Riješena tajna stara tisuće godina: legendarni labirint navodno otkriven u Egiptu

Labirint u Egiptu
1 komentar

Opisujući način kako je labirint vjerojatno izgledao stoljećima prije, jedan je istraživač tvrdio da je otkriće građevine “potisnuto”.

Arheolozi u Egiptu otkrili su ruševine koje su navodno prije više od tisuću godina mogle biti „osnova kompleksa zgrada s galerijama i dvorištima“, koje je legendarni drevni grčki povjesničar Herodot opisao kao labirint, prenosi Daily Express.

Kao što novine napominju, otkriće je napravljeno u blizini takozvane Crne piramide, oko 90 kilometara južno od Kaira, s tim da je “temelje” prvi pronašao egiptolog Flinders Petrie još u 19. stoljeću.

Premda se u početku teoretiziralo da je građevina srušena za vrijeme vladavine Ptolomeja II, 2008. godine, ekspedicija Mathana pronašla je iznenađujuće otkriće ispod pijeska, što je navelo istraživača Bena Van Kerkwyja na izjavu kako je pronađen “veliki izgubljeni labirint drevnog Egipta” te da se” vrlo rijetko događa da drevne tajne budu u cijelosti odgonetnute i riješene”.

“Ovo je bila ogromna i mitska građevina, za koju su neki rekli da je nadmašila dostignuća piramida, ogroman niz od tisuća podzemnih dvorana, hramova i komora, koji daleko nadilaze sva dosad poznata nalazišta egipatskih hramova”, rekao je Van Kerkwyk, opisujući izvorni izgled labirinta. “Tu su strukturu prvi put posjetili i njoj su svjedočili veliki povjesničari u prošlosti, ali u konačnici bila je izgubljena u pijesku pustinje, dok je njezina fizička prisutnost ostala nepoznata više od 2000 godina”.

Također je tvrdio da je otkriće navodno “potisnuto”, te da se “nevjerojatan potencijal ovog mjesta polako i neopozivo uništava zbog neaktivnosti vlasti, te zbog vodenih nakupina, koje se na tom području povećavaju”.

“Iako je ova ekspedicija provedena uz punu suradnju i dopuštenje Vrhovnog vijeća za starine, službeni rezultati i zaključak ove legitimne znanstvene studije nikada nisu objavljeni”, komentirao je Van Kerkwyk.

FaraoniLabitintStari Egipat
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

?
Pa…šta je to?
Gle. Neotkriveno i na portalu. Magija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI