Hrvatske ‘kockice’ – više od boja – nastanak hrvatskog nacionalnog dresa i upotreba

nogomet u hrvata, naslovna II varijanta malo uvećana.
0

Dres hrvatske nogometne reprezentacije, popularne ”kockice” svojevrstan brend Hrvatske.

Dobrodošli u nastavak priče o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, točnije o hrvatskom nacionalnom dresu. Europsko prvenstvo je u svom punom jeku, hrvatska nogometna reprezentacija je uspješno prošla prvu prepreku na putu prolaska skupine, ali mi (barem zasad) nećemo o Francuskoj i onome što se ondje događa. U prošlom članku započeli smo priču tako što smo rekli nešto o povijesti nogometa u Hrvata, o tome kako je nogomet došao u Hrvatsku te kako su nastali prvi hrvatski nogometni klubovi. U ovome članku reći ćemo nešto o dresu hrvatske nogometne reprezentacije koji je od svojih početaka svojevrstan brend Hrvatske uz koji svatko tko se malo razumije u nogomet i u šport općenito zna da se popularne ”kockice” povezuju s Hrvatskom. Pa, krenimo.

Prijateljska utakmica protiv Sjedinjenih Američkih Država

Hrvatski dres je prvi puta upotrijebljen (barem u svom ”okvirnom” obliku) sada već davne 1990. godine. Tada je hrvatska nogometna reprezentacija odigrala svoju prvu modernu međunarodnu nogometnu utakmicu, i to protiv reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država.  Rezultat, premda ovdje nevažan, bio je 2-1 za Hrvatsku, a ono što je bilo od iznimne važnosti za ondašnje vrijeme jest promidžba Hrvatske, a najbolji način za to je bio šport, tako da je tadašnje vodstvo hrvatskog nogometnog saveza odabralo baš utakmicu sa Sjedinjenim Državama. Osim što je svijet po prvi puta imao priliku vidjeti Hrvatsku kao nogometnu momčad, imao je prilike vidjeti i kako izgleda hrvatski nacionalni dres, tzv. ”kockice”, koje su i od tada pa sve do modernih dana postale i ostale naš prepoznatljiv brend. Hrvatski dres je postao upečatljiv baš po crvenim i bijelim poljima koja su naizmjence bila ušivena na crvenu majicu po uzoru na nacionalni grb te je odmah prihvaćen kao originalan i autentičan.

Prve međunarodne smotre

Više nego uspješne kvalifikacije, u kojima je hrvatska nogometna reprezentacija osvojila prvo mjesto u skupini iznad tadašnjeg viceprvaka svijeta, Baggiove Italije, značio je i odlazak na prvi veliki turnir – Europsko prvenstvo koje se 1996. godine održalo u Engleskoj . Tu priliku za nastup pred europskim i svjetskim kamerama Hrvatska je iskoristila na najbolji mogući način, pobjedama u svojoj prvoj međunarodnoj utakmici protiv Turske (0-1, Goran Vlaović u 86. minuti) te protiv tadašnjih europskih prvaka Danske (3-0 i nezaboravan Šukerov ”lob” danskog vratara Petera Schmeichela), što je značilo i prolazak u četvrtfinale Eura. No, prvi nastup za vrijeme i nakon kojeg je svijet zaista imao prilike upoznati se sa hrvatskim nogometom, hrvatskom nogometnom reprezentacijom i hrvatskim nacionalnim dresom bilo je Svjetsko nogometno prvenstvo 1998. Hrvatskoj je to bilo prvo svjetsko prvenstvo, a danas o onim pobjedama nad Njemačkom (3-0, Jarni, Vlaović, Šuker) u četvrtfinalu, te Nizozemskom (2-1, Prosinečki, Šuker) za treće mjesto, te rečenici da smo ”bili u finalu punih šezdeset sekundi” koliko smo vodili protiv Francuza u polufinalu, znaju ”svi”, s obzirom da su te utakmice jedne od onih koji definitivno spadaju u svojevrsnu analogiju hrvatskog nogometa.

Osvajanjem brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. i ”skokom” na treće mjesto FIFA-ine ljestvice, hrvatske ”kockice” postale su svjetski prepoznatljive, a imena kao što su Davor Šuker, Robert Prosinečki, Zvonimir Boban i mnoga druga, zajedno sa ”kockicama” ostala su u srcima mnogih hrvatskih navijača koji se i danas sa nostalgijom prisjećaju golova i utakmica legendarnih ”Vatrenih”.

Hrvatski dres u 21. stoljeću

Danas hrvatski nacionalni dres i više nego uspješno slijedi moderne trendove. Treba spomenuti da je prvi dres hrvatske nogometne reprezentacije koji je kreiran za Europsko prvenstvo 2016. u Francuskoj zaradio vrlo dobre ocjene. Da bi uspješno išao u krak sa modernim postignućima tehnologije i pružao adekvatnu prozračnost, a uz to ostao nacionalni simbol kakav je bio od početka, moderan hrvatski nogometni dres skrojen je od materijala koji štiti okoliš i koji u isto vrijeme omogućuje savršeno dobru prozračnost (na kreiranje jednog dresa utrošeno je 18 recikliranih boca). Ovime, osim što dobro izgleda, hrvatski dres čuva okoliš.

Novi nacionalni dresovi, a osobito ”prvi” dres, sa crvenim kockicama, odaju dojam zastave koja vijori na vjetru, te tako i u najnovije vrijeme suvereno predstavlja ponos i tradiciju hrvatskog naroda koju je predstavljao još od davne 1990. i one povijesne utakmice protiv SAD-a.

brenddresreprezentacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI