fbpx

Sitni crv koji može jesti plastiku i izlučuje alkohol, navodno se nalazi pod naučnim nadzorom

Voštana glista - crv

Čini se da sposobnost crva da probavljaju polietilen i izbacuju glikol potiče od osebujnih bakterija koje se nalaze u njihovim crijevima. Istraživači u Kanadi postigli su napredak u razumijevanju prirode malog crva koji naizgled može preživjeti jedući plastiku.

Sićušno stvorenje, poznato kao voštana glista, bačeno je u središte pozornosti 2017. godine, kada su naučnici izjavili da bi ova vrsta glista, koja inače živi u košnicama i jede vosak, mogla postati odgovor na bar neke aspekte problema sa zagađenjem s kojima se čovječanstvo suočava u današnje vrijeme, zbog sposobnosti glista da jedu polietilen – vrstu plastike koja se obično koristi u ambalaži, poput plastičnih kesa, i sporo se biorazgrađuje.

Istraživački tim je utvrdio da je oko 60 voštanih glista uspjelo da pojede više od 30 kvadratnih centimetara plastične kesice za manje od nedelju dana, izlučujući glikol, “oblik alkohola”, tokom procesa.

Crvi su očigledno sposobni za taj podvig zahvaljujući osebujnim bakterijama koje borave u njihovim crijevima.
Istraživanje pokušava da otkrije kako voštani crv i njegove bakterije u crijevima rade zajedno kako bi omogućili tako efikasno razbijanje plastike. Jednom objašnjene, informacije mogu biti upotrijebljene za dizajniranje boljih alata za uklanjanje plastike iz našeg okruženja.

Međutim, plastična kriza zagađenja prevelika je da bi se crvi prosto samo bacili na plastiku. Primijećeno je da dok su crvi, koji su larve velikog voštanog moljca, gladni proždrljivci u fazi ličinki, sami moljci ništa ne jedu i bave se samo razmnožavanjem.

Treba dodatno ispitati vezu između crva i njihovih crijevnih bakterija kako bi bolje razumjeli “sinergiju” između njih koja “ubrzava” razgradnju plastike.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kile
Gost
Kile
6 mjeseci prije

Sva su riješenja u prirodi oko nas

MARIJAN
Gost
MARIJAN
6 mjeseci prije

To je slično našim “braniteljima” oni u pravilu ne rade ništa i samo se razmnožavaju. Vidimo da im broj kontinuirano raste …. Naravno da ima i onih pravih samozatajnih koji vode svoje male obrte i tvrtke i žive na račun svog rada. Mnogi pravi su i pomrli od različitih uzroka, ali ovi novi plastični se razmnožavaju i to progresivno.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

E ti branitelji neki dvospolci razmnozavju se bez sexa, i nitko ih ne hebe nizasto, a oni se rzamnozavaju, cudo prirode, ali oni ne zderu plastiku vec Kune, nikada im dosta, jedan branitelj za 3 dana borbe dobiva vise nego radnik koji je radio i u penzioni fond uplacivao 40 godina, hebem te pravdo.

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

OGLAS:” Kupujem plastiku na veliko. Prodajem alkohol na malo. Navali narode” HAHAHAHA

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

Saljide mi otije crva koliko trijeba da mi daju litru dnavno da se ljecim od ote korone.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
6 mjeseci prije

Eeee, ništa bez “evolucije” !

Eto nema ni 111 godina od pojave plastike a “priroda” nam je već dala crva i bakteriju u njegovom probavnom sustavu koji jedu i probavljaju plastiku a još te i daruju alkoholom …Uau ! (a oni u laboratoriju su to samo otkrili i sa rukama u džepovima, samo promatrali taj “prirodni” fenomen;)

Lurker
Gost
Lurker
6 mjeseci prije

Crv jede vosak iz pcelinjih kosnica.

Stock
Gost
Stock
6 mjeseci prije

Kako se zove ta rakija?
Plastikuša?

dulebg
Gost
dulebg
6 mjeseci prije

Bitno nek hvata! A nek se zove kako oće

dulebg
Gost
dulebg
6 mjeseci prije

Sine, kad to pobegne iz laboratorije, kao ovaj Korona-virus, pa kad navali na vodovode, plinovode, elektroniku, automobile… Bićemo srećni da kupimo drveni branik i foto-aparat.

Aaa
Gost
Aaa
6 mjeseci prije

To I jeste najvjerojatnije…..pojest ce ono što ne treba.
Danas se zavjese (zastori) razgrade za godinu dana, a boci of šampona treba 500 godina.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
6 mjeseci prije

na plastici i koronavirus živi dulje…na plastičnim kuhinjskim daskama bakterije žive danima…nego, nešto ne čujem aktiviste klimatskih promjena da se bore protiv plastike, protiv divljačkog krivlova na divlje životinje, protiv deforestacije, prekomjernog izlova riba i takvih stvarnih i užasnih problema…

Abe 04 RemiLou
Gost
Abe 04 RemiLou
6 mjeseci prije

Male su to količine, ne davajte ljudima lažne nađe.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
13
0
()
x