleda kao gledanje na… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

istrazuj U načelu bi se složio sa tvojim razmišljanjem ali ja imam problem što si nikada nisam ni pokušao zamisliti univerzalnog Kreatora, koji je (moguće) upravo onakav kako si ga ti zamišljaš. Više se volim zadržavati na meni bližim i za moj doseg uma prihvatljivijim temama. Najdalje dokle mislim da si mogu predočiti i objasniti su Kreatori svega živoga na Zemlji pa tako i nas ljudi, ali ti Kreatori su i sami kreacije već od prije kreiranih Kreatora a oni jesu “Božanstva” ali nisu ni blizu vrhunskom Kreatoru i nisu besmrtni…u konačnici i čovjek kao Božanska kreacija je također kreator i u neko dogledno vrijeme uz pomoć svojih Kreatora i sam će postati Božanstvo po svemu slično svojim Kreatorima, Naravno kada kažem čovjek mislim na mali broj odabranih koji će imati tu sreću (ili nesreću) Što se tiče zla ono niti ne mora imati svoga tvorca da bi postojalo. Svaka promjena u smjeru destrukcije neke (dobre) kreacije je ZLO. … mislim da je sam vrhovni Kreator (u neku ruku) i dopustio zlu da postoji i to samim ograničenjem trajanja svojih kreacija. Svjedoci smo stalnih mijena, bilo da ih posmatramo teleskopom ili mikroskopom a svaka ta mijena znači tok od nastajanja… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Otpisani, “… Tu nam se mišljenja ne podudaraju,…” Kolega, naravno… ovo je samo i onako lamentiranje 🙂 Niko od nas nema pravo na istinu, ali je nekad zanimljivo dobiti neki input i sa druge tacke gledista. . Reciomo, ja takodjer ne mogu zamisliti univerzalnog Kreatora. Cisto sumnjam da moze iko. Medjutim, ono sto mozemo – jeste da Kreatora gledamo – kroz kreaciju… Evo…ako smo sami previse subjektivni – uzmimo bilo sta… Recimo muvu… ili komarca… (dakle one “stetocine”)… Medjutim i ta kreacije je – prakticno perfektna! U svakom pogledu. Recimo cisto geometrijski, kad covjek detaljnije istrazi recimo komarca – na jedan fantastican nacin – shvati da su onjeri krila, tijela, ociju, sisaljake uvijek u matematickom “zlatnom nizu” (iliti “svetoj proporciji”)… kad covjek malo istrazi to polje – djeluje buvano sokantno. Naravno zlatni niz se odnosi i na kreaciju Covjek takodjer. Slucajno? Sto se tice funkcije – i ona je perfektno programirana za svako zivo bice, pa recimo i za komarca… da ne idemou unutrasnje organe, ali samo gledajuci interakciju komarca sa recimo bilo kojim sisarom (Covjek) stari postaju jos fantasticnije… Naime od geometrije komarceve sisaljke, preko hemijskog sastojka koji ispljune u venu zrtve (da ne bi doslo do zgrusavanja) pa… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

istražuj Kolega onaj tekst od astralnog putnika sam namerno postavio. Može bilo ko da misli da su to snovi, znači lep san ili ružan san, ali astralna putovanja nisu san. Pitam se koliko si upoznat sa astralnim putovanjima. Ja sam pokušavao da ih ostvarim ali nikad mi to nije uspelo. Najdalje što sam došao je bila potpuna paraliza tela i nemogućnost disanja te sam ulagao velike napore da se trgnem i ponovo prodišem. Nije prijatan osećaj. To drugi putnici opisuju kao uvod u astrlnu projekciju ali ja nisam uspeo ni da se izdignem iznad tela. Jedan drugar iz Niša je imao mnogo astralnih putovanja i pričao mi je o njima. Pominjao je da kad ide u druge svetove obavezno naidje na čuvara i ako ga čuvar ne pusti on može samo da se vrati. On nije uspevao da nekako zaobidje čuvara kao lik čiji sam tekst naveo. Premoćni su ti čuvari. I taj moj drugar je imao zanimljiva iskustva tipa da je sreo neke manje entitete koji su mu izazvali da oseti svu patnju koju je moj drugar naneo u svom životu drugim bićima. To iskustvo ga je rasturilo iznutra. Posle toga ti se promeni percepcija. Obišao je i on… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Dejan

