fbpx

Proboj u otkrivanju tajni vezanih za tamnu materiju; neutralni vodik iz drugih galaksija primijećen po prvi puta

radio teleskop satelit

U razvoju koji bi napokon mogao osvijetliti tajnovitost vezanu uz tamnu materiju, međunarodni tim znanstvenika prvi je put otkrio neutralne atome vodika iz galaksije koja nije naša.

Do otkrića je došlo zahvaljujući ogromnom sfernom radio-teleskopu, opsega od pet stotina metara (FAST), koji je smješten na brdovitom, zelenom prirodnom bazenu, koji se nalazi na jugozapadu kineske provincije Guizhou.

Istraživači su otkrili vodik koji dolazi iz tri ekstra-galaktičke galaksije, sa samo pet minuta izloženosti, što je podvig koji pokazuje izuzetnu osjetljivost teleskopa. Ovo je prvi put da je neutralni vodik otkriven izvan Mliječne staze.

“Pomoću mjerenja neutralnog vodika i ugljičnog monoksida, znanstvenici mogu procijeniti dinamičku masu galaksija na različitim radijusima, a mogu i dalje proučavati raspodjelu bariona (vrsta subatomske čestice] i tamne materije”, objasnio je dr. Cheng, prvi autor istraživanja.

Tamna materija je oblik materije za koju se vjeruje da čini 85 posto materije u svemiru, no o njoj još ima puno toga za odgonetnuti, usprkos visokim, dosadašnjim naporima istraživača. Otkrivanje više informacija o njoj donijelo bi mir mnogim znanstvenicima.

Probojno promatranje pomoću FAST-a ukazuje na doprinos tamne materije i ilustrira potencijal za proučavanje tajanstvene materije u galaksijama pomoću neutralnog vodika.

Otkrivanje ekstra-galaktičkog neutralnog vodika jedan je od glavnih ciljeva teleskopa; takvo je istraživanje moguće zahvaljujući ogromnoj veličini posude teleskopa. Osim što je to najveći teleskop s najvećim otvorom blende na svijetu, on je i drugi najveći teleskop na svijetu s jednim tanjurom, odmah nakon ruskog RATAN-a-600.

Stroj od 1,2 milijarde juana (170 milijuna dolara), s nadimkom Tianyan (što znači “Oko neba”) sastoji se od približno 4,400 aluminijskih ploča i ima više od 2.000 vitla, koja mu omogućuju usmjerenost na različite dijelove neba.

Dr. Cheng je rekao da tim traži više vremena za brzo promatranje, kako bi dodatno proučio svojstva neutralnog vodika.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
1 Komentar
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mercury
Gost
Mercury
10 mjeseci prije

Tamna materija koja nakon uloženih pustih milijardi i dalje ostaje samo suha matematika…sramota.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik