fbpx

Ruski znanstvenici pronašli matematičku metodu gašenja požara

Pozar

Znanstvenici s Tomskog politehničkog sveučilišta (TPU) uspjeli su poboljšati industrijske metode prskanja vode, stvaranjem cjelovitog matematičkog opisa ovog postupka.

Prema znanstvenicima, dobiveni podaci pomoći će poboljšati tehnike gašenja požara, kao i brojnim procesima u petrokemijskoj industriji. Rezultati su objavljeni u akademskom časopisu Powder Technology.

Prskanje vode raznim nečistoćama i njezino naknadno isparavanje važan je dio mnogih tehnologija primijenjenih u petrokemijskoj industriji, rekli su znanstvenici TPU-a. Međutim, prema njima, takvi sustavi imaju nizak stupanj učinkovitosti, što utječe na troškove proizvodnje.

Primjerice, u komorama za termičku obradu, u kojima se odvajaju nusproizvodi, relativno velike kapi vodene otopine nemaju dovoljno vremena za isparavanje tijekom jednog radnog ciklusa, što značajno smanjuje učinkovitost i povećava potrošnju vremena.

Budući da znanstvenici pretpostavljaju da se potrošnja energije i resursa može optimizirati prskanjem tekućine pod posebnim uvjetima u kojima će biti nemoguće stvoriti velike kapljice. Točni matematički parametri takvog postupka dati su u novom istraživanju koje su proveli fizičari TPU-a.

“Drobljenje kapljica tekućina, emulzija, otopina i suspenzija može umnožiti površinu njihovog isparavanja. Korištenjem ovog učinka, uz promjenu dizajna i položaja prskalica, moguće je značajno povećati učinkovitost velikog broja sustava, od gašenja požara do toplinske energije pomoću vodene pare“, objašnjava Pavel Strizhak, profesor TPU, doktor fizičkih znanosti i matematičke znanosti.

Dobiveni podaci, prema autorima istraživačkog rada, pomoći će značajno povećati toplinsku snagu motora s unutarnjim izgaranjem i kotlovnica peći te će povećati apsorpciju topline u sustavima izmjene topline za tri do pet puta. Dugoročno, to će također omogućiti optimizaciju dimenzija komora za izgaranje, uređaja za prijenos topline i mase i cijelog zbira ostalih elemenata toplinskih i elektroenergetskih sustava.

Još jedno područje na koje će rezultati istraživanja značajno utjecati je ekološki prihvatljiva industrija za razvoj električne energije, vjeruju znanstvenici TPU-a. Prema njihovim riječima, danas se aktivno provode sustavi koji omogućuju hvatanje opasnih produkata izgaranja ugljikovodika korištenjem vode i vodene pare, sprječavajući njihovo ispuštanje u atmosferu.

„Utvrdili smo vrijeme transformacije i raspadanja kapljica pod djelovanjem aerodinamičkih sila i po prvi puta pronašli točne vrijednosti kritičnog kriterija za Weberov i Reynoldsov broj, uzimajući u obzir kapilarnost i Ohnesorgeove i Laplaceove brojeve. To omogućuje matematički opis cjelokupnog postupka drobljenja kapi i prilagodbu postojećih metoda prskanja“, rekao je Ivan Voytkov, jedan od autora istraživanja i pozvani inženjer istraživanja u TPU.

Prema znanstvenicima, novi eksperimentalni podaci vrlo su točni, budući da je drobljenje kapi prvo proučavano u dinamici stvarnog protoka zraka, za što se koristilo video snimanje na frekvenciji do 100 000 sličica u sekundi. Analizirane su i smjese različitih smjesa koje se koriste u industriji.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
FATIH
Gost
FATIH
21 dana prije

SANKCIJE RUSKIM NAUCNICIMA!!!!!!

čitalac
Gost
čitalac
21 dana prije

Sve mi je jasno….

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije
Reply to  čitalac

Dopvoljno je ovo: povećati apsorpciju topline u sustavima izmjene topline za tri do pet puta.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
21 dana prije
Reply to  čitalac

Mogli su uhljebi napisati jednostavnije:
Vatra-O2≠zgariste

Krunoslav Ivančić
Gost
Krunoslav Ivančić
21 dana prije

Ovaj prijevod kao da je iz doktorata Vice Mihanovića🤣

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
21 dana prije

To se svi tješe da je prijevod googleov kriv…
Istina je možda gora… Imala sam takve u srednjoj školi. A koji neznaju padeže. Ni rečenicu sastaviti.
On je iz nekakve srednje građevinske.
Uzeti papku diplomu.
Nek se žali gdje hoće.

nessy
Gost
nessy
20 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Srednja gradjevinska dotura Vice (bivsa gimnazija Ciro Gamulin) je odlicna skola, ali od panja ni Yale ne bi napravio pismenu osobu.

nessy
Gost
nessy
20 dana prije

Pa dotur Vice je vanjski suradnik redakcije, strucnjak za prijevode sa engleskog. I paradigme, naravno.

Mosha
Gost
Mosha
20 dana prije

vidili smo prije dvije godine kako se računa….bolje spremit par iljušina onih što izbacuju sto tona vode i ugradit im punjenje ko kanaderima

POVEZANE VIJESTI

Izbornik