Dejan Eh postovani kolega, pa kao sto vec rekoh Otpisanom – tesko da mozemo mi ovdje znati “opste istine”… U stvari, mozda i mozemo – ali nam to tesko iz podsvjesti moze doci do svijesti. Svako odnas ima to u kodu – dobiveno vec sa rodjenjem… Evo ti spominjes “karmu” … (Na zalost danas se taj pojam toliko upropastava, kojekakvim tumacenjima da je naprosto degutantno…) Ipak, i u onom mom lamentiranju o Kreatoru i Kreaciji – ja podrazumjevam da je zivot – vjecan. Dakle, prelazimo iz kutije u kutiju sa 5 “rupica” i nije nam dato da se svjesno sjecamo – onog prije. Sam pojam “karma” je samo “Zakon uzroka i posljedice” – i koliko sam ja upratio, glavni cilj “prosvijecenog” je da izbrise karmu… dakle da nema potrebu da se vraca nazad u kutiju, jer mu je cilj da ostane blizu Kreatoru… Naravno, ko ce znati pravi odgovor? Svako je pozvan da diskutuje, pa i da shvata sve oko sebe na svoj naciin 🙂 . Sto se tice tih astralnih putovanja, nisam nikad takvo sta probao, a niti namjeravam… Naprosto, to mi izgleda kao pogresan (los) put samospoznaje. Recimo – kako moze neko biti siguran da je izasao na… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Istražuj Poštovani kolega, jasan mi je vaš stav o astralnoj projekciji i naravno da svako ima pravo da bira svoj put i način kako će doći do razvoja svesti. Samo bih hteo da pojasnim neke stvari u vezi putovanja izvan tela. Slažen se sa Mišakovim objašnjenjem prosvetljenja. Ja bih to rekao – biti centriran i živeti iz stanja svog bića. da li je asral pravi put za tako nešto? ako osoba nije potuno svesn ai prisutna,ona će astralna putovanja doživeti kao jedan vid zabave i istraživanja i slažem se da to ne mora da ima ulogu u njenom duhovnom razvoju. Ali ako je osoba vrlo svesna i prisutna ona će doziveti nebrijene spoznaje kroz astralna putovanja. I ta putovanja se dogadjaju ne samo uz pomić droga gde one pomažu izbacivanje astralnog iz fizičkog tela već se mogu razviti da osoba može u bilo koje vreme, po svojoj volji napustiti fizičko telo. Može se obilaziti i predeo na zemlji kao što bi obilazio turistički, naravno niko te neće videti jer si astralan, amože se ići i u druge dimenzija. Stanje svesti kad si u astralu je izuzetno prošireno, to stanje svesti se vraća u svoj vrlo suženi oblik kada se vratimo… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
11 mjeseci prije

Koncept dobra i zla je čovjekova izmišljotina. U ostatku živog svijeta dobro i zlo ne postoji. Svaka se živa jedinka bori za opstanak najbolje što može s obzirom na okolnosti i u tome nema ništa ni dobro ni loše. Koncept dobra i zla je izmislio prvi “zoon politicon” da bi lakše manipulirao drugima, za svoje interese. Kasnije je taj koncept preuzela religija, radi manipulacije masama, opet za svoje interese. Ne postoji univerzalno dobro, ni univerzalno zlo. Naši sudovi i interpretacije su ti koji nečemu pridjeljuju etiketu dobra ili zla. Ono što mi osjećamo kao kriterije za dobro i zlo su u manjoj mjeri nasljeđene naklonosti ili nenaklonosti prema nečemu, a u većoj mjeri su kompilacija svega što su nam u životu “natočili” u glavu: za početak roditelji, pa okolina, pa slikovnice, knjige, filmovi, članci, sve što si pročitao, čuo … itd. Svaka kultura, narod, religija, grupa ljudi, pa i pojedinac imaju drugačije ktriterije za dobro i zlo (moral). Da bi stvar bila gora, mi ljudi smo često skloni samoobmanama, pa kriterije dobra i zla prilagođavamo vlastitom interesu, pa je tako ono što je u našem interesu – dobro, a ono što je suprotno našim interesima – zlo. Korištenje koncepta dobra… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  Tony

Grešiš Tony. Ako bi se svaka jedinka borila samo za sebe vrlo brzo bi dobro prestalo da postoji jer “nije efikasno” kao zlo. Ali dobro postoji čak i u životinjskom svetu (tačnije, obzirom na uslove u kojima žive više dobra ima u životinjskom svetu nego među ljudima).

To na šta ti ukazuješ se odnosi na individualizam i tu si u pravu – tu ne postoji dobro…

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Tony

Tony,
“… Koncept dobra i zla je čovjekova izmišljotina. U ostatku živog svijeta dobro i zlo ne postoji. …”
Naravno.
Moze se i tako gledati.
Medjutim na jedan detalj bi mozda ipak trebalo obratiti paznju…
U ostatku zivog svijeta, prakticno ne postoji potreba – za istrebljenjem vlastite vrste – pod bilo kojom izlikom…
Kod ljudske vrste (svjedoci smo i sami) ta vjestacki programirana “potreba” – se prakticno implementira i razvija kroz vijekove, i to kroz kojekakve “podjele” pa bilo to na drzave, religije, ideologije ili bilo sta drugo na sta se izvjestan broj ljudi i na izvjesnom teritoriju isprogramira…
Ipak – kad gledamo 1 na 1 – niti jedna jedina ljudska jedinka – prakticno nema potrebu da neku drugu istrijebi…
Dakle, sve to dolazi (upravo kao sto ste i spomenuli) – iz programiranja okoline…
Ipak – taj “fenomen” istrebljanja vlastite vrste – cini mi se da ne postoji kod drugih zivih bica.

antikonformist
Gost
antikonformist
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

@Istražuj
Koliko znam mravi vode isto ratove kao i ljudi. Znači međusobno se isto istrebljuju i ubijaju. Ne bih rekao da je taj fenomen istrebljivanja vlastite vrste specifičan isključivo za čovjeka, iako je doduše možda najkarakterističniji za njega.

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  antikonformist

anti…
Stvarno ne znam za mrave…
moracu da provjerim …
kvari mi koncepciju 😉

antikonformist
Gost
antikonformist
11 mjeseci prije
Reply to  istrazuj

Fakat je tako. Interesantna činjenica prirode. Ali ipak, kako ti ime kaže, istražuj. :)) 😉

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  antikonformist

anti…
Evo malo pogledao…
“…
To conclude, ants do involve themselves in war, especially for dominating territories for food and if invaded. Although it isn’t the mainstream wars that humans have (ants don’t have weapons per se), there do exists conflict among species. Some species are aggressive and invade other ant colonies to raid for food. To us however, these wars would be the cutest things ever.
…”
Dakle tacno.
Mravi vode ratove, medjutim, to mi izgleda kao borba za teritoriju/hranu.
Ne direktno za istrebljanje, ali moze doci do toga, kad jaca grupa recimo ubije kraljicu slabije grupe…
Ipak, koliko sam upratio – malo se zna o tome, a jos me je gora jeza uhvatila kad sam vido da najvise istrazivanja o mravima vodi ka – Smitsonijan institutu.
.
Koliko vidimo – u slucaju ljudi – nema tu nikakve borbe za teritoriju/hranu…
Hrane ima dovoljno, ali ocito je da oni koji vladaju piramidom, zele drasticno smanjiti broj pripadnika vlastite vrste…zbog nekog njima znanog razloga…

Mrčikola
Gost
Mrčikola
11 mjeseci prije
Reply to  Tony

Tpny, na solidnom si tragu u svom komentaru, ali možda malo pojednostavljuješ kao i SOA u svom ugodnom komentaru, ali na dijametralnoj strani.
SOA prikazuje dobro i zlo kao praiskonsko, oduvijek prisutno. Ti ga prikazuješ kao konstrukt prvog “zoon politicona” u svrhu manipuliranja drugima. Ali do pojave prvog “zoon politicona”, ljudi su već postavli nekakve temelje i pravila da bi mogli živjeti i djelovati u zajednici. Zato, mislim da je pitanje dobra i zla nastalo kao prvi društveni dogovor.
U početku je to vjerojatno bilo na nekakvoj instintikivnoj razini, a kasnije kako je zajednica razvijala, kako odnose među pojedincima tako i odnose zajednice prema okolini, podignuto je to i na višu razinu.
Iz toga su vjerojatno nastala prva pravila(donosioce ovih ja često spomenem u “molitvama”) i zakoni.
Tek nakon toga, preko filozofije, religije, metafizke, došlo je karikiranjem pojma “dobro i zlo” do ovoga gdje smo danas.

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije
Reply to  Tony

Tony, itekako postoji mjerilo za dobro i zlo. A to je da je dobro u apsolutnom smislu, sve što je biofilno, dakle sve što unapređuje i promovira život, a zlo sve što je nekrofilno, dakle promovira smrt.
To vrijedi i za metafizičko poimanje života i smrti, duhovno, itd…
Erich Fromm daje preciznija objašnjenja na tu temu.
To što je čovjek, kao egocentrično i egotistično biće podredio sve svoim kriterijima i mjerilima vrijednosti, uobičajen je refleks moćnika i toga ima svugdje u prirodi. Biti na vrhu hranidbenog lanca uvijek otvara mogućnost tiranije i despotizma, a u biosferi se to jednostavno zove borba za opstanak. Kada bi Homo doista bio sapiens sapiens, imali bi drugačije odnose u društvu, ali to još dugo neće biti, ako uopće ikad.

Tony
Gost
Tony
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

@guest_408864 Dali je lav, kad ubije antilopu da bi preživio, biofilan ili nekrofilan, odnosno dobar ili zao ?

Kihot
Gost
Kihot
11 mjeseci prije

bog je mrtav a mi smo trulež njegova leša. No ima Boga i van mrtvog boga, tj nema ga, tj nije ga briga za nas. Mi smo samo sredstvo da upije nova iskustva, dobra zla, nije ga briga. Samo se prosvjetljene individue pobune protiv toga i maknu van ovih nakaradnih 3D svemira.

Kihot
Gost
Kihot
11 mjeseci prije
Reply to  Kihot

A tekst je super inače!

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
11 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Bog je sve i ništa
Bog ne postoji, a sveprisutan je
Bog je istina, a i laž je
Bog je kontradikcija sama po sebi

Što nam to govori – govori nam da je bog zlo, odnosno da sve karakteristike zla bog sadrži u sebi.. Ali i dobra..
A kako smo učili, minus i plus se poništavaju, dakle, nula, ništa, štani…

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije

Bog ( ( Viša sila ) postoji, ali ti to sa svojim ispodprosječnim intelektualnim kapacitetom ne možeš razumjeti. U biti, ti si intelektualni bogalj

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

A jesi zaheban, nema šta… Mislim da su ovdje mnogi primijetili tvoj kapacitet već odavno, sudeći po ocjenama većine tvojih komentara.
A sada dokaze tvoje tvrdnje na sunce, molit ću lijepo, daj neki link, haha…

Kihot
Gost
Kihot
11 mjeseci prije

Uf opak je ovaj Ico, kad mu Bogo naprči guzu i kaže: Čisti! Bude s jezikom laptalo na sve strane od želje i htjenja da se “dobrog” gospodara udovolji!

Vaso
Gost
Vaso
11 mjeseci prije
Reply to  Kihot

Ne možeš ti spoznati dubinu Icinih misli, za to razumeti trebaš nekoliko života proživeti, duboko je to.

štefekstepinec
Gost
štefekstepinec
11 mjeseci prije

apsolutno se slažem s zadnjom rečenicom teksta.ostalo,čista fikcija,bajka,štogod.trla baba lan…

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

Enegija i materija su ista stvar…energija je razrjeđena materija, a materija zgusnuta energija…u kvantnom smislu. Stog ne postoji energija bez materije, niti materija bez energije. Pa ni svjetlost ne može napustiti crnu rupu, moćnu gravitacionu točku.
Što se tiče nematerijalnih pojmova…zlo, dobro, ljubav, vjera…to spada u domenu metafizičkih kontemplacija i s matreijalnim svijetom ima tek površne veze. A vrijeme s tim nema nikakve veze, osim kao pjesnička figura…mjerilo prolaznosti, itd.
Inače je i vrijeme trodimenzionalno kao i prostor, ali to je druga priča…

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

Zlo kao zlo ne postoji. Ono sto mi mozemo shvatiti kao zlo je neznanje. Svi koji iz neznanja (neznanje je svaki destruktivni nagon ili put do ostvarenja cilja kao i cilj koji “opravdava” takav put) negativno uticu na druge na bilo koji nacin nemaju mogucnost pristupa pravom znanju. Kako definisati pravo znanje, pa lako. Da li si za zivot i kreaciju, odnosno da li ces posaditi biljku, cuvati prirodu, voljeti sav zivot u svemiru, ili si za smrt i destrukciju odnosno da li ces posjeci drvo, zgaziti mrava, pa to sada moze ici u nedogled od koristenja bojnih otrova do upotrebe nuklearnog naouruzanja. Neznanje se ispoljava kao kada dijete udje u prodavnicu porculana pa polupa sve oko sebe, odnosno neki entiteti rasture i desetak planeta dok ih se ne obuzda ili ne nauci da to ne trebaju da rade. Mi na Zemlji imamo mnogo primjera sta ne trebamo da radimo odnosno sta treba da radimo. Zivimo u zoni slobodne volje i mogucnosti da ucimo. Entitete koji su bili u stanju da naprave takav haos kao da rasture planete mi kao djecu trebamo uciti da ne polupaju krhke kristale. I od njih trebamo uciti sta bi sve mogli biti u stanju… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Zsphere

Zsphere,
“… Kako definisati pravo znanje, pa lako. Da li si za zivot i kreaciju…”
Kolega – svidja mi se definicija!

Milan037
Gost
Milan037
11 mjeseci prije

Materija je siri pojam od energije…. verujem da se autor teksta zbunio misleci na supstancu, jer materijja je sve obuhvatni naziv za supstancu, fizicka polja i samu energiju koja prozima izmedju ova dva osnovna dela materije.

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije

@Son “Jedini koji je sposoban za kreaciju novoga jest Bog. Onaj koji je odmetnut od Boga nije sposoban za kreaciju, može samo kopirati već postojeće.” Svemir je beskonačan, broj zvijezda je jednak broju zrnaca pijeska na Zemlji. Današnji ljudi nisu prvi ni jedini koji su naseljavali planet Zemlju. I poslije ove (ako je možemo nazvati civilizacijom) koja će sigurno izumrijeti jer je samo destruktivna, nastat će neka nova vrsta. Energija je neuništiva i ona je svuda oko nas. Ali mi kao ljudska vrsta smo na vrlo niskom stupnju razvoja da bi mogli živjeti u skladu s energijom. Toliko smo zaostali da iz zadovoljstva i pohlepe ubijamo vlastitu vrstu. To što danas čovjek radi na razini je jednog adoloscenta koji ne razumije i ne želi shvatiti bit postojanja, misleći da je dostigao i prestigao prirodne zakone. Možda mu ova energija koja je neuništiva da još jednu šansu. Ali nema puno vremena za današnjeg homo sapijensa s obzirom da mu fizičke predispozicije za sada ne dozvoljavaju naseljavanje drugih udaljenih i pogodnih planeta za život. Son – naslov je “posljedice odabira” Ako si odabrao Boga za svoj odabir i uvrstio ga u smisao energije, onda je tvoj izbor jasan. Zlo – dobro????? Što… Pročitaj više »

J_A
Gost
J_A
11 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

možda zvuči kao lijepa pjesnička figura, ali broj zvijezda je daleko manji od broja zrnaca pijeska. Na nas 7.75 milijardi ljudi ide otprilike 200 zvijezda po čovjeku.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije
Reply to  J_A

@J_A
Ne znam kako si dosao do tog broja ali to je svakako totalno pogresno. 7.75 milijardi x 200 je oko 1550 milijardi za cijeli svemir tako si napisao.
Procjenjuje se da nasa galaksija ima oko 100 milijardi zvijezda i nalazi se u klasteru od 40 galaksija. Nasa galaksija i galaksija Andromeda su u centru klastera i najvece su u klasteru i procjena je da obe imaju po otprilike 100 milijardi zvijezda. Kako su ostale manje neka su prosjecno po 50 mijardi to je otprilike minimum 2000 milijardi zvijezda samo u nasem klasteru. Inace mi ne mozemo vidjeti kraj svemira ali ovo sto mozemo vidjeti su milijarde i milijarde klastera galaksija od kojih neki imaju i preko 1000 galaksija. Iz te perspektive rekao bih da je greska u tvojoj procjena beskonacno velika.

veteran
Gost
veteran
11 mjeseci prije

Lijepo napisano.
Bravo.

ime
Gost
ime
11 mjeseci prije

Kakva gomila budalaština i blesavo nabacanih riječi

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije
Reply to  ime

Iz tvojih rijeci se ne moze vidjeti mudrost ili argument, samo to sto si napisao i nista vise osim toga.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
11 mjeseci prije

Energija i materija ne postoje. Postoji samo i isključivo informacija.

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
11 mjeseci prije

SOA dozvoli, da ti malo pomognem.

Ovakvo izvlačenje nema smisla, ako nije podupreto barem nekom minimumu logike.

Posto je Tesla, po mom misljenju, jedini čovjek tehnicke struke, koji otvara granice između tehnike in t.z. visje savjesti, pročitaj njegovu knjigu Problem povečavanja ljudske energije.
Pošto je knjiga nekakav ekstrat njegovih študija, predlažem, da za svako poglavje napišeš po jedan članak, kojeg bi mogli poneki dobri komantatori, vrlo dobro dopuniti.

Ovo ti predlažem iz jedinog razloga, da ljudi na našom/vašom prostoru izrastu iz ove bjede, štetne za svakog, koji više veruje drugima nego sebi.

pozz

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik